Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z tymi turbinami?

Featured Replies

Napisano

Słyszałem, że turbiny dzielą się na nowe i "nowe". Te drugie mają nowe wnętrzności ze starą obudową. Nowe turbiny kosztują ponad 5tys. Prawda?

Jeżeli tak to co warte są te "nowe"?

Napisano

> Słyszałem, że turbiny dzielą się na nowe i "nowe". Te drugie mają

> nowe wnętrzności ze starą obudową. Nowe turbiny kosztują ponad

> 5tys. Prawda?

> Jeżeli tak to co warte są te "nowe"?

NTK

pozatym było niedawno

Napisano

> 5tys. Prawda?

Chyba chodzi Ci o regenerowane turbiny, przepraszam turbospręzarki zlosnik.gif

Regeneracja polega na wymianie elementów zuzywajacych się.

Napisano
  • Autor

> NTK

a to ciekawe

> pozatym było niedawno

w wątku wujkacybula o tym było?

Napisano
  • Autor

> Chyba chodzi Ci o regenerowane turbiny, przepraszam turbospręzarki

> Regeneracja polega na wymianie elementów zuzywajacych się.

na allegro na przykład sprzedają takie jako nowe zlosnik.gif

Napisano

od siedmiu lat na forum a nie umie uzywac szukajki. icon_eek.gif temat byl walkowany ostatnio kilka razy - nawet sam podawalem ceny. Podpowiem - kliknij mala trojeczke na samym dole strony a potem poszukaj odpowiedniego watku...

Napisano
  • Autor

ok.gif

gdzie konkretnie kupowałeś swoją turbosprężarkę?

Napisano

> gdzie konkretnie kupowałeś swoją turbosprężarkę?

kupowal mi zaufany mechanik - fachura z OCP bezposrednio u dystrybutora.

Napisano

"Nowe" w polskim wydaniu swoją nowość mają tylko w nazwie smile.gif

Garrett do turbin VNT nie robi zestawów naprawczych.

Mam kilka sprężarek z grupy Fiata i nawet te kupione po numerach EPERa jako regenerowane są FABRYCZNIE nowe - ot taka polityka sprzedaży...

Pozdro

Napisano

> "Nowe" w polskim wydaniu swoją nowość mają tylko w nazwie

> Garrett do turbin VNT nie robi zestawów naprawczych.

> Mam kilka sprężarek z grupy Fiata i nawet te kupione po numerach

> EPERa jako regenerowane są FABRYCZNIE nowe - ot taka polityka

> sprzedaży...

Nie wiem ile w tym prawdy ale słyszałem coś takiego kiedyś że jeżeli podzespół jest

'regenerowany' to firma (Fiat) ma jakieś bonusy dzięki 'ekologicznemu' podejściu.

Coś tam gdzieś ich taniej wychodzi niż jakby nowe sprzedawali jako nowe.

Napisano

> na allegro na przykład sprzedają takie jako nowe

Na allegro sprzedają ex-wiaty przystankowe jako "niebitele".

Napisano

> Nie wiem ile w tym prawdy ale słyszałem coś takiego kiedyś że jeżeli

> podzespół jest

> 'regenerowany' to firma (Fiat) ma jakieś bonusy dzięki

> 'ekologicznemu' podejściu.

> Coś tam gdzieś ich taniej wychodzi niż jakby nowe sprzedawali jako

> nowe.

Dokładnie - są to nowe, pełnowartościowe cześci sprzedawane tak z powodów podatkowych itd.

Turbo przychodzi w worku z numerami regenerowanymi, wyciagasz z worka a tam sprężarka produkcji 2008 z numerami części nowej smile.gif

Pozdro

Napisano

> 5tys. Prawda?

Z turbosprężarką, podobnie jak z różnymi innymi klamotami można różne rzeczy regeneracyjne zrobić.

Można:

a) zmontować z nowych klamotów nowy kompletny podzespół, zapakować w pudełeczko z napisem (np) "Fiat/Lanczja - Turbosprężarka XYZ".

b) przyjąć od klienta w tzw programie exchange zużyty podzespół w to miejsce dając albo nowy (z pktu a), co na chwilę pominiemy, albo po tzw fabrycznej regeneracji (o czym niżej).

W/w zużyty podzespół jest odsyłany do fabryki (czy to aut czy danego podzespołu), z niego odzyskiwane są części nie podlegające zużyciu a jednocześnie będące dość drogie w produkcji - w przypadku turbosprężarki najczęściej obudowy, czasem wirniki. Elementy "negatywnie zweryfikowane" lądują w koszu, elementy sprawne po wypiaskowaniu/wyczyszczeniu lądują ponownie na linii montażowej i z nich składany jest "nowy" podzespół z użyciem nowych części, które podlegają zużyciu (uszczelki itp).

Sprzęt taki jest pakowany w pudełeczko z napisem (np) "Fiat/Lanczjaa - turbosprężarka XYZ - REMANUFACTURED UNIT".

Taki sprzęt ma pełną gwarancję producencką jak urządzenie fabrycznie nowe z pktu a i teoretycznie te same osiągi i trwałość jak nowy podzespół.

Uwaga - elementy z programu exchange dość często są montowane w ramach napraw gwarancyjnych i jest to PRAWIDŁOWE postępowanie gwaranta.

Naprostuję też troszkę pewien temat - Garrett ROBI fabryczne regeneracje w programie exchange i MOŻNA kupić fabrycznie regenerowaną turbosprężarkę Garretta - tyle, że (jak wspomniano) nie sprzedaje zestawów naprawczych dla warsztatów niezależnych z powodów sobie tylko znanych, które tutaj pomińmy.

Takiej wymianie/fabrycznej podlegają nie tylko turbosprężarki, ale i rozmaite inne ustrojstwa, od np alternatorów, sprężarek klimatyzacji, poprzez radia samochodowe (tak!), maglownice a na kompletnych silnikach (o ile technologia produkcji w ogóle pozwala na ich regenerację) skończywszy.

Różnica jest taka, że czasami - tak jak np w przypadku fabrycznie regenerowanych silników - silnik taki jest już "fabrycznie" zrobiony na 1/2/3 nadwymiar.

Plusem całej tej zabawy poza gwarancją jest też renoma producenta - taki np regenerowany silnik nie ma już prawa zrobić jakichś dziwnych siupów, jak to może mieć miejsce w przypadku garażowych remontów...

Reasumując - tzw exchange, czyli fabryczna regeneracja jest tzw Słuszną Drogą i można śmiało w ten temat wchodzić, bo współczynnik m/c jest baaardzo dobry.

c) jest też tzw aftermarket regeneracyjny, czyli sieć warsztatów/fabryk mniej lub bardziej profesjonalnie zajmujących się regeneracją rozmaitych części - tu już niestety jest pełna wolna amerykanka i z gwarancją i jakością usług może być różnie, począwszy od stanu "jak z fabryki", a na naprawie polegającej na zaklejeniu dziur posiekaną szmatą zmieszaną z kocim wymiotem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.