Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] 1.6 16V w "G" maja jeszcze problemy ze spalaniem oliwy ?

Featured Replies

Napisano

Siem zapytac chcialem czy silniczki 1.6 16V w Astrze G z 98/99r maja problemy z nadmiernym spalaniem oleju silnikowego tak jak bylo to w eFce ??? Czy lepiej 1.6 8V poszukiwac ?? wink.gif

Napisano

> Siem zapytac chcialem czy silniczki 1.6 16V w Astrze G z 98/99r maja

> problemy z nadmiernym spalaniem oleju silnikowego tak jak bylo

> to w eFce ??? Czy lepiej 1.6 8V poszukiwac ??

Mają. Oczywiście zależy jak trafisz, ale biorąc pod uwagę moje doświadczenie jak i tematy na forum jednoznacznie można stwierdzić, że XEL nie wielbłąd - pić musi smile.gif

Napisano

Mowisz ze wracasz do nas? Szkoda ze w takich okolicznosciach.

Ja dlugo szukalem fajnego 8V i dalem sobie siana.

Napisano
  • Autor

> Mowisz ze wracasz do nas?

Niewykluczone wink.gif Jest kilka opcji ale na ktora sie zdecyduje to zycie pokaze ok.gif

> Szkoda ze w takich okolicznosciach.

No mi tez szkoda bo auto mialem wycackane jak kazde zreszta skromny.gif i mialo mi jeszcze pozluzyc przez 2-3 lata a tu taki surprajz sciana.gif

> Ja dlugo szukalem fajnego 8V i dalem sobie siana.

To mowisz ze taka kiszka jest tez z tymi 8V ???

Wymagan wg mnie nie mam wygorowanych zlosnik.gif Ma byc kombi w jakims jasnym kolorze (najlepiej srebrna) i klima

A jak wyglada temat 1.4 16V ??? Tez zasysaja olej ??? hmm.gif

Napisano

> To mowisz ze taka kiszka jest tez z tymi 8V ???

Znaczy zalezy jak daleko mozesz sobie pozwolic pojechac za nim, ja nie moglem i szukalem po małopolsce... a tu cieniutko było.

> Wymagan wg mnie nie mam wygorowanych Ma byc kombi w jakims jasnym

> kolorze (najlepiej srebrna) i klima

Dokladnie czegos takiego szukalem. zeby.GIF Jak sie postarasz to znajdziesz.

> A jak wyglada temat 1.4 16V ??? Tez zasysaja olej ???

W G sa 3 silniki 1.4 16V. Stary X14XE ktory mam w efce, raczej niezawodny a olej to mi znikał przez uszczelniacze i pokrywe zaworow a nie spalanie wiec to zaden problem. Potem byl chyba Z14XE chyba niespecjalnie udany model, ja go przynajmniej omijalem szerokim lukiem. A teraz jest twinport Z14XEP z łańcuszkiem i narazie chodzi miodzio. zeby.GIF

Napisano

podobno łykają mineralny oil jak dasz przynajmniej półsyntetyk powinno być ok o ile nie ma poważniejszych uszkodzeń

Napisano

> łykają mineralny oil jak dasz przynajmniej półsyntetyk

> powinno być ok o ile nie ma poważniejszych uszkodzeń

Mógłbyś nieco rozwinąć tę teorię?

Napisano

> podobno łykają mineralny oil jak dasz przynajmniej półsyntetyk

> powinno być ok o ile nie ma poważniejszych uszkodzeń

icon_eek.gifhmm.gifshocked.gif

rozwiń teorie proszę, bo ciekawa

edit

widze spóźniłem się z pytaniem hehe.gif

Napisano

z tego co z kolegami rozmawiałem, to problem raczej rzadki w autach wyprodukowanych po 2000r, one chyba nawet mają oznaczenie XE, a nie XEL. Sąsiad ma drugą taka, nie oszczędza wcale i i nie miał/nie ma problemów z olejem, leje syntetyk i nie dolewa od wymiany do wymiany ok.gif

Napisano

Mój Vauxhall łyka lekko ponad litra na 1kkm a co najciekawsze tylko po miescie. Najwięcej znika przy stabilnej lub miejskiej jeżdzie.

Napisano

> Mój Vauxhall łyka lekko ponad litra na 1kkm a co najciekawsze tylko

> po miescie. Najwięcej znika przy stabilnej lub miejskiej

> jeżdzie.

Bo ten niby fajny to X16SZR, Ty masz wersje "poprawiona"

Napisano

> Mój Vauxhall łyka lekko ponad litra na 1kkm a co najciekawsze tylko

> po miescie. Najwięcej znika przy stabilnej lub miejskiej

> jeżdzie.

bo Z16SE to zupłnie inna sprawa. ten to ma wade fabryczna i dopóki mu nie zmienisz pierścieni to nic sie nie poprawi

Napisano

Wiadomo ze 1.6 najczesciej biora olej.Trafiaja sie modele ktore zlopia mase oleju ale sa tez ktore nie biora nic.

Napisano

> Wiadomo ze 1.6 najczesciej biora olej.Trafiaja sie modele ktore

> zlopia mase oleju ale sa tez ktore nie biora nic.

W Z16XEP przez 20kkm dolewam sumarum ok 1L. Samochód używany bardziej miastowo.

Napisano
  • Autor

A jak sie sprawuje turboklekoty ??? Z tego co pamietam to sa chyba 2 rodzaje 1.7 i 2.0. Czy ten 2.0 ma rozrzad na lancuszku ?? Sorry ze zasypuje pytaniami ale przez prawie 2 lata nieobcowania z Oplem lekko wypadlem z tematu wink.gif

Napisano

Ten 2.0 ma łańcuch, o ile dobrze pamiętam wymiana co 300000km.

Napisano

U mnie w domu jest 8V którą się "opiekuję" i od wymiany do wymiany tylko razm mi sie zdazyło dolać (3 lata w rodzinie)

Napisano

wypowiem sie o 1.4 16V rok 2000

nie pija oleju!!!

od wymiany do wymiany nic nie uzupelnialem na LPG

i astra G nie rdzewiala i nie gnila;) jak wszyscy mysla, ze gnija;)

Napisano

> A jak sie sprawuje turboklekoty ??? Z tego co pamietam to sa chyba 2

> rodzaje 1.7 i 2.0.

Biorac pod uwage doswiadczenie mojego szwagra to chyba nigdy nie polece nikomu astry z dieslem. Gosc zaliczyl juz chyba wszystkie mozliwe awarie diesla, oczywiscie wszystko kosmicznie drogie. A tak poza tym to rewelacja, bardzo sobie chwalil osiagi i spalanie. zeby.GIF Ma ktoregos 2.0, ten najmocniejszy chyba.

Napisano

> A jak sie sprawuje turboklekoty ??? Z tego co pamietam to sa chyba 2

> rodzaje 1.7 i 2.0. Czy ten 2.0 ma rozrzad na lancuszku ?? Sorry

> ze zasypuje pytaniami ale przez prawie 2 lata nieobcowania z

> Oplem lekko wypadlem z tematu

Ja się obawiam, że usłyszysz tyle opinii ilu właścicieli. Moja Asia sprawuje się bardzo dobrze miałem drobne problemy z ręcznym (standard z ukł bosha) i oszustwo ze sprzęgłem ale poza tym leje paliwo i jadę. Olej wymieniam co 10-12 tys jeżdżę na półsyntetyku (teraz Valvoline Max Life). Zawieszenie jeszcze w oryginale, nic nie stuka, silnik równo pracuje i w ogóle nie ma się do czego przyczepić. Problemów z Egr-em nie mam narazie, podobnie z obrotami, dławieniem itd. Oleju spala od 0,2-0,5 l /1000 km ale dla mnie to nie problem i w niczym mi to nie przeszkadza.

Wiele osób narzeka na diesle - bo albo turbo pada albo mocy brakuje. Inni jeżdżą i jest ok. Z benzyną też bywają problemy - a to elektryka, a to zapłon, wspomaganie, pompa i tak w kółko. Wszystko zależy jak trafisz i jak auto było traktowane.

Jak kupisz dobry egzemplarz będziesz zadowolony, jeśli trafisz źle - pech.

Każdy z nas może tu napisać o swoim aucie, ale po 100 postach i tak nie będziesz nic wiedział więcej.

Generalnie (podkreślam GENERALNIE) astry G są mało awaryjne a ceny części umiarkowanie-tanie. Autka są wygodne i jak za kilkanaście tysięcy to moim zdaniem dobry wybór. Jakbym cofnął się o rok wstecz to kupiłbym tą sama astrę co mam - po prostu dla mnie jest idealna w stosunku do moich zasobów, gustu i potrzeb.

Napisano

> Wiele osób narzeka na diesle - bo albo turbo pada albo mocy brakuje.

> Inni jeżdżą i jest ok. Z benzyną też bywają problemy - a to

> elektryka, a to zapłon, wspomaganie, pompa i tak w kółko.

Z dieslem tak naprawde jest tylko jeden problem, jak sie zepsuje to naprawa kosztuje kupe kasy. W benzynie tego nie ma, wszystko jest taniutkie. Tak mi sie przynajmniej wydaje zeby.GIF

Napisano

> Z dieslem tak naprawde jest tylko jeden problem, jak sie zepsuje to

> naprawa kosztuje kupe kasy. W benzynie tego nie ma, wszystko

> jest taniutkie. Tak mi sie przynajmniej wydaje

Oczywiście się zgadzam z Tobą, tylko chciałem zwrócić uwagę na fakt, że każdy użytkownk miał swoje - indywidualne probelmy z danym autem. To, że wiele osób wspomina o awariach turbin w dieslach - można uznać za wadę powszechną. Są jednak osoby, które turbiny nie wymieniały bo stara jest w pełni sprawna i pomimo wielu przejechanych kilometrów autko sprawuje się elegancko.

Dlatego też jeżeli 20 osób napisze: moja padła, moja nie, moja też nie, a moja tak itd to do tematu nic nie wniesie, poza mętlikiem w głowie.

Podobnie sprawa ma się z olejem. Jest podwieszony wątek na ten temat i z jego lektury można wyciągnąć wniosek taki: Astry olej piją aczkolwiek niekoniecznie! - czy to ma sens? Jednemu przy 200 tys nie bierze nic a drugi do domu z salonu nie dojechał i musiał dolać. Nie ma zasady. Co nie znaczy, że problemu nie ma - bo skoro nawet 20 osób na 100 napisze, że auta piją olej to już oznacza, że coś w tym jest i należy zwrócić na to uwagę przy kupnie.

Każde auto ma swoje wady i szczególne cechy. Odnośnie AG - wad jest niewiele - olej w benzyniakach, egr, listwa zapłonowa i ręczny w modelach przed 2000 r. W dieslach głównie turbiny i przepływki. Zawieszenie bardzo wytrzymałe jak na polskie warunki, silniki nie palą za dużo, średnio znoszą gaz (szczególnie 16V) ale jest wielu zadowolonych użytkowników LPG. Dynamika benzyn dość dobra powyżej 1.6 16V, diesel 2.0 również bardzo ładnie ciągnie. Zdarzają się drobne awarie elektryczne typu: przetarcie kabelka w osłonach gumowych drzwi/klapy, odłączenie wtyczki airbag pod siedzeniem w wersjach 3D - ale to wszystko sporadyczne i łatwe do naprawienia nawet pod domem.

Dużo wersji wyposażenia - jest w czym wybierać. Serwis ogólnodostępny i diagnostyka nieskomplikowana. Tyle ode mnie. zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.