Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poważny problem z autem :(

Featured Replies

Napisano

Witam,

Byłem dzisiaj w stacji diagnostycznej ponieważ auto ma nie równe obroty. Podłączyli pod examiner i na początku wykazało błąd cewka 1 cewka 2. W sumie dziwne bo jak by 2 cewki były walnięte to by na dwóch garach chyba nie chodził ? Najgorsze, że pokazywało zbyt duże ciśnienie powietrza czyli gdzieś łapie lewe powietrze. Silnik pracuje głośno i facet powiedział, że to może być wałek rozrządu. Jutro ściągne pasek od alternatora i jak silnik będzie dalej tak głośno pracował chyba będzie trzeba robić remont frown.gif Zanim to jednak zrobię chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was miał podobny przypadek.

Objawy:

- pali ponad 20 litrów

- na wolnych telepie autem

- silnik głośno pracuje

Wymieniłem:

- nowe świece

- nowe kable

- nowa sonda

- czyszczony silniczek krokowy

- sprawdzaliśmy miernikiem map sensor -> jest ok

- sonda działa

- sprawdzaliśmy czujnik temperatury i mieliśmy wątpliwości ale examiner nie wykazał uszkodzenia czujnika temperatury. Czy examiner w ogole wykaze ze czujnik jest uszkodzony ?

Coś trochę nie chce mi się wierzyć , że to może być wałek rozrządu bo auto nigdy nie było katowane a z tego co czytałem to 1.6 nie miały problemów z wałkiem.

W postach wyczytałem też o pękniętym kolektorze czy możecie napisać czy objawy są podobne jak u mnie ?

Nie wiem w sumie czego szukać. Jak macie jakieś pomysły co mógłbym sprawdzić zanim zacznę robić remont to byłbym wdzięczny. Jak faktycznie wałek to nawet nie wiem czy się opłaca naprawiać bo to już będą spore koszty frown.gif

Pozdrawiam

Napisano

jak to wałki rozrzadu to posiadam takie ,i cały silnik na sprzedarz...

Napisano

Kolega z BBTP miał w 1,6 zaraz po kupnie przypadek taki.

Silnikiem trzepało na obrotach i głośno chodził,

rozrząd był źle założony.

Napisano

> Kolega z BBTP miał w 1,6 zaraz po kupnie przypadek taki.

> Silnikiem trzepało na obrotach i głośno chodził,

> rozrząd był źle założony.

Witam, tak jak kolega napisal wyzej moze to byc wina rozrzadu, a mechanik ustawi rozrzad i wezmie jak za remont silnika . Przejedz sie do innego mechanika i powiedz zechesz sprawdzic ustawienie paska rozrzadu.

Napisano
  • Autor

Rozrząd był zmieniany 45tys temu a auto mam od szwagra który miał go 3 lata wiec dobrze znam historię samochodu. Jeszcze nie sprawdzaliśmy rozrządu, zaraz idę sprawdzić czy po odłączeniu alternatora dalej będzie głośno chodził wtedy będzie wiadomo że to na 100% coś w silniku. Ciekawe jest jeszcze to że pod czas przyspieszania coś gwiżdze z silnika niczym turbina.

Jeszcze mam takie pytanko. Na examinerze pokazwalo cisnienie powietrza ok 5.00 i facet powiedział tylko " łochocho" , zlecieli się inni mechanicy i potwierdzili, że za duże i łapie lewe powietrze. Pytanie, jaki czujnik sprawdza cisnienie powietrza ? Czy jeśli na examinerze pokazalo za wysokie oznacza to ze na 100% własnie łapie lewe powietrze czy może po prostu czjnik który to bada przekłamuje ? Jeśli łapie lewe powietrze to czy są jakieś typowe miejsca dla tego samochodu gdzie mogłoby się dostawac ?

Co do wałków rozrządu to jak faktycznie będą do wymiany to będę zainteresowany kupnem ale nowych. Na używane się nie zdecyduje bo nie chce za chwile mieć ten sam problem.

edit:

właśnie zadzwoniłem do sklepu fiata i powiedzieli mi, że nie ma już tych do mojej wersji i trzeba wymienić wałek z kołem rozrządu. Jeden wałek to koszt 1200 zł pad.gifpad.gifpad.gif czyli widzę już tylko 2 rozwiazania. 1 uśmiecham się do kolegi i kupuje używany 2 padake puszczam w dużą przepaść i sprzedaje na części angryfire.gif

Napisano

> Rozrząd był zmieniany 45tys temu a auto mam od szwagra który

Ja jeszcze jakiś czas temu takie charakterystyczne terkotanie rozrządu. Winny okazał się pasek który ocierał o obudowę, wymienili wtedy panewki oporowe na wale i pasek szedł już cały czas swoim torem.

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno ważne. Badaliśmy czujnik temperatury miernikiem. Przy temperaturze 40 stopni powinien mieć 2 kiloomy a miał trochę ponad 1. Nie mam 100% pewności co do tego pomiaru bo trudno sprawdzić jaką temperaturę ma silnik jedynie patrząc na to co pokazuje kontrolka temperatury. Z tego co wiem te czujniki dosyc często padaja. Na examinerze facet nic nie mówił o tym czujniku i żadnego błedu nie było. Pytanie czy jeśli czujnik temperatury jest walniety examiner po prostu pokazuje błędną temperaturę czy pokazuje błąd na zasadzie "Uzkodzony czujnik temperatury". Przepraszam za takie pytanie ale nie mam 100% pewnosci a objawy by były podobne jak by właśnie ten czujnik padł.

Napisano

> Pytanie czy jeśli czujnik temperatury

> jest walniety examiner po prostu pokazuje błędną temperaturę czy

> pokazuje błąd na zasadzie "Uzkodzony czujnik temperatury".

Examiner powinien odczytać i wyświetlić temperaturę z czujnika , tyle że jeśli sygnał z niego nie jest poza zakresem to żadnego błędu nie wykaże .

Trzeba więc po wykręceniu porównać rezystancję czujnika z jego cha-ką dla kilku temperatur i sprawa będzie jasna ok.gif

Napisano

> czy ktoś z was miał podobny przypadek.

> Objawy:

> - pali ponad 20 litrów

moj weekend palil 15l jak padla cewka . odpalal i smigal ok ale obroty byly w caly swiat i strzelal na gazie .

--------------------

TNIJ CYTATY ! old.gif

Iron

Napisano
  • Autor

> moj weekend palil 15l jak padla cewka . odpalal i smigal ok ale

> obroty byly w caly swiat i strzelal na gazie .

Jak się zorientowałeś, że padła cewka ? Na examinerze wykazało ? Może u mnie to samo bo cały czas wyskakiwał błąd cewka 1, cewka 2 ale doszliśmy do wniosku, że chyba 2 garach by nie chodził. Zastanawiam się jaki to może mieć związek ze zwiększonym spalaniem.

Napisano

> Jak się zorientowałeś, że padła cewka ? Na examinerze wykazało ? Może

> u mnie to samo bo cały czas wyskakiwał błąd cewka 1, cewka 2 ale

> doszliśmy do wniosku, że chyba 2 garach by nie chodził.

> Zastanawiam się jaki to może mieć związek ze zwiększonym

> spalaniem.

jak doszedlem ? a tak ze strzelal na gazie na dwu kompletach swiec i dwu kompletach przewodow wiec nic innego nie zostalo jak podmiana cewki - ostatni element WN zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Silnik dzisiaj rozebraliśmy. Rolki rozrządu się rozleciały. Wałki pozbijane frown.gif

Jak ktoś ma na sprzedaż wałki rozrządu do 1.6 + szklanki to proszę priv. Pilne !

Napisano

> Silnik dzisiaj rozebraliśmy. Rolki rozrządu się rozleciały. Wałki

> pozbijane

> Jak ktoś ma na sprzedaż wałki rozrządu do 1.6 + szklanki to proszę

> priv. Pilne !

to jakim cudem ci auto jeździło ż zabitymi wałkami?? Jak poleciały rolki to auto nie miało prawa zapalić, a co dopiero jeździć.....

pozatym co to znaczy głośno pracuje??

Napisano
  • Autor

> to jakim cudem ci auto jeździło ż zabitymi wałkami?? Jak poleciały

> rolki to auto nie miało prawa zapalić, a co dopiero jeździć.....

> pozatym co to znaczy głośno pracuje??

auto jezdzilo ale raz ze bylo slabe dwa ze cos było słychać w silniku jakieś dzwonienie. Jak otworzylismy obudowe od rozrzadu to normalnie wyleciała blacha która jest w rolce. Ta blacha ciela pasek i cudem pasek nie strzelił. Wyciągnelismy rolki i się całkowicie rozleciała. Rolka napinająca pęknieta. Wyciągneliśmy wałki, oglądaliśmy i widać ze krzywki są zbite. Jak z góry patrzysz na krzywkę to widać, że jest szersza i w ogóle gołym okiem widać, że jest zbita. Auto jeżdziło tak jak napisałem jedynie paliło mi teraz ok 20l

Napisano

zapodaj foto tych waleczkow, bo jestem ciekaw jak to wyglada

Napisano
  • Autor

> zapodaj foto tych waleczkow, bo jestem ciekaw jak to wyglada

Pod koniec tygodnia postaram się zrobic foty to wrzucę. Ktoś z was orientuje się gdzie można w miare taio kupić popychacze do 1.6 ? Na allegro pełno popychaczy i wałków ale tylko do 1.4. Swoją drogą trochę dziwne, że się krzywki poodbijały. W 1.4 jest wada fabryczna ale żeby w 1.6 się tak stało ? Olej wymieniam co 10tys i głównie leje mobil. Nie wściekam się chyba, że przez to, że testowałem na A2 auto ? Rozrząd był wymieniany 45tyś temu. Wymieniał go kolega i mówi, że rolki też były wymienione wtedy. Żeby rolki się rozleciały po 45tys ? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> a jaki masz przebieg ?

165 tys

Napisano

> 165 tys

260 tys i mozna powiedziec, ze nic niepokojacego pod maska sie nie dzieje.

postaraj sie o foty, bo ciekawosc mnie zjada

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzisiaj odebrałem auto od mechaników. Wymienione wałki, nowy rozrząd. Auto chodzi cichutko i dostało powera jakiego dawno nie czułem w tym aucie ale nadal jest problem z obrotami oslabiony.gif . Obroty falują i czasami na wolnych potrafi zgasnąć.

- wymienione kable

- świece

- nowe wałki

- rozrząd

- nowa sonda

- map sensor ok

- czujnik temperatury ok

Komp nie pokazywał błędów. Czytałem na śmietniku wykład patre ale nie mam już pomysłu co może być nie tak oslabiony.gif Wydaje mi się, że to może być wina cewki bo jeszcze cewki nie wymieniałem zlosnik.gif idzie się załamać. Macie jakieś pomysły gdzie szukać ?

Dodam jeszcze tylko, że marchewa się nie pali i krokowiec też działa.

Napisano

> Dzisiaj odebrałem auto od mechaników. Wymienione wałki, nowy rozrząd.

> Auto chodzi cichutko i dostało powera jakiego dawno nie czułem w

> tym aucie ale nadal jest problem z obrotami . Obroty falują i

> czasami na wolnych potrafi zgasnąć.

> - wymienione kable

> - świece

> - nowe wałki

> - rozrząd

> - nowa sonda

> - map sensor ok

> - czujnik temperatury ok

> Komp nie pokazywał błędów. Czytałem na śmietniku wykład patre ale nie

> mam już pomysłu co może być nie tak Wydaje mi się, że to może

> być wina cewki bo jeszcze cewki nie wymieniałem idzie się

> załamać. Macie jakieś pomysły gdzie szukać ?

> Dodam jeszcze tylko, że marchewa się nie pali i krokowiec też działa.

przepustnice mozesz wysprzatac (wlacznie z silniczkiem krokowym) , wiazke i wtyczki posprawdzac . nie wiem w jakim zakresie faluja ci obroty ale nawet w nowych autach czasem skacza

Napisano

Sprawdź podciśnienie w kolektorze ssącym.......powinno być 300mmHg.

Napisano
  • Autor

Jaka wada fabryczna w 1.4?

Moje auto ma 12 lat i nigdy nie bylo zadnych problemow z jednostka napedowa. Rozrzad byl wymieniany normalnie po 60-sciu tysiacach km.

Zawieszenia nie ma, wszystko trzeszczy - ale silnik jest nie do zdarcia.

Ogolnie moj i inne Bravy to zlom - ale silnik 1.4 to najlepsze co jest w tym zlomie.

Pzdr

Pawel

Napisano
  • Autor

> Jaka wada fabryczna w 1.4?

> Moje auto ma 12 lat i nigdy nie bylo zadnych problemow z jednostka

> napedowa. Rozrzad byl wymieniany normalnie po 60-sciu tysiacach

> km.

> Zawieszenia nie ma, wszystko trzeszczy - ale silnik jest nie do

> zdarcia.

> Ogolnie moj i inne Bravy to zlom - ale silnik 1.4 to najlepsze co

> jest w tym zlomie.

> Pzdr

> Pawel

To, że jeszcze ci nie poleciał wałek to się po prostu ciesz. 1.4 powiadasz najlepszy silnik ? Pozostawię to bez komentarza.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź podciśnienie w kolektorze ssącym.......powinno być 300mmHg.

Jutro jadę podłączyć pod kompa choć lewego powietrza raczej już nie powinien łapać. Auto ma super moc i jeździ bez zarzutów tylko na wolnych falują obroty i jak się rozgrzeje to często gaśnie.

Takie pytanko do was. Jak rozłączam przewód odprowadzający opary ten przy zbiorniczku płynu do spryskiwaczy to nagle auto dostaje wyższe obroty. Czy to może mieć coś wspólnego ? Gdzie się ten przewód kończy i jak go ewentualnie sprawdzić / przepchać ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.