Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra I hatchback demontaż anteny

Featured Replies

Napisano

Przepraszam ze znowu o antenach smile.gif bo bo trochę już doczytałem, jednak nie znalazłem szczegółowego opisu jak wyjąć antenę w Astrze I hatchback. Antena jest w lewym tylnym nadkolu.

Ponieważ nie mam samochodu przed sobą (samochód jest koleżanki i będę próbował na tym mrozie jakoś tą antenę wyciągnać) to bardzo bym prosił o w miarę szczegółowy opis jak się do tego zabrać jak ktoś to robił.

Nie wiem nawet jak wygląda tapicerka bagażnika w astrze smile.gif

Rozumiem że mam zdemontować lewy bok w bagażniku. Teraz pytanko: gdzie ma mocowanie, a potem jak wyciągnąć samą antenę. Jakie narzędzia mogą być potrzebne (muszę przytargać ze sobą...)

Powiedzieć jej żeby kupiła oryginalna w sklepie z częściami do opla (nie koniecznie aso) ? to jest dobry wybór?

PS. fajnie się czyta to forum smile.gif bardzo konkretne.

Napisano

No wiec podstawa to torksy no i parę zwykłych kluczy lub kombinerki najlepiej dwa dość cienkie śrubokręty.Jak otworzysz klape bagażnika musisz poluzować listwę progową z lewej strony,następnie odkręcic wszystkie śrubki z bocznej osłony oraz wyjąć wszystkie zatrzaski (ja je podważałem dwoma śrubokrętami)Oparcie tylnych foteli też musisz lekko pchnąć do przodu bo tam też jest śruba.Zdejmujesz osłone i jest antena,odkręcasz przewód uziemiający i uchwyt stabilizujący antenę,nastepnie musisz z wyczuciem posiłowac się z gumowym kołnierzem na zewnątrz (może być trochę sztywny z powodu temp.)No i jak wyciągniesz antene to odkręć kabel antenowy

Co do anten to ja kupiłem na allegro rewelacji nie ma ale działa ( troche bardziej wiotka niż oryginał)

Napisano

> wyjąć wszystkie zatrzaski (ja je podważałem dwoma

> śrubokrętami)

Do zatrzasków idealnie nadaje się widelczyk do tortu/ciasta wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> wyjąć wszystkie zatrzaski (ja je podważałem dwoma

> śrubokrętami)

hahaha.gif

Właśnie mi się przypomniało co wygrzebałem w szafce kuchennej... mojej Teściowej:

281829988-widelczyk.JPG

Oczywiście zarekwirowałem za zgodą właścicielki cały zestaw 526.gifzakrecony.gif Widelczyk do ciasta jest najlepszym narzędziem do demontażu spinek tapicerek old.gif

Pomysł zaczerpnięty oczywiście z AutoKącik'a wink.gif

post-79818-14352499431421_thumb.jpg

Napisano

> Powiedzieć jej żeby kupiła oryginalna w sklepie z częściami do opla

Jeżeli koleżanka NIE mieszka/porusza się w odległosci do 40 km od nadajnika tylko większej, NIE kupuj anteny w postaci czarnego bacika. Owszem jest swietna ale do odległości 40 km, potem zaczyna gubić sygnał. Dla większych odległosci tylko "srebrny" bacik. Przetestowane wielokrotnie na forum smile.gif

Na allegro pełno tego w cenie około 40zł.

> PS. fajnie się czyta to forum bardzo konkretne.

Żeby skonkretyzować, fota. smile.gif Widok po zdjęciu boczka. Strzałka wskazuje na wkręt mocujacy antenę. Po odkręceniu go oraz nakrętki (to już na zewnatrz auta) antena wsuwa się siędo środka. W razie problemów wywlecz tylną lampę.

Pozdroofka

281830017-lelek.JPG

post-36940-14352499432111_thumb.jpg

Napisano

> Do zatrzasków idealnie nadaje się widelczyk do tortu/ciasta

> Pozdroofka

Spóźniłem się angryfire.gif

...Wszystko przez te zdjęcia biglaugh.gif

Napisano

Ja demontowałem antenę po wyjęciu tylnego lewego światła (boczku bagażnika nie demontowałem) i było git.

Napisano

> boczku bagażnika nie demontowałem i było git.

A jak odkręciłes wkręt mocujacy antenę?

Pozdroofka

Napisano

> A jak odkręciłes wkręt mocujacy antenę?

> Pozdroofka

była zamontowana w takie obejmie do której miałem dostęp. jedyny problem był z żarówką oświetlwnia bagaznika o którą sie ciągle parzyłem.

Napisano

> była zamontowana w takie obejmie do której miałem dostęp.

To tyle miałeś szczęścia, że dało się z niej wyjąć. U mnie obejma jest zgrzana punktowo z anteną zlosnik.gif

> jedyny problem był z żarówką oświetlwnia bagaznika o którą sie ciągle parzyłem.

Trza było sobie ją wyjąć wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> To tyle miałeś szczęścia, że dało się z niej wyjąć. U mnie obejma

> jest zgrzana punktowo z anteną

> Trza było sobie ją wyjąć

> Pozdroofka

Ale wtedy niewiele bym widział. Łatwiej było uważać na łapska.

Napisano

w zasadzie zależy co się chce robić przy antenie... ja zmieniałem pałąk bo miałem złamany i wystarczyło wykręcenie tylnego światła.do obejmy był dostęp i poszło dość sprawnie bez demontażu boczków.

Napisano

Witam,

Jak dobrze, ze akurat nie dawno urwalem sobie antenke wink.gif i ktos z kolegow juz poruszyl temat, ale mam kilka pytan odnosnie tego co kupic? Ja mialem manualna, automat chyba moge wlozyc? Czy dodatkowe kable bede musial ciagnac do radia? czy ktos moglby mi polecic cos co uzywa ? znalazlem takie cos:

Klik

i

Klik2

Dzieki za pomoc i uwagi;)

Napisano

Moze jednak ktos ?;] pomoze 20.GIF

Napisano

Wymieniałem w hatchbacku 2x antenkę. Zakupowałem niedrogie zamienniki - raz jakiś uniwersalny zamiennik - okazał się wyjątkowo KIEPSKI... Wytzymał kilka tygodni, szybko zrobił się bardzo luźny - na tyle, że ostatecznie aż się rozleciał i zapadł do środka.

Potem kupiłem kolejny manualny teleskop - coś właśnie w okolicach 20-25zł dedykowane do astry htb. Ogólnie za tą cenę ok ale po wysunięciu na maxa jest nieco zbyt elastyczna (choć w sumie też dość długa bo sięga chyba powyżej linii dachu). Na 'połowie' długości jest ok. Zbiera nienajgorzej.

Niestety z takimi antenkami jest problem jeśli chodzi o połączenie kabli. Kable (a raczej same rdzenie) są bardzo cienkie. Założona wtyczka jest kiepskiej jakości - trzeba raczej zakładać jakieś własne patenty łączeniowe - i zaopatrzyć się w ułańską cierpliwość podczas lutowania końcówek (ja okablowanie lutowałem 3x - niby w miejscu było ok ale auto w ruchu szybko gubiło sygnał).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.