Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Twinport 1,4 głośny ale szybki

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jako że przejechałem regulaminowe 1000 km., w zasadzie 1250 km

-zgodnie z zaleceniami itd. więc postanowiłem trochę pogonić auto i sprawdzić co realnie potrafi ten silnik z14xep - nie polubiłem go ze względu na mało estetyczne odgłosy.Pojechałem na A4 kierunek Wrocław - Kąty Wrocławskie jakieś 25 -30 km w jedną stronę.

Muszę przyznać że silnik jest ok. 160 km po chwili, 180 bez problemu. Niestety buda a tak naprawdę jej słabe wyciszenie nie pasuje do tego motoru , na początku słyszałem jeszcze silnik, później przy 180 to słyszałem wszystko, wiatr, buczenie, szum kół wszystko w rozmiarze XXL.

Samochód ten powinien jeździć z max prędkością 120-130 km/h aby zachować w miarę komfort, natomiast 100 -110 km/h podróżuje się naprawdę przyjemnie. cool.gif

Napisano

Cóż wymagać od jednego z tańszych samochodów tej wielkości. I tak dobrze że jest w miarę bezawaryjny smile.gif

Napisano

Ja mam przejechane 4600km i jeszcze nie próbowałem v-max. Najszybciej do tej pory jechałem 160 a na obrotomierzu było około 5000obr.

Napisano

> przy 180 to słyszałem wszystko, wiatr, buczenie, szum kół

> wszystko w rozmiarze XXL.

To ma swoje plusy - przynajmniej nie masz wątpliwości, że jedziesz szybko. Audi A6 musiałbyś pojechać sporo szybciej, żeby poczuć zbliżony przypływ adrenaliny, za to w starym żuku już przy 70km/h jest pełny odlot spineyes.gif

k.

Napisano

Ja co prawda mam twinporta 1,6 ale od początku zaletą wydawała mi się jego cicha praca. Teraz już wiem, że to głównie dzięki dobrym wygłuszeniom które w mojej wersji auta są dosłownie wszędzie i grube.

Napisano

> Ja co prawda mam twinporta 1,6 ale od początku zaletą wydawała mi

To sa zdeczka rozne konstrukcje, moze wogole tak nie halasowac.

Napisano

> Cóż wymagać od jednego z tańszych samochodów tej wielkości. I tak

> dobrze że jest w miarę bezawaryjny

Zgadzam się cool.gif

Za takie pieniądze mamy super autko 893goodvibes.gif

A gdzie mozna jeżdzic w Polsce ponad 120 km/h ?

Chyba że ktos lubi dostawać bardzo kosztowne pamiątkowe zdjęcia wink.gif

Bezawaryjność i komfort w przepisowych prędkościach -bezcenne 893goodvibes.gif

Napisano

> A gdzie mozna jeżdzic w Polsce ponad 120 km/h ?

na autostradzie ;-)

masz niedaleko całkiem nowy odcinek ~100km długości ;-)

Napisano

> na autostradzie ;-)

> masz niedaleko całkiem nowy odcinek ~100km długości ;-)

raptem 130 km/h 893goodvibes.gif zgodnie z prawem ale ostatnio jak wracalem z rodzinką z gór to leciałem gdzieś w środkowej Polsce felcią załadowaną na max do 160 km/h 893goodvibes.gif

Napisano

> ale masz go z GGGGliwiccc , czy z Reichu ?

hmm.gif u nas jeszcze wtedy nie kładli twinportów więc z Raichu

Napisano
  • Autor

dobry silnik, dobre wygłuszenie o kurde jak Ci zazdroszczę

pozdrawiam

Napisano

> dobry silnik, dobre wygłuszenie o kurde jak Ci zazdroszczę

> pozdrawiam

Czy on taki dobry to się okaże.(twinport 1,4 to choć łańcuch ma). Na razie nie zawodzi i chodzi miodzio. A cichutko to fakt, aż mnie to samego po zakupie zaskoczyło. Choć słyszałem opinie, że te silniki nie są zbyt udaną konstrukcją. Fakt że brak hydrauliki zaworów to niefajne i regulacja mechaniczna wymianą szklanek niefajnesick.gif No i do gazu się podobno nie nadają bo gniazda padają po 30tys. Cóż mój ma już trochę po setce kkm a na gazie zrobił 60kkm. Ale może dlatego że z Raichu hmm.gifi jeden z pierwszych twinportów w AG? Z siakiś lepszych materiałów na szwajcarski rynek zbudowany? I na razie żadnych złych objawów. Jedynie świerszczyki wewnętrzne (i zewnętrzne) się ujawniają ale to te typowe i znane dla tego modelu + usterki różnych duperszwancy jak np teraz czujnika temperatury pow. zasysanego.

A i zapomniałem co bardzo ważne i też zaleta to bardzo ekonomicze spalanie.

Może zainwestuj w wygłuszenie?

Napisano
  • Autor

pisałeś o wyciszeniach, że są wszędzie, czy możesz wymienić o które mijsca chodzi ?

Napisano

> pisałeś o wyciszeniach, że są wszędzie, czy możesz wymienić o które

> mijsca chodzi ?

Podłoga - gąba grubości chyba 4cm

to samo na grodzi silnika

i pod maską

hmm.gifchyba tyle? nie wiem jak w drzwiach ale raczej tam nie ma bo od kół szumi

Napisano

> Podłoga - gąba grubości chyba 4cm

Hm... możesz zrobić fotke? w ktorym miejscu to sprawdzales?

Napisano

> Hm... możesz zrobić fotke? w ktorym miejscu to sprawdzales?

frown.gifNa razie grypa mnie przykuła do łóżka i tylko laptok oknem na świat. Jak ozdrowieję to spróbuję coś pstryknąć. Z tego co pamiętam to chyba jak się dobierałem do sterownika zamka centralnego to zwróciłem uwagę na wyjątkowo grubą matę podłogową. Może przesadziłem z tymi 4cm ale w każdym razie dużo grubszą niż we wcześniejszych moich samochodach.

Napisano
  • Autor

z tą podłogą to u mnie też mam trudno to zobaczyć ale jak wsuniesz rękę prawie pod dechę od dołu to jest kawał gąbki + guma jakasiś

pozdro

Napisano

> Muszę przyznać że silnik jest ok. 160 km po chwili, 180 bez problemu.

Jak ten silnik ma po chwili 160 to po jakim czasie 160 ma np: Porsche icon_eek.gif

Jakimi Ty wcześniej autami jeździłeś, że masz takie odczucia?

Napisano

W rodzinie mamy Astrę H z silnikiem Z14XEP i niestety muszę stwierdzić, że jest to silnik głośny, po przekroczeniu prędkości około 120 km/h robi się już dosyć głośno, zauważalnie głośniej niż w mojej eFce X16SZR przy tej samej prędkości.

Napisano

> W rodzinie mamy Astrę H z silnikiem Z14XEP

ciekawe hmm.gifcofka w rozwoju?

Napisano
  • Autor

ktoś powiedział że liczy się pojemność silnika, aaa to był Pan Adam Opel, a dzieciaki go nie posłuchały

albo amerykanie tam swoje paluchy brudne umoczyli, chęć zysku, niskie spalanie to już nie powinno się nazywać opel.

Fajnie że Polacy wygrali z Norwegami

Napisano

> ciekawe cofka w rozwoju?

Niby dlaczego?

Fakt, auto szybkością nie grzeszy ale też nie jest zawalidrogą, wystarczy do tego aby spokojnie wyprzedzić TIRa.

Napisano

> Niby dlaczego?

> Fakt, auto szybkością nie grzeszy ale też nie jest zawalidrogą,

> wystarczy do tego aby spokojnie wyprzedzić TIRa.

ale mnie chodzi o hałas silnika w stosunku do starszych jednostek

Napisano

> ale mnie chodzi o hałas silnika w stosunku do starszych jednostek

Sam się dziwiłem czemu tak jest, w końcu auto nowsze, no prawie nowe, bo przebieg wynosi niewiele ponad 22kkm, ale inaczej jest zestopniowana skrzynia (w obu autach jest F13), poza tym 8v i 16v różnią się trochę przebiegiem linii momentu obrotowego itp. itd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.