Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakość paliwa

Featured Replies

Napisano

Witam,

~ 4 miesiące temu brat zatankował Felicję benzyną na "stałej" stacji . Samochód jest zagazowany więc benzyna bardziej jeździ w baku niż jest spalana ale mimo tego, raz na jakiś czas trzeba trochę dolać.

Ponieważ ostatnio potrzebował trochę paliwa do piły motorowej ściągnął paliwo z samochodu do butelki (czystej), potem odpowiednią ilość zmieszał z olejem (też dobrym i wolnym od jakichkolwiek zanieczyszczeń) i poszedł do roboty. Po dość krótkim czasie pracy, po zgaszeniu piła nie chciała ponownie zapalić. W warsztacie gość powąchał paliwo i stwierdził, że czuje w nim aceton. Wg jego doświadczeń to właśnie on "zneutralizował" działanie oleju i jest przyczyną usterki.

No i teraz co ja mogę zrobić? Podkablować jakiejś kontroli tę stację, wysłać pismo do centrali żeby zostać wysłanym na drzewo....

Koszt naprawy to ~30 zł ale starty z tytułu nieużywania sprzętu niemierzalne.

Pozdrawiam,

Pi_

Napisano
  • Autor

> Dobry węch miał ten fachman

wiesz, dla mnie jest to poza skalą... ale jeśli gość siedzi w temacie to może i jest w stanie zdiagnozować. Twierdził, że zarówno zapach jak i konsystencja mu nie leżą...

Tak czy inaczej silnik stanął i nie miał zbytniej ochoty pracować. Ponieważ sprzęt w miarę nowy ~3 m-ce od zakupu to trochę go szkoda zajeździć na kiepskim paliwie.

Napisano
  • Autor

> Kontrolą jakości paliw na stajach zajmuje się UOKiK i PIH. Jak masz

> jakieś wątpliwości co do uczciwości stacji wal do nich.

> http://www.uokik.gov.pl/pl/jakosc_paliw/zgloszenie_paliwa_zlej_jakosc/

Dzięki - o to chodziło. Zaraz napiszę co mam nawątrobie.

Skoro jesteś prawnikiem (a przynajmniej z pogranicza prawa ;-) ) to jak sądzisz można się jakoś sądzić z siecią o to, że wadliwe paliwo spowodowało uszkodzenie? Coś czuję, że potrzebna była by ekspertyza - tylko do kogo po taką udeżyć?

Pozdrawiam,

Pi_

Napisano

> Witam,

> ~ 4 miesiące temu brat zatankował Felicję benzyną na "stałej" stacji

> . Samochód jest zagazowany więc benzyna bardziej jeździ w baku

> niż jest spalana ale mimo tego, raz na jakiś czas trzeba trochę

> dolać.

> Ponieważ ostatnio potrzebował trochę paliwa do piły motorowej

> ściągnął paliwo z samochodu do butelki (czystej), potem

> odpowiednią ilość zmieszał z olejem (też dobrym i wolnym od

> jakichkolwiek zanieczyszczeń) i poszedł do roboty. Po dość

> krótkim czasie pracy, po zgaszeniu piła nie chciała ponownie

> zapalić. W warsztacie gość powąchał paliwo i stwierdził, że

> czuje w nim aceton. Wg jego doświadczeń to właśnie on

> "zneutralizował" działanie oleju i jest przyczyną usterki.

> No i teraz co ja mogę zrobić? Podkablować jakiejś kontroli tę stację,

> wysłać pismo do centrali żeby zostać wysłanym na drzewo....

> Koszt naprawy to ~30 zł ale starty z tytułu nieużywania sprzętu

> niemierzalne.

> Pozdrawiam,

> Pi_

Koniecznie podpierdziel stacje, w tylko nie zapomnij dokładnie opisać sytuacji i metody sprawdzenia jakości paliwa pad.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Acha, jak napiszesz do pih-u to podaj namiary do gościa który wąchał paliwo, to może go zatrudnią to badania próbek na stacjach ok.gif

Napisano

> Dzięki - o to chodziło. Zaraz napiszę co mam nawątrobie.

> Skoro jesteś prawnikiem (a przynajmniej z pogranicza prawa ;-) ) to

> jak sądzisz można się jakoś sądzić z siecią o to, że wadliwe

> paliwo spowodowało uszkodzenie?

Pewnie, że można. Pytanie brzmi czy to ma sens. zlosnik.gif Na tym etapie nie jesteś w stanie udowodnić, że:

- uszkodzenie spowodowało paliwo z ich stacji

- paliwo które zatankowałeś w ogóle pochodziło z ich stacji

- nawet jeśli w jakiś sposób to udowodnisz, to nie dowiedziesz, że to co miałeś w baku nie pochodziło również od Ciebie. Czyli krótko mówiąc, że nic nie dolałeś. zlosnik.gif

Sprawa na tym etapie nie do wygrania. Musiałbyś złapać ich za rękę czyli w jakiś sposób pobrać próbkę bezpośrednio z dystrybutora do odpowiedniego pojemnika i tej próbki ekspertyzę przeprowadzić. Nawet jeśli UOKiK rzeczywiście coś znajdzie to nie znaczy, że na dzień Twojego tankowania coś było nie tak. wink.gif

To tak na szybko i w skrócie. zlosnik.gif

> Coś czuję, że potrzebna była by

> ekspertyza - tylko do kogo po taką udeżyć?

Na dziś dzień do nikogo. wink.gif Napisz do UOKiK i PIH, może chociać trochę pomęczysz stację. wink.gif

Napisano

> wiesz, dla mnie jest to poza skalą... ale jeśli gość siedzi w temacie

> to może i jest w stanie zdiagnozować. Twierdził, że zarówno

> zapach jak i konsystencja mu nie leżą...

> Tak czy inaczej silnik stanął i nie miał zbytniej ochoty pracować.

> Ponieważ sprzęt w miarę nowy ~3 m-ce od zakupu to trochę go

> szkoda zajeździć na kiepskim paliwie.

Pomijajać to czy paliwo było dobre czu złe w 99% serwisach takich urządzeń każda awaria silnika spowodowana jest złym paliwem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Pomijajać to czy paliwo było dobre czu złe w 99% serwisach takich

> urządzeń każda awaria silnika spowodowana jest złym paliwem

masz inną teorię dlaczego NOWY sprzęt Husqvarny się zatrzymał po przepracowaniu ~10 h? Paliwo mieszane bezpośrednio przed użyciem, żeby się mieszanka "nie zestarzała" Stare paliwo wypalane do czysta, Olej stosowany do mieszanki pochodzący z pewnego źródła....

Może to kwestia świeżego, wiejskiego powietrza tak wpłynęła na silnik, że postanowił zastrajkować...

Napisano

> Pomijajać to czy paliwo było dobre czu złe w 99% serwisach takich

> urządzeń każda awaria silnika spowodowana jest złym paliwem

Jak i wiele awarii samych aut. zlosnik.gif Ot wygodne wytłumaczenie dla serwisu. zlosnik.gif

BTW często przeprowadzane są kontrole UOKiK czy PIHu?

Napisano

> Jak i wiele awarii samych aut. Ot wygodne wytłumaczenie dla serwisu.

> BTW często przeprowadzane są kontrole UOKiK czy PIHu?

Zobacz na liste skontrolowanych stacji tam są daty a zalezy to od wyników bo niekiedy jest tak ze jedna stacje kontroluja 2-3 razy w miesiącu bo cos im sie nie podoba a inna raz w roku albo wcale, z tego co pamiętam to u nas byli 4-5 razy w ciagu kilku lat ok.gif

Napisano

> Zobacz na liste skontrolowanych stacji tam są daty a zalezy to od

> wyników bo niekiedy jest tak ze jedna stacje kontroluja 2-3 razy

> w miesiącu bo cos im sie nie podoba a inna raz w roku albo

> wcale, z tego co pamiętam to u nas byli 4-5 razy w ciagu kilku

> lat

Czyli to nie jest tylko medialne straszenie. wink.gif

A mówi się w "branży" o wysokości nałożonych kar?

Napisano

> masz inną teorię dlaczego NOWY sprzęt Husqvarny się zatrzymał po

> przepracowaniu ~10 h? Paliwo mieszane bezpośrednio przed

> użyciem, żeby się mieszanka "nie zestarzała" Stare paliwo

> wypalane do czysta, Olej stosowany do mieszanki pochodzący z

> pewnego źródła....

> Może to kwestia świeżego, wiejskiego powietrza tak wpłynęła na

> silnik, że postanowił zastrajkować...

Jeśli dobrze pamietam to pisałeś że paliwo sciagniete zostało z baku samochodu do którego było tankowane 4 miesiące wczesniej? dotego auto na gaz? wiec moim zdaniem tu jest problem w paliwie na dnie baku mogłobyć troche wody hmm.gif i została ona zmieszana z mała ilościa paliwa do piły i piła padła a z tego co wiem to rózne piły, kosiarki itp są bardzo czułe na wode w paliwe ok.gif

Ale mogę sie mylic oczywiście smile.gif najbardziej mnie smiesza fachowcy z serwisów którzy na "nosa" stwierdzaja ze złe paliwo zlosnik.gif

Napisano

> Czyli to nie jest tylko medialne straszenie.

Gdyby mieli wiecej kasy na badania to kontroli byłoby napewno dużo więcej, Z tego co wiem to zbadanie jednej próbki to jest ok 2-3 tyś zł do tego dochodzi cała logistyka to skontrolowanie jednej stacji kosztuje pewnie z 10 tyś.

> A mówi się w "branży" o wysokości nałożonych kar?

Nie słyszałem nic na temat kar może dlatego że nie miałem z tym problemów cool.gif a na poważnie to kary są ale symboliczne chyba że ktoś naprawde przesadził grinser006.gif

Napisano

> Gdyby mieli wiecej kasy na badania to kontroli byłoby napewno dużo

> więcej, Z tego co wiem to zbadanie jednej próbki to jest ok 2-3

> tyś zł do tego dochodzi cała logistyka to skontrolowanie jednej

> stacji kosztuje pewnie z 10 tyś.

Jak nie będzie kasy to stacje dalej będa dymać klientów a serwisy zrzucać wszystkie awarie na jakość paliw. zlosnik.gif

> Nie słyszałem nic na temat kar może dlatego że nie miałem z tym

> problemów a na poważnie to kary są ale symboliczne chyba że

> ktoś naprawde przesadził

Większość ze złapanych na oszustwach to lokalne stacje "U Ździcha" a właściciel takiej bardziej cierpi na honorze niż portfelu. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli dobrze pamietam to pisałeś że paliwo sciagniete zostało z baku

> samochodu do którego było tankowane 4 miesiące wczesniej?

> dotego auto na gaz? wiec moim zdaniem tu jest problem w paliwie

> na dnie baku mogłobyć troche wody i została ona zmieszana z

> mała ilościa paliwa do piły i piła padła a z tego co wiem to

> rózne piły, kosiarki itp są bardzo czułe na wode w paliwe

OK - jest taka ewentualność, choć Twoja wersja wcale nie obala twierdzenie serwisanta, że przyczyną jest paliwo. A, że wina jest po stronie użytkownika - no możliwe, nie przeczę.

> Ale mogę sie mylic oczywiście najbardziej mnie smiesza fachowcy z

> serwisów którzy na "nosa" stwierdzaja ze złe paliwo

Napisano

> ~ 4 miesiące temu brat zatankował Felicję benzyną na "stałej" stacji

Nie będę zgadywał czy/co dolewali na stacji.

Jednak przy LPG pojawia się problem starzenia paliwa.

Jak co kilka miesięcy dolewasz z drugie tyle, co masz w zbiorniku - to masz tam teraz 1/2 czteromiesięcznego, 1/4 ośmiomiesięcznego, 1/8 rocznego paliwa itd.

Paliwo, jak nie masz odcięcia pompy jest ciągle wstrząsane, mieszane, pompowane i podgrzewane. A z tego robi się żurek który doprowadził już niejedną pompę do śmierci.

Więc warto paliwo wyjeździć do końca (jak nie masz odcięcia paliwa, to mając kanisterek w bagażniku, żeby od razu zalać) i nie wozić w zbiorniku paliwa starszego, niż 3 miesiące.

Update - co do teorii z wodą zebraną na dnie zbiornika - to pompa zasysa paliwo z samego dołu (no bo inaczej przy małym poziomie nie zassałaby). Więc to co na dnie idzie do silnika na samym odpaleniu.

Napisano

Weź lepiej powiedz temu fachmanowi żeby wyregulował piłe i nie pitolił bez sensu...Wujek też kupił husqwarne i po paru godzinach stanęła i już nie odpaiła...była na dotarciu więc i była odpowiednio traktowana tzn cięcie max 15min i przerwa. Pojechał na serwis i gościu ładnie wszystko poustawiał i piła zaczęła działać jakj nowa...ale powiedział że i tak jeszcze ze 2-3 razy bedzie musiał podjechać na regulacje bo te piły tak mają....

Napisano

Zastanów się raz jeszcze, gdyby mieli złe paliwo to by ich "zajechało" 100 klientów w ciągu jednego dnia. Na stacji tankują się różne autka a na biedną felicję trafiło . Nie tłumacz sobie że "pewnie nikomu się zgłosić tego nie chcialo".

Oczywiście masz prawo zgłosić do urzędu żeby skontrolowali jakość paliwa , jednak kontrola NIE STWIERDZI żadnych uchybień waytogo.gif ...a może to właśnie dzięki tobie rozpracują gang fałszerzy paliwa waytogo.gif

Napisano

> Zastanów się raz jeszcze, gdyby mieli złe paliwo to by ich

> "zajechało" 100 klientów w ciągu jednego dnia. Na stacji tankują

> się różne autka a na biedną felicję trafiło . Nie tłumacz

> sobie że "pewnie nikomu się zgłosić tego nie chcialo".

To wytłumacz mi jak działają stacje, na których przy każdej kontroli są stwierdzane nieprawidłowości. cfaniaczek.gif

> Oczywiście masz prawo zgłosić do urzędu żeby skontrolowali jakość

> paliwa , jednak kontrola NIE STWIERDZI żadnych uchybień...

Dlaczego?

Napisano

> To wytłumacz mi jak działają stacje, na których przy każdej kontroli

> są stwierdzane nieprawidłowości.

Właściciel stacji na której stwierdzane są nieprawidłowości może otrzymać grzywnę w wysokości do 1 miliona złotych lub karę pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat

Prezes Urzędu Regulacji Energetyki ma kompetencje do zakazania sprzedaży paliwa tym przedsiębiorcom, którzy naruszają warunki koncesji.

-Stacje działają cały czas , ja w swoim życiu słyszałem o tylko 2 przypadkach zamknięcia stacji z powodu "chrzczenia" paliwa.

> Dlaczego?

Źle się może wyraziłem wink.gif, chodzi o to że NAJCZĘŚCIEJ nic nie stwierdzają tzn. średnio pewnie z 5 stacji na 100 ma jakieś różnice w jakości paliwa (i to najczęściej sa jednorazowe przypadki) . Teraz po prostu się nie opłaca kombinować. Stacja to biznes długoterminowy więc o klienta trzeba dbać biglaugh.gif.

Najlepiej nie kusić losu i tankować na firmówkach a nie "byle gdzie -byle taniej"

Napisano

> To wytłumacz mi jak działają stacje, na których przy każdej kontroli

> są stwierdzane nieprawidłowości.

Wydaje mi sie ze poza ewentualną grzywną taki własciciel nie ponosi żadnych konsekwencji. Mało kto wie na jakiej stacji stwierdzono nieprawidłowosci, która stacja sprzedaje niepewne paliwo. Obecnie jest juz troche portali gdzie można sprawdzic w miare łatwy sposób gdzie wykryto nieprawidłowości. Ale i tak mało osób to sprawdza i pamieta. Powinni mieć nakaz umieszczania w widocznym miejscu informacji o wynikach kontroli do nastepnej kontroli stwierdzajacej ze jakośc paliwa jest ok pod groźbą zamkniecia stacji jesli infirmacja zniknie.

Ja osobiscie miałem podejrzenia ze jedna stacja Wasbruk LPG cos kreci na Targówku w Warszawie jak sobie teraz sprawdzałem wyniki okazało sie ze wykryto coś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.