Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymienic czy nie?

Featured Replies

Napisano

mam już 82.000 km

silnik 1.9 jtd

wymienic ten rozrzad czy nie?

a wogole co sie wymienia dokladnie, jakie czesci itp?

żeby wiedziec jak podjade do mechanika,

jade w tym tygodniu zalozyc zimowki , to bym podjechala do mechanika zeby zakupil odpowiednie rzeczy do wymiany.

Napisano

kasiu wymień.

pasek, napinacze i pompę wody (koniecznie)

pzdr

Napisano

a jaka jest wartosc magiczna na kilometromierzu dla tej czynnosci w klekocie ? 80kkm ?

Napisano

> a jaka jest wartosc magiczna na kilometromierzu dla tej czynnosci w

> klekocie ? 80kkm ?

We fiatach nie ma czegoś takiego jak wartość magiczna. Są dwie wartości: instrukcja i doświadczenie mechaników oraz kierowców. Instrukcja pisze, że wymienić należy po 120 kkm, natomiast mechanicy i kierowcy zalecają 60-80 kkm. Mojemu ojcu strzelił rozrząd we fiacie uno przy 90 kkm, choć książka mówiła o 120 kkm. Po czym ASO samo powiedziało, że powinien wymienić tak przy 60 kkm.

Napisano

> 2 wartości: instrukcja i doświadczenie mechaników oraz kierowców.

Tak, tak przy okazji ostatniej wymiany rozmawiałem z szefem serwisu Fiata. Powiedział dokładnie to samo - w instrukcji 5 lat lub 120 kkm ale my zalecamy wymianę co 5 lat lub 80 kkm. Lepiej nie naciągać tej gumy ...

Napisano

> mam już 82.000 km

> silnik 1.9 jtd

> wymienic ten rozrzad czy nie?

właśnie przy takim przebiegu wymieniałem u siebie cały komplet (rozrząd ze wszystkimi rolkami + pompa wody + pasek pomocniczy z rolkami)

> a wogole co sie wymienia dokladnie, jakie czesci itp?

> żeby wiedziec jak podjade do mechanika,

> jade w tym tygodniu zalozyc zimowki , to bym podjechala do mechanika

> zeby zakupil odpowiednie rzeczy do wymiany.

Ja brałem cały komplet oryginalnych części od Freeco - polecam skromny.gif

Napisano

> Ja brałem cały komplet oryginalnych części od Freeco - polecam

A jaki byl koszt w rozbiciu na poszczegolne czesci?

Napisano
  • Autor

> właśnie przy takim przebiegu wymieniałem u siebie cały komplet

> (rozrząd ze wszystkimi rolkami + pompa wody + pasek pomocniczy z

> rolkami)

> Ja brałem cały komplet oryginalnych części od Freeco - polecam

a ta pompa wody jest zwiazana z rozrzadem?

tez musi byc wymieniona?

Napisano

> a ta pompa wody jest zwiazana z rozrzadem?

jest napedzana paskiem rozrządu

> tez musi byc wymieniona?

nie wiem czy musi, czy nie. Trzeba mieć duzą szczęścia żeby pompa wody dała znac o swoim zużyciu nie rozwalając uprzednio paska rozrządu. Moja po wymianie wygladała jak ta nowa - zero luzów. Jednak wolę sie nie przekonywać ile by jeszcze pociągneła. Mechaniory twierdzą, że pompy wody w JTD są o wiele trwalsze niż w TDI, gdzie wymiana pompy jest praktycznie obligatoryjna.

Wybór nalezy do Ciebie... wink.gif

Napisano

Kasiu najlepiej skonsultuj się z fachmanem u ,którego będziesz wymieniała rozrząd ! ok.gif

Ale jeżeli to już druga wymiana rozrzadu to dobrze by było wymienić i pompę jeżeli pierwsza to można sobie podarować! ok.gif

Napisano

Pompa wody chodzi na tym samym pasku i jesli chodzi o znaczenie slowa 'musi' to powiem nie, nie musi. Bo i bez tego bedzie dobrze chodzic ... do czasu smile.gif

Natomiast jest to BARDZO zalecane zeby wymienic ja razem z rozrzadem. Ot tak jesli wymieniac to caly komplet wink.gif

Napisano

jak juz wymieniac i bedzie wszystko na wierzchu to mozna tez czujnik halla dla swietego spokoju wymienic zeby potem nie bylo ze po wymianie rozrzadu klopoty z odpalaniem bo ktos stuknal ten wlasnie czujnik

Napisano

Wymieniałem ostatnio rozrząd przy niespełna 80 kkm, byłem skłonny wymienić tez pompę ale odradzili mi w ASO. Wg. nich pompa nie wykazywała oznak zużycia, do wymiany dopiero przy drugim rozrządzie. Mam nadzieję, że tak będzie ... biglaugh.gif

Napisano

> Wymieniałem ostatnio rozrząd przy niespełna 80 kkm, byłem skłonny

> wymienić tez pompę ale odradzili mi w ASO. Wg. nich pompa nie

> wykazywała oznak zużycia, do wymiany dopiero przy drugim

> rozrządzie.

Ja też zaczynam mieć wątpliwości co do konieczności wymiany pompy. Według instrukcji rozrząd należy wymienić po przebiegu 120 kkm lub niezależnie od przebiegu po 5 latach. Jeżeli samochód ma przebieg 60-80 kkm to chyba faktycznie pompa jeszcze się nie zużyła. Najbardziej na zużycie narażony jest pasek (w tym przypadku 5 lat), który im starszy tym bardziej jest zagrożony zerwaniem czy przeskoczeniem.

Napisano
  • Autor

hmmm

jeszcze sie zastanowie z ta pompa.

chcialam zamawiac czesci u Freeco ,czyli bede musiala najpierw zamowic czesci a potem dopiero fachman rozbierze auto i zobaczy co z ta pompa, zobaczymy.... ale i tak rozrzad wymienie na wiosne,

teraz auto ciagle stoi w garazu , co 2 tygodnie na week jade do szkoly i tyle Stilak sie najezdzi.

Napisano

> hmmm

> jeszcze sie zastanowie z ta pompa.

Witam

Tu się niema co zastanawiać! Wymienia się pasek, rolki to dla czego nie wymieniać też pompy? Pasek rozrządu napędzający pompę wody ma to do siebie że pęka w najmniej spodziewanym momencie i w każdym aucie gdzie pasek styka się z nią przy każdej wymianie rozrządu wymienia się pompę wody. Wychodzi taniej niż naprawa silnika.

Napisano
  • Autor

> Witam

> Tu się niema co zastanawiać !

aha

to tak to wyglada

to wymienie, nie ma co kombinowac

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.