Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automat + 2.2 DTI

Featured Replies

Napisano

Witam.

Prosze o opinie dotyczące skrzyni automatycznej współpracującej z 2.2 DTI (Signum). Posiada ktoś z Was taki zestaw (niekoniecznie w Signum)? Czy ten automat przy prawidłwym użytkowaniu nie jest specjalnie awaryjny, jakie przebiegi wytrzymuje, czy płynnie zmienia biegi .... itp.

Wszelkie opinie mile widziane i z góry za nie dziękuję.

Pzdr

Napisano

Jeździłem tym cackiem z kolegą, kupił go w GB a jeździ w PL. Auto ma już przejechane ok 150 kkm i śmiga pięknie. Bardzo ładnie zmienia biegi, nie przypuszcałem że będzie aż tak gładki waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo ładnie

> zmienia biegi, nie przypuszcałem że będzie aż tak gładki

Dzisiaj czytałem trochę o automatach Opla i nie mają one zbyt dobrych opinii. Wszystko to jednak były ogólniki, choć znalazło się parę konkretów np. to, że nawet serwisy nie potrafią tego obsługiwać. Jedni twierdzą, że oleju się nie wymienia, inni że ciśnieniowo z podłączeniem do Tech'a, inni znowu że bez podłączenia. Żeby wymienić filtr oleju w skrzyni, to trzeba ją rozbierać ....itd.

TUTAJ znowu twierdzą, że automaty (ogólnie) wytrzymują 150-250 kkm niewiem.gif Trochę to IMHO mało.

Ojciec upatrzył sobie furę z automatem, a ani on, ani ja nigdy nie mieliśmy z tym do czynienia. Nie chcę, żeby później beksa.gif Teoretycznie jest przygotowany do takiego kroku zlosnik.gif tylko jak z żywotnością skrzyń oplowskich, bo 200 kkm to lipa sick.gif

Napisano

Te 200kkm to bzdura. Jak ktoś źle traktuje to nawet 100kkm nie przejeździ. Zmieniać olej z filtrem co (zdaje się) 60kkm, odpowiednio traktować i będzie służył.

Napisano

Mam 2 Ople z automatem, z tym że żadne z nich nie ma jeszcze 200 kkm. Oba okolice 150 kkm.

Co do obsługi - zero problemu ze zmianą oleju. Co 90 kkm zmieniany olej (nie w ASO bo tam zdzierają zlosnik.gif) i jeszcze się nie spotkałem z "Panie to nie da rady, to Oplowska skrzynia".

Mam nadzieję (bo ręki nie dam zlosnik.gif) że te 200kkm to bzdura. Z tym że przyznam że staram się przestrzegać kilku zasad użytkowania automatu:

- nie wachluję D-R-D-R bez zatrzymania auta nigdy

- nie przełączam skrzyni na N ani podczas stania na światłach, korku, ani też przy jakimś staczaniu się z górki (ponoć "cierpiarze tak robią celem oszczędzania screwy.gif)

- nie wyłączam silnika w innych pozycjach jak N czy P

- nie zostawiam auta tylko na P - zawsze zaciągam ręczny (tam jest zapadka którą łatwo uszkodzić jak się np na wzniesieniu zostawi na samej skrzyni)

Zobaczymy co to da zlosnik.gif

Napisano

W modelach od 2002 do 2004 były problemy z skrzynia automatyczna, ale nie wynikaly one najczesciej z samej skrzyni tylko z wadlwiej chlodnicy silnika, w ktorej bylo tez chlodzenie oleju skrzyni - no i te plyny sie mieszaly. Wiemy co sie dzieje jak zmiesza sie olej z plynem chlodzacym. SKrzynie sie po prostu zacieraly.

Ale to zdazalo sie przy przebiegu do 60000 km, a jak ma ktos 150000 to ma juz to z glowy. Jedno jet pewne automat ten nie jest stworzony do jazdy sportowej, nawet ze gdzies slyszalem ze patent tej skrzyni pochodzi z Volvo.

Napisano

> Te 200kkm to bzdura.

I to na resorach. Mojej Omedze wczoraj stuknęło 222222 (zdjęcie później grinser006.gif) i automat chodzi jak marzenie. Cicho, płynnie i precyzyjnie. drive.gif

Napisano

Mi sie ostatnio marzy skrzynia automatyczna, i pare opini juz zebrałem.

Wiec jesli wymieniasz olej w skrzyni co 60-90tys/km i nie traktujesz ja pedałem gazu cały czas w podłoge i wszelakie przeglady filtrów i oleju w silniku regularnie to i automatem zrobisz 400-500tys/km. Generalnei jest robic z skrzynia w specjalnych servisach a nei w aso bo tam mają mało z tym doczynienia i sie do konca nie znaja/.

moim nastepnym autkiem bedzie automacik w dizelku

Napisano
  • Autor

OK o skrzyniach trochę poczytałem i wiem teoretycznie jak je użytkować.

Co do przebiegów atomatów >150 kkm to nie wiem czy taka bzdura. Tylko jeden z Kolegów w wątku pisał o wadzie chłodzenia w rocznikach 2003-2004 (zresztą na forum Vectry też o tym czytałem). Nie wiem czy reszta Kolegów nie pisze o automatach 4 biegowych (takich na przykład z Omegi) bo to starsza konstrukcja, według powszechnych opinii bardziej niezawodna i tu jestem pewien większych przebiegów.

To Signum, którym interesuje się mój tato, jest z roku 2003 i ma 155 kkm. Osobiście twierdzę, że to żaden przebieg, ale......................tym "ale" jest automat.

Mam nadzieję, że przy tym przebiegu nie wyjdzie już wada chłodzenia (napewno nie wchodzi w grę montaż dodatkowej chłodnicy - o takim rozwiązaniu też czytałem). Co do wymiany oleju, to podobno w tej skrzyni nie jest to takie "hop siup" - metoda dynamiczna, często bez wymiany filtra bo to jakiś wielki problem sick.gif (piszę o skrzyni 5 biegowej). Muszę się zorientować czy we Wrocławiu jest jakiś warsztat, który się na tym zna i ewentualnie pogadam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.