Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda bez badań i na niezarejestrowanym LPG

Featured Replies

Napisano

nie będzie o kimś tylko o mnie samym icon_rolleyes.gif założyłem instalację w zeszłym roku na wiosnę i dotej pory jej nie zgłosiłem w Wydziale Komunikacji, więc nie mam jej wbitej w dowodzie. Dodatkowo minął mi termin badania technicznego (w styczniu). Powód powyższego zaniedbania niech pozostanie nieistotny, proszę Was jedynie o radę czy najpierw załatwić badanie techniczne czy zgłoszenie instalacji? i czy nie będzie problemu ze zgłoszeniem jej montażu po roku? i czy mogę pojechać na badanie techniczne z niezgłoszoną instalację?

sorki że głowę zawracam, ale może ktoś już miał podobną sytuację?

i z góry dziękuję 893goodvibes.gif20.GIF

Napisano

> nie będzie o kimś tylko o mnie samym założyłem instalację w zeszłym

> roku na wiosnę i dotej pory jej nie zgłosiłem w Wydziale

> Komunikacji, więc nie mam jej wbitej w dowodzie. Dodatkowo minął

> mi termin badania technicznego (w styczniu). Powód powyższego

> zaniedbania niech pozostanie nieistotny, proszę Was jedynie o

> radę czy najpierw załatwić badanie techniczne czy zgłoszenie

> instalacji? i czy nie będzie problemu ze zgłoszeniem jej montażu

> po roku? i czy mogę pojechać na badanie techniczne z

> niezgłoszoną instalację?

> sorki że głowę zawracam, ale może ktoś już miał podobną sytuację?

> i z góry dziękuję

oficjalnie badania nie wykona, bo nie ma wpisu w DR. jechać do WK i zrobić wpis. no chyba, że znajdzie się chytrus na kasę to pewno coś się da zrobić, ale to i tak nie zgodne z przepisami, a jak busted.gif zatrzyma, to już nie wesoło może być

Napisano

> nie będzie o kimś tylko o mnie samym [ciach]

żaden normalny diagnosta nie wpuści cię na stację

nie wiem czemu, ale stacja która była bardzo "ugodowa",

jak zobaczyli moje auto z instalką bez wbicia w DR (miałem już kpl papierów na montaż), nie chciała się nawet tknąć się badania

musiałem jechać najpierw do WK, a potem badanie

jeżeli nic się nie zmieniło to nie powinieneś mieć problemów, znajomy wbijał po 3miesiącach, to babka tylko psioczyła, ale wbiła

ja miałem gorzej, bo zmieniły się przepisy i wymagane papiery, więc trochę mnie to kosztowało frown.gif

Napisano

Teoretycznie każdą zmianę w dowodzie rejestracyjnym powinieneś zgłosić do 30 dni w WK. Czyli zmiana danych zameldowania, hak, gaz, zamontowane skrzydła, zmiana silnika na inny (pojemność), zmiana koloru- w dowodzie nie ma ale w bazie danych WK jest, itp.

Na pewno będzie się pluć kobita, lepiej stań dalej żeby Cię nie opluła, ale powinna wbić. Nie wiem czy są jakieś kary przewidziane za nie wyrobienie się w terminie.

Zawsze można ściemnić że auto stało bo było rozbite/ nie miał kto jeździć itp.

Napisano

Najpierw WK, potem badanie, odwrotnie sie nie da - kazdy diagnosta powinien Cię pogonić. Ja miałem "przejechane" zgłoszenie gazu w WK o jakieś 4 miesiące i bez marudzenia podbili. Generalnie nie powino być problemów, innym moim aucie poprzedni właściciel zamontował hak i też nie zgłosił (dobrze że chociaż miał papiery z przeglądu) i ja pojechalem "wbić" ten hak chyba z 1,5 roku od montażu - zero problemów, chociaz to może zależeć od WK.

Napisano

> ale to i tak nie zgodne z przepisami, a jak

> zatrzyma, to już nie wesoło może być

a co oni moga w takim wypadku zrobic? ktos zaglada pod maske podczas kontroli? wlew da sie schowac tak, ze nie widac.

Napisano

> a co oni moga w takim wypadku zrobic? ktos zaglada pod maske podczas

> kontroli? wlew da sie schowac tak, ze nie widac.

Jeśli zauważą to mogą ( i pewnie zabiorą ) dowód rejestracyjny Moą dołożyć nawet mandacik.

Jednak prawdziwe kłopoty mogą się zacząć po jakimś wypadku.

Napisano

> Jednak prawdziwe kłopoty mogą się zacząć po jakimś wypadku.

ale jakie? jest jakis paragraf mowiacy o tym, ze gaz musi byc zgloszony? rozumiem, ze to jest zmiana paliwa, a zatem zasilania silnika ale nie znam przepisow i ciekawi mnie jakie to moga byc klopoty.

sam myslalem nad tym, ze kupujac kolejne auto, jesli bede gazowal to sam. nie jest to wcale trudne, trzeba zachowac pewne zasady i zdrowy rozsadek i imo zrobie to dokladniej i lepiej niz niejeden gazownik.

Napisano

> sam. nie jest to wcale trudne, trzeba zachowac pewne zasady i

> zdrowy rozsadek i imo zrobie to dokladniej i lepiej niz niejeden

> gazownik.

A choćby takie, że nie masz faktury na montaż w warsztacie i homologacji. A to oznacza, że nie przejdzie przeglądu.

Do tego, w przypadku nowego auta, przy LPG przegląd musi być co roku (tak miałem - niby pieczątka ważna, gaz nie wbity, więc policjant mówi "Jak jest gaz, a przegląd ponad rok temu, to nie ważny przegląd - zatrzymuję dowód").

Napisano

> ale jakie? jest jakis paragraf mowiacy o tym, ze gaz musi byc

> zgloszony? rozumiem, ze to jest zmiana paliwa, a zatem zasilania

> silnika ale nie znam przepisow i ciekawi mnie jakie to moga byc

> klopoty.

> sam myslalem nad tym, ze kupujac kolejne auto, jesli bede gazowal to

> sam. nie jest to wcale trudne, trzeba zachowac pewne zasady i

> zdrowy rozsadek i imo zrobie to dokladniej i lepiej niz niejeden

> gazownik.

może i lepiej to zrobisz biglaugh.gifale nie masz żadnych uprawnień ani nie podpiszesz się pod przeróbkami w budowie samochodu smirk.gif

Napisano

Najpierw do WK najlepiej nie tym samochodem, bo w razie jakiejkolwiek stłuczki masz problemy wink.gif

Napisano

>ale jakie? jest jakis paragraf mowiacy o tym, ze gaz musi byc zgloszony?

Bardzo duże. W samochodzie wszystkie urządzenia mające jakikolwiek wpływ na działanie samochodu i bezpieczeństwo jego użytkownika jak i innych użytkowników dróg muszą być homologowane ( a więc i instalacja paliwowa - jaka ona by nie była ). A zgodnie z przepisami unijnymi instalacja gazowa od kilku ( bodajże 2) lat musi być dedykowana. Czyli kompletowana przez odpowiednie firmy do konkretnego typu pojazdu ( przynajmniej teoretycznie ) ale różnie z tym bywa.

A teraz do pytania > ale jakie <.

Np. takie że po każdym poważniejszym wypadku samochód idzie na badanie techniczne i wtedy niema zmiłuj się czepiają się wszystkiego ( bez względu czy to miało lub mogło mieć wpływ na wypadek i jego skutki czy nie. A teraz wyobraź sobie że samochód pali się i wybucha butla lub nawet w prawidłowo założonej instalacji gaz się wypala i spala samochód. Pierwsze co sprawdzają to homologacja i fachowe zamontowanie instalacji. Fachowe - to mam na myśli przez osobę upoważnioną. Chociaż sam mogłeś lepiej zamontować niż ten >uprawniony <.

Jeśli nie to leżysz i prawie nie żyjesz.

Napisano

> A choćby takie, że nie masz faktury na montaż w warsztacie i

> homologacji.

homologacji czego? butli? kazda nowa butla ma homologacje.

>"Jak jest gaz, a przegląd ponad rok temu, to nie

> ważny przegląd - zatrzymuję dowód"

a skad wiedzial, ze jest gaz? zagladal Ci pod zderzak?

Napisano

> homologacji czego? butli? kazda nowa butla ma homologacje.

Kompletu.

Już kiedyś wrzucałem:

280921296-homologacja.jpg

> a skad wiedzial, ze jest gaz? zagladal Ci pod zderzak?

Zapytał. Potem popatrzył.

Napisano

> W samochodzie wszystkie urządzenia mające

> jakikolwiek wpływ na działanie samochodu i bezpieczeństwo jego

> użytkownika jak i innych użytkowników dróg muszą być

> homologowane ( a więc i instalacja paliwowa - jaka ona by nie

> była ).

No dobrze, a co z instalacją na gaz drzewny, jeśli ktoś zechce sobie coś takiego zamontować? hmm.gif

Napisano

> homologacji czego? butli? kazda nowa butla ma homologacje.

ale homologację ma też pojazd więc i układ zasilania paliwem, ty w niego ingerujesz, więc musi to zrobić ktoś kto ma uprawnienia

ściągnięcie głupiej kraty w aucie musi być potwierdzone przez odpowiednią stację, a jak się to ma do brd ?

> a skad wiedzial, ze jest gaz? zagladal Ci pod zderzak?

u mnie zaglądną, w czym pisałem wyżej

trafisz na cfaniaka co będzie chciał np nr na silniku sprawdzić,

zobaczy reduktor i leżysz grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.