Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Firma C&C. Placenie mandatow....

Featured Replies

Napisano

Wlasnie bylo w faktach. Placi sie kwartalnie chyba 39 zl i placa za Ciebie madaty. Ciekawe czy ktos ma juz doswiadczenie z ta firma?? Jestem ciekaw czy placa wszelkie mandaty tzn. zdjecia itd. Calkiem dobra alternatywa na radary dla tych co nie maja szczescia do niebieskich. Pozdrawiam

Napisano

kto był pierwszy............... hehe.gif

Napisano

taaaa, nie wierze w cuda. Pewnie sa jakies ograniczenia. Bo kto to wykupoi tylko ten co placil i placi mandaty. Wiec firma by zwinela sie po pol roku

Napisano

> taaaa, nie wierze w cuda. Pewnie sa jakies ograniczenia. Bo kto to

> wykupoi tylko ten co placil i placi mandaty. Wiec firma by

> zwinela sie po pol roku

ale co przez pół roku wyskrobie to jej. spineyes.gif

a mandatów za dużo im nie przedstwaisz bo wcześniej prawko ci zabiorą.

czy liczy się data wystawienia mandatu czy otrzymania??

skoro składka kwartalna to np styczeń luty marzec się ubezpieczam i w tym czasie zrobią mi fotkę, która dojdziie do mnie dopiero za rok.

i co wtedy??

Napisano

> Wlasnie bylo w faktach. Placi sie kwartalnie chyba 39 zl i placa za

> Ciebie madaty. Ciekawe czy ktos ma juz doswiadczenie z ta

> firma?? Jestem ciekaw czy placa wszelkie mandaty tzn. zdjecia

> itd. Calkiem dobra alternatywa na radary dla tych co nie maja

> szczescia do niebieskich. Pozdrawiam

]

Trzeba zbadać szczegóły , dobre na wakacje ok.gif

Napisano

> Ciebie madaty. Ciekawe czy ktos ma juz doswiadczenie z ta

> firma?? Jestem ciekaw czy placa wszelkie mandaty tzn. zdjecia

> itd. Calkiem dobra alternatywa na radary dla tych co nie maja

> szczescia do niebieskich. Pozdrawiam

A za mnadaty z helmutowskich fotoradarów tez płaca hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> ale co przez pół roku wyskrobie to jej.

> a mandatów za dużo im nie przedstwaisz bo wcześniej prawko ci

> zabiorą.

> czy liczy się data wystawienia mandatu czy otrzymania??

> skoro składka kwartalna to np styczeń luty marzec się ubezpieczam i w

> tym czasie zrobią mi fotkę, która dojdziie do mnie dopiero za

> rok.

> i co wtedy??

Na zdjeciu masz date zrobienie wiec pewno idziesz i sie klucisz jak to w polsce

Napisano

> Na zdjeciu masz date zrobienie wiec pewno idziesz i sie klucisz jak

> to w polsce

no tak.

wszystko kłutnią trzeba załatwiać. zakrecony.gifzakrecony.gifzakrecony.gifzakrecony.gif

Napisano

jakos nie widze przyszlosciowo tej sprawy. Przeciez tu mowimy o zdarzeniach na ktore ewidetnie mamy wplyw i mozna bez problemow umyslnie do nich doprowadzic. A Polakom sie wszedzie spieszy, lubia lamac przepisy wiec jak ktos bez ograniczen by za nich placil to hamulce puscily by nawet tzw "przepisowym kierowcom"

Napisano
  • Autor

Przeczytalem wiekszosc informacji na tej stronie i jakos mi to za "pieknie" wyglada. Cos mi tu nie pasuje bo wszystko wychodzi na to ze oni zostaja naszymi sponsorami. Ale kto normalny bedzie placil za kogos niezliczona ilosc mandatow? Cos tu za elegancko wszystko wyglada. Nie wierze w takie rzeczy. To tak jak z tym fotoblockerem. Musi byc jakis haczyk. Np. za madat za zle parkowanie wystawiony przez straz miejska zwracaja 50% a za zwykly mandat placa calosc. No i nic nie ma o zdjeciach... Ktos korzystal z ich uslug?? Pozdrawiam

Napisano

IMHO to dziala na zasadzie takiej jak PZU , kazdy placi za ubezpieczenie ,a % wypadkow jest na tyle niewielki ze przy wyplatach za uszkodzenia i tak wychodza na swoje. W PZU itp , ograniczeniem jest naprawa przekraczajaca wartosc samochodu a w C&C utrata prawa jazdy.

Napisano
  • Autor

Hmm ale z tego co tam wyczytalem to jest tez mozliowsc bezplatnego zlikwidowania punktow karnych... Tylko trzeba isc na jakis egzamin czy kurs za ktory oni zwracaja kase.. Ciekawe to?? Pozdrawiam

Napisano

> Hmm ale z tego co tam wyczytalem to jest tez mozliowsc bezplatnego

> zlikwidowania punktow karnych... Tylko trzeba isc na jakis

> egzamin czy kurs za ktory oni zwracaja kase.. Ciekawe to??

> Pozdrawiam

ciekawe, ale nadal mozliwe do zrealizowania przez nich.

Napisano

> Nie mam pojecia

bemo o 2 min - ładnie to tak kopiować wątki? zlosnik.gif

Napisano

> za 39zł wchodze

ja tez, i przestaje placic za mandaty za nieoplacenie postoju smile.gif

Napisano
  • Autor

Mozliwe zgodze sie ale czy teoretycznie oplacalne?? W ciagu roku mozna dostac pare mandatow z ktorych najtanszy to 100 zl i 2 pkt karne. Najczestsze przekroczenie predkosci to o 30km/h czyli 4 pkt i 200 zl mandatu. Powiedzmy ze w ciagu roku mna dostac 5 takich mandatow. Wychodzi 20 pkt i 1000zl. Teraz jesli kwartalnie placimy 39zl x 4 wychodzi 156 zl. Idziesz teraz aby zminiejszyc sobie ilosc punktow na taki kurs czy cos i jeszcze nie dosc ze zmniejsza Ci sie punkty to Oni za Ciebie to oplacaja. Gdzie w takim razie jest w takim wypadku ich zarobek?? Ja rozumiem ze nie wszyscy beda tak robic i niektorym nie zdarzy sie dostac mandatu ale jesli bedziesz mial wykupione to ubezpieczenie w tej firmie nie bedziesz tak bardzo uwazal i raczej nie bedziesz sie obawial o ewentualny mandat. Nie wiedze w tym wszystkim mozliowsci zarobku dla tej fiemy tak aby stac ich bylo na lacenie tylu mandatow za taka kwote kwartalna. A moze sie czepiam?? Pozdrawiam

Napisano

czlowieku nie porownuj tego do ubezpieczenia, jak wspomnialem nizej ubezpieczenie jest od zdarerzen losowych a nie takich na ktore wplyw mozesz miec bez najmniejszego problemu i w sumie bez konsekwencji. Bo powiedz mi co bedzie Cie ograniczac we wdepnieciu gazu przed videoradarem?? Przeciez "teoretycznie" zaplaci za Ciebie firma, a do pelni punktow to mozna mandatow za kilka tysiecy zebrac. Przeciez taki produkt bylby marzeniem kazdego z przedstawicieli handlowych. Moze jestem zbyt sceptyczny albo mam za malo wyobrazni zebym widzial w tym mozliwosc zrobienia biznesu. Przeciez osoby, ktore nie lamia przepisow nie wykupia tego produktu a jedynie osoby ktore narazone sa na placenie mandatow. I antyselekcja klientow rozbije im portfel w mgnieniu oka...

Napisano

> ja tez, i przestaje placic za mandaty za nieoplacenie postoju

a ja podliczylem, srednio na rok dostaje okolo 300 zl. 39 na kwartal = 39x4 = 156zl , jakby nie bylo oplaca sie. zlosnik.gif

Napisano

> czlowieku nie porownuj tego do ubezpieczenia, jak wspomnialem nizej

> ubezpieczenie jest od zdarerzen losowych a nie takich na ktore

> wplyw mozesz miec bez najmniejszego problemu i w sumie bez

> konsekwencji. Bo powiedz mi co bedzie Cie ograniczac we

> wdepnieciu gazu przed videoradarem?? Przeciez "teoretycznie"

> zaplaci za Ciebie firma, a do pelni punktow to mozna mandatow za

> kilka tysiecy zebrac. Przeciez taki produkt bylby marzeniem

> kazdego z przedstawicieli handlowych. Moze jestem zbyt

> sceptyczny albo mam za malo wyobrazni zebym widzial w tym

> mozliwosc zrobienia biznesu. Przeciez osoby, ktore nie lamia

> przepisow nie wykupia tego produktu a jedynie osoby ktore

> narazone sa na placenie mandatow. I antyselekcja klientow

> rozbije im portfel w mgnieniu oka...

i tu masz racje, cofam to co powiedzialem. ok.gif

Napisano

> a ja podliczylem, srednio na rok dostaje okolo 300 zl. 39 na kwartal

> = 39x4 = 156zl , jakby nie bylo oplaca sie.

hmmm , ja poczekam na jakas osobe z koncika ktora sie zapisala , dostala mandat i ktorej firma C&C zaplacila ten mandat wtedy sie przekonam ze warto

Napisano

ja to widze tak. jak bym bral w tym udzial i tak bym zwalnial przed fotoradarami. nie lamal bym specjalnie przepisow ale wiadomo czasami sie zdarzy jakas wpadka i oto wlasnie chodzi ze lepiej placic te 39zl i miec spokoj. prosty przyklad na ubeczeniu auto casco i oc da sie zarobic bardzo duzo pieniedzy a nie kazdy specjalnie auta tlucze prawda? beda tacy co specjalnie zlamia przepisy a beda i dziadki ktore zobacza reklame i mimo tego ze przez 5 lat nie dostali mandatu i tak zaplaca te 39zl .

Napisano
  • Autor

Wszystko fajnei i cacy jak tak by bylo. Ale jedno mnie wkurza w ofercie tej firmy. Ze jak dostaniesz mandat za spowodowanie wypadku to tez Ci go zaplaca. Tak moim zdaniem nie powinno byc... Co innego przekroczenie predkosci bo to kazdy prawie robi a co innego spowodowanie wypadku. To jest moim zdaniem do pupa.gif Pozdrawiam

Napisano

tak naprawde to nie wiadomo za co placa a za co nie, bo jak napisali musza uznac roszczenie , wysylasz im tez opis zdarzenia. Za malo szczegolow zeby powaznie traktowac ta oferte. W statucie napisali ze ich celem jest szereznie bezpieczenstwa na drodze hehe to im sie udalo

Napisano
  • Autor

No wlansie tak jak pisalem wyzej dzies musi byc jakis haczyk. I wydaje mi sie ze to wlasnie rozpatrywanie tych roszczen jest tym haczykiem. Tylko znowu jak oni maja zamiar to rozpatrywac..?? Ech pozyjemy zobaczymy.. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Ciebie madaty.

Art. 57. § 1. (62) Kto organizuje lub przeprowadza publiczną zbiórkę ofiar na uiszczenie grzywny orzeczonej za przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie lub wykroczenie skrabowe, albo nie będąc osobą najbliższą dla skazanego lub ukaranego uiszcza za niego grzywnę lub ofiarowuje mu albo osobie dla niego najbliższej pieniądze na ten cel,

podlega karze aresztu albo grzywny.

§ 2. Podżeganie i pomocnictwo są karalne.

Napisano

... brawo.gif....nareszcie... wink.gif....

Napisano

> ja to widze tak. jak bym bral w tym udzial i tak bym zwalnial przed

> fotoradarami. nie lamal bym specjalnie przepisow

Prawdopodobnie ta firma liczy na takich własnie. Którzy jeżdzą na tyle przepisowo, że nie dostają mandatów ale po licznych ostatnio informacjach o nowych fotoradarach wielu kierowców moze zdawac sobie sprawe, ze zacznie otrzymywac mandaty jeżdżąc rozsądnie ale niestety powyżej limitu.

Tak więc, ci kierowcy podpisaliby umowe z firma ot, na wszelki wypadek.

A jesli chodzi o kasowanie punktów karnych, to gdy ktos masowo dostaje mandaty, to ustawowe skasowanie punktów bedzie dla niego zbyt mało, gdyz doszkalanie pozwala zmniejszyc liczbe punktów o 6 (o ile pamietam?). A jesli ktos ucieszyłby sie mozliwościa bezkarnego jeżdżenia, to bez problemu moze kilkakrotnie nawet przekroczyc max. limit punktów karnych. Wtedy, te 6 mniej czy więcej - to juz marginalna wartość zlosnik.gif

Napisano

> Art. 57. § 1. (62) Kto organizuje lub przeprowadza publiczną zbiórkę

> ofiar na uiszczenie grzywny orzeczonej za przestępstwo, w tym i

> przestępstwo skarbowe, wykroczenie lub wykroczenie skrabowe,

> albo nie będąc osobą najbliższą dla skazanego lub ukaranego

> uiszcza za niego grzywnę lub ofiarowuje mu albo osobie dla niego

> najbliższej pieniądze na ten cel,

> podlega karze aresztu albo grzywny.

> § 2. Podżeganie i pomocnictwo są karalne.

czyli łamią prawo.

ciekawe co mają wpisane w działalości.

ktoś musiał wydać zdogę na taką działalność.

Napisano

Oto wyciąg z regulaminu:

Celem działalności Klubu Kierowcy jest m. in.:

Udzielanie Członkom Klubu pomocy finansowej poprzez pośrednictwo C&C w opłacaniu nałożonych na nich mandatów związanych z ruchem drogowym

W sumie nie wiadomo, czy to jest rzeczywiście przekazanie środków na grzywnę (co by sugerował fragment o pomocy finansowej), co byłoby karalne, jak wskazał kol. PunTomas, czy też oni ze składek finansują mandat (wtedy byłoby tylko niekaralne pośrednictwo). W tym sensie składki byłyby swojego rodzaju rezerwą mandatową.

Napisano

Ja znam te firme z innej strony - wpis do bazy znakowanych pojazdow. W cenie znakowania bylo umieszczenie danych o aucie w ich bazie na rok czasu. Zgodnie z umowa - po roku, jesli nie oplace - wycofaja wpis. Przyszedl druczek na wplate ale to olalem, a po uplywie 2 roku od znakowania pojazdu przyszli po platnosc z odsetkami za drugi rok. Zlodziejska firma i tyle, troche z nimi powalczylem. Jeszcze wpierali, ze takiego zapisu w umowie nie bylo, szkoda gadac.

Jesli z mandatami beda dzialac podobnie, to nalezy sie spodziewac, ze wnioski beda rozpatrywali na nie - kasa bedzie im sie zapelniac, jedni zrezygnuja, ale nowi przyjda.

Napisano

> Art. 57. § 1. (62) Kto organizuje lub przeprowadza publiczną zbiórkę

> ofiar na uiszczenie grzywny orzeczonej za przestępstwo, w tym i

> przestępstwo skarbowe, wykroczenie lub wykroczenie skrabowe,

> albo nie będąc osobą najbliższą dla skazanego lub ukaranego

> uiszcza za niego grzywnę lub ofiarowuje mu albo osobie dla niego

> najbliższej pieniądze na ten cel,

> podlega karze aresztu albo grzywny.

> § 2. Podżeganie i pomocnictwo są karalne.

mozna sie z tym zgodzic ale nie do końca...oni prawdopodobnie dzialaja na zasadzie pelnomocnictwa(w domysle - placenia mandatow)... (ja im place 39 zł kwartalnie - czyli daje im pieniadze na placenie mandatow)...wydaje mi sie ze na taka ewentualnosc oni sie zabezpieczyli...prawnie

A jesli chodzi o drugą kwestie...duzo ludzi zadaje sobie pytanie dlaczego im sie to oplaca (tej firmie?)...drodzy panstwo oni przeciez tych pieniedzy nie trzymaja w sejfie tylko nimi obracaja co przynosi im zysk...(ja w banku mniej wiecej)

Kolejnym sprawą jest "uznaniowość" ... to oni decyduja czy mandat zaplaca czy nie... to jest najlepszy z haczykow, niepodwarzalny bo zawarty w umowie...i w razie wytoczenia im powodztwa cywilnego ta klauzula zawarta w umowie ich chroni

Ze wzgeldu na tę wlasnie klauzule nie polecalbym korzystania z uslug tej firmy ...pozdrawiam

Napisano

> czyli łamią prawo.

> ciekawe co mają wpisane w działalości.

> ktoś musiał wydać zdogę na taką działalność.

Przecież to nie jest w sensie formalnym - żadne ubezpieczenie. To nie może być ubezpieczenie, bo byłoby z mocy prawa nieważne.

To jest "świadczenie dla członka klubu", a te 39 zł to nie składka ubezpieczeniowa, tylko jakaś "opłata członkowska". Nigdzie na stronie C&C nie ma o ubezpieczeniu mowy, i w całym regulaminie tego czegoś nie ma ani jednego słowa "ubezpieczenie".

http://www.klubkierowcy.pl/ - Regulamin.

REGULAMIN KLUBU KIEROWCY

I. NABYCIE PRAW CZŁONKA KLUBU KIEROWCY

1. Członkiem Klubu Kierowcy staje się osoba, która wyraziła zgodę na przechowywanie i przetwarzania podanych przez nią danych użytkowanego samochodu i danych osobowych w Ogólnopolskim Banku Ochranianych Samochodów (zwanym dalej OBOS) administrowanym przez Centrum Obsługi Informatycznej Danych Sp.z o.o. (zwanym dalej C&C).

2. Członkostwo Klubu Kierowcy jest płatne po upływie każdych kolejnych 12-tu miesięcy od daty nabycia członkostwa.

....

Działalność Klubu Kierowcy prowadzonego przez C&C ma na celu zapewnienie Członkom Klubu będącym użytkownikami samochodów pomocy i poczucia bezpieczeństwa, a w szczególności:

...

b) Świadczenie kierowcom pomocy w trudnych sytuacjach związanych z użytkowaniem samochodu poprzez:

- Udzielanie Członkom Klubu pomocy finansowej poprzez pośrednictwo C&C w opłacaniu nałożonych na nich mandatów związanych z ruchem drogowym

Napisano

Przyszło mi na myśl jeszcze jedno wyjście - oni mogą pożyczać pieniądze na opłacanie mandatów, a potem je ściągać z odpowiednimi odsetkami.

Napisano

> Przecież to nie jest w sensie formalnym - żadne ubezpieczenie. To nie

> może być ubezpieczenie, bo byłoby z mocy prawa nieważne.

> To jest "świadczenie dla członka klubu", a te 39 zł to nie składka

> ubezpieczeniowa, tylko jakaś "opłata członkowska". Nigdzie na

> stronie C&C nie ma o ubezpieczeniu mowy, i w całym

> regulaminie tego czegoś nie ma ani jednego słowa

> "ubezpieczenie".

to wygląda to dokładnie tak samo jak system argentyński.

tam też nikt nie mówi o kredycie tylko pożyczce.

poprostu gra słówek żeby zgrabnie i miło oszukiwać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.