Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klekocze jak stary diesel...

Featured Replies

Napisano

...otóż parę dni temu Asterix zaczął klekotać strasznie. Odgłos mnie troszkę przeraził. Pomyślałem pasek klinowy bo czasem lekkie piski ale nie takie "tradycyjne", potem gorsza myśl, coś z rozrządem. Teraz ojciec mi powiedział, że wg niego odgłos dobiega z alternarora. Czy tak faktycznie może być, czy to przez wytarcie np. szczotek? Jeśli tak, ile mniej więcej wymiana szczotek kosztuje, czy lepiej kupić ze szrotu tudzież nowy?Pozdrawiam

Napisano

To bardziej brzmi na zawory ktore klekocza, sprawdz rozrzad i pompe wodna bo jesli to ktores z tych to jestes o krok od remontu.. jak pompa sie posypie to pasek spada masz kolizje i dodatkowo lopatki z pompy wpadaja w blok itd.. takze lepiej jak cos wymiana paska napinacza i pompy smile.gif

Napisano

Możesz zdjąć pasek z alternatora i odpalić silnik. Będzie wiadomo, czy to alternator.

Napisano

> Możesz zdjąć pasek z alternatora i odpalić silnik. Będzie wiadomo,

> czy to alternator.

A czy nie ma tam czujnika, który nie pozwoli odpalić jego silnika kiedy nie będzie paska wieloklinowego?

Napisano

> A czy nie ma tam czujnika, który nie pozwoli odpalić jego silnika

> kiedy nie będzie paska wieloklinowego?

Czujnik nawet jeśli jest to potrzebuje do działania koła pasowego, a nie paska wink.gif

Co do klekotu, to mogą to być np. zawory z cylindra od strony rozrządu i stąd słychać w pobliżu alternatora.

Napisano
  • Autor

> To bardziej brzmi na zawory ktore klekocza, sprawdz rozrzad i pompe

> wodna bo jesli to ktores z tych to jestes o krok od remontu..

> jak pompa sie posypie to pasek spada masz kolizje i dodatkowo

> lopatki z pompy wpadaja w blok itd.. takze lepiej jak cos

> wymiana paska napinacza i pompy

Z tego co mi wiadomo to X16SZ jest bezkolizyjny.....

Napisano

> Z tego co mi wiadomo to X16SZ jest bezkolizyjny.....

a tego to nie wiem moj X14NZ mial kolizje.. ale teraz smiga jak nowka smile.gif

Napisano
  • Autor

Jest diagnoza. A więc łożysko alternatora. Zastanawiam się nad tym czy kupić nowy z allegro:http://www.allegro.pl/item479664683_alternator_opel_corsa_astra_vectra_omega_w_wa.html

czy jakiś ze szrotu, czy może dać do wymiany tego łożyska.

Za wymiane łożyska mogą dużo krzyknąć bo tam zabawy jest trochę. A znow szrot to tak nigdy nie wiadomo.

Napisano
  • Autor

Się okazuje, że jednak nie alternator. Łożyska wymienione(nie było nic robione w alternatorze od nowości). W ogóle to wkurzyłem się, posłuchałem się mechaniorów a to się okazuje, że to pompa wody :| i czeka mnie rozrząd wrrr.gif Czy cena 200 za robocizne jest jak na ten silnik i Kraków ok? Mam już dość tego auta.... frown.gif żeby takie przykrości sprawiał niedługo przed sprzedażą...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.