Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] c14nz dziura w obrotach ...

Featured Replies

Napisano

Witam,

moja ślicznotka nabawiła się dziwnej przypadłości, mianowicie przy rozpędzaniu auta występuje "dziura w obrotach" wyczuwalna najlepiej na 3-m biegu. Wrzucam bieg dodaje gazu, silnik wyczuwalnie zamula, po czym zaczyna wchodzić na obroty... Niedawno działo się podobnie, przy rozpędzaniu autko potrafiło szarpnąć raz czy dwa i wtedy zaczynało przyśpieszać, powodem był pęknięty izolator świecy, pomogła wymiana, teraz nie wiem co to może być, gdyż autko nie szarpie... Dzięki z góry za wszelkie sugestie, bow.gif

Napisano

Zdejmij tłumik grinser006.gif (jak to kiedyś powiadał Smoleń).

A poważnie, odłączałeś akumulator na minutkę?

Napisano
  • Autor

> Zdejmij tłumik (jak to kiedyś powiadał Smoleń).

> A poważnie, odłączałeś akumulator na minutkę?

Nie odłączałem...

Napisano

Zdejmij kopułkę i zobacz czy nie ma za dużo syfu na stykach (ew. wypalone styki co przerabiałem ostatnio).

Napisano
  • Autor

> Zdejmij kopułkę i zobacz czy nie ma za dużo syfu na stykach (ew.

> wypalone styki co przerabiałem ostatnio).

Kopułka czysta... Autko zwyczajnie ciągnie dopiero od pewnego zakresu obrotów, wrzucam bieg długo nic i w jednym momencie zaczyna przyśpieszać... (brak obrotomierza, więc nie wiem jakiego, ale przypuszczam, że od około 1,5-2k rpm)

Napisano

> Kopułka czysta... Autko zwyczajnie ciągnie dopiero od pewnego zakresu

> obrotów, wrzucam bieg długo nic i w jednym momencie zaczyna

> przyśpieszać... (brak obrotomierza, więc nie wiem jakiego, ale

> przypuszczam, że od około 1,5-2k rpm)

A taką teorię zapodam, którą w sumie mój mechanik zapodał i kilka innych osób (podobny objaw posiadam): sprzęgło i jego zbliżający się koniec.

Napisano
  • Autor

> A taką teorię zapodam, którą w sumie mój mechanik zapodał i kilka

> innych osób (podobny objaw posiadam): sprzęgło i jego zbliżający

> się koniec.

Czym mechanik podparł teorię??

Napisano

> Czym mechanik podparł teorię??

Wolniejszymi obrotami silnika i mała siła wpływająca na prędkość pojazdu chyba tarcie na sprzęglę czy tam docisku (podkreślam nie znam się) i dopiero po wkręceniu auta na obroty powodowało odczuwalne przyspieszenie.

Ale dodam w dobie kryzysu mechanik słabo zarabia i szuka klienta (mnie wink.gif)

Napisano
  • Autor

> Wolniejszymi obrotami silnika i mała siła wpływająca na prędkość

> pojazdu chyba tarcie na sprzęglę czy tam docisku (podkreślam nie

> znam się) i dopiero po wkręceniu auta na obroty powodowało

> odczuwalne przyspieszenie.

> Ale dodam w dobie kryzysu mechanik słabo zarabia i szuka klienta

> (mnie )

W sumie na biegu jałowym odczuwam lekki spadek obrotów... Tak czy owak moja tarcza jest w stanie agonalnym, więc to może rzeczywiście to, chociaż powiem szczerze, że im cieńsza tarcza i bardziej zużyty docisk tym silnik powinien mieć lżej, stąd w wielu przypadkach ślizganie sprzęgła, kiedy to silnik wchodzi na obroty a auto nie przyspiesza... Nie wiem, też nie jestem w temacie sprzęgieł. ..

Dodam, że komputer nie wyrzuca żadnych błędów...

Napisano
  • Autor

Zauważyłem przez kilka ostatnich dni, że autko miewa tak, że ciągnie z dołu bez problemu lub tak że muli przy dodawaniu gazu, tak jakby się dławiło a po chwili już przyśpiesza... Raz jest ok a raz zamula... Czy przyczyną może być czujnik położenia przepustnicy?? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Nie.

Może kolega zasugerować co jest ewentualną przyczyną takiego stanu??

Napisano

Rozumiem, że odłączenie akumulatora nie pomogło.

Jak się autko zachowuje gdy depniesz od razu do dechy, a nie dodajesz stopniowo gazu?

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że odłączenie akumulatora nie pomogło.

> Jak się autko zachowuje gdy depniesz od razu do dechy, a nie dodajesz

> stopniowo gazu?

Jak wciskam gaz do deski to silnik tak jakby się zalewał\dławił...

Czy może się zdarzyć, że poszedł klin na górnym kole i koło trzymane tylko przez śrubę zmienia położenie?? Dodam, że są dni kiedy auto ciągnie od samego dołu obrotów a są takie, że dławi się do ok. 2 tys. rpm...

Napisano

Bardzo wątpliwa teoria z tym klinem ,moja też ma podobne objawy tzn na lpg bo na benzynie ok ,u mnie to chyba dawka gazu za bogata ,przewody wymienione kopułka i palec też także powód mulenia nie określony 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo wątpliwa teoria z tym klinem

Klin już raz się obciął co kosztowało mnie generalkę głowicy... Nie mniej jednak autko zamula i w pewnej chwili już odzyskuje moc i ciągnie...

Napisano

To nie koło. Efekt występuje niezależnie od stopnia nagrzania silnika?

Napisano
  • Autor

> To nie koło. Efekt występuje niezależnie od stopnia nagrzania

> silnika?

Przeważnie na ciepłym motorze...

Napisano
  • Autor

> Zrób pomiary czujnika temp. dla kompa.

ok, jakich wartości powinienem się spodziewać??

Napisano

> ok, jakich wartości powinienem się spodziewać??

hmm.gif

przybliżone wartości:

20° - 2,9kOhm

40° - 1,4kOhm

70° - 0,5kOhm

100° - 300 Ohm

Napisano
  • Autor

> przybliżone wartości:

> 20° - 2,9kOhm

> 40° - 1,4kOhm

> 70° - 0,5kOhm

> 100° - 300 Ohm

Nie mierzyłem nigdy czujnika, ale chyba najlepiej będzie rozgrzać auto i mierzyć czujnik kiedy silnik będzie stygł?? Oczywiście drugim miernikiem kontrolując temp w okolicy czujnika..

Napisano

> Nie mierzyłem nigdy czujnika, ale chyba najlepiej będzie rozgrzać

> auto i mierzyć czujnik kiedy silnik będzie stygł?? Oczywiście

> drugim miernikiem kontrolując temp w okolicy czujnika..

oczywiście ok.gif

Napisano

Ja chyba cos podobnego odczowam w 1.6 8v. Co prawda na gazie czegos takiego nie mam ale na benzynce dokladnie jak kolega opisuje w okolicach 2rpm jakby mial dziure chwilowa. Nie zawsze to wystepuje, ale jadnak sie zdarza.

Napisano

Witam kolegów. Z tym samym problemem się borykam. Wyłącznie na gazie takie zjawisko występuje u mnie. Mam wrażenie wtedy, że auto waży z 4 tony. Mam nowe kable,świece, paluszek oraz kopułkę. Gaz regulowałem w grudniu. Może z zapłonem coś pokombinujmy?

Jak myślicie?

Napisano

Ja kupiłem czujnik temp do kompa postaram się go jutro wymienić dziś nie dałem rady bo przeszkadza istalacja lpg ,jak wymienie napisze czy objawy zniknęły ,do tego asia ostatnio gorzej zapala z rana tzn odpali na chwilke zgaśnie ponownie odpalam pracuje chwile nierówno i wsio gra czyt w archiwum że to też może być wina czujnika wink.gif

Napisano

> napisze czy objawy zniknęły ,do tego asia ostatnio gorzej zapala

> z rana tzn odpali na chwilke zgaśnie ponownie odpalam pracuje

> chwile nierówno i wsio gra czyt w archiwum że to też może być

> wina czujnika

Ja bym podejrzewal bardziej cisnienie paliwa u Ciebie.

Do pomierzenia i czy nie scieka do zbiornika.

Napisano

> Ja bym podejrzewal bardziej cisnienie paliwa u Ciebie.

> Do pomierzenia i czy nie scieka do zbiornika.

Da się sprawdzić ok.gif wymienie czujnik temp ,zaleje jakiś dodatek do benzyny i dotankuje może to wystarczy wink.gif(autko na lpg więc benzyny niewiele w baku się kula ) dzięki za sugestię 20.GIF

Napisano

> Da się sprawdzić wymienie czujnik temp ,zaleje jakiś dodatek do

> benzyny i dotankuje może to wystarczy (autko na lpg więc

> benzyny niewiele w baku się kula ) dzięki za sugestię

Lepiej niech Ci sie wiecej zacznie kulac. Pompe paliwa moze szlak trafic jesli ciagle ona dziala.

Napisano
  • Autor

Jak się zastanowię to i u mnie poziom paliwa rzadko przekracza 10-12 litrów i często wyjeżdżam je do oparów, pompa mogła się uszkodzić i daje słabe ciśnienie... hmm.gif

Napisano

Czujnik temp do kompa wymieniony ,do tego przeczyszczona kopułka aparatu wraz z palcem (EPS nie polecam ,wymienione niedawno a już wygląda beznadziejnie) ,efekt autko na benzynie przyśpiesza elegancko grinser006.gif na gazie nie sprawdzałem bo się akurat skończył no.gif wieczorem na stację więc jutro napisze jak jest na gazie ,teraz nie wiem co było powodem zmulania czy czujnik (teraz wątpie) bardziej przekonuje mnie kopułka słabej jakości ,po czyszczeniu wygląda ok ale pewnie nie na długo angryfire.gif

Napisano
  • Autor

Prowadzę swoją w poniedziałek do elektryka, niech chłopina szuka ...

Napisano
  • Autor

Przyprowadziłem dziś auto od elektryka, powiedział ze podniósł ciśnienie na wtryskiwaczu, wyregulował zapłon ale cudów nie mam się co spodziewać bo sprężanie na cylindrach jest po 9 frown.gif Ciśnienie w układzie zasilania 1,5 atm, niby że ok, bo lipa jest dopiero poniżej 1 atm. Całość kosztowała mnie 100 PLN smile.gif Czy pomogło?? Trudno powiedzieć, bo nie zdarzyło mi się aby astra przymuliła przy ruszaniu kiedy wracałem od tego szpenia do domu, ale czasem tak miała ze nie muliła a na drugi dzień już tak... Potrzebuję zrobić więcej km, wtedy napiszę coś konkretniej... hmm.gif

Napisano

Zmierz przy okazji spalanie, bo 1.5 bara to dwa razy tyle ile powinno być.

Napisano
  • Autor

> Zmierz przy okazji spalanie, bo 1.5 bara to dwa razy tyle ile powinno

> być.

Zgadza się 3 atm powinny być na nowej pompce. Spalanie ok 6,5 - 6,8l/100km w mieszanym, nigdy astra nie spaliła mi więcej... Może któryś z kolegów ma na sprzedanie pompkę w dobrym stanie?? bow.gif

Napisano

Chyba się nie zrozumieliśmy wink.gif. Prawidłowe ciśnienie na wtryskiwaczu to ok. 0,75 bara. Ty masz 1.5 bara, więc 2x za duże.

Gmeranie przy regulatorze ciśnienia paliwa to nie najlepszy sposób na dziury w obrotach wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Chyba się nie zrozumieliśmy . Prawidłowe ciśnienie na wtryskiwaczu to

> ok. 0,75 bara. Ty masz 1.5 bara, więc 2x za duże.

> Gmeranie przy regulatorze ciśnienia paliwa to nie najlepszy sposób na

> dziury w obrotach .

1.5 bara daje pompka paliwa, nie wiem do jakiej wartości elektryk podniósł ciśnienie wtrysku paliwa...Powiedział, że "trochę".. hmm.gif Taki zabieg może zwiększyć zużycie paliwa??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.