Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oglądanie TV w trakcie jazdy vs. kodeks drogowy

Featured Replies

Napisano

.. no właśnie. Czasami jak jedziemy autkiem całą rodzinką, i dzieciaki zaczynają z tyłu dyskutować, ... to znaczy - się nap** bokser.gif**lać, i generalnie nie mamy siły ich uspokajać - puszczam im kreskówki na iPhonie. Zripowałem kilka odcinków "Franklina" zlosnik.gif na czarną godzinę, i jak nadchodzi - odpalam, i na jakiś czas jest spokój. Z tyłu cisza jak makiem zasiał 893goodvibes.gif

Uchwyt na telefon jest na przedniej szybie, więc siłą rzeczy mogę oglądać i ja i moja serce.gif te kreskówki zlosnik.gif No i kumpel mi od jakiegś czasu wciska że zgodnie z kodeksem drogowym to ja muszę ten telefon gdzieś z tyłu umiejscowić, a nie na przedniej szybie, bo mi polismajster przywali mandat. [niewiem] "bo rozprasza uwagę kierowcy". Tłumacze mu - co ma piernik do wiatraka, film leci, ja prowadze, dzieciaki oglądają" a on się upiera, że jakiś mega ozdobników, czy innych "pluszowych kostek" na lusterko też nie wolno, "bo rozprasza" itd. ...to ja mu na to, że każdy kto korzysta z navi, też powinien zapłacić, bo navi też "rozprasza", nie ?? ... a ten się upiera, że jak trafie na upierdliwego to mi może dowalić, bo na to jest paragraf..... no i że zacząłem goglować - bo juz sam nie wiem, niby racja - ale z drugiej strony - jednemu przeszkadza, innemu nie, więc jak to "ubrać" paragrafem....

...nic sensownego nie wygoglowałem w tej kwestii, .... zatem zapytuje się o wszystko wiedzący zlosnik.gif

piwo.gifpiwo.gifpiwo.gif

Napisano

Quote:

(...) Kierującemu pojazdem zabrania się (...) korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku

Ponad powyższe nic nie znajduję ... myślę, że Twój Funfel fantazjuje zlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> (...) Kierującemu pojazdem zabrania się (...) korzystania podczas

> jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu

> w ręku

> Ponad powyższe nic nie znajduję ... myślę, że Twój Funfel fantazjuje

generalnie tak w praktyce pokaż mi człowieka a ja znajdę paragraf ..

dodam iż lekkomyślnością byłoby doprowadzenie do sytuacji gdy na wezwanie PANA POLICJANTA ... zatrzymujesz sie i już po zatrzymaniu on podchodzi do auta a na wyświetlaczu dalej leci film ...

wystarczająco dużo czasu aby nie kusić losu skromny.gif

Napisano

W przypadku pluszowych kostek i innych tego typu ozdóbek na lusterku to zgoda ale jesli o nie chodzi, to one mogą ograniczać widoczność i dlatego można sie do nich przyczepic. Co do telefonu, to chyba tylko wtedy, jeśli ktoś wykazałby, że oglądanie filmu przyczyniłoby sie do wypadku.

Napisano

> wystarczająco dużo czasu aby nie kusić losu

Czy ja wiem hmm.gif

Oczywizda "na Władze nie poradze" natomiast § nie znajduję, zresztą IMO słuszna jest analogia przytoczona przez "zakrzes'a" do Navi ... czym jedno od drugiego się różni ?

Napisano

> Czy ja wiem

> Oczywizda "na Władze nie poradze" natomiast § nie znajduję, zresztą

> IMO słuszna jest analogia przytoczona przez "zakrzes'a" do Navi

> ... czym jedno od drugiego się różni ?

od machnięcia lizakiem do zatrzymania jest ... wystarczająco dużo czasu żeby w nocy zapiąć pasy znaleźć dokumenty i zamienić sie miejscami rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifswiety.gif

( niekoniecznie w tej kolejności wink.gif )

a co dopiero do kliknięcia i wyłączenia filmu clown.gif

ps. cd. navi teoretycznie niczym

w praktyce już pisałem ... żeby sie nie okazało że navi jest niezgodne i powoduje hehe.gifno.gif

Napisano

sporo aut ma fabryczną navi z opcja odtwarzania filmów/tv więc raczej kumpel nie ma racji...

Napisano

> sporo aut ma fabryczną navi z opcja odtwarzania filmów/tv więc raczej

> kumpel nie ma racji...

każda fabryczna będzie sie wyłączała w momencie ruszenia / uruchomienia silnika ... ( dokładnie nie wiem)

Napisano

> każda fabryczna będzie sie wyłączała w momencie ruszenia /

> uruchomienia silnika ... ( dokładnie nie wiem)

rozumiem,że piszesz o wyłączaniu opcji tv w navi w czasie uruchomienia silnika?

Napisano

> rozumiem,że piszesz o wyłączaniu opcji tv w navi w czasie

> uruchomienia silnika?

inaczej ... wiem że włączenie filmu teledysku w NAVI wymaga jakichś " przeróbek" oszukujących urządzenie że samochód jedzie

Napisano

> inaczej ... wiem że włączenie filmu teledysku w NAVI wymaga jakichś "

> przeróbek" oszukujących urządzenie że samochód jedzie

w mercedesie S klasse 320 z 2004 r jest taka możliwość bez przeróbek...przyznam,że myślałem iż jest to standard ok.gif

Napisano

> .. no właśnie. Czasami jak jedziemy autkiem całą rodzinką, i

> dzieciaki zaczynają z tyłu dyskutować, ... to znaczy - się nap**

> **lać, i generalnie nie mamy siły ich uspokajać

Odbiegnę może trochę od tematu.

Kiedyś pamiętam jak jechałem z moim wujkiem i kuzynem gdzieś samochodem i też ostro "dyskutaowliśmy".

Wujek nas uspokajał ale my dalej swoje.

No to trochę mocniej przyhamował, zatrzymał się i tak na nas RYKNĄŁ, że mało się wszystkie drzwi nie otworzyły.

Od tej chwili zrozumieliśmy, że mamy rozmawiać normalnie.

I nie były potrzebne żadne "ajfony" tudzież inne niepotrzebne duperele. wink.gif

Napisano

Wychownie bezstresowe.

Ja stosuje inną zasadę.

Jak mi dzieci (10 i 5)zaczynają szaleć z tyłu to im obiecuje, że jak się zaraz zatrzymam to im łby pourywam, nasram do szyi i zamieszam kręgosłupem (trochę ubarwiłem bo jak bym tak powiedział to by moja mulher.gif tak zrobiła.

Generalnie to pasażerowie mają sie dostosować do kierowcy a nie odwrotnie (chyba, że taxi)

Ale jeden lubi róże inny piwo duże. Nie wp*******m się

A wracając do oglądania tiwi w aucie to zdaje mi się, że nasze przepisy jeszcze nie zauważyły, że tak można zakrecony.gif

Napisano

Według mnie to kostki a'la Presley więcej szyby zasłonią niż jkaś tam navi

Napisano

w sumie o tym samym pomyślałem

jak z rodzicami Fiatem 125p jechałem " na wycieczkę " np. do ZOO w zamościu to wystarczał mi krajobraz za oknem ... patrzyłem i podziwiałem 893goodvibes.gif893goodvibes.gif893goodvibes.gif ( brakuje mi tego zadowolenia z życia)

Napisano

> w sumie o tym samym pomyślałem

> jak z rodzicami Fiatem 125p jechałem " na wycieczkę " np. do ZOO w

> zamościu to wystarczał mi krajobraz za oknem ... patrzyłem i

> podziwiałem ( brakuje mi tego zadowolenia z życia)

Kwestia czasu... wink.gif

Napisano

> Odbiegnę może trochę od tematu.

> Kiedyś pamiętam jak jechałem z moim wujkiem i kuzynem gdzieś

> samochodem i też ostro "dyskutaowliśmy".

> Wujek nas uspokajał ale my dalej swoje.

> No to trochę mocniej przyhamował, zatrzymał się i tak na nas RYKNĄŁ,

> że mało się wszystkie drzwi nie otworzyły.

> Od tej chwili zrozumieliśmy, że mamy rozmawiać normalnie.

> I nie były potrzebne żadne "ajfony" tudzież inne niepotrzebne

> duperele.

i dlatego najlepiej jeździ się samemu zlosnik.gif

Napisano

A teraz takie pytanie (nie traktowac calkiem serio)

Pijana osoba siedzi za kolkiem, natomiast pasazer z boku manewruje kierownica i wciska pedaly lewa nowa(skrzynia automat)

Kto wtedy prowadzi samochod?

Czy osoba siedzaca z lewej strony moze zostac ukarana za jazde pod wplywem? wink.gif

Napisano

> i dlatego najlepiej jeździ się samemu

W dzień tak ... ale jak muszę w nocy jeździć po prawie pustej drodze i autostradzie gdzie spałem 4 godziny to jednak wole pasażerów ryczących zlosnik.gif

Napisano

> Czy osoba siedzaca z lewej strony moze zostac ukarana za jazde pod

> wplywem?

Oby 2-pojadą najprawdopodobniej na dołek skromny.gif

Napisano

> każda fabryczna będzie sie wyłączała w momencie ruszenia /

> uruchomienia silnika ... ( dokładnie nie wiem)

z tego co pamiętam to podawany był do tego typu navi/tv sygnał z krańcówki od dźwigni hamulca ręcznego. Wystarczyło odpowiedni przewód dać na stałe do masy i navi/tv hulał cały czas.

Napisano

To aż kodeks drogowy potrzebny ?

Zdrowy rozsądek nie wystarczy ??!!

Napisano
hehe.gif spoko - znajomy moich starych na taka okolicznosc wozil w aucie gumowa rure i walil do tylu - ale u niego bylo ekstremalnie - jeden dzieciak dostawal czasem korby i normalnie jak pies gryzl tapicerke hehe.gif podobno potrafil dogryzc sie do blachy hehe.gif
Napisano

> spoko - znajomy moich starych na taka okolicznosc wozil w aucie

> gumowa rure i walil do tylu - ale u niego bylo ekstremalnie -

> jeden dzieciak dostawal czasem korby i normalnie jak pies gryzl

> tapicerke podobno potrafil dogryzc sie do blachy

screwy.gifpad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.