Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blad ABSu

Featured Replies

Napisano

Witam

Po wymianie lozyska w kole i przegubu wyskoczyl mi failure ABS.Pomyslalem ze pewnie mechanik przy naprawie naruszyl czujnik ABSu.Kupilem nowy zmienilem .Po odpaleniu silnika nie bylo bledu ale gdy tylko ruszylem od razu wyskoczyl ten sam blad.Ponownie odpialem wtyczke czujnika odpalilem zgasilem podpialem wtyczke czujnika odpalilem I znow ta sama syt. Blad wyskakuje jak tylko rusze I potem juz caly czas sie swieci.Co to moze byc panowie-mial ktos tak?

Napisano

A co ten mechanik naprawiał?

Sprawdz wszystkie czujniki przy kazdym kole

Napisano
  • Autor

No tak jak napisalem wyzej zmienil lozysko i przegub przy kole (przod od strony kierowcy)wiec pomyslalem ze jesli cos sknocil to tylko czujnik przy tym kole-przy innych nic nie ruszal.

Napisano

> No tak jak napisalem wyzej zmienil lozysko i przegub przy kole (przod

> od strony kierowcy)wiec pomyslalem ze jesli cos sknocil to tylko

> czujnik przy tym kole-przy innych nic nie ruszal.

a łożyska odwrotnie nie włożył? mój brat miał tak w bravo - odwrotnie założone łożysko.

Napisano

nie ruszal czy mial nie ruszac ? bo to teraz jak mechanikowi na rece nie patrzy to pol auta wymieni

Napisano

> a łożyska odwrotnie nie włożył?

Łożyska kół w Stilonie mają pasek magnetyczny, który daje sygnał do ABS. Może wmontowano jakiś lipny zamiennik, a może zamontowano uszkadzając magnes? Są przypadki, że sprawne technicznie łożysko trzeba wymienić, bo traci "ścieżkę" magnetyczną i ginie ABS. old.gif

Napisano

> Blad wyskakuje jak tylko

> rusze I potem juz caly czas sie swieci.Co to moze byc

> panowie-mial ktos tak?

Skoro błąd pojawia dopiero podczas ruchu to oznacza że czujniki są dobre , a jest problem z odczytem impulsów .

Jesteś pewien że masz teraz zamontowane łożysko z paskiem magnetycznym , a nie zwykłe ?

Napisano
  • Autor

> Skoro błąd pojawia dopiero podczas ruchu to oznacza że czujniki są

> dobre , a jest problem z odczytem impulsów .

> Jesteś pewien że masz teraz zamontowane łożysko z paskiem

> magnetycznym , a nie zwykłe ?

Tego pewien nie jestem i chyba to bedzie powod.Lozysko kupilem na allegro dedykowane do stilo 1,9jtd-ale nie zwracalem czy jest jakis pasek magnetyczny czy tez nie bo nawet nie wiedzialem ze cos takiego moze tam byc.Jak sprawdzic czy ten pasek tam jest a czy go nie ma?Chyba trzeba je wyciagnac???Moze jakis manual jest-wiecie cos na ten temat

Napisano

> Jak sprawdzic czy ten pasek tam jest a

> czy go nie ma?Chyba trzeba je wyciagnac???

Można go dojrzeć przez otwór montażowy czujnika ABS -u po jego zdemontowaniu .

Trzeba tylko mieć dobrą latarkę i oko wink.gif

Napisano
  • Autor

> Można go dojrzeć przez otwór montażowy czujnika ABS -u po jego

> zdemontowaniu .

> Trzeba tylko mieć dobrą latarkę i oko

A to jest pasek na calym obwodzie lozyska czy tylko maly jego odcinek jest nim pokryty.Bo jak na calym to chyba beda problem z identyfikacja czy to pasek czy obudowa lozyska no chyba ze pasek ma jakis kolor hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Można go dojrzeć przez otwór montażowy czujnika ABS -u po jego

> zdemontowaniu .

> Trzeba tylko mieć dobrą latarkę i oko

Sprawdzilem nic nie widac bo nie widac lozyska nawet.Ten pasek powinien byc z boku lozyska?Chyba nie obejdzie sie bez odkrecenia calej piasty.A jeszcze jedno pytanko lozysko to jest wbijane?

Napisano

> Sprawdzilem nic nie widac bo nie widac lozyska nawet.Ten pasek

> powinien byc z boku lozyska?

> Chyba nie obejdzie sie bez odkrecenia calej piasty.

Mam gdzieś stare łożysko z piastą - jak znajdę to załączę fotki

> A jeszcze jedno pytanko lozysko to jest wbijane?

Jest wciskane waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Mam gdzieś stare łożysko z piastą - jak znajdę to załączę fotki

O super byloby bo nawet nie weim czego szukam tz jak ten pasek wyglada, i czy faktycznie jest mozliwosc zalozenia go odwrotnie

> Jest wciskane

Wiec chyba nie bedzie problemu z jego ponownym wysiagnieciem i zainstalowaniem bez jego uszkodzenia

Wobec tego czekam na fotke bo moje strae mechanich nestety wyrzucil

Napisano

> Wiec chyba nie bedzie problemu z jego ponownym wysiagnieciem i

> zainstalowaniem bez jego uszkodzenia

> Wobec tego czekam na fotke bo moje strae mechanich nestety wyrzucil

niestety w 99,9% demontaz łozyska równa się jego zniszczenie...

a co do paska to tak na oko go nie widać, jest on "ukryty" z boku łozyska pod gumową osłoną. Jakoby wbudowany w boczne uszczelnienie przeciwpyłowe łozyska. Jak masz łozysko w ręce to da się sprawdzić, jezeli jest pasek to śmieci (opiłki metalu, jakiś kuz) się do niego przyklejają.

W stilo nie było wersji bez ABS, jezeli łozysko było dedykowane do jtd to musi mieć ten przysłowiowy pasek.

Napisano

> O super byloby bo nawet nie weim czego szukam tz jak ten pasek

> wyglada, i czy faktycznie jest mozliwosc zalozenia go odwrotnie

Jest taka możliwość , wystarczy że łożysko zostało wciśnięte paskiem na zewnątrz i klapa

> Wiec chyba nie bedzie problemu z jego ponownym wysiagnieciem i

> zainstalowaniem bez jego uszkodzenia

Raczej będzie duży problem ...

> Wobec tego czekam na fotke bo moje strae mechanich nestety wyrzucil

Mojego nie mogę znaleźć , ale od czego jest net wink.gif

Pasek stanowi jednocześnie osłonę boczną - jak to zresztą już dokładnie opisał kolega powyżej - czujnik czyta go jakby bokiem

281970465-zwrotnica_Marea_ABS.jpg

PS. hmm.gif Coś mi nie chce obrazka bezpośrednio wyświetlać po wklejeniu prawidłowego linku ...

EDIT : Już działa skromny.gif

post-24156-14352500059779_thumb.jpg

Napisano

> PS. Coś mi nie chce obrazka bezpośrednio wyświetlać po wklejeniu

> prawidłowego linku ...

Bo zdaje sie ma byc *.jpg a nie *.jpeg wink.gif

Napisano

> Bo zdaje sie ma byc *.jpg a nie *.jpeg

100% trafienie - szkolny błąd smirk.gif

Ale żeby było też coś merytorycznego - oto fotka takiego łożyska w przekroju ok.gif

281971088-ABS_lozysko_JTD.jpg

post-24156-14352500063459_thumb.jpg

Napisano

Na własnej skórze się przekonałem i dokładnie te same objawy. Masz na 100% odwrotnie założone łożysko. Odwrócenie go bez uszkodzenia graniczy raczej z cudem. Ja podmieniłem połówkę łożyska i teraz mam na jednej piaście łożysko z 2 paskami do abs-u.

Pozdrawiam

Napisano

> Masz na

> 100% odwrotnie założone łożysko.

U mnie łożysko jest OK i ABS też , w każdym razie sposób naprawy miałeś pomysłowy waytogo.gif

A co jest w końcu przyczyną niesprawnego ABS-u u autora postu , to musimy poczekać na info z jego strony ok.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Ja podmieniłem połówkę łożyska i teraz

> mam na jednej piaście łożysko z 2 paskami do abs-u.

Kolega Miru podsunal mi pokysl.U mnie faktycznie lozysko zostalo odwrotnie zamontowane ale stare juz wyrzucilem:(wiec moje pytanko: dysponuje ktos starym lozyskiem (sam pasek magnetyczny)chetnie odkupie i zrobie tak jak kolega Miru.

Z gory dzieki za pomoc

Napisano
  • Autor

Moze ktos jednak ma na zbyciu chocby sam pasek magnetyczny zlosnik2.gif

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie-lozysko wymienione(choc nie zapytalem mechanika czy stare bylo odwrotnie zalozone-ale zrobie to)

Blad ustal przejechalem wczoraj ok 5 km bledu nie bylo ale dzis rano ledwie co ruszylem moze ze 100m i ten sam blad angryfire.gifnie wiem co jest teraz grane.Troche to dziwne bo wczoraj bledu nie bylo i jakby nie patrzec to zrobilem troche km a nie metrow

Napisano

mam podobną sytuacje, tylko auto zachowuje się dość dziwnie. Wczoraj wymieniłem łożysko koła przedniego i tylnego. ABS zwariował. Po przekręceniu kluczyka od razu ABS, ASR, ESP fault, czasami nawet dochodzi do tego OBD (czy cos takiego, nawet nie zdąrze dobrze odczytać, bo od razu znika) Mechanik nie sądzę by włożył łożysko odwrotnie, dobry, sprawdzony znajomy. Dziwna sprawa zaczyna się, bo czasami po ruszeniu błędy znikają, ale autem strasznie szarpie, sam dodaje gazu, zwalnia, a gdy nacisnę hamulec nawet delikatnie ABS się aktywuje i telepie. Co to może być? confused.gif Czujnik szlak trafił? jak je wogóle sprawdzić?

Napisano
  • Autor

> mam podobną sytuacje, tylko auto zachowuje się dość dziwnie. Wczoraj

> wymieniłem łożysko koła przedniego i tylnego. ABS zwariował.

<......................................>

Odepnij czujniki z wtyczek(te czujniki w ktorych byly wymieniane lozyska)odpal samochod nastepnie zgas podlacz wtyczki ponownie i odpal samochod bledy powinny zniknac jesli ktores z lozysk zostalo zle zalozone jesli ruszysz i blad sie pojawi to na 100% ktores z lozysk jest zle zalozone.Ja u siebie znalazlem przyczyne nie weim jakim sposobem ale przewod od czujnika jest rozerwany.I teraz patrzac na moj przypadek moge stwierdzic ze jesli czujnik jest padniety to nawet gdy przeprowadzisz operacje ktora opisalem wczesniej po odpaleni samochodow blad sie zapali(na postoju)

Tnij cytaty zolta.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.