Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ja powinien działać EGR ?

Featured Replies

Napisano

helo,

jak powinien zachowywać się EGR po podłączeniu zasilania ? Pacjentem jest

zaworek od Astry G 1.6 8V. Po podaniu 12V na 2 skrajne styki grzybek zaworu

wyłazi i się nie chowa po zdjęciu napięcia. Jak go przycisnąć paluchem, to

do pewnego momentu (gdzieś tak 2 mm od położenia "wysunięty") sprężynuje, a

jak przycisnąć mocniej to wskakuje do położenia "schowany". czy to jest

prawidłowe zachowanie tego ustrojstwa ?

pozdr

a.

Napisano

kiedys tak jak Ty zabawialem sie z krokowcem. pozniej musialem jechac do bankomatu i zakupic nowy za prawie 300 zeta biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

tylko co ma wspólnego krokowiec z EGRem ? poza tym ze siedzą w pod maską ? smile.gif

Napisano

> Jak go przycisnąć paluchem, to do pewnego momentu (gdzieś tak 2 mm od położenia "wysunięty")

> sprężynuje,

Też tak mam

> jak przycisnąć mocniej to wskakuje do położenia "schowany".

Nie udało mi się go tak zablokować.

Mój EGR zupełnie się zatarł w pozycji wysuniętej. W takim stanie podłączałem go do prądu ale wiadomo efekt był mizerny. Gdy już rozruszałem grzybek nie sprawdzałem jak pracuje pod napięciem frown.gif

pozdr

> a.

Napisano

> tylko co ma wspólnego krokowiec z EGRem ? poza tym ze siedzą w pod

> maską ?

tym, ze tez go testowalem, wciskalem paluchem, probowalem i zepsulem

pierwsza wypowiedz byla dla inteligentnych wink.gif

Napisano

W samochodzie EGR podłączony jest z jednej strony na stałe do +12V

Po podłaczeniu do drugiej nóżki grzybek wysunął się maksymalnie.

Programy diagnostyczne podają rozkaz jego wychylenia w [%], ale nie w krokach.

Wnioskuję z tego, że pośrednie pozycje ustalane się poprzez podanie na drugą nóżkę napięcia pośredniego między 0V a +12V: 0V dla wysunięcia i +12V dla schowania.

Jest druga, mnie prawdopodobna możliwość: żeby schować grzybek, trzeba odwrócić zasilanie, czyli przy stałym +12V na jedną nóżkę, należy podać na drugą... +24V. Ale to tylko spekulacja.

Do testów przyjmij pierwszy wariant, jest bezpieczny. Nie wciskaj na siłę grzybka, bo uszkodzisz mechanicznie przekładnię wewnętrzną...

Pozdr.

Napisano

Elektryczny EGR jest budową zbliżony do włącznika elektromagnetycznego rozrusznika. Cewka, w środku ruchomy rdzeń połączony z grzybkiem. Przy wtyczce jest potencjometr suwakowy.

Cewka jest zasilana PWM-em. Im większe wypełnienie tym grzybek bardziej się wysuwa. Wraca pod działaniem sprężyny.

Napisano
  • Autor

na siłę go nie wciskałem smile.gif ot tak po prostu paluchem nacisnąłem, bez większego wysiłku. i się schował ... a w zasadzie wskoczył z powrotem, jakby go jakaś sprężynka wciągnęła ...

tylko własnie zastanawiam się jak on ten grzyb się chowa "w realu" smile.gif może po prostu sterownik nigdy nie pozwala na maksymalne jego wysunięcie, więc nie blokuje sie w skrajnej wysuniętej pozycji ?

tak czy inaczej - po wyczyszczeniu grzybka i zamontowaniu EGRa silnik nie gaśnie i niechciane lampki się nie zapalają, chyba go nie zepsułem więc ...

Napisano

Witam . Sam sobie troszke odpowiedziałeś na swe pytanie, a ja poprę twego przedmówcę bo w teorii jest tak jak m,ówi. Lecz po larach pracy osad zaciera prowadnicę i dlatego się tak zacieraja te zaworki, czasem padnie potencjometr . Ty podając napiecie otworzyłeś go do skrajnej pozycji w której się zatarł (komp podaje płynnie impuls wypełnienia) i nigdy go z tak wielką siłą nie otwiera. = Masz zatarty EGR a takie zabawy bez spesjalnych przyżądów czasem są bardzo drogie. Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.