Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto I - grzeje się, znika woda

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

Od paru dni w Punto żony wskaźnik temperatury wody w czasie jazdy pokazuje ok 3/4 skali a w korku lub podczas powolnej jazdy podchodzi bliżej czerwonych kresek. Na dodatek (chyba) nie działa ogrzewanie.

Chyba w środę jak jechała do pracy to wskaźnik temperatury doszedł do czerwonej kreski a jak w pracy znajomy jej sprawdził to w układzie wody ponoć nie było. Dolała wody i jeździła dalej. Dzisiaj rano podobno dolała ok litra wody - mówiła że prawie pod sam korek.

Tyle się dowiedziałem, mnie wtedy nie było w domu.

W każdym razie dzisiaj jak wróciłem to odkręciłem ostrożnie korek przy chłodnicy - na gorącym, wyłączonym silniku - i sporo wody się wtedy wylało. Zostało wtedy wody na równo z wlewem. Po odpaleniu auta wodę gdzieś wessało, poziom spadł sporo poniżej minimum. Po zgaszeniu silnika poziom wody się podniósł do poziomu pomiędzy min a max. Dolałem do max i po odpaleniu silnika znów wodę gdzieś wessało i poziom spadł trochę poniżej minimum. Jak dodałem gazu to na powierzchni wody pokazało się coś w rodzaju bulgotania ale nie wiem czy to faktycznie było wydostające się powietrze czy spowodowane to było ruchem wody w chłodnicy.

Wiatrak się załączył, pod korkiem oleju widać tylko olej.

Jakieś 2 miesiące wymieniałem nagrzewnicę i jak sprawdzałem poziom wody 2 tygodnie temu to było wszystko OK.

Jak ktoś się spotkał z czymś takim albo wie co sprawdzać najpierw to proszę o radę.

Pozdrawiam wszystkich.

Napisano

wydają mi sie 2 rzeczy:

1. albo jest gigantyczne zapowietrzenie układu .... więc lać płyn i odpowietrzac aż wszystko sie unormuje

2. te babelki jak to opisałes mogą sugerowac walnieta UPG.

Napisano

co najtansze? Wymien termostat wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi.

Tak sobie myślałem i mnie zastanawia co to się dzieje że po odpaleniu silnika płyn gdzieś znika - jakby go zasysało. To bulgotanie to może być spowodowane tym że jak płyn gdzieś "znika" to zostaje stamtąd wypchnięte powietrze. Tylko niech mi ktoś wyjaśni gdzie ten płyn znika?

Bo po zgaszeniu silnika płyn wraca do zbiornika przy chłodnicy.

Jeszcze jedno - gdzie dokładnie znajduje się termostat?

Wkręcony gdzieś w silnik?

Pozdrawiam wszystkich.

Napisano

jak to gdzie znika.. Cos ci krazy w silniku, prawda? Wiec musi to byc ten plyn zlosnik.gif

Napisano

U mnie było tak. Jak kupawałem punto oglądałem sporo egzemplarzy. Wszystkie miały jedną bolączkę - kapało z pompy wodnej.Im dłużej auto stało tym mocniej kapało. W moim egzemplarzu było podobnie. Wymieniłem pompę jednak płyn chłodzący znikał dalej aż wreszcie trzeba było wymienić uszczelkę pod głowicą. Po wymianie uszczelki niestety płyn wolniej, ale w dalszym ciągu znikał, a układu chłodzącego nigdy nie udało się do końca odpowietrzyć. Ciągle miałem wrażenie, że się zapowietrza. W sumie jeździłem nim ponad 5 lat. Wcześniej miałem uno 1.0 i tam takich numerów nie było.

Po 5 latach sprzedałem punto i teraz nie muszę płynu dolewać wink.gif

Napisano

1.zapowietrzony układ chłodzenia

2.Termostat

3.UPG

Napisano

> 1.zapowietrzony układ chłodzenia

> 2.Termostat

> 3.UPG

4.nagrzewnica

Napisano

u mnie był układ zapowietrzony przy takich samych objawach oraz nagrzewnica lekko ciekła.

Napisano

Przy wlewaniu wody odkręć odpowietrzniki na nagrzewnicy i chłodnicy, bo w ten sposób będzie Ci ja zawsze zasysało.

Na początku napełnij układ, odpowietrz a jak będzie znikać to szukaj przyczyny.

Narazie to wygląda na brak płynu w układzie.

Napisano

A. Umarł termostat i nie otwiera Ci w pełni dużego obiegu (silnik gotuje płyn)

B. Padła UPG i czas na W/Z głowicy, planowanie, nowe uszczelki + nowy termostat i w drogę.

Pozdrawiam.

Ps. sprawdź na ciepłym silniku czy węże do chłodnicy są gorące czy letnie (porównej temperaturę z wężami nagrzewnicy) tylko tak żebyś się nie popażył albo żeby Ci mankietu koszuli alterek nie złapał smile.gif

Napisano

> Po 5 latach sprzedałem punto i teraz nie muszę płynu dolewać

Tia, bo Golfy bez płynu jeżdżą smile.gif

Napisano

> Tia, bo Golfy bez płynu jeżdżą

Golfy nie jeżdżą bez płynu, tylko punto ma popierniczone chłodzenie. Może to wynika z tego, że z silnika fire, który miał 999cm3 i 45KM np. w uno zrobiono silnik, który w punto miał 1248cm3 i 75KM a chłodzenia nie dopracowano. Dlaczego w punciakach ciekną pompy wodne? dlaczego płyn wywala górą przez zbiornik wyrównawczy? dlaczego nie da się go odpowietrzyć?...

Uno, które miałem gdy kupowałem miało na liczniku 96kkm. Gdy je sprzedawałem miało 182kkm. Było to auto z LOK-u, czyli pewnie po nauce jazdy (takie czasy to były). Nie wymieniałem w nim pompy wodnej, nie było potrzeby dolewania płynu chłodzącego. Od zmiany do zmiany nie dolewałem grama oleju. Niestety z puntem nie było, aż tak różowo.

Nie mam zamiaru bluzgać na fiata, bo wbrew powszechnej opinii, nie są to złe auta. Niestety po kilku fiatach, którymi ostatnio jeździłem, trochę zmierzły mi już ich bolączki. A że potrzebowałem auta większego, rodzinnego, trafił się golf kombi. Brałem pod uwagę również fiata stilo kombi, ale względy praktyczne wzięły górę. Łatwiej u nas sprzedać vw-ja niż fiata i niestety ceny vw mimo wieku wciąż są wysokie.

Napisano
  • Autor

> 4.nagrzewnica

Nagrzewnica jest dobra - niedawno wymieniana zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> B. Padła UPG i czas na W/Z głowicy, planowanie, nowe uszczelki + nowy

> termostat i w drogę.

> Pozdrawiam.

> Ps. sprawdź na ciepłym silniku czy węże do chłodnicy są gorące czy

> letnie (porównej temperaturę z wężami nagrzewnicy) tylko tak

> żebyś się nie popażył albo żeby Ci mankietu koszuli alterek nie

> złapał

Dzisiaj mechanik się wypowiedział że jednak UPG.

Jak odpowietrzyłem w weekend auto i dolałem wody to podczas jazdy probnej temperatura na wskażniku była poniżej połowy. Tylko że generalnie trzeba codziennie (ok 70km dziennie) rano dolewac jakies pół litra wody - wtedy jedzie i się nie grzeje, nawet ogrzewanie kabiny działa.

Ale jeszcze jedno - z wydechu leci na biało - para wodna wiec to nic innego tylko UPG.

Dzięki wszystkim za wypowiedzi.

EDIT

Co do węży to jak odpowietrzyłem i dolałem wody to po uruchomieniu silnika wszystkie węże po jakimś czasie zrobiły się gorące.

Napisano

> EDIT

> Co do węży to jak odpowietrzyłem i dolałem wody to po uruchomieniu

> silnika wszystkie węże po jakimś czasie zrobiły się gorące.

wszystkie równocześnie sie robiły ciepłe czy nie sprawdzałes od początku uruchomienia samochodu które sie robia ciepłe a które nie ?

bo po jakims czasie i tak wszystkie będą - jak sie termostat otworzy, a jak ciepłe sie robia wszystkie od początku nagrzewania to jeszcze termostat padł.

Napisano
  • Autor

No i okazało sięże to jednak była UPG - już wymieniona, dla spokoju pompa wody również.

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za rady zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.