Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Sedici / Suzuki SX4

Featured Replies

Napisano

dziś miałem okazję zobaczyć jak Sedici radzi sobie w 'terenie' - poległ na krótkim, trawiastym podjeździe o nachyleniu powiedzmy 15* pokrytym mokrym śniegiem

to co mnie najbardziej zdziwiło, to że najczęściej bezradnie mielił tylnymi kołami, podczas gdy przednie ledwo się obracały - czy coś było zepsute, czy ten samochód tak ma?

opony miał jakieś zwykłe zimówki

PS forkiem wjechałem za pierwszym razem

Napisano

Informacji odnośnie 16/SX4 niestety nie mam, ciekawi mnie natomiast, gdzie jeździłeś...od jakiegoś czasu szukam miejsca, żeby zobaczyć jak sie sprawuje to moje pudełko. Wolałbym zacząć od lekkiego terenu, żeby nie zatrzymać się po 15 metrach smile.gif

Napisano

> Informacji odnośnie 16/SX4 niestety nie mam, ciekawi mnie natomiast,

> gdzie jeździłeś...od jakiegoś czasu szukam miejsca, żeby

> zobaczyć jak sie sprawuje to moje pudełko. Wolałbym zacząć od

> lekkiego terenu, żeby nie zatrzymać się po 15 metrach

Wybierz się do Kuklówki albo na poligon w Górze Kalwarii.

Napisano

> Informacji odnośnie 16/SX4 niestety nie mam, ciekawi mnie natomiast,

> gdzie jeździłeś...od jakiegoś czasu szukam miejsca, żeby

> zobaczyć jak sie sprawuje to moje pudełko. Wolałbym zacząć od

> lekkiego terenu, żeby nie zatrzymać się po 15 metrach

niestety nie pomogę Ci z poleceniem miejscówki... to o czym piszę, to był taki przypadkowy przejazd przez błotko wink.gif

Napisano

> Wybierz się do Kuklówki albo na poligon w Górze Kalwarii.

Poligon brzmi dość dumnie...jak daleko jest stamtąd do najbliższego gospodarstwa dysponującego traktorem? wink.gif

Dzięki za polecenie ok.gif

Napisano

> niestety nie pomogę Ci z poleceniem miejscówki... to o czym piszę, to

> był taki przypadkowy przejazd przez błotko

Rozumiem, 4x4 przydaje się często nieoczekiwanie ok.gif

Napisano

> Poligon brzmi dość dumnie...jak daleko jest stamtąd do najbliższego

> gospodarstwa dysponującego traktorem?

> Dzięki za polecenie

Wejdź sobie na forum4x4.pl i umów się z kimś na wypad. Często ludzie śmigają i szukają towarzystwa bo samemu łatwo utknąć, a trudno wyjechać.

P.S. w Kuklówce co sobota jest tyle ludu, że zawsze się znajdzie chętny do wyciągania smile.gif

Napisano

> dziś miałem okazję zobaczyć jak Sedici radzi sobie w 'terenie' -

autko ma sprzeglo wiskotyczne

teoretycznie taka sytuacja jak opisujesz nie ma mozliwosci zaistniec hmm.gif

Napisano

> autko ma sprzeglo wiskotyczne

> teoretycznie taka sytuacja jak opisujesz nie ma mozliwosci

> zaistniec

niby tak, dlatego jestem zdziwiony i pytam czy to norma, czy miał coś zepsute.

nikt z AK nie ma takiego auta?

Napisano

> niby tak, dlatego jestem zdziwiony i pytam czy to norma, czy miał coś

> zepsute.

> nikt z AK nie ma takiego auta?

zaraz zlosnik.gif

wiskoza jest pomiedzy mostami

auto nie ma zadnych blokad

wiec mozliwym jest ze krecily sie kola majace mniejszy opor

np : LP i PT grinser006.gif

ogladales go z obu stron ? grinser006.gif

Napisano

> niby tak, dlatego jestem zdziwiony i pytam czy to norma, czy miał coś

> zepsute.

> nikt z AK nie ma takiego auta?

PaulLuck miał coś takiego, zdaje się, że SX4 ale tutaj chyba nie zagląda...

Napisano

> PaulLuck miał coś takiego, zdaje się, że SX4 ale tutaj chyba nie

> zagląda...

A dlaczego mialby zagladac na Kącik 4x4? icon_rolleyes.gif

Napisano

> A dlaczego mialby zagladac na Kącik 4x4?

No w końcu jest to auto z napędem 4x4 a ten kącik nie jest stworzony tylko z myślą o Patrolach, Pajero, LR czy innych Jeepach...

Napisano

> Bo Sedici i SX4 to ta sama konstrukcja?

Ehh no wlasnie wink.gif

Dobra, to byl zart. Nawet dopedzany sprzeglem wiskotycznym naped napedowi nie rowny. Widzialem w podobnej sytuacji stare Subaru Justy (przebrandowany Suzuki Swift z dopedzana tylna osia) i problemu nie mial by podjechac.

• 2 tygodnie później...
Napisano

.............> poległ na krótkim, trawiastym podjeździe o nachyleniu powiedzmy

> 15* pokrytym mokrym śniegiem

> to co mnie najbardziej zdziwiło, to że najczęściej bezradnie mielił

> tylnymi kołami, podczas gdy przednie ledwo się obracały - czy

> coś było zepsute, czy ten samochód tak ma?

> opony miał jakieś zwykłe zimówki

.............

Ciekawe, jeżdżę SX4 mam już 56kkm, i taka sytuacja się mi jeszcze nie przytrafiła ( nie licząc sytuacji gdy się zawiesiłem na przedniej kołysce, i trzeba było wypchnąć po podrzuceniu pod koła bo były w powietrzu). Podczas ostatniego Zlotu wybrałem się nawet z samochodami 4x4 w trasę na Pustynie Siedlecką a nie z płaskimi na tor, i dojechałem bez większych problemów, ale na Pustyni już się nie wygłupiałem żeby z innymi 4x4 wyposażonymi w reduktory ścigać się na 1/4 mili po piachu.

Sx4 nie posiada reduktora i blokady mechanizmów różnicowych, więc może kręcił kołami których nie widziałeś, no i najważniejsze to również to, że wszystko zależy od umiejętności kierowcy, nawet Jimny niekiedy nie da rady gdy kierowca nie wie co do czego i jak jechać.

Napisano

> A dlaczego mialby zagladac na Kącik 4x4?

Teraz właśnie jestem, a ty takie posty nono.gif

Napisano

Ja myślę podobnie jak marco, kierowca to podstawa, ale nie zmienia to faktu że SX4 to nie terenówka.

Przed moim domem mam taki mały paking, jak mi go zasypało to odśnieżałem SXem, a inne auta musiałem wyciągać zeby.GIF

Wjechałem tej zimy też w taki śnieg że sam byłem w szoku że udało się wyjechać, więc myślę że z tym autem nie jest źle.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam wszystkich po dość długiej nieobecności. Otóż posiadam Sedici 1.9 MJ od dwóch lat, z którego jestem więcej niż zadowolony. Oczywizda ma wady, zresztą jak chyba każde auto, dla mnie są dwie: głośny silnik i mały bagażnik. Nie jestem muzykiem ani dostawcą towaru więc te wady są trochę naciągane hehe.gif. Za to w czym innym jest nie do pobicia przez zwykłą osobówkę. Sytuacja opisana tutaj mogła oczywiście mieć miejsce, zresztą sam taką miałem, kiedy ostatniej zimy wyjeżdżałem na letnich oponach pod górę. 10 m przed szczytem 150-cio metrowego podjazdu auto stanęło i tyle (kręciło się po jednym kole na każdej osi). Co prawda śniegu było trochę za dużo (ok. 10 cm) jak na prawie nowe letnie opony (jeden sezon) i trzeba było odgarnąć go trochę na tym odcinku, ale jak wystartował z miejsca zatrzymania to wdrapał się dzielnie na górę. Tak więc dobre zimowe opony (których zresztą poszukuję biglaugh.gif) oraz umiejętności kierownika dają pewność pokonania prawie każdego zimowego asfaltu i nikt mnie nie przekona, że zwykła osobówka w takich warunkach będzie lepsza zlosnik.gif.

Na razie to tyle.

ZdRuFkA.

Napisano

Zdaje się, że w tym aucie jest ustawienie napędu 4x4 LOCK. Prawda? Bo jeśli tak, to dywagacje na temat wiskozy są w tym wątku zbędne zlosnik.gif A prawdziwymi zimowymi oponami są dębice frigo directional. Na śniegu i błocie radzą sobie wyśmienicie. Na suchym i mokrym niestety gorzej, ale w oponach nie da rady mieć wszystkiego.

Napisano

Tak, auto posiada między innymi tryb napędu LOCK, czyli zblokowany napęd przód/tył, ale z ograniczeniem tej blokady do prędkości 60 km/h. To ograniczenie wydaje się być w zasadzie logiczne, bo skoro warunki drogowe pozwalają jechać szybciej niż 60 km/h to nie jest potrzebny stały napęd. Po przekroczeniu tej prędkości przełącza się w tryb AUTO, czyli stały napęd na przód + w razie poślizgu przednich kół proporcjonalny napęd na tył. Oczywizda jest jeszcze jedna opcja pracy napędu, czyli napęd tylko na przód żeby była jasność zlosnik.gif. Tak na marginesie to układ przeniesienia napędu i zawieszenie jest Suzuki tak że żadnych dziwów i niewidów tam nie ma.

Co do opon to faktycznie Dębica Frigo Directional są bardzo dobre na śniegu, mam w srajcencie i jak były nowe to była rewelacja. Zresztą to auto jakoś nad wyraz dzielnie radzi sobie na śniegu i ciągle w zasadzie nie wiem dlaczego biglaugh.gif. Chciałem takie do Sedici, ale niestety nie produkują takiego rozmiaru. Z dębickiej produkcji zastanawiam się nad GoodYear-ami Ultra Grip 6 lub 7, testy wypadają bardzo dobrze na śniegu, ale opinie użytkowników są różniaste więc na razie decyzja nie podjęta, tym bardziej, że do następnej zimy trochę czasu zostało zlosnik2.gif.

ZdRuFkA

• 1 miesiąc później...
Napisano

czy zna ktoś zamienniki sprzęgła do sedici. spaliłem w służbowym (zachciało mi się sprawdzać właściwości terenowe) i szukam czegoś najtańszego smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.