Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwiększenie pojemności butli ?

Featured Replies

Napisano

Witam !

Mam starą butlę LPG (chyba Stako) z 2000r. Butla tzw "montowana w koło" o pojemności 45L.

Niestety do butli wchodzi obecnie tylko 30-31L LPG ...

Planuję wymianę butli na trochę większą 60L , ale trochę nie za szczególnie chce mi się płacić około 700zł za butlę z wielozaworem i wymianą ...

Dzwoniłem do gazownika i powiedziałem mu że mało mi wchodzi od butli LPG to powiedział mi że trzeba "ustawić" pływak i będzie wchodziło więcej LPG.

Zastanawiam się jednak bo patrzyłem w papiery i do butli 45L wchodzi max tylko (teoretycznie) 45L - 20% = 36L.

Czy można kazać odgiąć bardziej pływak aby wchodziło więcej gazu niż 36L ?

Czy będzie to bezpieczne ?

Skąd wzięła się ta "granica" 20% mniejszej pojemności butli niż w jest faktycznie?

Czemu właśnie 20% ?

Czy ma ktoś z Was mniejszą "wartość" niż te "magiczne" 20% ?

Napisano

Mam od '99 butle 50l i zawsze jest nabijana do pełna (50l).

Napisano

> Mam od '99 butle 50l i zawsze jest nabijana do pełna (50l).

45 litrowa w kole i tankuje max 35 ale odbija przy 40!!! takze te 20% to u mnie duuuzzo mniej

Napisano

W moim przypadku butla 42l wchodzi 33l.

Napisano

Ja mam butlę 42l i normalnie do niej wchodzi ok 36l, ale podczas zagranicznych wojaży zatankowali mi ze 2 razy 39-40l (SK, HR). Z tym, że tam nie przejmują się odbijającym zaworem a jak nie chce już wejść to jeszcze bujają autkiem żeby "dopchnąć" icon_eek.gif

Napisano

Jak tak podegną pływak, że przestanie w ogóle odbijać, to będzie wchodziło 41-42 litry. Zamiast odbijania będzie kończenie tankowania po osiągnięciu odpowiedniego ciśnienia.

Zapewne nie jest to zgodne ze sztuką, ale nie jest też bardzo niebezpieczne.

Poduszka gazowa będzie miała poniżej 10% i w momencie dużego wzrostu temperatury może zadziałać zawór bezpieczeństwa i upuścić trochę gazu.

Ja tak jeździłem ponad 6 lat w dwóch samochodach i nie było problemu, ale nigdy nie tankowałem gazu tuż przed zostawieniem gdzieś samochodu - zawsze tankowałem jak gdzieś jechałem, tak, aby trochę gazu jeszcze wyjeździć przed odstawieniem samochodu.

Napisano

> Zastanawiam się jednak bo patrzyłem w papiery i do butli 45L wchodzi max tylko (teoretycznie) 45L - 20% = 36L.

Jeżeli masz STAKO, to pewnie mamy te same butle ...

U mnie wchodzi ok. 41,5 litra, czyli znacznie ponad 80%. Nigdy nie miałem z tym problemów.

Najlepsze rozwiązanie to podgięcie pływaka, ale z tym jest trochę zabawy, może się udać za pierwszym razem albo za jakimś następnym ...

Powtórzę się jeszcze - szukaj następnej butli - używki, a w międzyczasie podegnij pływak.

> Czy będzie to bezpieczne ?

Niebezpieczne może być jak zatankujesz do pełna, zostawisz autko w garażu bez wymuszonej wentylacji i będą duże zamiany temperatury ...

> Skąd wzięła się ta "granica" 20% mniejszej pojemności butli niż w jest faktycznie?

> Czemu właśnie 20% ?

Obliczenia dotyczące rozprężania lpg + margines bezpieczeństwa ...

> Czy ma ktoś z Was mniejszą "wartość" niż te "magiczne" 20% ?

No mam smile.gif

Napisano

Wolne miejsce w górnej części butli tzw "poduszka gazowa" jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu. W przypadku jej braku co będzie wypychać płynny gaz z butli?Wiadomo, że gazy sprężają się znacznie bardziej niż płyny.

To fizyka a nie "widzimisie" konstruktorów.

Napisano

> Wolne miejsce w górnej części butli tzw "poduszka gazowa" jest

> niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu. W przypadku jej

> braku co będzie wypychać płynny gaz z butli?Wiadomo, że gazy

> sprężają się znacznie bardziej niż płyny.

> To fizyka a nie "widzimisie" konstruktorów.

Twoje rozumienie fizyki jest bardzo ciekawe. Czy możesz przybliżyć temat?

Napisano

> niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu. W przypadku jej

> braku co będzie wypychać płynny gaz z butli?Wiadomo, że gazy

> sprężają się znacznie bardziej niż płyny.

Odpowiadam na pytanie - wypychać będzie gaz, który odparowuje. Czyli innymi słowy wrze. W warunkach normalnych jest gazem, więc w butli wytwarza ciśnienie, choćby w niej nie było w ogóle powietrza.

Napisano

To że gaz LPG zachowuje w butli fazę ciekłą to zasługa tylko i wyłącznie nadciśnienia w niej panującego. Gaz w fazie ciekłej jest transportowany przewodem ciśnieniowym do parownika gdzie po rozprężeniu do wartości zbliżonej do ciśnienia atmosferycznego przechodzi w stan gazowy.

Dlatego też gaz w stanie ciekłym jest "pobierany" z dołu zbiornika a nie z góry jak to niektórzy sądzą.

Nie ma więc szans aby gaz LPG mógł się w butli rozprężyć bo działa na niego ciśnienie "poduszki powietrznej".

Dla przykładu mogę się odwołać do różnic w konstrukcji butli gazowych np. do użytku domowego i butli do wózków widłowych pracujących na LPG. Z zewnątrz niby to samo a w środku zupełnie inne umiejscowienie rurki doprowadzającej .

Napisano

>Nie ma więc szans aby gaz LPG mógł się w butli rozprężyć bo działa na niego ciśnienie "poduszki powietrznej".

To co go wypycha, jak nie rozprężający się w butli gaz ponad cieczą?

Jak nawet by nie było tej poduszki gazowej, to po chwili sama by się zrobiło.

Poduszka gazowa jest ze względów bezpieczeństwa tylko - ciekły gaz ma olbrzymią rozszerzalność termiczną - kilka procent na kilka stopni celcjusza i poduszka jest "amortyzatorem" do tego, żeby ciecz nie uszkodziła zbiornika przy zmianach temperatur.

Napisano

> U mnie 36 litrów, wchodzi do butli 42 litrowej.

u mnie też. Wszędzie tylko nie w Nowej Soli na Orlenie - tam i 43 potrafią nabić.

Napisano

Moja butla 33l (taką wstawili gazownicy zamiast 42l a potem było za późno na zmianę)...

Mało było..

W końcu zablokowałem pływak (o rurkę pobierającą obracając ją o 180 stopni) i wchodzi równo 33l - od kilku lat. Były testy w Chorwacji przy upałach - nic się nie dzieję - z tym, że jak napisał któryś kolega wydaje mi się, że lepiej nie tankować latem bezpośrenio przed odstawieniem pojazdu.

Samą rurkę pobierającą porządnie wyregulowałem tzn. bierze teraz z dna zbiornika, praktycznie dopiero ostatnie 0,5-1 l jest problematyczne do wyciągnięcia ze zbiornika.

Dodam, że na Słowacji często tankują ponad normę - to też ktoś już zauważył w poście niżej - dobijają nie przejmując się odbijaniem zaworu (przetestowane na innym nie modyfikowanym zbiorniku).

Kulturalniej będzie podgiąć pływak tak, żeby zmniejszyć martwą pojemność, a zostawić sobie siakieś kilka % pojemności.

Pewne ryzyko takiej modyfikacji być może istnieje (skądś to 20% się wzieło) jednak praktyka robi swoje.

Pozdrawiam,

Griba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.