Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tanie nowe alufelgi z allegro

Featured Replies

Napisano

> z ciekawości zapytam widziałes proces produkcyjny ??

Felg aluminiowych do samochodów nie grinser006.gif

Napisano

> Felg aluminiowych do samochodów nie

bo myslałem ze cos wiesz na ten temat z praktycznej strony oprócz teorii wink.gif

Napisano

> a konkretniej ?? bo odpowiedz jakas taka mało precyzyjna

> tak w twojej teori

niby pracujesz w ronalu a chcesz aby wrozył z kart, jak wg. Ciebie mam odpowiedziec Ci, tysiacpincet sto dziewincet??

moge procentowo jedynie oszacowac koszt formy wzgledem reszty kosztow co zrobiłem, innego sposobu nie ma, zbyt wiele zmiennych w postaci wzoru felgi, rozmiaru, materiału itd.

> oczywiscie masz racje ale ... dla ciebie najwazniejszy jest rozstaw i

> otwor centralny

> i myslisz ze chinczycy sa tacy madrzy i tylko oni tak to robia ??

mysle ze nie, ale proponuje cofnac sie do 1 posta i przeczytac o czym tutaj rozmawiamy, ja odnosze sie własnie do tych felg a nie innych-bo te podobno sa takie złe i niedobre...

> a wiesz co z jednej formy (czyt. kokili) mozesz sobie produkowac ??

> wielkie g .....

mysle ze nie, bo z 1 formy moge zrobic felge i do VW i do RENO i do Fiata, co znaczaco obnizy mi koszt

Napisano

> bo myslałem ze cos wiesz na ten temat z praktycznej strony oprócz

> teorii

a to teoria z praktyka w ronalu jest rozbiezna???

Napisano
  • Autor

> a to teoria z praktyka w ronalu jest rozbiezna???

rozmawialem telefonicznie z kimś z tej firmy Bopss, ktora sprzedaje na allegro omawiane tutaj chińskie alusy. Poza otrzymaniem informacji, po które dzwoniłem, dowiedziałem się także pewnej ciekawostki mianowcie, że sprzedają w dużych ilościach alufelgi do różnych salonow samochodowych tylko z dekielkiem z odpowiednim logo.

Napisano

> a to teoria z praktyka w ronalu jest rozbiezna???

moja teoria nie ale ...

twoja teoria z moja praktyka niestety jest rozbiezna

Napisano
  • Autor

> hehe i tu Ci ściemnił.

być może tak ale moze jednak jest w tym ziarenko prawdy

Napisano

> moja teoria nie ale ...

> twoja teoria z moja praktyka niestety jest rozbiezna

to pokaz w którym miejscu hehe.gif

Napisano

> być może tak ale moze jednak jest w tym ziarenko prawdy

i to ziarenko prawdy to pewnie TATA wink.gif

Napisano

do jakich dealerów dostarcza ? Ja dostarczam do Toyoty, Seata, Kia. na poziomie centrali oczywiście. ciekawe który importer bierze od niego felgi

Napisano

> gydby były to te same auta, a rozniły sie cena i znaczkiem, kupiłbym

> tansze.

Czyli powinieneś być przeciwny produktowi o nazwie chińska felga wink.gif bo to nie sa takie same felgi jak firmowe, różnią sie co najmniej wagą a co za tym idzie użytymi materiałami wink.gif

Napisano

> to nie sa takie same felgi jak firmowe, różnią sie co najmniej

> wagą a co za tym idzie użytymi materiałami

Chińskie felgi o których tutaj rozmawiamy nie różnią się wagą od podobnych rozmiarowo "europejskich", przynajmniej nie są to jakieś znaczące różnice.

Tak, ważyłem zlosnik.gif

Napisano

> Czyli powinieneś być przeciwny produktowi o nazwie chińska felga bo

A sprawdziłeś wagi "firmowych"- popularnych?

Napisano
  • Autor

A więc tak, wspomniane chińskie alufelgi nie posiadają jednak certyfikatów TUV ani PIMOT (czyli znak bezpieczeństwa "B"), bynajmniej te od firmy BOPSS bo tylko tam dzwoniłem. W moim przypadku, a w zasadzie mojego teścia, kiedy auto ma jeszcze na gwarancji jest to trochę przeszkadzająca rzecz. Nie chcę aby doszło do sytuacji kiedy przyjedzie do serwisu z jakąs usterką i chęcią gwarancyjnej jej naprawy a tu ASO powie, że anulują gwarancjęgdyż zauważono zmiany w aucie niezgodne z jakimiś tam wymaganiami. Podobna sytuacja moze być przy odpukać stłuczce i rozliczaniu szkody z autocasco.

Zdaję sobie sprawę, ze są to sytuacje mocno hipotetyczne, które nie koniecznie mogą się zdarzyć ale kto wie.

Druga sprawa, w miejscowym serwisie opon, felg itp, który handluje też felgami wyceniono mi felgi ATT wraz ze srubami, wentylami, załozeniem opon, wyważeniem i montażem na 1300pln.

Chinskie na allegro, ktore mnie interesowały kosztowały 909pln plus śruby czyli około 1000pln, do tego załozenie opon, wyważenie i montaż kół i jest około 1100pln.

Przy takich stosunkach cen i na podstawie powyższych informacji teściu zdecydował się na ATT. Prawdę mowiąc zrobiłbym tak samo jeśli kupowałbym dla siebie jednak dodam, ze po tym wątku nie jestem wcale wrogiem felg chińskich, a argumenty i opinie ich posiadaczy mnie przekonały, po prostu w tym konkretnym przypadku oszczędność okazuje się nie aż tak wielka.

Dzięki wszystkim za opinie.

Napisano

i teraz powiedz mi w jaki sposób ta firma moze dostarczać felgi do dealerów jeżeli nie posiadają one certyfikatów ?

Napisano

> i teraz powiedz mi w jaki sposób ta firma moze dostarczać felgi do

> dealerów jeżeli nie posiadają one certyfikatów ?

Telefon odebrał jakiś cieć albo się nie dogadali, bo felgi mają TUV i inne europejskie certyfikaty i Pimot chyba może im skoczyć grinser006.gif

Napisano

> Czyli powinieneś być przeciwny produktowi o nazwie chińska felga bo

odpisałem Ci ze nie kupie znaczka tylko produkt o okreslonych parametrach, czy bedzie tam napisane firma X czy Y jakie to ma znaczenie?

uzytymi materiałami tzn jakimi??

widze ze kiepsko z czytaniem i rozumieniem, postaram sie łopatologicznie...

wez jedno jabło i drugie jabłko, czy wg. Ciebie beda one miały identycznie taka sama wage??

a teraz porownaj dwie felgi powiedzmy firmy OZ w tym samym rozmiarze z innym wzroem czy beda miały taka sama wage??

no albo grasz wariata albo naprawde ciezko z logicznym mysleniem

Napisano

> Telefon odebrał jakiś cieć albo się nie dogadali, bo felgi mają TUV i

> inne europejskie certyfikaty i Pimot chyba może im skoczyć

przed rokiem był podobny temat(nawet kilka) zamieszczałem tam link do TUV tych felg.

Napisano
  • Autor

> i teraz powiedz mi w jaki sposób ta firma moze dostarczać felgi do

> dealerów jeżeli nie posiadają one certyfikatów ?

niewiem.gif być może tak jak pisałeś to był kit z tym zaopatrywaniem dealerów

Napisano
  • Autor

> przed rokiem był podobny temat(nawet kilka) zamieszczałem tam link do

> TUV tych felg.

kurcze, gościu, ktory odebral mówił, ze jest od sprzedazy bo jak zacząłem go pytać konkretnie czy dany model felgi, który mnie interesuje będzie miał otwór taki jak chcę czy będa musieli dobrać pierścień to dopytywał się kogoś z boku o szczegóły. O certyfikatach natomiast sam bez wahania mówił, ze nie mają pimotów tuvów, pamiętam, ze dodał ,ze u nas w Polsce TUV nie jest wymagany.

W tym serwisie u mnie w miescie gdzie zamówię te ATT też mieli chińskie felgi firmy TSR, powiem, ze z wygladu niczym się nie różiły od stojacych obok ATT, Dezentów czy nawe OZ albo Dotz, jednak sprzedawca mówił, ze także nie posiadają certyfikatów. Dodał też, ze specjalnie ich nie polecają ale oczywiście sprzedają jak ktoś świadomie chce i jednak sporo tego idzie. Jak zapytałem czy wobec tego mieli kiedyś przypadek, ze np. felga była krzywa, ze byly problemy z wyważaniem, że ktoś przyjechał z reklamacją na np. powłokę lakierniczą, to gość stweirdził, ze w sumie nie ale wie Pan i takie tam. Powiedziałem mu, ze mnie nie przekonał a te ATT zamówię tylko dla świętego spokoju, ze to dla teścia a ten się cyka o tą gwarancję itp itd.

Napisano

> kurcze, gościu, ktory odebral mówił, ze jest od sprzedazy bo jak

> zacząłem go pytać konkretnie czy dany model felgi, który mnie

> interesuje będzie miał otwór taki jak chcę czy będa musieli

> dobrać pierścień to dopytywał się kogoś z boku o szczegóły. O

> certyfikatach natomiast sam bez wahania mówił, ze nie mają

> pimotów tuvów, pamiętam, ze dodał ,ze u nas w Polsce TUV nie

> jest wymagany.

> W tym serwisie u mnie w miescie gdzie zamówię te ATT też mieli

> chińskie felgi firmy TSR, powiem, ze z wygladu niczym się nie

> różiły od stojacych obok ATT, Dezentów czy nawe OZ albo Dotz,

> jednak sprzedawca mówił, ze także nie posiadają certyfikatów.

> Dodał też, ze specjalnie ich nie polecają ale oczywiście

> sprzedają jak ktoś świadomie chce i jednak sporo tego idzie. Jak

> zapytałem czy wobec tego mieli kiedyś przypadek, ze np. felga

> była krzywa, ze byly problemy z wyważaniem, że ktoś przyjechał z

> reklamacją na np. powłokę lakierniczą, to gość stweirdził, ze w

> sumie nie ale wie Pan i takie tam. Powiedziałem mu, ze mnie nie

> przekonał a te ATT zamówię tylko dla świętego spokoju, ze to dla

> teścia a ten się cyka o tą gwarancję itp itd.

i sam widzisz ze nawet "oponiarz" nie poda Ci co jest złego w tych felgach tylko opinia na zasadzie ten tego.

natomiast jezeli masz od reki dostepne felgi pod domem, w tej samej cenie to zadna roznica co kupisz, wazne abys Ty był zadowolony ok.gif

Napisano

nie mają na chińszczyznę TUev. My na nasze felgi na wszelki wypadek mamy też PIMOTY

Napisano

tak sledze ten post i wtrace swoje 5 groszy...

dla przykladu odnosnie jakosci wyrobow z aluminium..

najlepszy mi znany przyklad

Oplowski silnik C20XE a dokladniej jego glowice...

-KS400

-KS700

-COSCAST (najlepsza i najbardziej poszukiwana)

o tyle ile silnik traktuje sie normalnie

to i KS 400 wytrzymuje .. ale juz przy ostrzejszej jezdzie sa notoryczne przypadki ze glowica sie krzywi i sporo materialu trzeba zebrac przy planowaniu..

o COSCAST nigdy jeszcze nie slyszalem i nie czytalem takiego przypadku zeby z nimi byly problemy... tak wiec mozna oszczedzic na odlewie...

a jesli chodzi o felgi...

Kolega miał w POLO własnie chinczyki a na nich opona o profilu 45... po około 2 miesiacach nie dało sie juz ich wywazyc.

moj wniosek, i moje odczucia...

CHinczyki owszem super alternatywa ale tylko w przypadku opon o profilu baloniastym tak okolo 60 zlosnik.gif i do normalnej spokojnej jazdy.

Napisano

> CHinczyki owszem super alternatywa ale tylko w przypadku opon o

> profilu baloniastym tak okolo 60 i do normalnej spokojnej

> jazdy.

Przecież nikt nie mówił, że chce te felgi stosować do nawet "amatorskiego wyczynu". Poza tym wyczynowcy jeżdżą na stalowych zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.