Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AII] Uszczelka skrzyni biegów

Featured Replies

Napisano

Witam Panstwa od pewnego czasu zauwazylem male zapocenie na tej uszczelce. Poniewaz wymiana nie wyglada na zbyt skomplikowana pomyslalem ze zakupie jutro takowa uszczelke i ja zmienie.

I teraz pytanie gdy odkrece dekiel od skrzyni rozumiem ze wyplynie czesc oleju. Wiec pomyslalem ze moze warto wymienic olej w skrzyni przy tej okazji.

Wiec jak spuscic caly olej ze skrzyni jest gdzies korek spustowy? I poniewaz gdzeis zagubila mi sie instrukcja jakiego oleju uzyc?

Napisano

Jezeli jest tak samo jak w A1 to:

Nie ma korka spustowego. Dekiel jest korkiem.

Jak koniecznie chcesz to naprawiac (nie wie m po co, chyba, ze zeczywiscie cieknie) to:

Zdjac dekiel - wyplynie olej.

Delikatnie oderwac uszczelke - tak zeby jej nie uszkodzic.

Posmarowac niezbyt grubo uszczelke czerwonym silikonem z obu stron.

Zamontowac ladnie.

Nalac nowy olej.

Nie bedzie cieklo juz nigdy.

Jak ktos bardzo chce mozna dac nowa uszczelko, kupowalem ostatnio, dalem 17PLN.

Olej tylko syntetyczny przekladniowy.

Jakis stodolowy mechanik nalal kiedys do mojej skrzyni mineralny. Zima prawie nie dalo sie biegów zmieniac.

Napisano

> Witam Panstwa od pewnego czasu zauwazylem male zapocenie na tej

> uszczelce. Poniewaz wymiana nie wyglada na zbyt skomplikowana

> pomyslalem ze zakupie jutro takowa uszczelke i ja zmienie.

> I teraz pytanie gdy odkrece dekiel od skrzyni rozumiem ze wyplynie

> czesc oleju. Wiec pomyslalem ze moze warto wymienic olej w

> skrzyni przy tej okazji.

> Wiec jak spuscic caly olej ze skrzyni jest gdzies korek spustowy? I

> poniewaz gdzeis zagubila mi sie instrukcja jakiego oleju uzyc?

masz skrzynie F18?

mówisz o tej uszczelce pokrywki w którą wchodzi wybierak?

OIDP to nic nie wyleci, uszczelka 07 55 163,

jeżeli chcesz zmienić oliwe w skrzyni to musisz zdjąć dekiel dolny pod mechanizmem różnicowym a i to zostanie w skrzyni jakieś 0.2-0.3L, oliwa 19 40 768,

brat

EDIT chyba że mówisz o uszczelce dolnej właśnie to ma nr 03 70 109.

Napisano
  • Autor

> masz skrzynie F18?

> mówisz o tej uszczelce pokrywki w którą wchodzi wybierak?

> OIDP to nic nie wyleci, uszczelka 07 55 163,

> jeżeli chcesz zmienić oliwe w skrzyni to musisz zdjąć dekiel dolny

> pod mechanizmem różnicowym a i to zostanie w skrzyni jakieś

> 0.2-0.3L, oliwa 19 40 768,

> brat

> EDIT chyba że mówisz o uszczelce dolnej właśnie to ma nr 03 70 109.

Wydaje mi sie ze mam skrzynie wlasnie F18 jutro jak bedzie jasno sprawdze dokladnie.

Co do dekielka to jest ten ktory widac pod spodem samochodu od przodu czyli olej wyleci prawie caly jak go rusze.

Ale tak sie wlasnie zastanawiam czy teraz sie w to bawic bo znowu snieg pada.

W sumie olej nie wycieka tylko widac zatluszczenie na laczeniu.

Napisano

> Wydaje mi sie ze mam skrzynie wlasnie F18 jutro jak bedzie jasno

> sprawdze dokladnie.

> Co do dekielka to jest ten ktory widac pod spodem samochodu od przodu

> czyli olej wyleci prawie caly jak go rusze.

> Ale tak sie wlasnie zastanawiam czy teraz sie w to bawic bo znowu

> snieg pada.

> W sumie olej nie wycieka tylko widac zatluszczenie na laczeniu.

jeżeli wsteczny masz do przodu za jedynką i klasycznym mechanizm wybieraka to masz F18, jeżeli do tyłu w dół od piątki to masz skrzynie F23 i mechanizm na linkach,

dla F18 dolna uszczelka to właśnie 03 70 109,

brat

Napisano
  • Autor

> jeżeli wsteczny masz do przodu za jedynką i klasycznym mechanizm

> wybieraka to masz F18, jeżeli do tyłu w dół od piątki to masz

> skrzynie F23 i mechanizm na linkach,

> dla F18 dolna uszczelka to właśnie 03 70 109,

> brat

No to wyglada ze napewno mam F18. Jezeli masz Epc mozesz mi wyslac jak wyglada zdjecie z EPC calego mechanizmu zmiany biegow. Czy ma on czesci zamienne czy jest nierozbieralny? hmm.gif

Napisano

> No to wyglada ze napewno mam F18. Jezeli masz Epc mozesz mi wyslac

> jak wyglada zdjecie z EPC calego mechanizmu zmiany biegow. Czy

> ma on czesci zamienne czy jest nierozbieralny?

występują części jak w załącznikach,

281985637-mechanizm_skrzyni.JPG

drugi rys

281985637-mechanizm_skrzyni_2.JPG

brat

post-98214-14352500124333_thumb.jpg

Napisano

Jesli odkrecisz dolna pokrywe skrzyni biegow, wyplynie caly olej, wiec trzeba to robic uwaznie, bo mozna sie efektownie zalac olejem, ktory smierdzi jak publiczny szalet (powachasz, bedziesz wiedzial...). Dlatego tez odkrecajac sruby zostaw sobie jedna poluzowana, ale nie wykrecona (z tylu pokrywy, patrzac od przodu samochodu). Podwaz delikatnie srubokretem przednia krawedz, jak sie oderwie, mozesz kontrolowac wyplyw oleju (potrzebna spora miska, jesli odkrecisz wszystkie sruby i po tym bedziesz probowal pokrywe zdjac, to gwarantuje ze oderwie sie nagle i Ciebie zaleje olej).

Przy zakladaniu oczysc dokladnie i odtlusc wszystkie powierzchnie przylegania uszczelki i posmaruj pasta uszczelniajaca (np. Dirko firmy Elring, dostaniesz w kazdym duzym sklepie motoryzacyjnym za ok 25 PLN; silikonami, nawet tymi wysokotemperaturowymi to mozna akwaria uszczelniac...) i dokrec rownomiernie. Uszczelka oczywiscie nowa.

Pozdrawiam

Napisano

> Jesli odkrecisz dolna pokrywe skrzyni biegow, wyplynie caly olej,

> wiec trzeba to robic uwaznie, bo mozna sie efektownie zalac

> olejem,

fakt, trzeba uważać, u mnie z kolei przy wymianie oleju dekiel który był całkowicie odkręcony nie tylko nie chciał odejść ale trzeba było użyć argumentów mocno siłowych żeby się oderwał :/

brat

Napisano

w aso w białymstoku za wymianę oleju w skrzyni, wraz z oryginalnym olejem,uszczelką i robocizną krzyczą 100 zł

samemu nawet nie będę się brudził, a tą operację mam zaplanowaną jako marcowy wydatek smile.gif

Napisano

> w aso w białymstoku za wymianę oleju w skrzyni, wraz z oryginalnym

> olejem,uszczelką i robocizną krzyczą 100 zł

> samemu nawet nie będę się brudził, a tą operację mam zaplanowaną jako

> marcowy wydatek

Jestes pewien na 100% ze z uszczelka cfaniaczek.gif

Jak znam zycie odsysaja ile sie da i dolewaja, jesli

nie widac od spodu pocenia, czy wycieku z dolnego dekla.

Lepiej samemu sie pobawic jak zrobi sie cieplej.

Bedziesz widzial co znajduje sie na dnie pokrywy,

a to da Ci poglad mniej wiecej w jakim stanie jest skrzynia.

Napisano

tak

odkręcają dekielek, wymieniają uszczelkę, leją nowy olej

Napisano

U mnie tez się poci. Mechanik z serwisu powiedział żeby sobie dać spokój z wymianą bo i tak za jakiś czas będzie to samo (Ople tak mają). Jak to u Was wygląda. Bo czuje że mnie troche wkreca. Zastanawiam sie czy samemu tego nie zrobić latem. Może wystarczy dokręcic ten dekiel co Wy na to?

Napisano
  • Autor

> U mnie tez się poci. Mechanik z serwisu powiedział żeby sobie dać

> spokój z wymianą bo i tak za jakiś czas będzie to samo (Ople tak

> mają). Jak to u Was wygląda. Bo czuje że mnie troche wkreca.

> Zastanawiam sie czy samemu tego nie zrobić latem. Może wystarczy

> dokręcic ten dekiel co Wy na to?

Mi tak mechanik mowil jak pocila mi sie miska olejowa. Przy zmianie oleju wymienilem uszcelke i juz 3 rok spokoj.

Napisano

> Jestes pewien na 100% ze z uszczelka

> Jak znam zycie odsysaja ile sie da i dolewaja, jesli

> nie widac od spodu pocenia, czy wycieku z dolnego dekla.

bez przesady, pracowałem w 2 ASO i moim zdaniem jeżeli piszą FV i wyszczególniają na niej wykonane prace i materiały to byłby...hmm kryminał gdyby tego nie zrobili, przynajmniej w firmach w których pracowałem byłoby to _nie_do_pomyślenia_,

brat

Napisano

> silikonami, nawet tymi wysokotemperaturowymi to

> mozna akwaria uszczelniac...)

Mozesz uzasadnic dla czego?

Uszczelnilem dwie miski olejowe czerwonym silikonem i zapomnialem co to cieknaca miska olejowa. W obu autach.

W obu autach sa stare uszczelnki, nie wymienialem ich.

Napisano

> Mozesz uzasadnic dla czego?

silikon sanitarny nie trzyma się tłustych powierzchni, silikon czarny silnikowy lub lepiej szary - taki jak do skrzyń biegów - trzymają się wszystkiego,

brat

Napisano

> silikon sanitarny nie trzyma się tłustych powierzchni, silikon czarny

> silnikowy lub lepiej szary - taki jak do skrzyń biegów -

> trzymają się wszystkiego,

> brat

Tak, tylko wez to pozniej oderwij przy naprawie... moim zdaniem stosowanie silikonow do uszczelnienia polaczen w silniku jest objawem "mechanika stodolowego". Pasty montazowe sa drozsze od silikonow, ale nie dosc ze bardzo dobrze uszczelniaja powierzchnie, to przy pozniejszych naprawach latwo daja sie usunac bez uzycia ostrych narzedzi. Silikon niestety wymaga nieco brutalnych metod. Szczytem takiego postepowania jest uszczelnianie czerwonym silikonem polaczenia gornej i dolnej czesci glowicy w oplowskich silnikach 8 zaworowych. Poza tym slyszalem ze sprawdzonego zrodla, ze uszczelnienia wykonane silikonem potrafia sie zapalic (nie przesadzam).

Zreszta, jak ktos chce uzywac silikonu, jego sprawa.

Pozdrawiam

Napisano

Poza tym nie komentuje juz faktu uzywania starych uszczelek....

Pozdrawiam

Napisano

> Tak, tylko wez to pozniej oderwij przy naprawie... moim zdaniem

> stosowanie silikonow do uszczelnienia polaczen w silniku jest

> objawem "mechanika stodolowego".

Tylko takir rozwiazania sa stosowane przez fabryki. Np. fiat w silnikach fire 1.0 nie przewiduje uszczelki miski olejowej. Jest ona skladana wlasnie na silikon.

Napisano

Hmm, czytajcie ze zrozumieniem. Prosze. Wiele nowych konstrukcji skladanych jest bez uszczelek, silnik fire byl skladany przez automaty i tam takze nie ma wielu uszczelek (nie tylko pod miska-skladalem taki silnik po naprawie glownej). Chodzi mi caly czas o to, aby nie nakladac bez pojecia tych silikonow, tylko stosowac odpowiednie pasty montazowe, ulatwia to pozniejsze naprawy, latwo daja sie usunac z rak i elementow silnika. Od kiedy zaczalem takowe uzywac (od ponad 3 lat), to nie chce widziec na oczy silikonow czerwonych, czarnych i td przeznaczonych do uszczelniania silnika...

Pozdrawiam

Napisano

> Pasty montazowe sa drozsze od silikonow, ale nie dosc ze bardzo dobrze uszczelniaja powierzchnie, to przy pozniejszych naprawach latwo daja sie usunac bez uzycia ostrych narzedzi.

Jakie konkretnie środki polecasz, czy mógłbyś wkleić jakies linki czy zdjęcia?

Napisano

> Jakie konkretnie środki polecasz, czy mógłbyś wkleić jakies linki czy

> zdjęcia?

Zerknij do tematu: "Smary, kleje, szuwaksy i inne preparaty"

Pozdroofka

Napisano

> objawem "mechanika stodolowego"

użyłem potocznego określenia ale myślałem o oplowskiej "mieszance blokującej" czarnej do silników OE 15 03 295 [22zł tubka], a szary jak do uszczelniania skrzyń biegów 15 03 303 [60zł za 50ml],

brat

Napisano

Juz Lelek nakierowal na dobry trop, nie bede linkow podawal, ale szukaj tez produktow Elring, zreszta juz wspominalem...

Pozdrawiam

Napisano

> objawem "mechanika stodolowego".

Troche mnie urazilo to co napisales.

Operacje uszczelniania misek olejowych robilem 4 lata temu, o Elring nikt nie slyszal. Ja uslyszalem teraz.

A uzycie starych uszczelek bylo wlasnie po to, zeby dalo sie miski poklejone na silikon w razie czego zdjac.

Mysle, ze powinienes miec tak podstawowa wiedze na ten temat. Czyzbys nie mial?

Napisano

> Troche mnie urazilo to co napisales.

wiesz, może kolega trochę brutalnie to napisał ale fakt jest faktem, u mnie w firmie jak mechanicy rozbierali coś i był czerwony silikon to padało hasło "o! nasi tu byli"...

> Elring

> nikt nie slyszal. Ja uslyszalem teraz.

eee, Elring od lat robi dużo uszczelek na oryginał, inna sprawa że na przykład uszczelniacze zaworowe Elringa są kiepskie i to zarówno w opakowaniach GM jak i ich własnych, Goetze jest dużo lepsze w tym względzie,

brat

Napisano

Coz, stosowanie starych uszczelek jest podstawowym bledem montazowym i nie widze tu sensu tlumaczenia w stylu "zeby latwiej bylo zdjac posmarowane silikonem". Zawsze powinno stosowac nowe uszczelki, a paste montazowa traktowac jako srodek uszczelniajacy w miejscach ostrych zagiec (np. krawedz uszczelki pokrywy zaworow do X20XEV w miejscu styku uszczelki gumowej z pokrywa panewek walków rozrzadu -wiadomo gdzie konkretnie lub w np. silnikach VW 8V w tym samym miejscu-inaczej wyciek oleju gwarantowany, sprawdzone setki razy). Stara uszczelka poprzez oddzialywanie oleju, paliwa czy temperatury traci swoja elastyczność i przez to wlasciwosci uszczelniajace ( potocznie: nie wyklada sie), a trudno zrozumiec fakt zastosowania starej, gdy nowa kosztuje kilkanascie zlotych. Dla mnie uzasadnone uzywanie wielkich ilosci uszczelniaczy typu silikon cz pasta wystepuje w ograniczonej ilosci przypadkow:

- gdy uszczelka ma skomplikowany ksztalt, nie mozna jej dorobic, a nowa jest niedostepna (co sie zdarza dosyc czesto, szczegolnie w wozach japonskich),

- gdy powierzchnia styku uszcleki np: z glowicą czy blokiem ma liczne wzery (polecisz klientowi wymiane tego elementu?-powszechne zjawisko przy kroccach cieczy w glowicach i blokach VW),

- gdy uszczelka wystepuje razem z innym elementem (np. silnik VW 1.4 16 V- uszczelka wystepuje TYLKO z pokrywa zaworow, koszt w ASO ponad 600 PLN-stac kogos?),

- gdy naprawa wykonywana jest w warunkach wyjatkowych (np. w trasie).

Ale nie przy wymianie uszczelki np. wspomnianej miski olejowej czy pokrywy skrzyni biegow (cena nowej uszczelki dobrej firmy: wlasnie kilkanascie PLN)

Przy zastosowaniu nowej uszczelki mozna posmarowac niewielka iloscia pasty montazowej i nie ma wtedy zadnych problemow z ponownym demontazem czesci. Widok wielkich ilosci czerwonych lub czarnych silikonow, szczegolnie przy ponownym uzyciu uszczelek, komentowany jest w naszym warsztacie nieco bardziej dostadnie, niz to zacytowal bratPit.

Ale to jest moje zdanie i tego nie zmieniam.

Jesli moderator wywali ten post za OT, nie urazi mnie w niczym.

Pozdrawiam

Napisano

> Jesli moderator wywali ten post za OT, nie urazi mnie w niczym.

Moderator nie wywali tylko podpisze się pod nim "obiema ręcamy" wink.gif

Zresztą nie raz dawałem wyraz tego co myslę o silikonach.

P.S.

Silnik mam poskładany na uszczelniacz Loctite. Jakoś nikt nie wspomniał o tej firmie w tym wątku, a szkoda bo to przodująca firma wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Coz, stosowanie starych uszczelek jest podstawowym bledem montazowym

> i nie widze tu sensu tlumaczenia

są ludzie - jak jeden z naszych polityków - i ich nic nie przekona że "białe jest białe, a czarne jest czarne " hahaha.gif

brat

Napisano

Firm produkujacych uszczelniacze i inne, podobnie dzialajace srodki jest naprawde wiele, chocby i Wurth lub Forsh (drogie ale bardzo dobre), a Elringa podaje za przyklad, bo najczesciej to stosujemy...

Pozdrawiam

Napisano

Jako errata do moich wczsniejszych wypocin: uszczelki proponuje dokrecac kluczem dynamomentrycznym i równomiernie (na krzyz lub zaczynajac od srodka ruchem " po slimaku" od srodka do jednej i drugiej strony pokrywy-np. pokrywa zaworow), w zaleznosci od rozmieszczenia srub i ksztalu/dlugosci pokrywy). Poza tym warto gruba uszczelke (np. pod pokrywe zaworow) dokrecac etapami, czyli na poczatek np. 5 Nm, nastepnie 9 Nm i koncowo 11 Nm, robiac po kazdym etapie kilkuminutowe przerwy-nowa uszczelka uklada sie wtedy stopniowo i rownomiernie. Dlaczego? Zorientowani wiedza, a jest to czesto popelniany przez niewiedzacych blad. Uszczelka docisnieta zbyt malym momentem zwyczajnie bedzie puszczac olej lub inna ciecz eksploatacyjna. Docisnieta zbyt mocno i szybko po prostu sie deformuje a nawet zetnie ( co mozna zauwazyc np. przy zbyt mocnym docisnieciu pokrywy zaworów w C16 NZ lub C20 NE-wyjdzie bokiem i olej bedzie wyciekac). Generalna zasada podczas dokrecania: sruby z gwintem M6-8 do nawet 12 Nm, sruby M7-15-17 Nm, sruby M8-20 do 25 Nm, o ile dane serwisowe nie przewiduja inaczej, ale skupiajac sie na uszczelkach i pokrywach wartosci te sa w zupelnosci wystarczajace.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.