Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Probleem: altek delco

Featured Replies

Napisano

Witam, mam do wymiany łożyska i szczotki, nie mogę odkręcić śruby mocującej koło pasowe, nie mam jak zablokować wirnika. Ktoś ma patent jak tą śrubę odkręcić? (na zdjęciu w załączniku)

post-41365-14352499802273_thumb.jpg

Napisano

popsikac wd40/cx80 czy czymś w tym rodzaju. kilkakrotnie.

i nie ma bata. po kilku godzinach popusci

Napisano
  • Autor

Już nasączyłem płynem hamulcowym, ale tu chodzi raczej o to że nie mam jak zaklinować wirnika, ta blacha za kołem raczej się pognie.

Napisano

Ja mam alternator na szeroki pasek i chcąc odkręcić śrubę złapałem szajbkę w imadle ale nie bezpośrednio tylko przez deseczkę z jednej i drugiej strony i puściło. Ale psiknąć czymś też nie zawadzi.

Napisano

Możesz spróbować:

Rozpołowić alternator i dopiero trzymając za wirnik odkręcić nakrętkę.

Założyć na koło pasek (najlepiej zużyty, żeby nie było szkoda). Opasać go na całym obwodzie koła. Złapać szczypcami w tym miejscu gdzie jest punkt zetknięcia się końców paska (jak najbliżej koła) i w ten sposób zablokować koło. Trochę trudno to opisać. Serwis używa takiego klucza.

281921224-altek.GIF

Zrób coś takiego tylko przy pomocy paska klinowego i jakiś szczypiec wink.gif.

post-53490-14352499803307_thumb.gif

Napisano

Najprościej załatwić to pistoletem pneumatycznym z odpowiednią nasadką. Chyba dostępne u każdego kapciarza. Pistolet działa udarowo tak więc wystarczy przytrzymać za koło rączką w rękawiczce.

Napisano
  • Autor

Po męczarniach jestem na etapie: blacha zaklinowana a śruba się kręci ale z całym wirnikiem, czyli lipa. Czy bez odkręcenia tej śruby, po odkręceniu tych 3 długich śrub zejdzie tylnia osłona?

Z tym paskiem dobry pomysł, miałem kupić nowy, zatem jutro spróbuję ze starym, dzisiaj już odpuszczam. Popsikam czym się da i zobaczymy jutro.

Napisano

> Czy bez odkręcenia tej śruby,

> po odkręceniu tych 3 długich śrub zejdzie tylnia osłona?

Tak. Zejdzie tył ze stojanem. Albo inaczej wyjdzie wirnik z przednim kołnierzem. Jak kto woli wink.gif.

Napisano
  • Autor

No niestety, jestem po próbie z paskiem: pasek ładnie blokuje koło ale ta pie... śruba dalej się kręci a nie wykręca. Tylnia obudowa nie chce zejść, jak zrośnięte, a boję się mocniej walić żeby nie pękło.

Po mękach.

Postukałem delikatnie i zeszło, po tym i śruba na kole pasowym puściła, altek już skręcony, łożysko przednie i szczotki wymienione, niestety nie wymieniłem tylnego łożyska bo występuje tylko razem z korpusem (koszt 150zeta), zatem dałem sobie na luz, ale i ciszy idealnej nie ma. Podobno numer tego łożyska(igiełkowe) to 56769, ale jak szukali w katalogach to jakieś tuleje były z tym numerem. Zatem wymienię je jak się rozwali dokumentnie.

Napisano

Żeby nie zmasakrowac wiatraka i pozostałych elementów pozostaje klucz pneumatyczny.Możesz ewentualnie spróbować uderzyć przez tępy metalowy trzpień w każdą płaszczyznę nakrętki równocześnie ją podpierając.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.