Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Avensis - problem ze skrzynią?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam problem z samochodem mojej dziewczyny, jest to toyota avensis z '98 r, silnik 1.8 i mam nadzieję, że pomożecie mi tą zagadkę rozwiązać ok.gif Problem polega na tym, że kiedy jedzie się na 5 biegu, a obroty nie są zbyt wysokie tj w okolicach 2 tys w kabinie słychać stukanie...tyk tyk tyk oslabiony.gif Taki metaliczny dźwięk jakby blaszki się o siebie obijały. W zasadzie to stukanie jest słyszalne od 2 do 5 biegu przy małych obrotach z tym że najbardziej nasila się na 5 biegu passed_out.gif Byłem z tym u mechanika i stwierdził, że wina leży po stronie skrzyni biegów ale nie ma się co gorączkować i jeździć do momentu kiedy będzie nadawała się do wymiany sick.gif Co waszym zdaniem jest tego przyczyną niewiem.gif Dodam, że byłem u innego mechanika i stwierdził nie słysząc tego stukania, że to skrzynia, a naprawa będzie kosztowała w od 1000 do 1500 zł pad.gificon_eek.gif Sam nie wiem co robić, więc pytam o radę ok.gif Co Waszym zdaniem to może być confused.gif

Pozdrawiam

Napisano

a jak podczas jazdy wrzucisz na luz to też słychać ?

Napisano

> Taki metaliczny dźwięk

> jakby blaszki się o siebie obijały. W zasadzie to stukanie jest

> słyszalne od 2 do 5 biegu przy małych obrotach z tym że

> najbardziej nasila się na 5 biegu

może to jakaś blaszana osłona rury wydechowej pod podloga -z okolic wajchy zmiany biegów... hmm.gif

myśle ze to jakis drobiazg... ok.gif

Napisano
  • Autor

> a jak podczas jazdy wrzucisz na luz to też słychać ?

Szczerze powiedziawszy nie jestem pewien bo na luzie nie jeżdżę zbyt często ale raczej stukot ustaje...Odgłos nasila się kiedy doda się gazu i auto się rozpędza niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> może to jakaś blaszana osłona rury wydechowej pod podloga -z okolic

> wajchy zmiany biegów...

> myśle ze to jakis drobiazg...

Mam nadzieję, że masz rację bo jakby nie patrzeć to dużo worków złota chcą za naprawę rzekomej usterki skrzyni sick.gif Muszę pojeździć tym autem i nasłuchać czy faktycznie jakaś osłona się nie obluzowała...Tylko zastanawia mnie to czemu mechanik od razu uznał, że wina stoi po stronie skrzyni confused.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

kolego podobny problem występował u poprzedniego właściciela avensisa T25 moich rodziców i też właśnie tylko na 5biegu

na gwarancji wymieniono jakieś koło zębate w skrzyni i generalnie w T25 dużo ludzi tak miało

Ty pytasz co prawda o T22 ale skrzynia biegów pewnie jest taka sama z budowy tylko ma inne przełożenia

Napisano

A czy nie masz czasem zamontowanej blokady skrzyni biegów ??

U mnie wlasnie blokada skrzyni biegów, przy niskich obrotach wpadala w lekki rezonans i delikatnie dotykala do drązka biegów (tej metalowej czesci w tunelu a nie na zewnątrz) i powodowalo to taki metaliczny odglos.

Pozdrawiam

Napisano

> Ty pytasz co prawda o T22 ale skrzynia biegów pewnie jest taka sama z

> budowy tylko ma inne przełożenia

Z budowy to silnik diesla i benzynowy są takie same, tylko mają inny sposób zasilania.

Skrzynie są zupełnie inne, tzn mają tyle samo biegów, koła zębate i synchronizatory są podobne ale to zupełnie inny mechanizm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.