Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciężko odpala

Featured Replies

Napisano

Witam. Pacjent to Marea 1.6 z 97 roku z gazem. Od jakiegoś czasu zmagam się z denerwującą dolegliwością. Auto jak jest ciepłe ciężko odpala. Zawsze odpalam na benzynie. Wygląda to tak. Rano po nocnym postoju odpala bez problemu. Kiedy jest ciepłe zaraz po zgaszeniu tak do kilku minut odpala normalnie. Jak postoi dłużej niż 10 minut odpala dużo ciężej, trzeba dłużej kręcić, lub kręcić dwa- trzy razy. Do tej pory wymieniłem silniczek krokowy, wyczyściłem przepustnicę, zmieniłem świece. Akumulator jest w porządku, sprawdzony. Rozrusznik kręci bez żadnych oporów więc to nie to. W akcie desperacji pojechałem do ASO na egzaminer. Okazało się, że auto nie wykazuje żadnych błędów, wszystkie czujniki pokazują prawidłowe wartości. Jedynym problemem było to że pan z ASO nie mógł początkowo połączyć się z centralką, najprawdopodobniej słaba masa. Pan przeprowadził autoadaptację, która też nie pomogła. Więc biedniejszy o 80 złotych wyczyściłem wszystkie połączenia masy akumulatora z nadwoziem i silnikiem. Dodatkowo połączyłem bezpośrednio minus aku z masą centralki. Posprawdzałem wszystkie połączenia z czujnikami, niby wszystko jest ok. A problem występuje nadal. Auto pali ciężko i na gazie i na benzynie co jakby wyklucza problem z pompą paliwa. Niem mam już pomysłów więc proszę szanowne grono o przeanalizowanie problemu. Przyjmę wszystkie rady i sugestie.

Napisano

> Przyjmę wszystkie rady i sugestie.

Jeździsz i gasisz na gazie, tak?

Zrób test: przejedź się raz na benzynie, zgaś i spróbuj uruchomić za te 15-20 minut. Moim zdaniem rozpali bez problemu.

Przyczyną jest najprawdopodobniej przepuszczający elektrozawór w parowniku. Najlepiej od razu wymienić parownik. I nie na BRC Tecno, bo ostatnio przynajmniej dwa w BBM-ach poleciały.

Napisano
  • Autor

Dzięki za szybką odpowiedź, ale niestety pudło. Zapomniałem dodać, że podejrzewałem zalewaniem gazem i nawet jeździłem z odłączoną rurką od gazu na samej benzynie. Nic to nie daje i problem występuje nadal.

Napisano
  • Autor

O tyle go sprawdzałem, że nie czuć paliwa z wężyka który idzie do kolektora. Nie wiem jak dokładniej go skontrolować.

Napisano

Mam to samo tylko problem wystepuje na zimnym, ciezej odpala, jak sie rozgrzeje jest ok, nie mam pojecia co to...

Napisano

a spróbuj zakrecic butle od LPG i pzrez jakis czas poiezdzi na samej benzynie i zobacz czy jest jakasc poprawa, bo ja miałem to samo, odłaczyłem lpg i jest ok:)

Obecnie iezdze na pb cały czas ale chyba niedługo bede znowu musiał sie pogodzic z LPG bo ceny rosna PB.

Czyli wynika ze LPG jest przyczyna złego odpalania (przynajmnej u mnie) Mozliwe ze LPG sedzi w kolektorze i przy odpalaniu dostaje PB i sa 2 mieszanki i go zalewa.

Tez iezdziłem po gazownikach, byłem w ASO i nic nie znalezli.

Napisano
  • Autor

Ok jeszcze raz spróbuję odłączyć gaz. Ale jak pisałem wcześniej próbowałem odłączać gaz poprzez odłączenie rurki od reduktora.

Napisano

> Ok jeszcze raz spróbuję odłączyć gaz. Ale jak pisałem wcześniej

> próbowałem odłączać gaz poprzez odłączenie rurki od reduktora.

Nie prościej zakręcić zawór w butli.

Napisano

> Mam to samo tylko problem wystepuje na zimnym, ciezej odpala, jak sie

> rozgrzeje jest ok, nie mam pojecia co to...

Zacznij od regulatora ciśnienia na listwie, a raczej wężyka, przewody wysokiego napięcia, świece, ewentualnie błędne wskazania czujnika temperatury przy zimnym silniku.

Napisano
  • Autor

> regulator ciśnienia na listwie sprawdziłeś?

Patre jesteś wielki. Sprawdziłem jeszcze raz regulator i okazało się że po czasie puszcza paliwo i to jest powodem zalewania samochodu. Dzięki wielkie. No i teraz małe pytanko zaślepiłem wężyk od regulatora i jest dobrze. Pytanie brzmi ile kosztuje i gdzie go kupić ten regulator, no i czy można tak jeździć bez jego wymiany. W większości poruszam się autem na gazie. Jeszcze raz wielkie dzięki Patre za naprowadzenie mnie na właściwe tory. bow.gif

Napisano

zasadniczo do życia nie jest ci w ogóle potrzebny, ale dobrze jest mieć wszystko sprawne w aucie...

zapytaj darcyka czy ma jakiś na półce albo na allegro...

poszukaj w archiwum bo chyba widziałem, że ktoś kupował nowy, ale nie jestem pewien co do ceny

Napisano
  • Autor

Jeszcze raz wielkie dzięki, oczywiście wymienię ustrojstwo. Też lubię mieć wszystko w samochodzie sprawne.

Napisano

mam problemy z odpalaniem na zimnym silniku, jak sie rozgrzeje pali od razu.

Czy w moim przypadku tez może to być regulator cisnienia(juz nie mam pomyslu co to może byc, wszystko praktycznie sprawdzane było), jak to sprawdzić, to się wymienia?

Napisano

jak dociśniesz gaz to pali szybciej?

kable WN kiedy wymieniałeś?

Napisano

-Dociśnięcie gazu raczej nic nie pomaga(próbowałem bo też chciałem sprawdzić)

-przewody wymieniane razem ze świecami na wiosnę(8msc temu)

Napisano

No to ja podłazcam sie do tematu ten waz który idzie od regulatora do kolektora wzołem go sciagłem i tam sika benzyna jak niewiem co czyli jest ten regulator cisnieneia walniety Prawda.

I mam pytanko czy jest mozliwosc narazie go zaslepic(jesli tak to w jaki sposób najlepiej) i jezdzic czy tzreba wymienic na nowy.

Z góry dzeki za odpowiedz.

Napisano

> Możesz go zaślepić, drugi koniec też zaślep. Tu na allegro jest

> podobny, niby do innego silnika ale warto sprawdzić czy pasuje.

> http://allegro.pl/item519169623_fiat_bravo_1_8_16v_regulator_cisnienia.html

No dobra a czym najlepiej to zaslepic tzn. jak tam leje sie to paliwo to jak zaslepei to nie zrobi sie podcisneinei i nie wywali mi tej zaslepki. Zebym nie wylecal w powietzre bo z PB nei ma zartów.

Napisano

Najlepiej wymień, lecz chwilowo można założyć zbrojony wężyk, zacisnąć opaską, a w otwór włożyć jakiś nit, śrubę i też zacisnąć opaską. U mnie lekko się sączyło i wystarczyło wcisnąć śrubę w wężyk. Nie martw się o podciśnienie, będziesz miał dużo paliwa na listwie bez względu na obciążenie silnika.

Napisano

> Najlepiej wymień, lecz chwilowo można założyć zbrojony wężyk,

> zacisnąć opaską, a w otwór włożyć jakiś nit, śrubę i też

> zacisnąć opaską. U mnie lekko się sączyło i wystarczyło wcisnąć

> śrubę w wężyk. Nie martw się o podciśnienie, będziesz miał dużo

> paliwa na listwie bez względu na obciążenie silnika.

Juz kupiony reduktor z listwa cała zapąłciłem 40zł smile.gif

Napisano

> Juz kupiony reduktor z listwa cała zapąłciłem 40zł

Gdzie kupiłeś, jak to sie fachowo nazywa...?

Napisano

> Gdzie kupiłeś, jak to sie fachowo nazywa...?

Ja kupiłem u sebie na szrocie

Regulator cisnienia paliwa na listwie wtryskowej.

Napisano

> jak dociśniesz gaz to pali szybciej?

> kable WN kiedy wymieniałeś?

patre mam prośbe ponieważ również mam problem z odpalaniem ale pojawił się jeszcze przed założeniem LPG, jednakże dzieje się tak tylko na zimnym silniku a jak przy rozruchu dodam troche gazu to jest OK. Czy powodem może być filt paliwa?? przewody i świece mają na swoim koncie 9900km podobnie jak uszczelka pod głowicą oraz gumki na zaworach.Prosze o jakomś porade ponieważ niby to jest mały drobiazg ale drażni mnie fakt że coś nie działa jak powinno

Napisano

czyściłeś przepustnice?

to raczej wina siłownika biegu jałowego

Napisano

> czyściłeś przepustnice?

> to raczej wina siłownika biegu jałowego

dzisiaj sprawdze i zdam relacje z operacji

Napisano
  • Autor

No to sobie narobiłem problemu. Zmieniłem regulator na identyczny z bravy. Początkowo wydawało się wszystko ok. Jednak po dłuższym postoju bardzo ciężko odpalał, i nie chciał jechać na benzynie. Dławił się i strasznie mulił. Pomyślałem, że używany dlatego albo zepsuty albo zaschnięty więc postanowiłem wrócić do oryginału i tu zonk. Auto nie chciało zapalić, jak już zapaliło to nie trzymało obrotów i zaczęło strzelać. Wymieniłem regulator na jeszcze inny i auto odpala, obroty biegu jałowego trzyma jednak nie chce wchodzić na obroty strzela itp. Myślałem że zapowietrzone, próbowałem przegonić auto na benzynie. Niby jedzie ale jak się dodaje gazu to się dławi. Na gazie problem nie występuje. I teraz pytanie, czy mogłem coś uszkodzić przy wymianie, czy mam pecha i (przy okazji) padła pompa paliwa. Powoli tracę werwę. Pomocy!!!!!!!!!!

Napisano
  • Autor

Nie wydaje mi się. Próbowałem odpowietrzać poprzez odkręcanie powrotu. W tej chwili sytuacja jest taka, że auto na benzynie odpala bardzo ciężko. Obroty biegu jałowego normalne, ale przy próbie przegazowania strzela i się dławi. Na benzynie przejechałem- przemęczyłem kilkanaście kilometrów i nic. Powinno było już się chyba odpowietrzyć. Nie wiem, może podjadę jutro na szrot i podmienię pompę. Filtr paliwa wymieniałem ze 2 kkm wcześniej.

Napisano

> Nie wydaje mi się. Próbowałem odpowietrzać poprzez odkręcanie

> powrotu. W tej chwili sytuacja jest taka, że auto na benzynie

> odpala bardzo ciężko. Obroty biegu jałowego normalne, ale przy

> próbie przegazowania strzela i się dławi. Na benzynie

> przejechałem- przemęczyłem kilkanaście kilometrów i nic. Powinno

> było już się chyba odpowietrzyć. Nie wiem, może podjadę jutro

> na szrot i podmienię pompę. Filtr paliwa wymieniałem ze 2 kkm

> wcześniej.

To zes mnie wystraszył niezle ja dopiero zamierzam w sobote wymienic u sebie .

Napisz czy to faktycznie winna pompy była.

Napisano
  • Autor

Jak dojdę przyczyny na pewno napiszę. Oprócz pompy biorę jeszcze pod uwagę pęknięcie rurki tej co jest w środku listwy wtryskowej. Podobno zdarza się, że pęka i wtedy całe ciśnienie ucieka na powrót do zbiornika. A propos, wie ktoś jak tą rurkę się wyciąga??

Napisano

Miałem podobna sytuacje tez szukałem przyczyn i w końcu wyciągnąłem pompę żeby sprawdzić stan sitka/filtra bo po fi niema filtra przy kole nie był bardzo brudny ale przeczyściłem wszystko ładnie i złożyłem do kupy po złożeniu problem minoł . Został mi jeszcze problem z odpowietrznikiem baku ostatnio syczalo z pod korka jak z przebitej opony

Napisano
  • Autor

Więc Panowie uwaga. Okazało się, że winowajcą problemu była pęknięta rurka powrotu. Zapewne pękła przy montowaniu nowego regulatora ciśnienia. Dlatego bardzo, ale to bardzo uważajcie podczas tego zabiegu. Wymiana tejże rurki wiąże się z demontażem prawie całego dolotu, także jak ktoś ma ochotę potestować swój zestaw kluczy i umiejętności to powodzenia. A tak na marginesie sama rurka nie do dostania. Musiałem zakupić całą listwę i to jeszcze z wtryskami. Także jak ktoś chętny na wtryski czterootworowe nie jeżdżące nigdy na gazie z Anglika to zapraszam na priv.

Napisano

Dobra uwaga co do tej rurki mozna by było wymienić poł samochodu a nie dojść że to ta rurka.

P.S. Tak na przyszłość jakby ktoś potrzebował tej rurki to posiadam ją z całą listwą.

Napisano

Daj znac jak po wymianie, bo u siebie tez zmienie jak to cos pomorze, szkoda mi juz krecic ten samochód tak dlugo z rana....

Napisano

> Daj znac jak po wymianie, bo u siebie tez zmienie jak to cos pomorze,

> szkoda mi juz krecic ten samochód tak dlugo z rana....

To cos masz innego jesli piszesz ze z rana masz juz problemy z odpalaniem,

Ja po noce to pzrekrecam kluczyk i na dodtyk pali, tylko jak sie zagzreje, to potem sa problemy.

Napisano

Regulator wymieniony pomysnie, autko teraz pieknie odpala, wymiana moze mi zajeła 10 min.

Montaz nowego (moze komus sie przyda) nie wpychamy tego na siłe bo cieszko wchodzi (mozliwe ze kolega tak własnie zrobił i mu ta rurka pekła) tylko go wkrecamy tak jak srube i ładnie nam wchodzi bez zadnego problemu i po kłopcie.

Napisano

wiem ze u mnie na cieplym zimnym zle odpala ale moze ma to tez cos z tym wspolnego, u siebie nie mam juz pomyslów...

Gdzie kupiles ta listwe wtryskowa, i gdzie mnijewiecej sie znajduje, ile Cie kosztowala?

pzdr

Napisano

> wiem ze u mnie na cieplym zimnym zle odpala ale moze ma to tez cos z

> tym wspolnego, u siebie nie mam juz pomyslów...

> Gdzie kupiles ta listwe wtryskowa, i gdzie mnijewiecej sie znajduje,

> ile Cie kosztowala?

> pzdr

Pisałem ze kupiłem na szrocie musiałem az po nia 60 Km iechac do Radomska ale było warto bo u mnie w cz-wa nie mieli albo taka cene mi powiedzeli ze szok.

Jak popatrzysz koło kolektora to bedzesz widzał listwe i z prawej strony jest ten regulator i na nim bedzie nałozony wezyk który idzie do kolektora to włąsnie jest to ustrojstwo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.