Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brembo Max + Ferodo Premier i jakie opony do kjs

Featured Replies

Napisano

Co sądzicie o zestawie Brembo Max + Ferodo Premier do CCS`a? Auta używam na co dzień, ale chcę też trochę pojeździć w kjs itp. Czy te hamulce nadają sie do codziennej jazdy? I co polecacie na tył?

Jakie opony i w jakim rozmiarze polecacie do kjs? Mam okazje tanio kupić prawie nowe Micheliny MXT Energy 155/65R13. Zastanawiam się jednak czy nie założyć czegoś szerszego.

Napisano

> Co sądzicie o zestawie Brembo Max + Ferodo Premier do CCS`a? Auta

> używam na co dzień, ale chcę też trochę pojeździć w kjs itp. Czy

> te hamulce nadają sie do codziennej jazdy? I co polecacie na

> tył?

> Jakie opony i w jakim rozmiarze polecacie do kjs? Mam okazje tanio

> kupić prawie nowe Micheliny MXT Energy 155/65R13. Zastanawiam

> się jednak czy nie założyć czegoś szerszego.

co do zestawu musze pwiedziec, ze w moim przypadku nie czuje roznicy wzgledem serii. podobno zestaw ten ma sens z klockami ATE, nie wiem jeszcze

Napisano

> tył?

Mi na KJSy wystarczyly seryjne tarcze brembo. Nie jezdzilem na tych nacinanych, ale normalne sie sprawdzaly, a te maxy to ponoc strasznie pyla. Klocki tez mialem premiery i bylo ok. Czasem sie zakladalo ds 3000, ale prawda taka, ze one lepsze na OS niz KJS i lepiej je uzywac tylko na sucho i cieplo. No i co wazne...do dobrych opon.

Natomiast co do drugiej czesci pytania i opon, to jak masz okazje kupic to kup. Pewnie zaczynasz przygode z kajtkami wiec i tak wiecej stracisz na oswojeniu sie z pacholkami niz oponie:) Zreszta, zbyt szeroka opona = gorsze przyspieszenie:) Ja kiedys jezdzilem na 175/60. Troche balonowate, ale plus ten, ze wyzsze i na dzirawych kreciolkach ktorych jest maaase sie dobrze sprawdzaly. Zreszta, kup sobie te opony, albo jakie tam masz pod reka i trenuj, trenuj trenuj:) Potem bedziesz sie dalej zastanawiac:)

Napisano

ja mam taki zestaw hamulcow i jest ok.

co do opon to tak jak kolega wspomniał na poczatek kup cokolwiek byle nie za szerokie. zanim sie nauczysz je wykozystywac to kilka kompletow minie wiec jak na razie to tanie i nie bardzo stare.

komplet fajnych opon do kajtkow to 600-1000 wiec nie wiem czy jest sens. 155/65 to niezly pomysł na poczatek.

Napisano

Co do opon do KJS to ważna jest ilość bieżnika. Nowa opona z dużą jego ilością będzie bardziej pływać na suchych nawierzchniach. Jeśli u Ciebie są tego typu próby to warto pomyśleć nad jakimiś używkami z 3 mm bieżnika.

Napisano

> tył?

Mam taki zestaw hamulcowy i u mnie bylo czuc roznice w porownaniu do serii (ale to moze byla wina serii). Jesli chodzi o tyl mam tez szczeki Ferodo i nie narzekam. Hamuja nic sie zlego z nimi nie dziej (bo duzo ludzi ma z nimi problemy).

Jesli chodzi o opony to ja mam 175/50/13 i uwazam ze sa OK. Tylko wazne tez jaka moca dysponujesz. Jak seria lub do 65Km to chyba opona 165 bedzie OK. Powzyej proponuje juz 175 bo bedzie czesto zrywalo Ci przyczepnosc przedniej osi wink.gif

Napisano

> Mam taki zestaw hamulcowy i u mnie bylo czuc roznice w porownaniu do

> serii (ale to moze byla wina serii). Jesli chodzi o tyl mam tez

> szczeki Ferodo i nie narzekam. Hamuja nic sie zlego z nimi nie

> dziej (bo duzo ludzi ma z nimi problemy).

> Jesli chodzi o opony to ja mam 175/50/13 i uwazam ze sa OK. Tylko

> wazne tez jaka moca dysponujesz. Jak seria lub do 65Km to chyba

> opona 165 bedzie OK. Powzyej proponuje juz 175 bo bedzie czesto

> zrywalo Ci przyczepnosc przedniej osi

Kumpel ma malucha do PZM i na Barbórce Cieszyńskiej mu się oderwały okładziny w Ferodo zeby.GIF Nówki sztuki 270751858-jezyk.gif

Napisano

skorzystam z okazji i podepnę sie pod wątek.

słyszałem ze można zrobic przekładkę przednich hamulców z uno turbo- tarcze, zaciski. takie tarcze są wentylowane więc pedał nie będzie robił sie twardy przy spadaniu... Kojarzy ktoś czy taka przekładka jest możliwa, jeśli nie z uno to może z innego fiatowatego? czy po założeniu takich zacisków jazda na 13-stkach wchodzi w grę?

Napisano
  • Autor

A jak nie Brembo Max + Ferodo Premier to co innego możecie polecić?

No i jeśli o te oponki chodzi to chyba rzeczywiście wezme te Micheliny, mają 5mm bieżnika czyli chyba w sam raz no i przede wszystkim ze względu na finanse sie na nie zdecyduje. Mam ponad 60 koni i za niedługo 6cio biegówke będe zakładał, ale chyba powinne dać rade

Napisano

Jeśli chodzi o zestaw [tarcze+ klocki] to zasada jest prosta: "twarde" klocki do "twardych" tarcz i "miękkie" klocki do "miękkich" tarcz. Chodzi o to żeby nie założyc seryjnych klocków "No Name" na nacinane tarcze Brembo, po już na 4 pachołku nie będziesz miał hamulców [doświadczenie życiowe 270751858-jezyk.gif]. Pytanie tez takie mianowicie jak mocnego masz bolida? Im więcej mocy tym twardszy zestaw trzeba zastosowac. Brembo Max nie jest złe ale są lepsze rozwiązania. Co do klocków na KJS poleciłbym DS 2000 ewentualnie na sprinty DS 2500. Na tył wsadź szczęki Ferodo. Tak jak kolega przytoczył jest możliwośc wsadzenia hamulców z Uno Turbo, takie rozwiązanie jest homologowane przy specyfikacji VK.

Co do opon to tak jak Szymoon napisał najlepiej oponki juz dotarte i według mnie nie szersze niż 165. Lepiej przód posadzic w lekko rozbieżny negatyw, a da to znacznie lepszy efekt niż szersza opona.

Napisano
  • Autor

O zestawie z Uno Turbo też myślałem, ale nigdzie nie da się tego kupić. Czy ktoś wie gdzie moge sie w coś takiego zaopatrzyć? Na internecie szukam już od kilku miesięcy i jakoś ciągle nic nie ma, w sklepach to samo. No i przede wszystkim ile coś takiego kosztuje?

I czy miał ktoś z was do czynienia z tarczami Speedmax? Z tego co wiedze troche tańsze są od Brembo

Napisano

> tył?

Miałem do czynienia z Brembo Max + DS2000 i z moich odczuć wynika, ze lepiej sprawuje mi sie zestaw gładkie Brembo + DS2500 (Obecnie DS Preformance czy jakoś tak) jeśli chodzi o sport.. przedewszystkim hamuje lepiej (oczywisce wg mnie), a dodatkowo nie zjada klocków w 2 miesiące...

Co do szczęk Ferodo z tyłu.. niektórzy maja poblemy z plokujacym sie tyłem...ja niestety tez naleze do tej grupy, wiec po założeniu szczek na tył hamowania z powyzej 100 km/h w łukach to dramat, dlatego wrociłem do zwykłych, seryjnych, nowych, oryginalnych, fiatowskich.. 270751858-jezyk.gif

Cio do opon..musisz pojezdzić i zobaczyc o co w tym chodzi.. wazne, zeby opona wg mnie miała sztywne boki, bo mnie osobisce szlak trafia, jak opona sie podwija.. na poczatek polecam GY Eagel Turing 165/55.. mozna uzywki trafic tanio i sa fajne.. wazne jest, zeby pokombinował z ciśnieniem i ze stoperem, bo od tego bardzo duzo zalezy.. sam musisz dojsc do tego, co Tobie odpowiada..

Napisano

Jeśli mówimy o blokującym tyle to sprawa jest prosta. CC ma bardzo lekki tył. Przy mocniejszych szczękach normalną sprawą jest że tył bierze mocniej, dlatego tez CC bardzo dobrze uczy jazdy na "okrągło" zeby.GIF. Wyjątkiem może byc posiadanie szpery, która w 99% przypadków wyciągnie nam bolid z opresji.

Napisano

Ja mam taki zestaw Brembo Max + Ferodo Premier. I przy najbliższej zmianie tarcz zmienie na Brembo, ale gładkie, bo Maxy ścinają klocki momentalnie. Jakoś specjalnie lepiej nie hamuje ten zestaw, a nie dość, że jest głośniej to jeszcze klocki znikają w zastraszającym tempie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.