Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka "aku" omega B FL

Featured Replies

Napisano

witam

od jakiegos czasu zauwazylem, ze zarzy mi sie podczas jazdy kontrolka aku (bardzo delikatnie ale jednak) bez wzgledu na predkosc obrotowa silnika - nie zwieksza sie ani nie zmniejsza-, a po wylaczeniu silnika swieci sie swoja "pelna moca" tak przez okolo 1-2 sek. czy jest to oznaka padajacego altka??? hmm.gif

z gory dzieki

Napisano
  • Autor

> zmierz ładowanie i wszystko bedzie jasne

wystarczy jak zrobie to przy klemach aku ??

Napisano

> wystarczy jak zrobie to przy klemach aku ??

na początek tak ok.gif

Napisano

> wystarczy jak zrobie to przy klemach aku ??

jak juz otworzysz maske to popatrz czy gdzies ci kabalek od masy nie zwisa.

Napisano
  • Autor

> na początek tak

powracam do tematu dzisiaj lekko w nocy przymrozilo tak -2 st. odpalam, a tu ledwo kreci wiec aku - pada, ale odpalila po generalnie 4 obrotach walu waytogo.gif i tu moje pytanie czy konczace sie akumulator moze byc przyczyna zarzacej sie kontrolki podczas jazdy ?? natomiast po jezdzie miejskiej okolo15 minut zgasilem samochod a po 30 minutach odpalilem i normalnie zakrecil - czyli aku sie podladowalo. Czy w takim przypadku mozna wyeliminowac altek i zaczac skrobac kase na baterie ??

P.S. niestety jeszcze nie mialem czasu na zmierzenie ladowania tak jak koledzy podpowiadali wczesniej ale obiecuje ze w niedziele to uczynie bo bede mial wkoncu wolne. Domniemam, ze wyswietlacz "voltomierz" na kondensatorze w sprzecie audio nie jest wymiernym urzadzeniem do pomiaru ?? bo na wylaczonym silniku i zciszonym radyjku wyswietla okolo 10.5 - 11.5 volta , natomiast po odpaleniu silnika pokazuje 13,2 - 13.8 w zalerznosci od obciazenia silnika.

pozdro

Napisano

najbardziej miarodajnym sposobem na okreslenie czy altek pada jest sprawdzenie ladowania, bo to ze aku ledwo krecil to albo wina slabego ładowania albo padajacego altka...

To co podajesz wartosci napiecia to jakby je przyjac to nie sa one w normie, sa ponizej jej...

ale zmierz ładowanie i wszystko bedzie jasne...

Napisano

Z moich doświadczeń z altkami wygląda mi to na uszkodzenie którejś z diod wzbudzenia altka.

Napisano
  • Autor

no dobra pojechalem i sprawdzilem i tak...

aku 11,2 V - 42% stan naladowania - kaput

altek 14,2 V bez obciazenia , po obciazeniu muzyka + swiatla 13,9 V i laduje wszystko ok czyli aku do wymiany i przy okazji jaki polecacie ??

Napisano

> aku 11,2 V - 42% stan naladowania - kaput

no to nie za wesoło, ciekaw jestem jeszcze ile małby on po naładowaniu hmm.gif

a ile on ma juz lat??

A ile km. dziennie przejezdzasz autem i czy zawsze system audio masz wlaczony, bo jezeli malo jezdzisz a uzywasz czesto audio(nawet jak silnik nie działa) to moze altek nie jest w stanie doładować na krotkim dystansie i bilans wychodzi na minus,czyli kazdorazowa jazda coraz wiecej rozładowuje akumulator... confused.gif

> altek 14,2 V bez obciazenia , po obciazeniu muzyka + swiatla 13,9 V i

> laduje wszystko ok czyli aku do wymiany

ładowanie jak najbardziej prawidłowe waytogo.gif

> i przy okazji jaki

> polecacie ??

Centra, Zap, Topla

Napisano

> Centra, Zap, Topla

Ostatnio centra zbiera złe opinie cfaniaczek.gif

Szukał bym któregoś z tych dwóch pozostałych waytogo.gif

Napisano

> Ostatnio centra zbiera złe opinie

ja od ok.1,5 roku mam centre plus i nie narzekam, nawet w najwieksze mrozy nie zawiodła mnie- co innego silnik wink.gif

moze to kwestia ostatnich serii... biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> a ile on ma juz lat??

domniemam, ze jest od nowosci bo jest oryginalny czyli mialby juz 8 lat sick.gif

> A ile km. dziennie przejezdzasz autem i czy zawsze system audio masz

> wlaczony,

zawsze system sie wlacza poniewaz samo wlaczenie radia powoduje jego uruchomienie, a km od 7 w zwysz roznie wychodzi z tym, ze to tez nie mozna na to patrzec bo i tak w wiekszosci stoje w korkach niz jade silnik zawsze osiaga swoja temperature wiec i ladowanie aku jest wystarczajace na tych odcinkach

Na postojach zazwyczaj nie slucham muzyki bo nie mam takiej potrzeby tongue.gif

edit: zalozony aku jest obecnie 70 Ah i 400 A rozruch czy to aby nie zamalo hmm.gif

z tego co czytalem terz w czeluszciach sieci wszedzie zachwycaja sie centra futura i poj aku 75 Ah i 750 A rozruch ?? ew gdzie szukac dalej do ASO nie bede latal bo "madre glowy" wcisna to co na polkach zalega

thx waytogo.gif

Napisano

> domniemam, ze jest od nowosci bo jest oryginalny czyli mialby juz 8

> lat

czyli ma prawo podziekowac juz za współprace...

> zawsze system sie wlacza poniewaz samo wlaczenie radia powoduje jego

> uruchomienie, a km od 7 w zwysz roznie wychodzi z tym, ze to tez

> nie mozna na to patrzec bo i tak w wiekszosci stoje w korkach

> niz jade silnik zawsze osiaga swoja temperature wiec i ladowanie

> aku jest wystarczajace na tych odcinkach

waytogo.gif

> edit: zalozony aku jest obecnie 70 Ah i 400 A rozruch czy to aby nie

> zamalo

troche dziwne te parametry, ale faktycznie pasowałoby wiecej pradu np. ok. 600A wink.gif

> z tego co czytalem terz w czeluszciach sieci wszedzie zachwycaja sie

> centra futura i poj aku 75 Ah i 750 A rozruch ??

ja ci powiem tak, ja zamiast dawac kase na future kupiłem centre plus 74Ah 680A i jestem zadowolony od 1,5 roku

jak kupowałem aku roznica w cenie pomiedzy tymi dwoma akumulatorami wynosiła cos ok. 90 pln i był to tez plus dla "PLUSA"

Dodatkowo nie mam teraz problemów z ładowaniem aku czyli stabilizacja napiecia itd, itp.

Jezeli masz ładowarke ograniczajaca napiecie, masz sprawne ladowanie i masz troche wiecej kasy aby wydac na future to polecam, ale jezeli chcesz troche mniej zapłacic to spokojnie mozesz kupic PLUSA...

> ew gdzie szukac

> dalej do ASO nie bede latal bo "madre glowy" wcisna to co na

> polkach zalega

ale co chcesz szukac, akumulatora?? bo troche nie rozumiem tej czesci wypowiedzi wink.gif

Napisano
  • Autor

> ale co chcesz szukac, akumulatora?? bo troche nie rozumiem tej czesci

tak dokladnie chodzi mi o sklepy internetowe, aukcje itp. patrzalem na alledrogo te aku ZAP TOPLA i wydaje mi sie ,ze to sa jakies chinskie tandety - choc moge sie mylic pozatym na dzien dzisiajeszy w zaprzyjaznionym sklepie motoryzacyjnym Boscha silver moge miec za 360 zl. - czy to w.g Ciebie odobra cena?? Po zatym poczytam o tej "centrze plus" ktora mi polecasz.

dzieki jeszcze raz za wielka pomoc blagam.gif

pozdroofka

Napisano

> tak dokladnie chodzi mi o sklepy internetowe, aukcje itp. patrzalem

> na alledrogo te aku ZAP TOPLA i wydaje mi sie ,ze to sa jakies

> chinskie tandety - choc moge sie mylic

no to poczytaj i nie zyj w nieswiadomosci wink.gif

Topla

Zap Schneider

> pozatym na dzien

> dzisiajeszy w zaprzyjaznionym sklepie motoryzacyjnym Boscha

> silver moge miec za 360 zl. - czy to w.g Ciebie odobra cena??

Po pierwsze co do ceny to napisz jaka pojemnosci jaki prad bo tak jak teraz jest napisane to nic nie moge powiedziec... wink.gif

Po drugie nie mam z boschem doswiadczen ale jak poszukasz na sieci to duzo osob teraz odraza boscha,szczegolnie silver...z tego co pamietam chodzi szczegolnie o bosche z jednej fabryki, ale jak poszukasz na sieci to napewno znajdziesz te opinie.. biglaugh.gif

Aha i jeszcze jedno w cenie 380 zł. u mnie w sklepie widziałem tą centre future o ktorej pisales wyzej... wink.gif

Po

> zatym poczytam o tej "centrze plus" ktora mi polecasz.

to jest tylko propozycja, polecam poprostu to co mam i wiem ze sie sprawuje dobrze.

Od 3 miesiecy ojciec testuja ja tez u siebie w autku...

> dzieki jeszcze raz za wielka pomoc

> pozdroofka

20.GIF

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze co do ceny to napisz jaka pojemnosci jaki prad bo tak jak

> teraz jest napisane to nic nie moge powiedziec...

wiec tak 75Ah rozruch 760 A !! te parametry odpowiadaja temu co podaje producent

> Po drugie nie mam z boschem doswiadczen ale jak poszukasz na sieci to

> Aha i jeszcze jedno w cenie 380 zł. u mnie w sklepie widziałem tą

> centre future o ktorej pisales wyzej...

a sznajdera o ktorym wspomniales moge miec 180 zl - 74Ah 680 A - cena mnie sie podoba tylko czy aku jest godne uwagi w/g linka ktory podales Zap to jest dokladnie ta sama firma co sznajder z tym, ze te ktore moge kupic sa etykietowane jako sznajder ,a centre plus za rowne 300 zl ktory wybrac szczerze mowiac tak licze do 300 zl to by bylo najlepiej mam zagwozdke hmm.gif

Napisano

Topla. waytogo.gif No chyba, że musisz znajomym pokazać Boscha...

Napisano
  • Autor

> Topla.

wporzo waytogo.gif

No chyba, że musisz znajomym pokazać Boscha...

nie widze takiej potrzeby wink.gif

od pokazywania jest wnetrze 893goodvibes.gif i swierzo wypolerowana karoseria smirk.gif

Napisano

> wiec tak 75Ah rozruch 760 A !! te parametry odpowiadaja temu co

> podaje producent

cena raczej do przyjecia dla tych parametrow...

> a sznajdera o ktorym wspomniales moge miec 180 zl - 74Ah 680 A - cena

> mnie sie podoba tylko czy aku jest godne uwagi w/g linka ktory

> podales Zap to jest dokladnie ta sama firma co sznajder z tym,

> ze te ktore moge kupic sa etykietowane jako sznajder ,a centre

> plus za rowne 300 zl ktory wybrac szczerze mowiac tak licze do

> 300 zl to by bylo najlepiej mam zagwozdke

jak zalezy ci na kasie to bierz topla, zap bo ceny napewno beda ponizej kwoty ktora podales...

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

odświeżam temat

dzisiaj zawiozlem samochod do elektryka bo po wymianie aku t.j. w lutym zaczelo byc tak samo tylko ,ze ladowanie na obciazeniy spadlo do 12.8 czyli slabo w chu...... okazalo sie ,ze altek sprawny na koziolkku ladowal 14.5 V po obciazeniu zarowkami 100 w 13.9 wiec oki po ogledzinach elektryka okazalo sie , ze kabel zasilajacy dochodzacy do rozdzielki przy klemie akumulatora mial slabe polaczenie i zaczal sie topic generalnie izolacji juz nie mial a kabel juz nadpalony blush.gif wiec wymiana przewodu i wszystko wrucilo do normy

jeszcze raz wszystkim dzieki

sorki za offtopic.gif

P.S.

kupilem centre future 72A 720

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.