Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwne buczenie po przekroczeniu 40km/h na liczniku

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie czy może ktoś z Kolegów spotkał się z dziwnym buczeniem w okolicach licznika (tak mi się wydaje) przy przekraczaniu prędkości od 40 do 60km/h. Jak zwalniam do 40 cisza!

Mam wrażenie że to gdzieś z licznika.

Może macie jakieś wskazówki

myślałem, że to może łożysko ale dźwięk wyraźnie chyba wydobywa się z okolic liczniaka i nie jest o duzym natężeniu ale męczący po przejechaniu ostatnio ponad 400km czuło się dyskomfort.

Pozdrawiam Radeusz

Napisano

Linka licznika?

Napisano

Mam coś podobnego juz od 3 lat, ale to zjawisko pojawia sie u mnie tylko przy niskich temperaturach, niekoniecznie minusowych... Latem wszystko jest OK. Wyciągałem linke, smarowałem, ale nic to nie dawało.. "wyje przy okreslonej predkosci ~50k/h... Tez nie wiem co to moze byc..Latem wszystko jest w normie...

Napisano

> ...po

> przejechaniu ostatnio ponad 400km czuło się dyskomfort.

jechałeś 400km z prędkością 50km/h hmm.gif

jak brzmi to"buczenie"?

przy niskich prędkościach drży (drga) wskazówka prędkościomierza?

Napisano

Przerabiałem to juz, ale nie w oplu. Przy określonej prędkości było buczenie w aucie, akurat tam to była predkość różna tylko zależało od obrotów. Przyczyna ..... brak niektórych zębów na kole zamachowym, zębów za które łapie rozrusznik. W wyniku tego nie było wyważone a dalej juz wiadomo z czym to się je zlosnik.gif

Napisano

> Przerabiałem to juz [...] Przyczyna ..... brak niektórych zębów na kole zamachowym

I od tego buczało ci w liczniku...? icon_eek.gifgrinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> czy może ktoś z Kolegów spotkał się z dziwnym buczeniem w

> okolicach licznika (tak mi się wydaje) przy przekraczaniu

> prędkości od 40 do 60km/h. J

Wielu się spotkało. wink.gif Na 99% linka. Uprzedzając Twoje kolejne posty o buczeniu po zakupie nowej: nie kupiuj zamiennika bo będzie pracować głośniej niż oryginał ze szrotu. O oryginale ze sklepu nie wspomnę wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Przerabiałem to juz, ale nie w oplu. Przy określonej prędkości było

> buczenie w aucie, akurat tam to była predkość różna tylko

> zależało od obrotów. Przyczyna ..... brak niektórych zębów na

> kole zamachowym, zębów za które łapie rozrusznik. W wyniku tego

> nie było wyważone a dalej juz wiadomo z czym to się je

Ale jak wytłumaczyc "buczenie" przy okreslonej predkosci i zalezne jeszcze od temperatury otoczenia.. hmm.gif Chyba, ze z zimna odpadają mi zęby na kole zamachowym.. icon_rolleyes.gif Latem jest OK, a zimową porą "gra"...I tak od 3 lat... Gdyby linka, to mysle, ze chyba w lecie tez by sie odezwała... Moze w zimnie zachodzą jakies naprezenia, i linka mi bzyka... mad.gif

Napisano

> ...Uprzedzając Twoje kolejne posty o

> buczeniu...

brutal jesteś grinser006.gif

Napisano

> I od tego buczało ci w liczniku...?

> Pozdroofka

O kurna nie doczytałem że to w liczniku grinser006.gif

jump.gifjump.gifjump.gifjump.gifjump.gif Od niedzieli świętuje to mam prawo trochę się pultać zeby.GIF

Napisano

> Gdyby linka, to mysle, ze chyba w lecie tez by sie odezwała...

Niekoniecznie. Przez 4 lata jeżdziłem peugeotem, w którym linka terkortała tylko zimą. Czasem pomagało poruszanie nią w komorze silnika zeby inaczej się ułożyła. Ostatecznie pomogła wymiana smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Panowie

Dzięki za informacje i pozdrawiam balowiczów smile.gif:)yay.gif

Sprawdzę tą linkę w zeszłym roku też miałem taki problem ale jakoś dziwnie ustąpił, myślałem wtedy że to łożysko w kole ale jak szybko sie pojawiło tak szybko zniknęło.

Teraz wyraźnie słychać chrobotanie od licznika (i też o podobnej porze roku) tak wiec też sobie myślę że to linka, trochę nią poruszam, pogmeram i zobaczę skutek jak co to wymiana smile.gif.

Pozdrawiam Radeusz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.