Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oponki letnie - edycja 2009/2010

Featured Replies

Napisano

Ja znam przypadek, babka wpadła w poślizg na wiadukcie i ubezpieczyciel powiedziała, że nie wypłaci z powodu złego stanu opon.

Co dalej się z tym stało to nie wiem ale taka byłą pierwsza opinia.

• 2 tygodnie później...
Napisano

takie zestawienie....

UNIROYAL RainExpert vs GY duragrip

cena niemalze identyczna... uni zaliczane do klasy medium GY do klasy premium... a ktore wybrac?

chyba wybor juz tylko do tych modeli ograniczylem

Napisano

> ja mam od lipca Uniroyal RainExpert i przejechałem 8 tkm- polecam

u siebie moge miec po 130 zeta za sztukasa te oponki....wiec cena chyba w miare sensowna

Napisano

> u siebie moge miec po 130 zeta za sztukasa te oponki....wiec cena

> chyba w miare sensowna

ja płaciłem za 165/65 R14 po 126 pln w ub roku

Napisano

> ja płaciłem za 165/65 R14 po 126 pln w ub roku

w necie 165/70/13 sa po 119 ale doliczyc przesylke to jeden wujcio wink.gif

Napisano

> w necie 165/70/13 sa po 119 ale doliczyc przesylke to jeden wujcio

sprawdziłem fakturę mlot.gif- na oponeo- 136 pln płaciłem - wysyłka gratis- wtedy były tam najtańsze

Napisano

> sprawdziłem fakturę - na oponeo- 136 pln płaciłem - wysyłka gratis-

> wtedy były tam najtańsze

Dokładnie tak było wysyłka free i dobre oponki zlosnik.gif

Napisano

a co myślicie o TOYO 350?

konkretnie o 175/65R14

zastanawiam się między toyo a fulda ecocontrol

fulda trochę tańsza jest ale o toyo słyszałem dużo dobrego a mam możliwość kupić toyo troche tylko drożej od fuldy

Napisano

> a co myślicie o TOYO 350?

> konkretnie o 175/65R14

> zastanawiam się między toyo a fulda ecocontrol

> fulda trochę tańsza jest ale o toyo słyszałem dużo dobrego a mam

> możliwość kupić toyo troche tylko drożej od fuldy

Ale o tym modelu toyo, czy bardziej sportowym? hmm.gif

Napisano

> Ale o tym modelu toyo, czy bardziej sportowym?

o tym konkretnie

Napisano

> UNIROYAL RainExpert vs GY duragrip

oponki zamowione montuje na fegli ostatniego dnia marca smile.gif

wybor padla na Uniroyal RainExpert szerokie na 165 smile.gif znalazlem u siebie w cenie 127 zl/szt

kiedy wyladuja na samochodzie jeszcze nie wiem - jak bede mial juz dystanse to moze od razu jak nie to po swietach smile.gif

Napisano

> oponki zamowione montuje na fegli ostatniego dnia marca

> wybor padla na Uniroyal RainExpert szerokie na 165 znalazlem u siebie w cenie 127 zl/szt

> kiedy wyladuja na samochodzie jeszcze nie wiem - jak bede mial juz dystanse to moze od razu jak nie

> to po swietach

panowie i panie tudziez panie i panowie .... helpunek.. jest spory klopot z dostaniem tych opon.. mialem zamowione i kiszka... brak w wielu hurtowniach nawet i juz... co ewentualnie w zamian?

jeszcze raz podkresle ze w pierwszej kolejnosci dla mnie wazne jest zachowanie/przyczepnosc na mokrym

Napisano

> panowie i panie tudziez panie i panowie .... helpunek.. jest spory klopot z dostaniem tych opon..

> mialem zamowione i kiszka... brak w wielu hurtowniach nawet i juz... co ewentualnie w zamian?

> jeszcze raz podkresle ze w pierwszej kolejnosci dla mnie wazne jest zachowanie/przyczepnosc na

> mokrym

Na aledrogo Nokiany i3 komplet za 137zł szt. 175/75 R13.

Napisano

> panowie i panie tudziez panie i panowie .... helpunek.. jest spory klopot z dostaniem tych opon..

> mialem zamowione i kiszka... brak w wielu hurtowniach nawet i juz... co ewentualnie w zamian?

> jeszcze raz podkresle ze w pierwszej kolejnosci dla mnie wazne jest zachowanie/przyczepnosc na

> mokrym

a gdzie szukales hmm.gif

na opony.com niby są

Napisano

> a gdzie szukales

> na opony.com niby są

u siebie u Orła czyli salon-opon.com - problem polaga na tym ze są w ofercie tylko ze strasznie wykupione sa nawet w hurtowniach - mialem zamówione, pojechałem dzisiaj na zmiana i okazalo się, że jest bol ze sciągnieciem z hurtowni... z roznych hurtowni - czekam do piatku po swietach jak nie bedzie to zmuszony bede wybrac cos innego....

Napisano

> Na aledrogo Nokiany i3 komplet za 137zł szt. 175/75 R13.

hmm i tu powiem ze jestem w rozterce... nokiany wlasnie bede zdejmowal i mam do nich mieszane podejscie.. o ile pierwsze 2 sezony bylo OK tak ostatni sezon.. guma strasznie stwardniala i zrobily sie bardzo sliskie i nawet na suchym boczne trzymanie bardzo "siadlo"

Napisano

> u siebie u Orła czyli salon-opon.com - problem polaga na tym ze są w ofercie tylko ze strasznie

> wykupione sa nawet w hurtowniach - mialem zamówione, pojechałem dzisiaj na zmiana i okazalo

> się, że jest bol ze sciągnieciem z hurtowni... z roznych hurtowni - czekam do piatku po

> swietach jak nie bedzie to zmuszony bede wybrac cos innego....

spróbuj zamowic na www.opony.com waytogo.gif

powinni szybko dać znać czy mają opony

Napisano

> spróbuj zamowic na www.opony.com

> powinni szybko dać znać czy mają opony

jeszcze raz napisze.. ma zamowione juz....;) i problem nie lezy w tym ze nie moge ich zamowic

poza tym...

508 a 580 zeta... niby cyferki te same a jednak roznica jest wink.gif roznica z ktora bede mial wymiane wywazenie i jeszcze na browara zostanie wink.gif

Napisano

> mokrym

a może takie: barum brillantis 2

bieżnik ma wyraźne kanały odprowadzające wodę

Napisano

> Jakie stalowe felgi (czarne) podejdą pod opony rozmiaru 165/65 r14?

felgi o szerokosci od 4" do 5,5"

zalecany 5"

ps. czy stalowa czy alu czy srebrna czy czarna... nie jest wazne

Napisano

> felgi o szerokosci od 4" do 5,5"

a te dane skad ?

> zalecany 5"

> ps. czy stalowa czy alu czy srebrna czy czarna... nie jest wazne

Napisano

> z serwisu oponiarskiego

dobrze wiedziec, napomkne tym co maja 175 na 8 ze to nie moze tak byc waytogo.gif

Napisano

> dobrze wiedziec, napomkne tym co maja 175 na 8 ze to nie moze tak byc

dla opony 175 felga od 4,5" do 6" - optymalne 5"

poza tym sam zobacz.. opona 175 naciagnieta na felge o szorokosci 20 cm..... taka opona nie moze dobrze lezec a tym bardziej prawidlowo pracowac

Napisano

> dla opony 175 felga od 4,5" do 6" - optymalne 5"

> poza tym sam zobacz.. opona 175 naciagnieta na felge o szorokosci 20 cm..... taka opona nie moze

> dobrze lezec a tym bardziej prawidlowo pracowac

nie wiem nie znam sie widac

Napisano

> oponki zamowione montuje na fegli ostatniego dnia marca

> wybor padla na Uniroyal RainExpert szerokie na 165 znalazlem u siebie w cenie 127 zl/szt

> kiedy wyladuja na samochodzie jeszcze nie wiem - jak bede mial juz dystanse to moze od razu jak nie

> to po swietach

Na opony.com.pl sa dostepne ,przynajmniej ja zakupilem te oponki 2 dni temu tylko ze 185/60/R14,ale jeszcze nie zalozone smile.gif

Napisano

> Na opony.com.pl sa dostepne ,przynajmniej ja zakupilem te oponki 2 dni temu tylko ze 185/60/R14,ale

> jeszcze nie zalozone

inne rozmiary tam gdzie zamawialem tez byly

Napisano

tak dla pewności fabrycznie jest 155/80 ale trafiają mi się fajne Yokohamy 155/70, jak myślicie podejdzie spoko czy coś będzie nie tak ?

Napisano

> tak dla pewności fabrycznie jest 155/80 ale trafiają mi się fajne Yokohamy 155/70, jak myślicie

> podejdzie spoko czy coś będzie nie tak ?

podejsc podejdzie bez problemu ale:

bedzie sporo nizsza opona - 155/80 ma wysokosc 124 mm a 155/70 bedzie miala 108 mm wysokosci i sporo zacznie przeklamywac licznik - tym bardziej ze fabrycznie zawyza wskazania o ok 7% to po zalozeniu opony 155/70 wskazania licznika beda wyzsze o kolejne 6 z kawalkiem %.... licznikowa 100 to bedzie jakies 86 rzeczywistej predkosci.... a i w odniesieniu do rzeczywistej predkosci beda wyzsze obroty silnika o te ok. 13-14%

Napisano

> zalozeniu opony 155/70 wskazania licznika beda wyzsze o kolejne 6 z kawalkiem %....

> licznikowa 100 to bedzie jakies 86 rzeczywistej predkosci.... a i w odniesieniu do

> rzeczywistej predkosci beda wyzsze obroty silnika o te ok. 13-14%

To się nawet dobrze składa bo moja mulher.gif będzie wolniej jeździła hehe.gif , a tak serio to będzie chyba fajniej wyglądać

Napisano

> To się nawet dobrze składa bo moja będzie wolniej jeździła , a tak serio to będzie chyba

> fajniej wyglądać

będzie wyglądać fatalnie ( jak na dojazdówce) o prowadzeniu nie wspominając

Napisano

> To się nawet dobrze składa bo moja będzie wolniej jeździła , a tak serio to będzie chyba

> fajniej wyglądać

zmienisz zdanie po wpierszym podejsciu do parkowania jak ci twoja pani zderzak oderwie wink.gif

Napisano

> będzie wyglądać fatalnie ( jak na dojazdówce) o prowadzeniu nie wspominając

na prowadzenie akurat to pewnie bedzie mialo taki wplyw jak zeszloroczny snieg

napewno ucierpi komfort - kazdy dolek kazda nierownosc bedzia mocniej odczuwalna

Napisano

tia o do tego miskę olejową wraz z wydechem zostawi

a co do prowadzenia - chyba lepiej dla prowadzenia jak koło ma większą średnicę niż mniejszą hmm.gif

Napisano

> tia o do tego miskę olejową wraz z wydechem zostawi

bez przesady smile.gif ale zderzak napewno bedzie narazony na wyrwanie - tym bardziej im dluzej bylo powozone autko przed "obnizeniem"

> a co do prowadzenia - chyba lepiej dla prowadzenia jak koło ma większą średnicę niż mniejszą

znacznie wiekszy odczuwalny wplyw na prowadzenie ma szerokosc opony

przy mniejszej srednicy kola to co poczujesz to bardziej brutalne wybieranie nierownosci

• 1 miesiąc później...
Napisano

Nadszedł czas wymiany opon letnich w pandzie. Obecnie mam 155/80/r13. Czy na te felgi moge załozyc jakieś inne rozmiary np. szersze a niższe mając na celu stabilniejsze zawieszenie. Pomijam oszukiwanie licznika.

Napisano

> Nadszedł czas wymiany opon letnich w pandzie. Obecnie mam 155/80/r13. Czy na te felgi moge załozyc

> jakieś inne rozmiary np. szersze a niższe mając na celu stabilniejsze zawieszenie. Pomijam

> oszukiwanie licznika.

ja mam zimowe 165/70r13 na fabrycznych stalówkach i jeździ dobrze,

tylko lekkie przekłamanie na liczniku może być z racji mniejszej średnicy koła waytogo.gif

Napisano

> Nadszedł czas wymiany opon letnich w pandzie. Obecnie mam 155/80/r13. Czy na te felgi moge załozyc

> jakieś inne rozmiary np. szersze a niższe mając na celu stabilniejsze zawieszenie. Pomijam

> oszukiwanie licznika.

mozesz - i co do szeroksoci opony jaka mozesz zalozyc to ogranicza cie szerokosc felgi

Napisano

Toyo proxes-cf1 w rozmiarze 185/60/r14

bardzo fajna opona, zarówno na suchym jak i mokrym. bardzo fajnie sie wchodzi w zakrety, nie ślizga się ok.gif

ciężko zerwać przyczepność i nie piszczy ok.gif

opona cicha ok.gif

o trwałosci nic naraie nie napisze bo za krótką je mam.

minusem chyba jest cena 160zł ale uwazam ze warto dać takie pieniądze ok.gif

spalanie prawie nic sie nie zmieniło na tym setupie, ale w koncu przekłamanie licznika to tylko 0,1% ... ok.gif

Napisano

> oszukiwanie licznika.

cudów nie będzie z ta stabilnością wiekszą

Napisano

> Toyo proxes-cf1 w rozmiarze 185/60/r14

> bardzo fajna opona, zarówno na suchym jak i mokrym. bardzo fajnie sie wchodzi w zakrety, nie ślizga

> się

> ciężko zerwać przyczepność i nie piszczy

> opona cicha

> o trwałosci nic naraie nie napisze bo za krótką je mam.

> minusem chyba jest cena 160zł ale uwazam ze warto dać takie pieniądze

160 zl za opone to chyba cena raczej z tych nizszych?

ja po ostatnich "deszczykach" bede chwalil uniroyale rainexpery - nie przypuszczalem ze opona moze tak sprawnie odprowadzac takie ilosci wody spod kol i tak neutralnie zachowuje sie przy wjezdzaniu w kaluze (praktycznie bez reakcji)

Napisano

> 160 zl za opone to chyba cena raczej z tych nizszych?

do 160zł bym wybrał z 15 innych marek opon ok.gif

mowa o rozmiarze seryjnym czyli 155/80 oczywiscie ok.gif

a w rozmiarach 185/60 to te 160zł to cena srednia jak za opone ok.gif

Napisano

> mowa o rozmiarze seryjnym czyli 155/80 oczywiscie

Ja parę dni temu kupiłem

Uniroyal RainExpert 155/80R13 79 T cena 90zł smile.gif

Napisano

> Ja parę dni temu kupiłem

> Uniroyal RainExpert 155/80R13 79 T cena 90zł

gdzie trafiłeś tak tanio hmm.giffood.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

zamierzam zanabyc felgi od 100hp i jakies oponki do nich ale nie wiem jakie? cena tak ok 150-160zl za opone. rozmiar 195/50 R15.

w tych cenach sa: debica furio, toyo t1-r, barum bravuris 2, fulda carat progresso, pirelli p6, savy jakies. co polecacie? i z rantem ochronnym brac czy bez?

aaa i kupowac oponki letnie teraz czy wstrzymac sie do zimy? w zime tansze beda?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.