Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

turbosprezarka do 1.4 16v benzyna

Featured Replies

Napisano

czy orientuje sie ktos czy istnieje taka turbospreazarka, a moze cos na zasadzie jakiejs przerobki by dalo sie zrobic, no i czy taka zabawa ma ses?

bo tak sobie mysle ze pare konikow to by sie przydalo

Napisano

jesli chciałbyś zrobić turbo porządnie to taniej wyjdzie swap.

Napisano

> czy orientuje sie ktos czy istnieje taka turbospreazarka, a moze cos

> na zasadzie jakiejs przerobki by dalo sie zrobic, no i czy taka

> zabawa ma ses?

> bo tak sobie mysle ze pare konikow to by sie przydalo

Tak jak kolega napisal ponizej nie ma to najmniejszego sensu. Jezeli chcesz wiecej mocy to zmien auto, druga wersja wsadz silnik z najmocniejszej dostepnej wersji czyli 2.0T ale ddostac bedzie ciezko. pozatym pozostalaby sprawa zawieszenia i hamulcow.

Wiec decyzja nalezy do Ciebie ale najbardziej zdrowym rozwiazaniem jest sprzedaz i kupno mocniejszego auta.

Napisano
  • Autor

okok

a jesli chodzi o dodanie kilku konikow do tego autka co co mozny by bylo zrobic?

Napisano

> a jesli chodzi o dodanie kilku konikow do tego autka co co mozny by

> bylo zrobic?

1. wyrzucić niepotrzebne graty z bagażnika,

2. napompoawć koła do zalecanego ciśnienia (ewentualnie kilka % więcej),

3. przeanalizować wykres zależności momentu od obrotów i nauczyć się optymalnie zmieniać biegi

4. wymienić olej i filtry

5. nie tankować byle czego byle gdzie

smile.gif

Napisano

> bylo zrobic?

U mnie najbardziej pomaga umycie, tak ze 20KM przybywa zeby.GIF to nie ściema! naprawdę czuć różnicę. zeby.GIF

Napisano

> 1. wyrzucić niepotrzebne graty z bagażnika,

> 2. napompoawć koła do zalecanego ciśnienia (ewentualnie kilka %

> więcej),

> 3. przeanalizować wykres zależności momentu od obrotów i nauczyć się

> optymalnie zmieniać biegi

> 4. wymienić olej i filtry

> 5. nie tankować byle czego byle gdzie

myslisz ze to doda konikow czy poprawi samopoczucie, bo jezlei idziemy tym tropem to naklejka na wlew paliwa i 2 magneztyzery powinny zalatwic sprawe zlosnik.gif

Napisano

> okok

> bylo zrobic?

Jest to najbardziej bodajże wysilony silnik opla. Te jednostki mają najmniejsze przebiegi (wiem że podpadam, ale sam mam taki silnik i wiem coś o tym). Dodanie mu nawet kilku koni to prawie marzenie a napewno DOBICIE tego silnika. Poczytaj dokładnie to co piszą Ci wszyscy nademną... 30.GIF

Napisano

> myslisz ze to doda konikow czy poprawi samopoczucie, bo jezlei

> idziemy tym tropem to naklejka na wlew paliwa i 2 magneztyzery

> powinny zalatwic sprawe

Pkt 3 z pewnością pomoże! A pozostałe na pewno nie zaszkodzą, w przeciwieństwie do różnych pseudotuningowych patentów smile.gif

Napisano

> Pkt 3 z pewnością pomoże! A pozostałe na pewno nie zaszkodzą, w

> przeciwieństwie do różnych pseudotuningowych patentów

Na co pomoze? Bo odnoszac sie do tematu mocy napewno nie przybedzie.

Ale fakt mozna ja lepiej wykorzystac.

Napisano

> Na co pomoze? Bo odnoszac sie do tematu mocy napewno nie przybedzie.

> Ale fakt mozna ja lepiej wykorzystac.

Poniekąd przybędzie. Przykładowo 90KM podawane przez producenta nie oznacza, że silnik MA taką moc (bo zwykle podczas pracy ma połowę tego albo i mniej), tylko że MOŻE ją mieć w określonych warunkach (w szczególności przy określonej prędkości obrotowej).

Napisano

> Poniekąd przybędzie. Przykładowo 90KM podawane przez producenta nie

> oznacza, że silnik MA taką moc (bo zwykle podczas pracy ma

> połowę tego albo i mniej), tylko że MOŻE ją mieć w określonych

> warunkach (w szczególności przy określonej prędkości obrotowej).

boje_sie.gif normalnie nie wierze w to co piszesz. Ale ok niech i tak bedzie.

Napisano

> Jest to najbardziej bodajże wysilony silnik opla. Te jednostki mają

> najmniejsze przebiegi (wiem że podpadam, ale sam mam taki silnik

> i wiem coś o tym).

Może o jest najbardziej wysilony, ale to nie oznacza, ze nietrwaly. Ja mam 202 kkm przebiegu (oryginalny i z tego co wiem, to przy silniku nic nie bylo robione /tylko pasek rozrzadu, wymiana swiec i oleju/) - silnik nie bierze nic oleju (brak dolewek miedzy wymianami), zapala od pierwszego razu, hydrauliczne regulatory luzu zaworowego nie halasuja...

Napisano
  • Autor

ok czyli wiecej kucy dalo by jakos rade ale silnik by padl,

wiec niema sesu

dzieki koledzy

Napisano

Nie wiem czy to prawda. Jak ktoś z forum ją zna to niech napisze bo sam jestem ciekaw. Wg informacji z forum Corsy do którego kiedyś aktywnie należałem, silnik X14XE był opracowany przez laboratorium LOTUS. Projekt przygotowany przez LOTUSa miał około 110KM. Kiedy zobaczyli to panowie inżynierowie z OPLA to powiedzieli NIE i obcięli moc do 90 KM. Co ciekawe silniki OPLA 1,4 16-zaworowe cały czas maja tylko 90 KM i ani konika więcej choc poddawane są różnym modyfikacjom. Więc nie wiem czy ten silnik jest aż tak wysilony czy jest to polityka marketingowa aby silnik o pojemności 1,4 przypadkiem nie przekroczył magicznych 100 KM.

Napisano

O ile wiem to Lotus opracowywał nie tylko silniki (C16XE też chyba robili), ale i całe samochody (speedster).

Za pewne to co zrobili panowie z lotusa za dużo żarło paliwa, miało mały moment na dole, i było nieekologiczne. Helmuty dorzucali EGR-y, pompy powietrza dodatkowego, tłumiki szmerów ssania na dolocie i trochę okastrowali silnik, ale był dzięki temu bardziej ekologiczny. I za pewne dłużej pracował.

Przy 16V większość dodatków mocy idzie w wysokie obroty. Trzeba kręcić, a to powoduje wiry w baku.

O ile wiem to np: głowica od 16XE(L) pasuje do 14XE. Ma większe kanały, więc powinno to dać poprawę. Do tego odpowiednie kolektory ssący i wydechowy i już jest lepiej.

Najgorzej będzie miał tłok. Przydałoby się dorobić np: natrysk oleju na denko, albo wymienić na kute.

No i po czymś takim powinno się zrobić korektę mapy. A to już jest praktycznie nieopłacalne finansowo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.