Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe sprężyny i amortyzatory przód JTD.

Featured Replies

Napisano

Witam !! Przyszedł czas na wymianę sprężyn z przodu , siadły do 36 cm a ma być 38,5 , przy okazji wymienię amorki . Planuję zakup takiego zestawu http://www.allegro.pl/item553106153_sprezyna_sprezyny_fiat_stilo_1_9jtd_115_przod.html

http://www.allegro.pl/item559216863_amortyzatory_bilstein_fiat_stilo_przod_gaz.html

Interesują mnie opinie kolegów którzy eksploatują podobny zestaw - jak się sprawuje ? szczególnie jeśli chodzi o komfort jazdy . Pozdrawiam.

Napisano

> Interesują mnie opinie kolegów którzy eksploatują podobny zestaw -

> jak się sprawuje ? szczególnie jeśli chodzi o komfort jazdy .

W archiwum wszystko jest napisane. old.gif Wystarczy użyć słów kluczowych w wyszukiwarce. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W archiwum wszystko jest napisane. Wystarczy użyć słów kluczowych w

> wyszukiwarce.

Przebiłem się kolejny raz przez prawie 1000 wiadomości i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie JAK?? (zestaw który wielu kolegów założyło sądząc po deklaracjach a i zdjęciach nowo zakupionych amorków i sprężyn ) sprawuje się po ? kkm przebiegu . Przepraszam 20.GIFkolegę ZWOLAKA za męczenie tematu ale wolę wydać "sianko" na sprawdzony praktycznie zestaw. Pozdrawiam.

Napisano

Wiesz, gdybym musiał zmieniać amortyzatory, to na pewno brałbym gazowe MONROE i nie kombinował. Założyłem takie kiedyś jeszcze do CC i fajnie się na nich jeździło.

Co do sprężyn, sam miałbym dylemat...

Napisano

> Co do sprężyn, sam miałbym dylemat...

Monroe robi chyba również sprężyny do Stilo.

Lubię tę firmę, skoro amory robią dobre, to sprężyny chyba też ?

Napisano

> Witam !! Przyszedł czas na wymianę sprężyn

Parę dni temu wymieniłem amortyzatory przód i tył, sprężyny przód wymieniane były jakiś miesiąc wcześniej (pękła jedna). Sprężyny z tyłu czekają jeszcze na wymianę.

Po tych zabiegach stilak nie kładzie się w zakrętach, jest trochę twardszy, ale... po wjechaniu w dziurę w jezdni czy przejechaniu przez śpiącego policjanta słychać jak koła dobijają do podłoża. Też tak ktoś ma?

Napisano

Mam bilsteiny B4 wszędzie i sprężynki szwedzkie... mo ze z 35.000 km jak dla mnie to dość miekko.... ale OK

dobijania nie zauwazyłem..... nie wiem w jaka dziure musiał bym wjechać...

Napisano

Witam!

Niedawno zalozone Kayaba,

na razie ok

Wazne aby zmienic oslony i odboje wraz z amorami, moga byc problemy z gwarancja.

Napisano

Ja będe kupował sprężyny od abartha 2.4 selespeed - są troche wyższe od tych standardowych .

A amory będe brał monroe gazowo-olejowe (gaz pod niskim ciśnieniem) - ludzie je chwalą.

Wszystko jest w formie "będę",bo zbieram kase na ten cały zestaw zawieszenia ,bo troche to wyjdzie...

sprężyny org w aso2 x 212 zł sztuka =424 zł + 2 amory na przód ~400zł + robocizna +odboje itp pierdoły = mad.gif

Ktoś wie co daje taka rzecz jak magic chamber (monroe)? Warto to mieć ? Cena tego nie jest duża(30zł?)

Napisano

Witam!

> zawieszenia ,bo troche to wyjdzie...

> sprężyny org w aso2 x 212 zł sztuka =424 zł

Spezyny 130zl

+ 2 amory na przód ~400zł

Jak dostaniesz za 200zl olejowo gazowe to pogratulowac:)

Licz sie tak ze 250 za sztuke, przy dobrych wiatrach

> + robocizna +odboje itp pierdoły =

robocizna roznie, odboje i oslony ok 100zl

Pozdrawiam

Napisano

jak dla mnie to dość miekko.... ale OK

chodziło mi o to, że jest twardszy od oryginału, ale do F1 to oczywiście jeszcze kawałek cool.gif

> dobijania nie zauwazyłem..... nie wiem w jaka dziure musiał bym

> wjechać...

To "dobijanie" to taki dziwny objaw. Słychać to w momencie opuszczania się koła, a nie podnoszenia. Wpadło mi do głowy, że może jeszcze odboje, bo nie zdążyłem wymienić. Pamiętam też, że kolo miał taki sam przypadek w nissanie primerze. Była sprowadzona na twardszych amortyzatorach, a po wymianie na "katalogowe" przypadłość ustała. Sam już nie wiem ocb spineyes.gif ale pomijając wszystko jeździ się gitowo.

Napisano
  • Autor

No nareszcie coś się ruszyło w temacie smile.gif sprężyny szwedzkie ale z amortyzatorami dylemat bo BILSTEIN B4 i MONROE mają dość wyrównane opinie. Myślę że zdecyduje CENA . W przyszłym tygodniu kupuję bo obniżone zawieszenie zaczyna być uciążliwe . Pozdrawiam.

Napisano

po wjechaniu w dziurę w jezdni czy przejechaniu

> przez śpiącego policjanta słychać jak koła dobijają do podłoża.

> Też tak ktoś ma?

ja tak mam drogi Kolego, to zawieszenie, które ja mam strasznie głośno pracuje, a co ciekawe na szarpakach wyszła wzorowa sprawność. Pewnego razu jak podjeżdżałem pod krawężnik był taki dźwięk z tego amorka, że pomyślałem o pęknięciu opony. Będę musiał coś pomyśleć, bo na naszych polskich drogach tak jeździć na dłuższą metę się nie da.

Napisano

>...a co ciekawe na szarpakach wyszła wzorowa

> sprawność....

Koledzy nie sugerujcie się do końca wynikami testów sprawności amortyzatorów z tzw. "szarpaków".

Testy te, wielokrotnie nie są odzwierciedleniem faktycznego stanu amortyzatorów. Należy pamiętać, że w skład układu zawieszenia wchodzą również sprężyny, które są elementem resorującym. Ich charakterystyka i sprawność mają również wpływ na wynik pomiaru. Generalnie nie jest to bowiem tylko test amortyzatorów, ale układu zawieszenia. Dlatego wynik końcowy nie zawsze jest miarodajny.

Z doświadczenia wiem, że po wymianie amortyzatorów na tylnej osi, których sprawność oscylowała w granicach 50% na nowe, test wykazał 63% sprawności nowych amortyzatorów...

Były to amortyzatory tego samego producenta. Wymieniłem je w ramach reklamacji, po czym okazało się, że te również wykazują sprawność w zbliżonym przedziale. Zmieniłem stację diagnostyczną, bo sugerowano, że mogą mieć uszkodzone urządzenia. Nic to nie dało...

Sprężyny, które miałem założone były firmy Eibach, miały inną ch-kę pracy i tłumienia niż seryjne, dlatego nawet nowe amorki pokazywały tylko 60+/- % sprawności.

Napisano

Z kolei mój mechanik mówi, że winą głośnej pracy zawieszenia może być to, że w Stilaczach wahacz + sworzeń są połączone na stałe. W omedze np, którą jeżdżę te części są osobne dzięki temu zawieszenie inaczej pracuje. Będę coś z tym kombinował.

Napisano

> Koledzy nie sugerujcie się do końca wynikami testów sprawności

> amortyzatorów z tzw. "szarpaków".

<.....................................................>

a popytaj dobrego diagnostę - nowe amortyzatory nigdy nie wykażą 100% sprawności - "zużycie" na testach w granicach 75% świadczą o pełnej sprawności amortyzatora !

Pkt 9 faq kącikowego nono.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

W moim aucie przednie sprezyny i wahacze wymienilem ze 2 msce temu, ale przy duzych dziurach dalej cos tlucze mi z przodu ;|

Ponadto od czasu wymiany przy nierownosciach na drodze/dziurach z przodu po lewej stronie slysze nieraz dziwny wysoki dzwiek, przypominajacy cwierkanie :|||

Wczoraj przy okazji odwiedzilem ASO w Łodzi (BILEX), zeszlo sie kilku mechanikow bujali Stilonem we wszystkie strony, w koncu poszli sie przejechac, po powrocie oznajmili ze:

- wg nich ten wysoki dzwiek moze pochodzic ze sprezyny, ktora wg nich jest lekko skrzywiona lub z tego, ze podczas wymiany wahaczy skrecono je gdy kola wisialy w powietrzu, przez co po opuszczeniu auta wszystko jest naprezone i moze wydawac takie dziwne dzwieki.

- co do stukow z przodu powiedzieli, ze prawdopododobnie jest jakis luz w drazku kierowniczym i gdy to pracuje moze stukac, ale jak dla mnie to nie jet stukanie tylko walenie takze nie wiem co o tym sadzic :/ (z tego co powiedziano drazek to 1000 złociszy);

aha pytalem o znizki dla klubowiczow autokacika i nikt nie wiedzial o co chodzi ;-)

pzdr

Luke

Napisano

> - co do stukow z przodu powiedzieli, ze prawdopododobnie jest jakis

> luz w drazku kierowniczym i gdy to pracuje moze stukac, ale jak

> dla mnie to nie jet stukanie tylko walenie takze nie wiem co o

> tym sadzic :/ (z tego co powiedziano drazek to 1000 złociszy);

Dotyczy to chyba przekładni kierowniczej, a nie drążka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.