Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sie nagrzeje to gaśnie

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich!

Jestem posiadaczem Astry 1.8 90konnej z 93 roku , mam ja 3 lata i nigdy nie maiłem z nia problemów az do wczoraj.przejechałem około 13-stu km i samochodem zaczeło mi szrpać gasnać ( wygladało to tak jakby paliwo sie skończyło)az stnął i wogóle nie zapalił .Sciągnełem go pod dom i spróbowałem znowu odpalić zapalił od strzał. Problem pojawia sie za kazdym razem jak samoichó sie nagrzej wtedy gasnie i naweyt strzela .Czy miał może ktoś taki problem którym by mógł sie podzielić i jak go sie pozbyć ?

Napisano

FAQ

pkt.16.Ciepły silnik bez powodu gaśnie lub nie można zapalić ciepłego- sprawdź cewkę zapłonową i moduł albo czujnik temperatury do kompa od wtrysku (kol. Jeni).Gaśnie podczas jazdy silniki z rozdzielaczem tradycyjnym. Rozrusznik kręci silnik nie odpala. Wyłącz zapłon poczekaj 15-20 sekund i spróbuj odpalić ponownie jak zapali masz do wymiany moduł zapłonowy. Częstotliwośc gaśnięcia nasila sie wraz z rosnącą temperatura otoczenia (Darek_mat).

Sprawdź j.w. a potem pomyślimy co dalej

Napisano
  • Autor

> FAQ

> pkt.16.Ciepły silnik bez powodu gaśnie lub nie można zapalić

> ciepłego- sprawdź cewkę zapłonową i moduł albo czujnik

> temperatury do kompa od wtrysku (kol. Jeni).Gaśnie podczas jazdy

> silniki z rozdzielaczem tradycyjnym. Rozrusznik kręci silnik nie

> odpala. Wyłącz zapłon poczekaj 15-20 sekund i spróbuj odpalić

> ponownie jak zapali masz do wymiany moduł zapłonowy.

> Częstotliwośc gaśnięcia nasila sie wraz z rosnącą temperatura

> otoczenia (Darek_mat).

> Sprawdź j.w. a potem pomyślimy co dalej

Dzisiaj rano juz nawet zimny nie odpalił podmieniłem CEWKE i bez rezultatu frown.gif chce jeszcze wymienić świece( bo od kąt go ma to jeszcze nie wymieniałe) no i ta "kopułke "czy jak to sie nazywa gdzie dochodza te przwody od świec Czy to sie inaczje nazywa moduł zapłonowy?

Napisano
  • Autor

Dzisiaj rano juz nawet zimny nie odpalił podmieniłem CEWKE i bez rezultatu chce jeszcze wymienić świece( bo od kąt go ma to jeszcze nie wymieniałe) no i ta "kopułke "czy jak to sie nazywa gdzie dochodza te przwody od świec Czy to sie inaczje nazywa moduł zapłonowy?

Napisano

> Dzisiaj rano juz nawet zimny nie odpalił podmieniłem CEWKE i bez

> rezultatu chce jeszcze wymienić świece( bo od kąt go ma to

> jeszcze nie wymieniałe) no i ta "kopułke "czy jak to sie nazywa

> gdzie dochodza te przwody od świec Czy to sie inaczje nazywa

> moduł zapłonowy?

A słychać pompę paliwa jak bzyczy sobie w baku? Może to pompa?

Napisano

> Czy to sie inaczje nazywa moduł zapłonowy?

Kopułkę zdejmij wewnątrz sprawdź palec na aparacie zapłonowym, czy nie jest wypalony. Ja bym obstawiał pad modułu (znajdziesz go w okolicy aparatu zapłonowego) Kopułka przykrywa palec i aparat zapłonowy wink.gif

I proszę pisz po Polsku faint.gifok.gif

Napisano

Tak jak kolega Esol napisał, najprawdopodobniej padł moduł zapłonowy. Jest on pod cewką. Takie czarne plastikowe pudełeczko z którego wychodzą 4 kabelki. W awaryjnej sytuacji możesz go czymś walnąć. U mnie to pomagało póki nie kupiłem nowego wink.gif.

Napisano
  • Autor

I dalej nic frown.gif

Wymieniłem :Moduł , cewke , kopułke rozkreciłem wyczyściłem troche papierem sciernym ( wypalona nie jest) .

Napisano

> I dalej nic

> Wymieniłem :Moduł , cewke , kopułke rozkreciłem wyczyściłem troche

> papierem sciernym ( wypalona nie jest) .

Miałem kiedyś to samo i okazało się że padł mi czujnik Halla w aparacie zapłonowym,po wymianie wszystko było ok

Napisano

> Miałem kiedyś to samo i okazało się że padł mi czujnik Halla w

> aparacie zapłonowym,po wymianie wszystko było ok

ale w tym silniku nie ma czujnika Halla ;-)

zamiast tego jest czujnik położenia wału korbowego

a "aparat" zapłonowy to w istocie rozdzielacz, poza palcem nie ma nic w środku ;-)

do autora pytania: skoro to nie moduł to nie mam pomysłów...

sprawdź może przewód czujnika położenia wału ok.gif

Napisano

Gdy zgaśnie i nie będzie chciał zapalić, sprawdź czy słychać pompę paliwa podczas kręcenia (najlepiej po podniesieniu siedziska kanapy z tyłu). Można też odkręcić chwyt powietrza do wtrysku i zobaczyć czy wtryskiwacz podaje paliwo podczas próby uruchomienia.

Jesteś pewien, że podmieniony moduł jest sprawny?

Napisano

> zamiast tego jest czujnik położenia wału korbowego

dokladnie to podejzewam o padniecie, mam podobne ojawy z tym podejzewam u siebie uszkodzona wiazke elektryczna do tego czujnika bo czujnik wymienilem na nowy.

Napisano

Czy w kopułce nie ma takiego czarnego bolca na sprężynie, który dociska się do palca rozdzielacza? Bo jak jest, to wymień kopułkę, ten bolec się z czasem wyciera i nie styka się z palcem... miałem tak kiedyś w Poldku - codziennie rano dokładnie po 11 km jazdy gasł, zawsze na tym samym skrzyżowaniu... wymiana kopułki pomogła. Pozdr.

Napisano

Czy kolega sprawdzal naocznie, czy jest iskra? Bo jakos sie nie moge doczytac...chyba ze jest to tak oczywiste, ze nawet nie wspomnial, w takim przypadku przepraszam.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.