Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Który to plus a który minus ?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Przepraszam za laickie pytanie ale może ktoś będzie w stanie mi pomóc. Jakim prostym sposobem można sprawdzić który przewód w dwużyłowym kablu od radia jest + a który - ?

chciałbym dobrze podłączyć do głośnika (na którym jest opisane gdzie + a gdzie minus ale na dorobionym kablu to nie ma).

Napisano

> Witam wszystkich.

> Przepraszam za laickie pytanie ale może ktoś będzie w stanie mi

> pomóc. Jakim prostym sposobem można sprawdzić który przewód w

> dwużyłowym kablu od radia jest + a który - ?

> chciałbym dobrze podłączyć do głośnika (na którym jest opisane gdzie

> + a gdzie minus ale na dorobionym kablu to nie ma).

Tak naprawdę to nie ma dużego znaczenia.

Podłączasz głośniki, odsłuchujesz, potem w jednym głośniku odwracasz fazę (zamieniasz miejscami + i -) odsłuchujesz ponownie, i wybierasz lepszy wariant.

Napisano

> Witam wszystkich.

> Przepraszam za laickie pytanie ale może ktoś będzie w stanie mi

> pomóc. Jakim prostym sposobem można sprawdzić który przewód w

> dwużyłowym kablu od radia jest + a który - ?

> chciałbym dobrze podłączyć do głośnika (na którym jest opisane gdzie

> + a gdzie minus ale na dorobionym kablu to nie ma).

Przeważnie z radia wychodzą trzy-cztery kabelki (żółty-czerwony-czarny-i/lub niebieski) oraz kabelki do poszczególnych głośników jako pary kabli w jednakowym kolorze.

w każdej tej parze kabelków głośnikowych jeden jest z czarnym paskiem, drugi bez. Ten z czarnym paskiem to "--" . ok.gif

Napisano
  • Autor

> Przeważnie z radia wychodzą trzy-cztery kabelki

> (żółty-czerwony-czarny-i/lub niebieski) oraz kabelki do

> poszczególnych głośników jako pary kabli w jednakowym kolorze.

> w każdej tej parze kabelków głośnikowych jeden jest z czarnym

> paskiem, drugi bez. Ten z czarnym paskiem to "--" .

ok, więc u mnie po lewej stronie bagażnika mam dwa kabelki, oba są pomarańczowe, jeden z czarnym paskiem a drugi z zielonym paskiem, czyli ten z czarnym jest "--"

Ale z drugiej strony mam dwa niebieskie kabelki, jeden z żółtym paskiem a drugi z czerwonym paskiem. A tu jak będzie ? smile.gif

Napisano

będzie tak, że podłączysz oba głośniki przypadkowo. włączysz muzę, posłuchasz chwilkę. zamienisz kabelki w jednym tylko głośniku, znowu posłuchasz trochę i wybierzesz w której opcji będzie w miarę poprawne stereo, nierozmyty dźwięk i co najłatwiej wyłapać zdecydowanie lepszy bas. I takie właśnie podłączenie jest poprawne. Prościej się chyba nie da

Napisano
  • Autor

> będzie tak, że podłączysz oba głośniki przypadkowo. włączysz muzę,

> posłuchasz chwilkę. zamienisz kabelki w jednym tylko głośniku,

> znowu posłuchasz trochę i wybierzesz w której opcji będzie w

> miarę poprawne stereo, nierozmyty dźwięk i co najłatwiej wyłapać

> zdecydowanie lepszy bas. I takie właśnie podłączenie jest

> poprawne. Prościej się chyba nie da

no właśnie ja nie czuje/nie słyszę żadnej różnicy, ale chce to podłaczyć tak jak trzeba - dla świętego spokoju smile.gif sumienia smile.gif itd.

wole podłączyć po kolorach albo może można użyć jakoś miernika cyfrowego ? (takowy posiadam)

Napisano

> ok, więc u mnie po lewej stronie bagażnika mam dwa kabelki, oba są

> pomarańczowe, jeden z czarnym paskiem a drugi z zielonym

> paskiem, czyli ten z czarnym jest "--"

> Ale z drugiej strony mam dwa niebieskie kabelki, jeden z żółtym

> paskiem a drugi z czerwonym paskiem. A tu jak będzie ?

Nie łatwiej spojrzeć na radio jak tam kabelki są połączone?

Przecież każdą instalację sprawdzamy od początku,

my nie zgadniemy w życiu jaką masz instalację.

Ja pisałem o kabelkach wychodzących z radia, a nie o Twoich wiązkach, które mogą być rękodziełem nijak mającym się do kolorów kabelków.

Napisano

> no właśnie ja nie czuje/nie słyszę żadnej różnicy, ale chce to

> podłaczyć tak jak trzeba - dla świętego spokoju sumienia itd.

> wole podłączyć po kolorach albo może można użyć jakoś miernika

> cyfrowego ? (takowy posiadam)

Skoro nie słyszysz różnicy to:

1. przestań chodzić na dyskoteki i wystrzegaj się hałasu bo niedługo ogłuchniesz.

2. Bez różnicy jak podłączysz bo i tak będziesz tak samo zadowolony, mogą grać nawet w przeciwfazie skoro nie słyszysz.

3. nie musisz kupować droższego sprzętu skoro nie potrafisz wyłapać takiego "niuansu"

4. jeśli już na prawdę chcesz mieć to prawidłowo podłączone to poproś jakiegoś kumpla żeby z tobą posłuchał (nie musi być muzykiem, wystarczy że nie chodzi zbyt często na imprezy techno)

Napisano
  • Autor

> Skoro nie słyszysz różnicy to:

> 1. przestań chodzić na dyskoteki i wystrzegaj się hałasu bo niedługo

> ogłuchniesz.

> 2. Bez różnicy jak podłączysz bo i tak będziesz tak samo zadowolony,

> mogą grać nawet w przeciwfazie skoro nie słyszysz.

> 3. nie musisz kupować droższego sprzętu skoro nie potrafisz wyłapać

> takiego "niuansu"

> 4. jeśli już na prawdę chcesz mieć to prawidłowo podłączone to poproś

> jakiegoś kumpla żeby z tobą posłuchał (nie musi być muzykiem,

> wystarczy że nie chodzi zbyt często na imprezy techno)

Myślałem, że jest bardziej mierzalne rozwiązanie niż "melomańskie" (czyt. na słuch; na oko; na węch, itd.)

ok, więc sam coś pokombinuje..., dzięki za wyjaśnienia

Napisano

> Skoro nie słyszysz różnicy to:

> 1. przestań chodzić na dyskoteki i wystrzegaj się hałasu bo niedługo

> ogłuchniesz.

> 2. Bez różnicy jak podłączysz bo i tak będziesz tak samo zadowolony,

> mogą grać nawet w przeciwfazie skoro nie słyszysz.

> 3. nie musisz kupować droższego sprzętu skoro nie potrafisz wyłapać

> takiego "niuansu"

> 4. jeśli już na prawdę chcesz mieć to prawidłowo podłączone to poproś

> jakiegoś kumpla żeby z tobą posłuchał (nie musi być muzykiem,

> wystarczy że nie chodzi zbyt często na imprezy techno)

he, he ok.gif

ale może być jeszcze jedno wyjaśnienie: kiepskie głośniki i kiepsko zamocowane oslabiony.gif

u mnie też (prawie) nie było słychać różnicy, dopiero po wygłuszeniu i uszczelnieniu drzwi i po poprawieniu mocowania głośników (dystanse) różnica plus/minus stała się wręcz.... materialna hehe.gifpalacz.gif

a swoją drogą, jak ktos ma zestaw odseparowany ze zwrotnicą, to może sobie dużo bardziej namieszać z polaryzacją, niż tylko jedna para kabelków zeby.GIF

Napisano
  • Autor

chciałem kulturalnie zakończyć temat ale widzę, że tu hołduje się osobą które potrafią tyko wykpić zamiast pomóc,

czego można się spodziewać po ludziach którzy aspekty fizyczne (plus i minus) wyjaśniają na słuch.......tacy specjaliści hehe.gif

Napisano

> czego można się spodziewać po ludziach którzy aspekty fizyczne (plus

> i minus) wyjaśniają na słuch.......tacy specjaliści

Jeśli już mówimy o specjalistach to nie "plus minus" tylko raczej "gorący i masa" tam płynie prąd zmienny więc ciężko powiedzieć, który to plus.

A jak chcesz sprawdzić to podłącz jeden kabelek (tylko jeden) a do drugiego zacisku głośnika podłącz kabel do karoserii (masy). jeśli zagra znaczy żyła gorąca, jeśli nie, znaczy masa. z drugim to samo i będziesz wiedział które kable do czego. A ja i tak zawsze robię na słuch, choć Szpecjalisto nie jestem.

Napisano

> Jeśli już mówimy o specjalistach to nie "plus minus" tylko raczej

> "gorący i masa" tam płynie prąd zmienny więc ciężko powiedzieć,

> który to plus.

> A jak chcesz sprawdzić to podłącz jeden kabelek (tylko jeden) a do

> drugiego zacisku głośnika podłącz kabel do karoserii (masy).

> jeśli zagra znaczy żyła gorąca, jeśli nie, znaczy masa. z drugim

> to samo i będziesz wiedział które kable do czego. A ja i tak

> zawsze robię na słuch, choć Szpecjalisto nie jestem.

"Masa" "plus" "minus" to terminy raczej umowne jeśli chodzi o głośniki. Chodzi o to, żeby głośniki pracowały w fazie a nie w przeciwfazie, więc dla rozróżnienia przewodów trzeba je jakoś nazwać/oznaczyć.

Masa głośników nie ma nic wspólnego z masą samochodu! Powiem więcej - masa lewego głośnika nie ma nic wspólnego z masą prawego! Chyba, że to radyjko typu SAFARI hehe.gif

Kto nie wierzy niech sobie pomierzy old.gif

Napisano

Mozna to sprawdzic obserwująć prace glosnika w skrzynce zamknietej - na tej samej zasadzie co podlaczenie bateryjki aby sprawdzic polaryzacje glosnika - wychylenia membrany, zapodajac odpowiedni sygnal

Napisano

> Mozna to sprawdzic obserwująć prace glosnika w skrzynce zamknietej -

> na tej samej zasadzie co podlaczenie bateryjki aby sprawdzic

> polaryzacje glosnika - wychylenia membrany, zapodajac odpowiedni

> sygnal

o to właśnie mcgiver ktory zawsze stosuje zlosnik.gif

bierzesz baterię, paluszek 1.5V starczy. Jeden kabel przykładasz do minusa drugi do plusa.

Jak membrana idzie "do przodu", to wiesz gdzie minus a gdzie plus. Jak do tyłu to na odwrót.

Napisano

> o to właśnie mcgiver ktory zawsze stosuje

> bierzesz baterię, paluszek 1.5V starczy. Jeden kabel przykładasz do

> minusa drugi do plusa.

> Jak membrana idzie "do przodu", to wiesz gdzie minus a gdzie plus.

> Jak do tyłu to na odwrót.

ale kolega autor wątku wyraźnie pytał o plus i minus w kablu od radia,

a nie o konektorki przy głośniku 270751858-jezyk.gif

Napisano

> czego można się spodziewać po ludziach którzy aspekty fizyczne (plus

> i minus) wyjaśniają na słuch.......tacy specjaliści

ale dobrze ci wszyscy radzą - pisząc na słuch - bo tak jest najprościej ok.gif

bo poza tym nie ma prostych metod 270751858-jezyk.gif

1) możesz podejrzeć kable przy radiu, ale to trochę roboty i też może nic nie dać, bo ja miałem np. przy radiu kabelki zielony i ciemno-zielony, a w drzwiach przy głośniku różowy i czerwony, a przy tweeterze biały i biało zielony, więc? niewiem.gif

2) możesz faktycznie pomierzyć fazę głośników - wtedy będziesz potrzebować dwa mikrofony i cyfrowy oscyloskop dwukanałowy - czy to byłaby prostsza porada?? clown.gif

3) możesz kupić - są takie - specjalistyczny czujnik pomiaru fazy stosowany przez specjalistów car-audio: coś wielkości sporej komórki przykładasz do jednego głośnika i zapala się lampka: zielona = głośniki grają dobrze, czerwona = źle, bo w przeciwfazie - ale czy ty chcesz kupować to urządzenie?? icon_eek.gif

4) możesz skołować płytę testową do car-audio - i tam są ścieżki do testowania kanałów i fazy typu "kanał prawy - kanał lewy - środek" itp. ale to jest znowu metoda na odsłuch hehe.gif

5) więcej nie przychodzi mi do głowy.... icon_rolleyes.gif

w każdym razie nie ma prostej metody typu woltomierz czy żaróweczka do kabelka i świeci na jednym (+) i na drugim nie. w ten sposób to tylko można popsuć radio.

i tylko w najtańszych radiach jest tak, że rzeczywiście jeden kabel to masa, a drugi "zasilanie" głośnika. w każdym normalnym radiu oba kable idące do głośnika są niezależnymi sygnałami od wzmacniacza (końcówki mocy) i żadnego z nich nie wolno zetknąć z masą (choć dobre radia mają zabezpieczenia, ale ja i tak bym tego nie testował).

dlatego tak naprawdę nie ma znaczenia, który to + a który -, bo to pojęcie umowne, ważne tylko, aby w obu głośnikach kable podłączyć TAK SAMO ok.gif

i wtedy najprościej jest rzeczywiście zrobić wszystko tak, jak jest wygodniej, a na samym końcu usiąść wygodnie w samochodzie, pozamykać drzwi i zrobić odsłuch - raz na jednym podłączeniu, a zaraz potem obrócić kable w jednych drzwiach i odsłuchać znów ten sam kawałek w tych samych warunkach. różnicę będzie słychać palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.