Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ABS a euroscan śląśk

Featured Replies

Napisano

panie i panowie w dniu dzisiejszym zaświeciła mi się kontrolka ABS-u sprawdzam hamulcem ABS zdechł odpaliłem silnik ponownie i kontrolka ładnie zgasła, ale radość ma nie trwała zbyt długo i po raz kolejny kontrolka się zaświeciła i teraz niestety już zgasnąć nie chce

i teraz moje pytanie cóż to może być takiego??? najchętniej podłączyłbym pod euroscana i się dokładnie dowiedział "o co loto" czy ktoś z was posiada euroscana na śląsku i przy okazji mini spota podpiął pacjenta ,którym jest brava z 2000 roku???

Napisano

> panie i panowie w dniu dzisiejszym zaświeciła mi się kontrolka ABS-u

> sprawdzam hamulcem ABS zdechł odpaliłem silnik ponownie i

> kontrolka ładnie zgasła, ale radość ma nie trwała zbyt długo i

> po raz kolejny kontrolka się zaświeciła i teraz niestety już

> zgasnąć nie chce

> i teraz moje pytanie cóż to może być takiego??? najchętniej

> podłączyłbym pod euroscana i się dokładnie dowiedział "o co

> loto" czy ktoś z was posiada euroscana na śląsku i przy okazji

> mini spota podpiął pacjenta ,którym jest brava z 2000 roku???

szybciej sprawdzisz omomierzem cewki czujnikow - oczywiscie po wykluczeniu ze to uszkodzone lub zabrudzone pierscienie zebate na piastach (z przodu na przegubach z tylu jesli bebny to po zdjeciu bebna widac - w tarczy chyba podobnie

tylne czujniki maja zlaczki pod kanapa

sprawdzanie abs-u jest troche trudne - bo to trzeba wykonywac wtedy gdy kreca sie kola

Napisano

> szybciej sprawdzisz omomierzem cewki czujnikow - oczywiscie

Problem jest w tym że w układzie ABS-u z 2000r roku są już zastosowane jakby czujniki Halla , których nie da się sprawdzić omomierzem .

Napisano

> Problem jest w tym że w układzie ABS-u z 2000r roku są już

> zastosowane czujniki Halla , których nie da się sprawdzić

> omomierzem .

taa bo to kurde atomowy czujnik kosmiczny

czujniki Halla maja 3 druty - +, masa i sygnalowe - zasilisz go to po podlaczeniu woltomierza na wyjsciu bedzie wylazic sygnal 0-12v - fakt ze trzeba kogos kto pokreci kolem - ostatecznie mozna sobie zarowke na dlugim kablu wyprowadzic i krecic kolem 270751858-jezyk.gif

fakt ze w centralce bedzie status czujnika od razu - no ale ... euroscan moze czytac tylko te starsze ABS Lucasa

mam fejs - nie mam kompa jakby co

Napisano
  • Autor

> mam fejs - nie mam kompa jakby co

a skąd dokładnie jestes i jaki komp jest potrzebny???

Napisano

..

> euroscan moze czytac tylko te starsze ABS Lucasa

W tym właśnie sęk , w Brava mi także nie udało się pomimo różnych kombinacji z wyborem centralek ABS-u innych aut , zrobić pełnej diagnostyki .

Napisano

Poczekaj, może samo się naprawi. Miałem i opisywałem to rok temu. Podczas mrozu zapaliła mi się kontrolka ABSu i nie chciała zgasnąć, nawet jak zrobiłem off/on stacyjką. Myślałem, że będzie jakiś problem, dumałem, pisałem na forum, następnego dnia wsiadłem do auta i już miałem jechać na kompa. Nie pojechałem, bo ABS się sam naprawił. Kolejny raz spotkało mnie to wczoraj, jak zjeżdżałem z bardzo stromej górki i wcisnąłem mocniej hamulec. Zapaliła się kontrolka i ABS nie działał. Zatrzymałem się, zrobiłem off/on stacyjką i już działa normalnie.

Napisano

> taa bo to kurde atomowy czujnik kosmiczny

> czujniki Halla maja 3 druty - +, masa i sygnalowe - zasilisz go to po

> podlaczeniu woltomierza na wyjsciu bedzie wylazic sygnal 0-12v -

> fakt ze trzeba kogos kto pokreci kolem - ostatecznie mozna sobie

> zarowke na dlugim kablu wyprowadzic i krecic kolem

> fakt ze w centralce bedzie status czujnika od razu - no ale ...

> euroscan moze czytac tylko te starsze ABS Lucasa

Witam

Sorki ale błąd w rozumowaniu to nie są czujniki Halla. Czujnik ma dwa przewody i jego prawidłowe działanie można sprawdzić tylko za pomocą oscyloskopu. Natomiast błędy można odczytać za pomocą odpowiednich interfejsów diagnostycznych. Obracające się koło generuje za pomocą pierścienia magnetycznego namagnesowanego naprzemiennie NS napięcie, którego wartość jest tak mizerna, że tylko oscyloskop i kręcenie kołem jest w stanie zarejestrować te impulsy. W związku z powyższym jakiekolwiek uszkodzenie typu niepewny styk lub nawarstwienie się opiłków żelaza na pierścieniu łożyska powoduje, że sygnał jest zbyt słaby by był czytelny dla centralki ABS.

Pozdrawiam

Napisano

> a skąd dokładnie jestes i jaki komp jest potrzebny???

Katowice Zentrum

komp potrzebny jakikolwiek z DOSem i 2x COM

ja to zawsze wykorzystywalem zlom fatera - ale teraz znosic kompa i monitor do samochodu to poracha smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.