Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie świeczki wybrać?

Featured Replies

Napisano

dzisiaj rano miałem następującą sytuację:

parkuję pod chmurką, rano było tylko -2'C, przekręcam kluczyk, silnik startuje... odzywa się bzyczek a komputer wyświetla ENGINE FAULT i zaświeca się pomarańczowa ikonka silnika.

sobie myślę... zimno mu... już raz albo dwa mi takie coś zrobił... pomagało gaszenie motora i ponowne odpalenie. tym razem nie pomogło... jako że do pracy trzeba było jechać postanowiłem ruszyć... dojechałem do pracy... silnik się nagrzał... zgasiłem go, odpaliłem ponownie... engine fault dalej świeci...

poszedłem do pracy... wróciłem... awarii ciąg dalszy. dojechałem do domu. wjechałem do garażu teścia, po 30 minutach poszedłem zaglądnąć pod maskę... odpalam silnik... wszystko OK.

niewiem.gif co było przyczyną? mogę się domyślać... ale obstawiam świece... tym bardziej że ostatnio chyba były wymieniane przy ok. 75.000km... tak przynajmniej mówił kiedyś jego poprzedni właściciel.

znalazłem jakiś tekst o świecach zapłonowych... czy w ciągu tego czasu (post z 2007 roku) zmieniło się coś na rynku świec zapłonowych? które polecacie?

dzięki za radę... 20.GIF

Napisano

ngk ok.gif

Napisano

> (...) czy w ciągu tego czasu (post z 2007 roku) zmieniło się coś (...)

Tak ... poprzednio pisałem o NGK, aktualnie wrzuciłem do silnika czteroelektrodowe Bosch'a zlosnik.gif ... ale to taka moja fanaberia, polecam sprawdzonych rzemieślników z NGK ok.gif

PeeS

NGK jest dostawcą między innymi AMG Mercedes, Alpina, Audi, BMW, DaimlerChrysler, MCC (SMART), Volkswagen ... celowo wybrałem rynek niemiecki cfaniaczek.gif

Napisano

> czteroelektrodowe Bosch'a ... ale to taka moja fanaberia,

Miałem je w 1,6 16V i są do no.gif.....

Napisano

po ile kupujecie te NGK? u mojego mechanika chce 26zł/szt .. dobra cena? tez będe wymieniał "na dniach"

Napisano
  • Autor

> Miałem je w 1,6 16V i są do .....

czemu są do "......"? wink.gif

Napisano

> czemu są do "......"?

Moze to kwestia cewki wysokiego napiecia ale powiem tak...

na swiecach NGK przejechałem do 300.000 km i nigdy mnie nie zawiodły / i to na gazie II generacji ...

świece Boscha 4 -elektrodowe miałem raz i po niespełna 15.000 km wywaliłem - auto nie chciało zapalac jak było mniej niz -15 C a przy -22 juz nie zapalało wogóle ... na NGK nawet kilka razy przy temperaturze -28 C zapalało od dotyku ok.gif

swiece wymieniałem co 45 - 55 tys km a przewody co 100.000 km

Napisano

> Allegro.pl "oferuje" po osiemnaście zł z kawałkiem => kliku kliku

> (jedna oferta z latarką w prezencie )

Kupiłem NGK w październiku u allegrowicza motolargo (to nie żadna reklama). Polecam te świeczki ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.