Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

trzeszczace radio SONY....

Featured Replies

Napisano

Witam mam od pewnego czasu w stilaku problem, iż w trakcie jazdy a zwłaszcza podczas przyspieszania słychać trzeszczenie w radiu. Na wolnych obrotach stosunkowo niewiele słychać natomiast daje dopiero w czasie jazdy. Instalacja radiowa jest oryginalna natomiast samo radyjko to SONY (czyli nie fiata) i jak montowałem (podłączałem) jakieś 3 lata temu to nie było takich problemów. Nie wiem co jest grane ani gdzie szukać przyczyny w instalacji elektrycznej? niewiem.gifbeksa.gifbo jeśli chodzi o sprawowanie sie stilaka czyli jakieś błędy nic nie ma ani też nie widać jakichkolwiek zakłóceń w instalacji elektrycznej.

W związku z tym mam pytanie czy jest sens zakładać tzw. filtr zakłóceniowy lub wzmacniacz antenowy czy to coś da???

Proszę o jakieś wskazówki co robić bo zaczyna mnie to już angryfire.gifwrrr.gif

stilak 1.6 16V LPG 5D

Napisano

Takie objawy świadczą o przebiciu na cewkach wysokiego napięcia...

I tu pytanie: Czy kolega już wymieniał ceweczki w 1,6 wink.gif?

Napisano
  • Autor

> I tu pytanie: Czy kolega już wymieniał ceweczki w 1,6 ?

Też tak myslałem ale wszystkie cztery to są już Championy ostatnia wymieniona wiosną ubiegłego roku a świeczki NGK też zaraz w lecie. Tak więc nie wiem co jest grane bo stilak pali i jeździ bez problemów zaróno na gazie jak i na benzin, tylko te trzeski mnie wkórzają wrrr.gifsciana.gif

stilak 1.6 16V LPG 5D

Napisano
  • Autor

> A jak się czuje alternator..?

Właśnie ładowanie jest bo wszystko świeci poprawnie i akumulator nie odmawia posłuszeństwa.

Nie wiem jak tam sobie wygląda obudowa ale przecież jakby pękła to by był problem z ładowanie a tu jest OKI. W ASO nie bardzo chcą tego się podjąć bo pewnie nie mają pomysłu niewiem.gif od czego zacząć tylko mi tak powiedzieli, że teraz nowe samochody mają w standardzie tzw. wzmacniacz antenowy i nie ma problemu i może jak by to założyć powinno coś pomóc admin.gif

stilak 1.6 16V LPG 5D

Napisano

> Witam mam od pewnego czasu w stilaku problem.......<

Jeżeli to gwizd to pochodzi od alternatora.

Jeżeli jest to "pyrkanie" to od układu zapłonowego, przeskakuje gdzieś iskra - cewka, przewody zapłonowe, świece.

W miarę zwiekszania obrotów częstotliwość zakłóceń rośnie, bo coraz częściej przekakuje iskra.

Wzmacniacz antenowy tylko pogorszy - wzmocni te zakłócenia.

Filtr na zasilaniu też nie pomoże - likwiduje zakłócenia pochodzące od alternatora oraz przedostajace się po zasilaniu.

Jezeli zakłóca przesk iskry to zakłócenia przedostają się drogą radiową i jedyną radą jest usunięcie tego zjawiska (przeskakującej iskry).

Kiedyś mając maluchy to szukałem w ten sposób, że w nocy (w zupełnej ciemności) otwierałem pokrywę silnika i szukałem widocznych oznak iskry. Czy w Stilonie zda to egzamin niewiem.gif, warto na poczatku spróbować.

Napisano

> Kiedyś mając maluchy to szukałem w ten sposób, że w nocy (w zupełnej

> ciemności) otwierałem pokrywę silnika i szukałem widocznych

> oznak iskry. Czy w Stilonie zda to egzamin , warto na poczatku

> spróbować.

Problem polega na tym, że w 1.6 nie ma ani kawałka przewodu wysokiego napięcia i nie bardzo jest co oglądać.

Napisano

> Problem polega na tym, że w 1.6 nie ma ..... <

No to pozostaje rozłączać po klei obwód zapłonowy poszczególnych cylindrów. Powinno się trafić na obwód (cewka + świeca) które sieją, dalej to już z "górki".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.