Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Specjalistyczny klucz pentagon pięciokątny 14 mm do zacisków

Featured Replies

Napisano

Specjalistyczny klucz pentagon pięciokątny 14 mm do zacisków hamulcowych: klik. Czy ktoś z trójmiasta ma i może pozyczyć lub wie, kto ma i da na niego namiary?

281653175-pentagon.jpg

281653175-489238716.jpg

Pozdr.

post-65098-14352498531851_thumb.jpg

Napisano

A tym kluczem cos sie reguluje? Bo jak chcesz jedynie srodek zacisku wyczyscic to pompuj dotad az tloczek wyjdzie (chyba).

Napisano

Od dawna mam problem z zacinającym się ręcznym. Zacina się właśnie w zacisku. Pod uszczelkę gumową aplikuje smar (teflon w sprayu) i pomaga go odblokować na krótki czas. Czy odkręcając tą śrubę bedzie można wyciągnąć z zacisku te bebechy (chyba łożysko) odpowiedzialne za pracę ręcznego czy też spełnia ona inną rolę?

Napisano
  • Autor

> Od dawna mam problem z zacinającym się ręcznym. Zacina się właśnie w

> zacisku. Pod uszczelkę gumową aplikuje smar (teflon w sprayu) i

> pomaga go odblokować na krótki czas.

Mam to samo, smarowanie z zewnątrz nie wystarcza na długo.

> Czy odkręcając tą śrubę

> bedzie można wyciągnąć z zacisku te bebechy (chyba łożysko)

> odpowiedzialne za pracę ręcznego czy też spełnia ona inną rolę?

Po wykręceniu tej śruby będzie można wyjąć mechanizm ręcznego ze sprężyną, która jest wewnątrz i która cofa dźwignię po zluzowaniu linki ręcznego (u mnie dźwigienka nie wraca). Podejrzewam, że do środka dostał się brud i razem ze środkiem smarującym przemienił się w błoto.

Niedawno rozebrałem prawie cały zacisk, wyjąłem tłoczek, wszystkie gumki i wymoczyłem zacisk w nafcie przez 2 dni. Po złożeniu i założeniu nowych gumek pracował jak nowy, niestety, w chwili obecnej znów się zacina. Myślę, że to z braku wewnątrz czystości i dużej ilości smaru.

Jeśli nie uda mi się dotrzeć do tej 5-kątnej nasadki, obetnę kołnierz dookoła śruby i odkręcę ją "żabką" hydrauliczną (mam nadzieję, że się uda). Następnie, jeśli gwint jest normalny metryczny - zastąpię śrubą sześciokątną.

Pozdr.

Napisano

Tak na marginesie to wyjątkowo złośliwe rozwiązanie. Jeszcze ten kołnierz dali, coby trudniej było odkęciś "sposobem"..

Napisano
  • Autor

I pewnie dali śrubę z gwintem lewym, żeby było ciekawiej!!! Pozdr.

Napisano

Dokładnie też myśle, że to błoto choć jest tam gumowa uszczelka przeciwpyłowa tyle,że u mnie wyskoczyła ona na zewnątrz i nie osłania szczelnie wnętrza. Kupiłem zestaw uszczelek do zacisku, bo też go powiedzmy regenerowałem i została mi w opakowaniu podobna do tej co przy ręcznym. Czyściłem to już kilkanaście razy i prawie postanowiłem,że kupie nowy a raczej fabrycznie regenerowany. W InterCars kosztuje ok.220zł (znalazłem to na ich stronie) ale trzeba oddać stary zacisk w rozliczeniu. Piszę to, bo gdyby próba naprawy Ci się nie powiodła a chciałbyś kupić nowy, to w rozliczeniu musisz oddać zacisk nie noszący śladów inwazyjnych wink.gif.Na allegro też są takie w rozliczeniu. Mam prośbę... czy mógłbyś taką wymianę uwiecznić kilkoma fotkami z opisem na co trzeba zwrócić uwagę? Mnie będzie łatwiej i innym a wiem,że od lat ludziska poruszali ten problem na forum i najczęściej radzili zakup nowego. W sumie to chyba nikt jeszcze tego nie rozbierał.Domyślam się,że masz zacisk Bosch,bo podobno z tym jest problem. Lucas robi sprawniejsze.

Napisano

> Tak na marginesie to wyjątkowo złośliwe rozwiązanie. Jeszcze ten

> kołnierz dali, coby trudniej było odkęciś "sposobem"..

Złośliwe co by ktoś (pewnie Bosch) zarobił na regeneracji. Tak jak by zamierzali,że zacisk będzie się chrzanił. Ostatnio czytałem, że firmom bardziej opłaca się zarabiać na regeneracji niż na sprzedaży nowych (wysoki koszt materiałów). Właśnie znalazłem taki klucz Pentagon na allegro - 39zł, drogo jak za jedną nasadke.

Napisano
  • Autor

Mam Bosch. Myślę, że budowa zacisku jest podobna do zacisku tylnego w Polonezie - inny jest tylko machanizm nacisku na sprężynę talerzową - w Oplu jest zapewne śruba, w Polonezie jest trzpień z płytką. Rak wygląda zacisk w Poldku, ma może ktoś rysunek Boschowskiego w Oplu?

281654042-zacisktylpolonez.JPG

Jesli uda mi się dostać do sprężyny talerzowej oraz do uszczelki sworznia (4) (z zestawu naprawczego pozostało mi kilka uszczelek) to sukces gwarantowany!!! Jestem pewien, że żaden element nie jest trwale uszkodzony - świadczy o tym fakt, że po umyciu, uczyszczeniu i nasmarowaniu powierzchni pod dźwignią przez pewien czas działa jak nowy!!! Naprawa będzie zapewne polegała na rozłożeniu, czyszczeniu i smarowaniu oraz na ponownym złożeniu zacisku do kupy.

Pozdr.

post-65098-14352498533171_thumb.jpg

Napisano

Z racji,że miałem dzisiaj przegląd musiałem odblokować sobie ręczny w tym feralnym zacisku. Przy okazji spojrzałem na tą śrubę z kołnierzem. Akurat miałem przy sobie klucz rurkowy (fot.) i nawet ładnie się wpasował tyle,że pewnie ta śruba tak łatwo nie puści i to jeszcze takim kluczem. Nie próbowałem się siłować raz,że robiłem to w warunkach polowych (parking) a dwa,że lepiej mieć zacisk wymontowany niż dodatkowo walczyć z przewodem hamulcowym hehe.gif

post-23672-14352498539458_thumb.jpg

Napisano

a nie da rady odkręcić to zwykła nasadką ale tą taką bardziej w gwiazdkę. Nie wiem jak to nazwać :/

Potem jeśli brakuje tam smarowania to ja bym tę śrubę przewiercił, nagwintował i wkręcił tam kalamitkę zeby.GIF Potem tylko co jakiś czas smarownicę pyknąć i będzie śmigało zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> a nie da rady odkręcić to zwykła nasadką ale tą taką bardziej w

> gwiazdkę.

Za duża średnica zewnętrzna i nie mieści się.

> Potem jeśli brakuje tam smarowania to ja bym tę śrubę przewiercił,

> nagwintował i wkręcił tam kalamitkę Potem tylko co jakiś czas

> smarownicę pyknąć i będzie śmigało

Nie chodzi o smarowanie, ale o wyszyszczennie. A wiercenie w zacisku lub śrubie dyskwalifikuje go do regeneracji. Pozdr.

Napisano

> Za duża średnica zewnętrzna i nie mieści się.

> Nie chodzi o smarowanie, ale o wyszyszczennie. A wiercenie w zacisku

> lub śrubie dyskwalifikuje go do regeneracji. Pozdr.

niestety zaciski boscha były felerne dlatego zastąpiono je lucasami i sądze że jak zamierzacie jeszcze pojeździć autkiem to wymienić na lucasy i kłopot z głowy, bo to jest tylko doraźne, spier... się znów nie bawem...pzdr wink.gif

Napisano
  • Autor

To wszyscy już wiemy, problem w tym, skąd wziąć używane, tanie, ale sprawne zaciski Lucasa, bo koszt nowych w ASO to wydatek ok. 1500 zł. Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.