Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie amortyzatory? Oraz parę innych problemów !!

Featured Replies

Napisano

Witam moja uniawkę mam od lipca 2008 1.0 z LPG z 1998 roku. Pełny wypas. Nadszedł czas wymiany amortyzatorów, jakiej firmy polecacie oraz gazowe czy olejowe.

Uniawka nie jest pierwszej młodości mam z nią parę problemów. Mianowicie ogrzewanie wnętrza raz jest raz nie ma nie wiem, od czego to zależy, ale może ktoś z was ma podobnie.

Drugie tak jak by był brak całkowity hamulców klocki Oki tarcze Oki płyn Oki a hamulców nie ma coś jest nie tak.

No, ale największa bolączka to gaśnięcie silnika na benzynie stało się to dość nie spotykanie gdyż od czasu do czasu jeździłem na benzynie aż wreszcie kiedyś nic auto zaczyna gasnąć nie ma mocy a jak zgaśnie to bardzo ciężko jest go odpalić na gazie idzie jak strzała zero szarpnięć. Ma ktoś na to lekarstwo.

I kolejna usterka alternator czy one często padają, bo mój po ostatnich mrozach zaczął bardzo głośno chodzić ładować ładuje, ale chodzi trochę za głośno.

No i na koniec opadające okna na dziurach potrafią się otworzyć jest na to jakiś patent. Mam wersje 2/3

Napisano

> Witam moja uniawkę mam od lipca 2008 1.0 z LPG z 1998 roku....

Witamy sie o tu witajka

kolego podałbyś trochę więcej danych np:skąd jesteś i takie tam to może nawet ktoś by podskoczył do Ciebie i na miejscu pooglądał usterki i doradził.

no i co z tym ogrzewaniem. Jakim... tylnej szyby czy co bo nie kumam. opisz dokladniej

Napisano

> Witam moja uniawkę mam od lipca 2008 1.0 z LPG z 1998 roku. Pełny

> wypas. Nadszedł czas wymiany amortyzatorów, jakiej firmy

> polecacie oraz gazowe czy olejowe.

Amorki są dobre z firmy KYB i nie drogie. Olejowe są w sam raz do uno bo komfortowe. Gazowe powinny być trochę twardsze.

Napisano

> I kolejna usterka alternator czy one często padają, bo mój po

> ostatnich mrozach zaczął bardzo głośno chodzić ładować ładuje,

> ale chodzi trochę za głośno.

najprawdopodobniej masz w nim do wymiany łożysko. Części max. 30zł bez robocizny. Najlepiej dać do dobrego zakładu gdzie regenerują i przygotują Ci go na następne wiele kkm. Usługa ok. 80zł

Napisano

> Witam moja uniawkę mam od lipca 2008 1.0 z LPG z 1998 roku. Pełny

> wypas. Nadszedł czas wymiany amortyzatorów, jakiej firmy

> polecacie oraz gazowe czy olejowe.

gazowe - twardsze, wieksza podatnosc na zniszczenie

olejowe- nie tak sztywne jak gazowe, teoretycznie wieksza trwalosc

firma ktora poleca sie jest KYB

> Uniawka nie jest pierwszej młodości mam z nią parę problemów.

> Mianowicie ogrzewanie wnętrza raz jest raz nie ma nie wiem, od

> czego to zależy, ale może ktoś z was ma podobnie.

dolej płyn, odpowietrz układ jeżeli nic nie da zobacz czy przy zaworze nagrzewnicy jest wąż ciepły

> Drugie tak jak by był brak całkowity hamulców klocki Oki tarcze Oki

> płyn Oki a hamulców nie ma coś jest nie tak.

zobacz tłoczek - czesto się zapieka i wyczyść ślizgi

jeżeli przewody hamulcowe nie były wymieniane od nowego to moga one być sprawcą

> No, ale największa bolączka to gaśnięcie silnika na benzynie stało

> się to dość nie spotykanie gdyż od czasu do czasu jeździłem na

> benzynie aż wreszcie kiedyś nic auto zaczyna gasnąć nie ma mocy

> a jak zgaśnie to bardzo ciężko jest go odpalić na gazie idzie

> jak strzała zero szarpnięć. Ma ktoś na to lekarstwo.

kacik LPG niewiem.gif

> I kolejna usterka alternator czy one często padają, bo mój po

> ostatnich mrozach zaczął bardzo głośno chodzić ładować ładuje,

> ale chodzi trochę za głośno.

łożysko altka pewnie siada hmm.gif

> No i na koniec opadające okna na dziurach potrafią się otworzyć jest

> na to jakiś patent. Mam wersje 2/3

wymienić mechanizm otwierania okien wink.gif

Napisano

Jeśli chodzi o amortyzatory, jak nie jeździsz sportowo i nie masz w zwyczaju "latać" z zawrotnymi prędkościami po dziurach kup najtańsze olejowe (byle nowe) a jak chcesz markowe to proponuję "cofap", "KYB" to już najwyższa półka i opłaca się kupno tylko gazowych.

Jeśli chodzi o gaśnięcie samochodu na benzynie zapewne pompka paliwa jest zatarta (niestety przy instalacji lpg wielu monterów zapomina o zamkniętym obiegu benzyny, przez co pompka tłoczy powietrze i się zaciera)

Napisano

> przez co pompka tłoczy

> powietrze i się zaciera)

dlatego mam odcięcie pompki zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za odpowiedź.

Mam jeszcze dwa pytania mianowicie czy w UNO benzynach były montowane różne alternatory czy był tylko jeden bo tak się zastanawiam nad kupnem ale na allegro są że pasuje do UNO do roku 95 ja mam 98 na wygląd są takie same. Nie mogę się dodzwonić jakoś do sprzedającego.

Oraz czy były dwa rodzaje układów hamulcowych bo chciał bym sobie zamówić amortyzatory razem z wahaczami u jednego sprzedawcy z allegro ale on odpisał mi że są dwa typy układów hamulcowych na czym mam się wzorować. W innych autach podawałem rocznik pojemność i były a w UNO widzę nie smile.gif wie ktoś może. Mam UNO 1998 z silnikiem 1.0 fire 3 drzwiowy.

Napisano

Alternatora nie wymieniaj tylko podjedź do jakiegoś warsztatu elektr. i niech ci gościu wymieni łożyska oraz przejrzy cały altek(będziesz miał pewność z czym jeździsz)

Napisano

W książce na temat alternatora podają że do silnika 999 były:

M. Marelli AA 125 R - 14V - 45A

Valeo A 13 - 125 - 14V - 50A

Napisano

ile uniaków na świecie tyle różnych części biglaugh.gif

daj do regeneracji jak Ci kolega napisał albo dla pewności wymontuj stary i jedz z nim do sklepu. Obojętnie co Ci w unie padnie najlepiej jechać ze starą częścią po nową na przymiarkę bo się można zdziwić.

nauczyłem się na własnych błędach biglaugh.gif

Napisano

> ile uniaków na świecie tyle różnych części

> daj do regeneracji jak Ci kolega napisał albo dla pewności wymontuj

> stary i jedz z nim do sklepu. Obojętnie co Ci w unie padnie

> najlepiej jechać ze starą częścią po nową na przymiarkę bo się

> można zdziwić.

> nauczyłem się na własnych błędach

Nie ma za bardzo co się dziwić zeby.GIF Skoro można do 1.0 dać półosie z 1.4 to znaczy, że wszystko jest możliwe hahaha.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

> Oraz czy były dwa rodzaje układów hamulcowych bo chciał bym sobie

> zamówić amortyzatory razem z wahaczami u jednego sprzedawcy z

> allegro ale on odpisał mi że są dwa typy układów hamulcowych na

> czym mam się wzorować. W innych autach podawałem rocznik

> pojemność i były a w UNO widzę nie wie ktoś może. Mam UNO 1998

> z silnikiem 1.0 fire 3 drzwiowy.

Rózne typy hamulców nie maja wplywu na rodzaj wahaczy i amortyzatorów. We wszystkich Uno były takie same wahacze. Roznia sie tylko producentem czesci (a co za tym idzie cena i jakoscia wykonania /czyli trwaloscia/). Nie kupuj najtanszych wahaczy, bo za 10-15 tys. km bedziesz znowu wymienial.

Z tego co wiem, to takze we wszystkich uno (a na pewno we wszystkich 1.0) byly stosowane te same amortyzatory.

Napisano

> Dzięki wszystkim za odpowiedź.

> Mam jeszcze dwa pytania mianowicie czy w UNO benzynach były montowane

> różne alternatory czy był tylko jeden

Rózne! głównie chodzi o to jaki jest zastosowany pasek klinowy, czy jednoklinowy, czy wieloklinowy. I moc ładowania, są 45A i 55A. Ja u siebie mam pasek wieloklinowy i 55A cool.gif

Napisano

> Rózne! głównie chodzi o to jaki jest zastosowany pasek klinowy, czy

> jednoklinowy, czy wieloklinowy. I moc ładowania, są 45A i 55A.

> Ja u siebie mam pasek wieloklinowy i 55A

Tego to ja nie wiedziałem ;D

Wydaje mi się, że mam MM

W każdym razie poszedłem do sklepu, powiedziałem, co chce... kupiłem, zamontowałem i działa.

10zł bosh

Napisano
  • Autor

Naprawa mojego 130zł kupno zregenerowanego z roczną gwarancją 130zł plus wymiana. Niestety te gówniane pomorze to nie nasz wspaniały Śląsk.

Napisano

> Naprawa mojego 130zł kupno zregenerowanego z roczną gwarancją 130zł

> plus wymiana. Niestety te gówniane pomorze to nie nasz wspaniały

> Śląsk.

Ja tam na śląsku nie mieszkam palacz.gif

Że co? Że Bełchatów? wink.gif

Do Warszawy mamy bliżej nić do Katowic wink.gif

Węgiel nie tylko na śląsku znaleźć można. Poza tym u nas jest brutalny, a nie kamaienny wink.gif

Wcześniej miałem na mysli sam pasek wink.gif

Ceny chyba wszędzie są podobne... choć niektórzy uważają, że u nas drożej. Nie pamiętam już ile kosztowała naprawa alternatora, ale było to coś ok. 150zł.

A co do montażu... wszystko zalezy od kosztów oczywiście, ale jest to możliwe nawet na parkingu pod blokiem wink.gif

Co do amortyzatorów... Mam zamontowane z przodu KYB gazowe i... Kwestia gustu moim zdaniem. Rzeczywiście są dość sztywne, ale trudno jest mi je porównać z olejowymi, które miałem wcześniej, bo nie spełniały one swoich funkcji od kilku lat wink.gif

Auto wydaje się bardziej trzymać drogi. Jest mniej podatne na przechylenia. Wydaje się, że jest po prostu sztywniejsze i bardziej pewnie pokonuje zakręty. Z nierównościami bywa różnie... przeważnie gorzej. Każdą dziurę wyraźnie mozna odczuć. Mnie to odpowiada i nie żałuję wyboru. Amortyzatory KYB są polecane przez wielu "znawców". Poza tym mają dwuletnią gwarancję bez limitu kilometrów... pod warunkiem montażu w wyznaczonym warsztacie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.