Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rura pomiędzy sprężarką a intercooler'em

Featured Replies

Napisano

Niedawno gdzieś w jakimś wątku był ten temat poruszony, ale nie mogę odnaleźć. Niestety, właśnie potrzebuję informacji w tym temacie.

Dzisiaj dla spokojności ducha podjechałem do Ganinexu, aby sprawdzili mi tę rurę. Powiedziałem, że coś sprężarka inaczej świszczy i stąd moje obawy. Muszę przyznać, że trafiłem na dobrego mechanika. Po dokładnych oględzinach stwierdził, że na razie wszystko w porządku, ale rura jest już zdrowo przytarta na nadkolu i za jakiś czas czeka mnie wymiana. Poszedłem do pkt. obsługi, wklepali w EPR numer mojego samochodu i stwierdzili, że nowa rura kosztuje 270zł. Powiedziałem, że wyczytałem, iż była rura pozmianowa nieco inaczej ukształtowana, aby nie przecierała się na nadkolu. Stwierdzono, że owszem, jest też inna rura za ponad 300zł, ale oni nie wiedzą, czy do mojego samochodu będzie pasować... no to kto ma wiedzieć angryfire.gif Sugerują, aby wymienić na taką samą, pomimo, iż się przeciera z upływem kilometrów sick.gif A dla bezpieczeństwa w narażonym miejscu na ocieranie, zabezpieczą blachą.

Jak to jest z tymi rurami. Czy faktycznie była rura pozmianowa o innym kształcie i czy podejdzie do JTD z wcześniejszą wersją rury? Czy lepiej wziąść taką samą, jak mam i zabezpieczyć prowizorką hmm.gif

Napisano

Faktycznie byla zmiana (02.2005) ale w ePer nie ma nawet ceny starej czesci a nowa kosztuje 270 zl. Moze probuja ci wcisnac stara bo im lezy na magazynie.

Numer nowej to 51718041 a starej 46808669

Zrzut z programiku:

281847815-inter.jpg

post-109412-14352499528436_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie waytogo.gif

Możliwe, że stara im zalega i starają się komuś wcisnąć. Ganinex Gliwice twierdzi, że w EPR są wciąż DWA typy rur i za tę "nowszą" to oni nie ręczą czy podejdzie i mogą ściągnąć na moje ryzyko angryfire.gif

Napisano

hmm no dwie to one faktycznie sa tyle tylko ze przy drugiej nie widze ceny (ePer ed40 2008) wiec tak jakby wycofali niewiem.gif

Napisano
  • Autor

No a Ganinex twierdzi, że są dwie i na oby dwie mają ceny. Nowsza sporo droższa... coś kombinują.

W ogóle istnieje jakiś zamiennik, bo jakoś średnio mi się uśmiecha wydawać prawie 300zł za kawałek plastiku i gumy.

I czy możliwym jest, aby po przebiegu 43000km rura na członie gumowym była znacznie przytarta hmm.gif

Napisano

przebieg mozliwy... i nie montuje sie blaszki jeno sie podcina nadkole wink.gif

Napisano

> przebieg mozliwy... i nie montuje sie blaszki jeno sie podcina

> nadkole

Ja wsadzilem kawalek gabki ale slyszalem od podcinaniu nadkola. Powiem jednak szczerze ze patent z zalozeniem blaszki na rure jest ciekawy i chyba godny polecenia waytogo.gif

Napisano
jakiś tekst mnie wlozyli pozmianowa za 257zeta...w 10.2007
Napisano
  • Autor

> nie montuje sie blaszki jeno sie podcina

> nadkole

Mechanik wspomniał, że niektórzy tak robią, ale nie jest zwolennikiem takiego rozwiazania. Preferuje opancerzenie grinser006.gif

Biorą puszkę po oleju/smarze, wycinają pasek blachy, okręcają narażony kawałek rury i ściskają opaskami, aby blacha nie przesunęła się. Brzmi całkiem, całkiem, choć to totalna prowizorka... ale jak wiadomo, prowizorki najdłużej działają.

Najlepiej jednak byłoby założyć rurę pozmianową, gdzie problem przecierania nie wsytępuje.

Napisano

> ale jak wiadomo, prowizorki najdłużej działają.

> Najlepiej jednak byłoby założyć rurę pozmianową, gdzie problem

> przecierania nie wsytępuje.

u mnie założyli pozmianową (chyba hmm.gif) i delikatnie podcieli nadkole tak na wszelki wypadek...samochód prześmigał już jakieś 100kkm i nie ma najmniejszego problemu...

Napisano
  • Autor

Jestem ciekaw czy uda się, aby za darmo wymienili mi tę rurę w ASO lub ewentualnie partycypowano w kosztach.

Napisano

Jak zmienialem 240pln rura + owiniecie jej power-tape i chyba delikatne podszlifofwanie plastiku....

Napisano

Polecam wycięcie plastiku zrobiłem to gdy przeczytałem na forum o problemie i śmigam już parę lat bezproblemowo rura cała a osłona nic nie straciła na skuteczności . Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Jak zmienialem 240pln rura + owiniecie jej power-tape i chyba

> delikatne podszlifofwanie plastiku....

Ja na razie czekam. Wczoraj zadzwoniłem do FAP, przedstawiłem problem i zaznaczyłem że to wina konstrukcyjna, więc nie widzę zbytnio powodów aby ponosić koszty wiążące się z wymianą. Kobieta zanotowała wszystko i obiecała sprawę przekazać dalej. Do 6 dni mają dać odpowiedź, jaką decyzję Fiat podjął.

Nie liczę na całkowicie darmową wymianę, bo to już przerabiałem ze sprężarką klimatyzacji. Ale skoro wtedy poszli na układ 50/50, to sądzę, że teraz też powinni grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Przed chwilką dzwonił Ganinex z informacją, że FAP będzie partycypował w kosztach wymiany rury.

FAP pokrywa 60% ceny rury i pokrywa koszt wymiany. Ja pokrywam 40% ceny rury.

Całkiem dobra propozycja, więc przyjąłem takie warunki i w przyszłym tygodniu jadę na wymianę smile.gif

Napisano

ty...... piesc.gif no khem.. no pieknie ! . Gratki 40% = 50zl ? . Ladnie brawo.gif

Napisano

> ty...... no khem.. no pieknie ! . Gratki 40% = 50zl ? . Ladnie

Jakby nie liczyc to z 270 zl * 40% to bedzie jakies 108 zl wink.gif

...czyli pewnie cena samej czesci w hurcie 275123014-zielony.gif

Napisano
  • Autor

> ...czyli pewnie cena samej czesci w hurcie

I pewnie masz rację wink.gif

Ale oferta dla mnie i tak całkiem dobra. Za 100zł nigdzie nie dostanę tej rury. I koszt wymiany odpada biglaugh.gif

Napisano

> I pewnie masz rację

Czyli jak nie drzwiami to oknem ! ok.gif20.GIF

Taką metode i ja zastosowałem ze sprężynami i tez wypaliło ! 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Czyli jak nie drzwiami to oknem !

Dokładnie waytogo.gif Chociaż w tym przypadku nie było wielkich problemów. Boje straszne toczyłem w przypadku łożyska sprężarki klimatyzacji. Była ciągła korespondencja z FAP, telefony, a później maile i telefony do Włoch hehe.gif Niestety, Włosi odbili mój problem do FAP, a Ci ewidentnie się wkurzyli, że prowadzę rozmowy z nimi, a jednocześnie coś kombinuję za ich plecami w Turynie. No i sprawa się rypła.

> Taką metode i ja zastosowałem ze sprężynami i tez wypaliło !

Gdybym był Właścicielem tego samochodu w czasie akcji nawrotowej, też miałbym nowe sprężyny wink.gif Nie zgodziłbym się na montaż tych blach, bo to nie rozwiązuje problemu. Niestety, spora część ludzi dała się zrobić w bambuko FAP'owi. I to jak... blachami spławili. Mogli jeszcze kolorowe paciorki dorzucić hehe.gif Temu, co wymyślił, jak spławić ludzi blachami, to niezłą premię musieli dać grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Wymiana trwała 30min. Nowa, pozmianowa rura niby ta sama, ale nieco inaczej wyprofilowane jest gumowe kolanko przy intercooler'ze. Teraz jest odsunięte od nadkola ok. 1cm i według mechanika nie ma prawa ocierać w czasie jazdy.

No i spokojnie można teraz jeździć, nie martwiąc się o przetarcie smile.gif

Jeśli ktoś ma starą rurę, to moja rada, jechać do ASO pod byle pretekstem na oględziny. Jeśli stwierdzą, że rura się przeciera, głosić to do FAP i prosić o partycypację w kosztach.

Napisano

> Jeśli ktoś ma starą rurę, to moja rada, jechać do ASO pod byle

> pretekstem na oględziny. Jeśli stwierdzą, że rura się przeciera,

> głosić to do FAP i prosić o partycypację w kosztach.

E tam, ja wole to zalatwic chalupniczym sposobem i owinac gabka badz kawalkiem blachy zeby.GIF

a kasa zostaje w kieszeni wink.gif

Napisano
  • Autor

> E tam, ja wole to zalatwic chalupniczym sposobem i owinac gabka badz kawalkiem blachy

O ile nie jest za późno, to sposób dobry. W moim przypadku gumowe kolanko było już tak przytarte, że mechanik powiedział, iż zabezpieczanie go nie ma sensu. Ciśnienie i tak z biegiem czasu rozwaliło by to miejsce kolanka. Pomimo zabezpieczenia od ocierania o nadkole.

> a kasa zostaje w kieszeni

Niby tak, ale sto parę zł, to nie jest jakaś ogromna kwota, a problem raz na zawsze zażegnany. Pamiętaj, że chytry traci dwa razy wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.