Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Remont silnika konieczny ??

Featured Replies

Napisano

Mam prośbe o pomoc. Wczoraj autko nie chodziło na dwa cylindry. Doturlałem sie do mechanika . Zmierzyli spręzanie i wyszło za jest po ok. 11 a jeden ok. 9 . Potem zrobili próbę olejową, spręzanie wzrosło do 15. Powiedzieli ze pierścinie do roboty, cena ok. 2 tys. Przyjechałem odpalam auto silnik pracuje równo na wszystkie gary. Dzis rano ronież jest OK. Co to moze byc ?? Samouzdrowienie silnika ?? Czy ta próba olejowa cos dała ?? Czy faktycznie pierścienie do roboty ?? Silnik nie bierze oleju. Juz nie mam pojęcia co moze byc. Prosze Was o pomoc

Napisano

> Mam prośbe o pomoc. Wczoraj autko nie chodziło na dwa cylindry.

> Doturlałem sie do mechanika . Zmierzyli spręzanie i wyszło za

> jest po ok. 11 a jeden ok. 9 . Potem zrobili próbę olejową,

> spręzanie wzrosło do 15. Powiedzieli ze pierścinie do roboty,

> cena ok. 2 tys. Przyjechałem odpalam auto silnik pracuje równo

> na wszystkie gary. Dzis rano ronież jest OK. Co to moze byc ??

> Samouzdrowienie silnika ?? Czy ta próba olejowa cos dała ?? Czy

> faktycznie pierścienie do roboty ?? Silnik nie bierze oleju. Juz

> nie mam pojęcia co moze byc. Prosze Was o pomoc

Ja też miałem, że silnik nierówno pracował, czasami gasł. Winnym okazała się podwieszająca się czasami pompa paliwa. Wystarczyło ją delikatnie puknąc w dekielek i wszystko było OK. Też miałem tak, że silnik jednego dnia nierówno pracował a drugiego - jak piszesz samouzdrowienie.

Przyczyn nierównej pracy silnika może być wiele (cewka, EGR, silniczek krokowy, wtryskiwacze, czujnik położenia wału) niekoniecznie akurat pierścienie.

Napisano

dopóki spreżannie nie spadnie do jakichś 8 barów, to ciśnienie jeszcze nie przeszkadza zbytnio w kulturze pracy silnika i nie zabiera wiele mocy. Troszke siły oczywiście traci, ale nie dużo.

Tym bardziej, że narazie ci oleju nie pali, to ja bym nic nie ruszał.

ja bym poszukał narazie przyczyn gdzieś w elektryce (kable/kopułka (nie wiem czy masz akurat), moduł, etc

ps

dobra wiadomość z wykonanej próby olejowej jest taka, że głowice masz ok smile.gif

Napisano
  • Autor

Czy mozliwe jest ze przez próbe olejową mógł puścic zapieczony pierścień??

Napisano

> Czy mozliwe jest ze przez próbe olejową mógł puścic zapieczony

> pierścień??

nie chce mi się wierzyć. Te 15 barów to tylko było przed zapaleniem silnika. jakbyś zmierzył teraz ponownie, to na 99% by sie ukazał wynik koło 11bar.

Próba tylko pokazała, że głowica jest ok, bo po tymczasowym uszczelnieniu dołu silnika, ciśnienie wzrosło do nominalnego (a wiec górą nic nie ucieka)

Napisano
  • Autor

Jezeli silnik w miare sprawny, kable świece OK. To zostaje tylko cewka. czy coś jeszcze??

Napisano

> Doturlałem sie do mechanika . Zmierzyli spręzanie i wyszło za

> jest po ok. 11 a jeden ok. 9 . Potem zrobili próbę olejową,

> spręzanie wzrosło do 15. Powiedzieli ze pierścinie do roboty,

> cena ok. 2 tys. Przyjechałem odpalam auto silnik pracuje równo

> na wszystkie gary. Dzis rano ronież jest OK. Co to moze byc ??

> Samouzdrowienie silnika ?? Czy ta próba olejowa cos dała ?? Czy

> faktycznie pierścienie do roboty ?? Silnik nie bierze oleju. Juz

> nie mam pojęcia co moze byc. Prosze Was o pomoc

U mnie problem był tego typu, że klin na wale sie "rozklepał" i auto stopniowo traciło moc-czujnik położenia wału głupiał i zapłon występował nie wtedy kiedy trzeba. Na początek Sprawdź elektryke

pozdrawiam

Napisano

Wiesz może na które dwa?

Napisano

Stawiam teze ze moze nawalac jedna para w DIS, skoro nie chodzil na dwa cylindry, ale mozna to tylko potwierdzic wiedzac, ktore. A jesli jeden cylinder mial 9, to pewnie ostatni (czwarty).

Pozdrawiam

Napisano

Podobny problem-proszę o poradę. Jeden mechanik zmierzył od strony rozrzadu 13 14 10 8 . Drugi nechanik zmierzył 14 14 11 10 po dolaniu oleju w tych dwóch ostatnich było 17 19.Mówią że silnik do remontu cena jak dobrze pójdzie 1,5tys. Objawy- jak silnik zimny(rano) lub po dłuższym postoju przebiera nie pracuje równo przez około 2-3 min. oraz przez cały czas wyrażne jakby cykanie(niby regulatory zaworów do wymiany według-mech.) Podmienione od szwagra DIS, map sensor,świece i kable nic nie dały.Help Help Help

Napisano

Ską mechanicy biorą takie ceny???? Jak dla mnie to szok.

2000zł no.gifno.gifno.gifno.gifno.gif

14. 16V nie jest skomplikowana konstrukcja a czesci takze nie sa drogie.

Napisano

> Podobny problem-proszę o poradę. Jeden mechanik zmierzył od strony

> rozrzadu 13 14 10 8 .

ja bym powiedział, że wydmuchana UPG

Drugi nechanik zmierzył 14 14 11 10 po

> dolaniu oleju w tych dwóch ostatnich było 17 19.

ile on tego leju wlał, że ciśnienie tak wzrosło?????? icon_eek.gif 15 bar to nominał

Mówią że silnik

> do remontu cena jak dobrze pójdzie 1,5tys.

głowica to zwalenia i zmiana uszczelki plus ewentualne planowanie. W moich stronach cała operacja koło 5-6 stów. nie wiem jak gdzie indziej

Napisano

> ja bym powiedział, że wydmuchana UPG

Uszczelka robiona rok temu w kwietniu

Napisano

> Uszczelka robiona rok temu w kwietniu

może były błędy w montażu / głowica nie splanowana / etc.

Sporo niższe cisnienie na dwóch sąsiednich cylindrach ewidentnie sugruje uszczelke. Oczywiście nie na 100%, ale ze dużą dozą prawdopodobieństwa

Napisano

Tak czytam co wypisujecie i ręce mi opadają. Jak silnik nagle przestał pracować na wszystkie gary to nie jest przyczyną to ze nie ma ciśnienia (no chyba,że coś nie tak z głowicą) przyczyn trzeba szukać w osprzęcie silnika, pierścienie nie padają z dnia na dzień. Mamy teraz zimę, auta pracują w złych warunkach, wiec nie dajcie się naciągać na remonty silników... poza tym prawdziwego remontu silnika nie zrobicie za 1500zł czy 2000zł (to tylko otarcie łez - wymiana pierścieni) A co do mierzenia ciśnienia sprężania, robi się to na zimnym motorze, najlepiej po nocy, a nie tak jak piszecie dotoczyłem się do mechanika i zmierzył ciśnienie... Nie dajcie się naciągać.

Napisano

> A co do mierzenia

> ciśnienia sprężania, robi się to na zimnym motorze, najlepiej po

> nocy, a nie tak jak piszecie dotoczyłem się do mechanika i

> zmierzył ciśnienie... Nie dajcie się naciągać.

To w dieslu, jak nie chce zapalać.

W benzynówkach można mierzyć ciśnienie na ciepłym motorze. Przecież, o ile odpali, to istotne jest ciśnienie w warunkach roboczych silnika, a nie w te kilka chwil, kiedy jest zimny idea.gif

A tym bardziej, jeśli chodzi nam głównie o prównanie ciśnienia na cylindrach.

Z resztą twojego wywodu się zgadzam

Napisano

> Jak silnik nagle

> przestał pracować na wszystkie gary to nie jest przyczyną to ze

> nie ma ciśnienia (no chyba,że coś nie tak z głowicą) przyczyn

> trzeba szukać w osprzęcie silnika, pierścienie nie padają z dnia

> na dzień.

Tu sie nie zgodze. Spotkalem sie osobiscie z dwoma przypadkami, gdy klient pojechal do pracy i po pracy probowal odpalic samochod. Niestety bez rezultatu. Po wszelkich dokonanych pomiarach nastapila koniecznosc rozbiorki silnika (zdecydowany brak cisnienia na jednym z cylindrow). Efekt: pekniete pierscienie na tymze cylindrze. Wiec jednak moze.

Pozdrawiam

Napisano

> To w dieslu, jak nie chce zapalać.

> W benzynówkach można mierzyć ciśnienie na ciepłym motorze. Przecież,

> o ile odpali, to istotne jest ciśnienie w warunkach roboczych

> silnika, a nie w te kilka chwil, kiedy jest zimny

> A tym bardziej, jeśli chodzi nam głównie o prównanie ciśnienia na

> cylindrach.

> Z resztą twojego wywodu się zgadzam

Nie spotkałem się z danymi książkowymi które podają wartości sprężania na ciepłym silniku, nie bardzo rozumiem do czego później takie dane porównać skoro katalogi podają wartości na zimnym motorku niewiem.gif No rozumiem tyle, że na ciepłym można sprawdzić który cylinder nie pali, ale według mnie nic więcej bo takie dane jak koledzy wyżej podali można sobie w d... wsadzić, oczywiście jeżeli pomiary były robione na ciepło. Silnik dość mocno się doszczelnia olejem i temp. robi swoje, błąd pomiarowy może wychodzić nawet kilka barów- osobiście sprawdzone.

Napisano

`A co do mierzenia

> ciśnienia sprężania, robi się to na zimnym motorze, najlepiej po

> nocy, a nie tak jak piszecie dotoczyłem się do mechanika i

> zmierzył ciśnienie... Nie dajcie się naciągać.

Powien Ci tylko pieprzycie Hipolicie. Kto Ciebie uczyl takiego badania. Jak sobie wyobrazasz badanie na zimno bez oleju na sciankach po nocy, gdy sciekl.Pomiary ciśnienia sprężania w cylindrach należy wykonać wg metodyki:

Warunki graniczne:

1. temperatura silnika co najmniej 70 oC. przez cały czas pomiaru

2. odłączony układ zapłonowy

3. nieczynny (wyłączony) układ wtryskowy - ważne!

4. sprawdzone luzy zaworowe

5. w pełni naładowany akumulator

Napisano

> `A co do mierzenia

> Powien Ci tylko pieprzycie Hipolicie. Kto Ciebie uczyl takiego

> badania. Jak sobie wyobrazasz badanie na zimno bez oleju na

> sciankach po nocy,

No własnie chodzi o to zeby nie było oleju, gdyz olej doskonale uszczelnia. W ksiazce serwisowej sa podane "cisnienia" dla zimnego silnika, wiec jak Ty sobie wyobrazasz porownanie wynikow robionych na ciepłym silniku do tego co podaje producent ??

Napisano

>W ksiazce serwisowej sa podane "cisnienia" dla zimnego silnika

Której? icon_eek.gif

Sprężanie bada się tylko na nagrzanym silniku i to szybko, żeby zbytnio nie ostygł.

Taki pomiar na zimno ma sens tylko w przypadku problemów z odpalaniem diesla.

Napisano

> Sprężanie bada się tylko na nagrzanym silniku i to szybko, żeby

> zbytnio nie ostygł.

jaki sens ma, wobec tego, "próba olejowa" hmm.gif

> Taki pomiar na zimno ma sens tylko w przypadku problemów z odpalaniem

> diesla.

a w przypadku problemów z odpalaniem benzyniaka nie ma sensu hmm.gif

Napisano

> No własnie chodzi o to zeby nie było oleju, gdyz olej doskonale

> uszczelnia. W ksiazce serwisowej sa podane "cisnienia" dla

> zimnego silnika, wiec jak Ty sobie wyobrazasz porownanie wynikow

> robionych na ciepłym silniku do tego co podaje producent ??

- po nagrzaniu silnika do temp 70-80°C wykręcić wszystkie świece zapłonowe lub wtryskiwacze (niedopuszczalne jest wykonywanie pomiarów na zimnym silniku, ponieważ zbyt duże luzy między tłokiem a cylindrem spowodują wykazanie zaniżonego ciśnienia sprężania)

Ja trzymam sie tego co pisze wyzej, mam dobre sprezanie.

Ale gdybym mierzyl na zimnym to by wyszly prawdopodobnie podobne wyniki,

jak kolegi.

Napisano

> jaki sens ma, wobec tego, "próba olejowa"

Powoduje "uszczelnienie" pierścieni tłokowych.

> a w przypadku problemów z odpalaniem benzyniaka nie ma sensu

Benzyna zapala się od iskry a nie od ciepła sprężonego powietrza. Ciśnienie sprężania ma znacznie mniejszy wpływ.

Napisano

> ...czy coś jeszcze??

Znajdź miejsce gdzie robią pomiar szczelności cylindrów i będziesz wiedział wszystko - gdzie masz przedmuchy.

Taniej wyjdzie, niż stracony czas na próby i spekulacje.

Napisano

> Sporo niższe cisnienie na dwóch sąsiednich cylindrach ewidentnie

> sugruje uszczelke. Oczywiście nie na 100%, ale ze dużą dozą

> prawdopodobieństwa

Dołączam się do wypowiedzi kolegi, sam miałem podobną sytuację, 3 i 4 cylinder wykazywały mniejsze sprężanie, czasem zimny silnik na nich nie odpalał aż w końcu zrobił się zupełny przedmuch, dosłownie wypaliło uszczelkę między tymi cylindrami, sprężanie wynosiło wtedy po 0 bar...

Napisano

Tylko jest tak że na zimnym silniku przebiera a gdy postoi dwie- trzy godziny problemu nie ma.Jeżeli to by była UPG to przeżyje te 400-600zł.Remont całego silnika to już nie.Co jeszcze i w jaki sposób można by jeszcze sprawdzić aby wiedzieć wiecej lub upewnić się że to UPG.

Napisano

Najczesciej padnieta uszczelka pod glowica objawia sie wytwarzaniem wysokiego cisnienia w ukladzie chlodzenia (kiedy sa przedmuchy do tegoz ukladu), wywala plyn chlodzacy (nie zawsze), silnik sie przegrzewa. Mozna zrobic test na obecnosc CO2 w ukladzie chlodzenia.

Pozdrawiam

Napisano

> Najczesciej padnieta uszczelka pod glowica objawia sie wytwarzaniem

> wysokiego cisnienia w ukladzie chlodzenia (kiedy sa przedmuchy

> do tegoz ukladu), wywala plyn chlodzacy (nie zawsze), silnik sie

> przegrzewa. Mozna zrobic test na obecnosc CO2 w ukladzie

> chlodzenia.

> Pozdrawiam

to przy większym przedmuchu.

Ale jeśli się wypaliła tylko między cylindrami, to nie ma innych objawów poza niskim ciśnieniem na sasiednich cylindrach i ewentualną nierówną pracą silnika

Napisano

Dlatego tez napisalem, ze sa to najczestsze objawy. Dosyc niedawno naprawialem kumplowi silnik X16SZ z padnieta uszczelka pomiedzy 3 i 4 cylindrem (ciezko odpalal rozgrzany, nierowna praca...). Test na CO2 wyszedl pozytywnie...

Pozdrawiam

Napisano

>W ksiazce serwisowej sa podane "cisnienia" dla zimnego silnika

Której?

np. Autodata, Bosch KTS tez podaje takie dane. Zawsze, jeszcze na starych fiatach, poldach mierzyło się na zimnym silniku. Poza tym w szkole (w mechaniku) na 100% uczą według mojego opisanego wyżej sposobu... osobiście nie kończyłem takiej szkoły i z zawodu nie jestem mechanikiem ale wiem z kilku niezależnych źródeł. I powiem że nawet w serwisie w Mercedesie (w Niemczech) też pomiary są na zimnych silnikach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.