Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowanie ASTRA F 1.4

Featured Replies

Napisano

Witam. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć do jakiej wartości może spaść napięcie gdy włącze ogrzewanie tylnej szyby,dmuchawę na max,długie światła. U mnie jest 12,5V i czy to jest ok?

Napisano

Jest dobrze u mnie tez napiecie spada jak tak duzo pradazernych urzadzen jest wlaczonych przede wszystkim grzanie tylniej szyby duzo mocy zjada biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Silnik pracuje na wolnych obrotach i nic nie jest włączone to na klemach mam 13.9-14V

Napisano

> Silnik pracuje na wolnych obrotach i nic nie jest włączone to na

> klemach mam 13.9-14V

A ile masz bezpośrednio na alternatorze jak nic nie jest włączone a ile kiedy powłączasz wsio?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Na alternatorze pod co podłączyć miernik i czy silnik ma pracować czy nie

Napisano

> Na alternatorze pod co podłączyć miernik

"Minus" miernika do obudowy alternatora a "plus" do nakretki pod którą jest przykręcony czerwony przewód (najgrubszy ze wszystkich).

> i czy silnik ma pracować czy nie

Pracować

Napisano
  • Autor

Sprawdzę to jutro.Jeżeli się okaże że jest tak jak na klemach to dobrze czy źle?

Napisano

> Sprawdzę to jutro.Jeżeli się okaże że jest tak jak na klemach to

> dobrze czy źle?

Generalnie to bardzo dobrze jeżeli na klemach jest tak samo jak na na alternatorze. Z tym, że u Ciebie jest za mało. Przy obciążeniu takim jak opisujesz 13,5 V to już powód do zmartwienia.

Napisano
  • Autor

A wtedy gdzie szukać przyczyny w regulatorze i szczotkach czy może pierścionki pod szczotki są zjechane a może coś innego?

Napisano

najprawdopodobniej regulator, bo jego zadaniem jest dopilnowanie aby nie było wysokich wzrostów i spadkow napiec...

Napisano

> A wtedy gdzie szukać przyczyny w regulatorze i szczotkach czy może

> pierścionki pod szczotki są zjechane a może coś innego?

U mnie wraz ze wzrostem obciazenia elektrycznego napiecie

na akumulatorze spadalo do nawet ok 12 V.

Na wolnych obrotach bez obciazenia tez bylo nieciekawie bo ok 13.5 V - na akumulatorze.

Przyczyna byla prozaiczna - slabe polaczenie masy pomiedzy alternatorem a reszta.

Po wyczyszczeniu napiecie na aku jest ok 14 V i jest niezalezne od obciazenia.

Polaczenia masowe mozna pomierzyc voltomierzem cool.gif

Napisano

> Witam. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć do jakiej wartości może spaść

> napięcie gdy włącze ogrzewanie tylnej szyby,dmuchawę na

> max,długie światła. U mnie jest 12,5V i czy to jest ok?

sprawdzanie działania regulatora napięcia w alternatorze pod obciążeniem wykonuje się przy obrotach około 3000 rpm a nie obrotach biegu jałowego idea.gif

Wartości jakie podałeś są niemiarodajne .

Napisano

> sprawdzanie działania regulatora napięcia w alternatorze pod

> obciążeniem wykonuje się przy obrotach około 3000 rpm a nie

> obrotach biegu jałowego

> Wartości jakie podałeś są niemiarodajne .

Dobrze gada ^^^^ .

Na wolnych obrotach alternator nie osiaga pelnej wydajnosci. Im wiecje pradu wciagmy, tym bardziej napiecie bedzie spadac.

Silnik 3000RPM odpowiada obrotom alternatora okolo 10k, wtedy alternator powinien dawac tyle ile na tabliczce znamionowej. Napiecie na alternatorze nie powinno spasc ponizej 13.5V pod pelnym obciazeniem dla zimnego alternatora. Gdy alternator nagrzany moze byc troche mniej.

Plus przy duzych pradach obziazenia (wszystkie odbiorniki wlaczone to 40-50 amperów) beda juz znaczace spadki napiecia na kablach, na akumulatorze moze byc wtedy 13V i to jest jeszcze do zaakceptowania.

Napisano

> Przyczyna byla prozaiczna - slabe polaczenie masy pomiedzy

> alternatorem a reszta.

> Po wyczyszczeniu napiecie na aku jest ok 14 V i jest niezalezne od

> obciazenia.

> Polaczenia masowe mozna pomierzyc voltomierzem

to znaczy gdzie dokladnie przylozyc voltomierz zeby to sprawdzic??

Napisano
  • Autor

Dzięki koledzy.Mam nadzieję , że dodatkowy przewód masowy i nowy regulator załatwi sprawę. O wynikach naprawy napiszę jak będzie wszystko ok.

Napisano

> to znaczy gdzie dokladnie przylozyc voltomierz zeby to sprawdzic??

Woltomierz podlaczyc miedzy obudowe alternatora (masa alternatora) a minus akumulatora (masa samochodu).

W Astrze z alternatorem Bosch zdarzylo mi sie, ze mialem tam prawie 1V. Byla zle podlaczona plecionka mieczy alternatorem a silnikiem. A spadek napiecia byl na srubie, ktora reguluje sie naciag paska.

Napisano

> Woltomierz podlaczyc miedzy obudowe alternatora (masa alternatora) a

> minus akumulatora (masa samochodu).

moze nie jestem zbyt pojetny z elektryki ale jak tak podlaczysz to jak moze cokolwiek pokazac?? wg. mnie wynik zawsze bedzie 0 bo to co mnie uczono to prad plynie od "+" do "-" a nie od "-" do "-"...no chyba ze sie myle... wink.gif

Napisano

> moze nie jestem zbyt pojetny z elektryki ale jak tak podlaczysz to

> jak moze cokolwiek pokazac?? wg. mnie wynik zawsze bedzie 0 bo

> to co mnie uczono to prad plynie od "+" do "-" a nie od "-" do

> "-"...no chyba ze sie myle...

tu bedzie to chyba z definicji pradu ze bedzie pokazywalo roznice potencialow kiedy masz dobrze podlaczona mase masz swobodny przeplyw pradu i zadnych oporow nie bedzie a gdy masz cos zle podlaczone (slabe przejscie) to wytworzy sie potencial ktory badamy miernikiem smile.gif tak to rozumie smile.gif

Napisano

Dokonujesz pomiaru spadku napiecia na jednym z elementow tzw oczka.

II prawo Kirchoffa - wikipedia

W obwodzie idealnym pomijasz polaczenia. W rzeczywistym juz nie. Jezeli masz kiepskie polaczenie, to rezystancja daje Ci spadek napiecia.

W sposobie pomiaru opisanym powyzej "+"pomiaru bedzie "-" akumulatora.

Napisano

Powinno pokazywac "zero teoretyczne", jak jest dobrze bedzie pokazywac maksymalnie 20-30mV miliwoltów. Jak jest zle bedzie duzo wiecej.

Wlacz silnik - altermator musi pracowac, wlacz dmuchawe, grzanie szyby, swiatla i sprawdz jak jest.

Co i jak z elektryką wytlumaczyli juz koledzy.

Napisano

> to znaczy gdzie dokladnie przylozyc voltomierz zeby to sprawdzic??

Napisałem voltomierzem - a miałem na myśli multimetr (voltomierz, amperomierz, omomierz itd) wink.gif

Uważam ze najlepiej wykonać pomiar rezystancji - pomiędzy masa na akumulatorze a masa na alternatorze - na wyłączonym silniku

Rezystancja około 1 Ohm jest akceptowalna - wyżej już bym szukał najsłabszego punktu łączenia - poprzez dzielenie wcześniej wspomnianej drogi elektrycznej na małe odcinki: samo łączenie na alternatorze, kontakt na silniku/masce itp

Napisano

> Uważam ze najlepiej wykonać pomiar rezystancji - pomiędzy masa na

> akumulatorze a masa na alternatorze - na wyłączonym silniku

> Rezystancja około 1 Ohm jest akceptowalna -

NA rezystancji 1ohm przy pradzie 1 amper bedziesz mial 1 volt spadku napiecia.

Przy 50A bedzie tego... sam sobie policz. Prawo ohma sie klania.

Omomierze poza specjalistycznymi sa bardzo niedokladne przy pomiarze malych rezystancji.

Spodziewana rezystancja to maksymalnie 1-2 miliomy.

Napisano
  • Autor

Wynik naprawy: okazało się, że przyczyną był zły styk masy alternatora oraz lekko zabrudzony styk plusa alternatora.Po oczyszczeniu jest całkiem nieźle.Na klemach bez włączonych odbiorników i przy obrotach 2500-3000 (brak obrotomierza) napięcie wynosi 14.10-14.20V. Natomiast pod pełnym obciążeniem(światła drogowe, ogrzewanie tylnej szyby, dmuchawa na maxa) napięcie wynosi 13.40-13.60V przy zimnym alternatorze. Przy ciepłym ok 13.10-13.20V (półgodzinna jazda po mieście).

• 1 rok później...
Napisano

Wiem że temat stary ale warto spróbować.

> Na klemach bez włączonych

> odbiorników i przy obrotach 2500-3000 (brak obrotomierza)

> napięcie wynosi 14.10-14.20V. Natomiast pod pełnym

> obciążeniem(światła drogowe, ogrzewanie tylnej szyby, dmuchawa

> na maxa) napięcie wynosi 13.40-13.60V przy zimnym alternatorze.

> Przy ciepłym ok 13.10-13.20V (półgodzinna jazda po mieście).

To jest dobrze? Mi przy 14,3 bez obciążenia i 13,3 z obciążeniem mierzone i na klemach aku i na altku , po trzech dniach postoju (-12C) nie chciał kręcić. Aku półroczne. Pomiary robione na stacji diagnostycznej takim przyrządem z wbudowaną drukarką. Moim miernikiem wyszło tak samo. Wymieniłem dziś regulator i wynik się niewiele zmienił 14,2 bez obciążenia 13,3 z obciążeniem.

Moim zdaniem za dobrze nie jest.

Co to może jeszcze być.

Altek BOSCH 70A

ps.

Dla porównania zmierzyłem w pandzie 14,1 bez obciążenia 13,98 z pełnym obciążeniem. Aku 4 lata i po czterech dniach mrozu bez problemu.

• 7 miesięcy później...
Napisano

Zbliża się zima więc trza się było wziąc za altka.

Jak wcześniej pisałem wymiana regulatora nic nie dała tzn przy obciążeniu spadało do około 13v.

Wymieniłem w końcu mostek diodowy od razu łożyska i przetoczyłem pierścienie (te po których chodzą szczotki)

Ku mojemu zdziwieniu nic to nie dało angryfire.gif

W końcu połączyłem alternator(B+) z akumulatorem(+) drutem 6mm2 w izolacji i napięcie mam 14,2 bez obciążenia 13,9 przy pełnym obciążeniu (długie, dmuchawa na max i tylna szyba)

yay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.