Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

croma multijet i EGR

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu w Cromie 2006 rok z silnikiem 1.9 multijet 16V 150 KM zapaliła się kontrolka silnika, po podłączeniu w ASO do skanera okazał się ze winny jest EGR (błąd zbyt małego przepływu)

oczyiwście w ASO Fiata stwierdzono, że EGR jest do wymiany, na moje pytanie odnośnie czyszczenia powiedzieli, że nie ma to sensu , co ciekawenie było pogorszenia przyśpieszenia, poza świecąca się lampką zero negatywnych efektów,

ASO zamówiło EGR ale niestety czas oczekiwania to 3 tygodnie bo ponoć jest z nimi jakiś problem

niewiele myśląc poczytałem na kąciku, że wato spróbowac oczyścić EGR i wykorzystałem Waszą instrukcję, wczoraj go rozkręciłem - ilośc syfu była porażająca był rownież zatarty czpień cewki, wszystko elegancko wyczyściłem, czpień uruchomiłem

wszytko zamontowałem, podłączyłem się do złącza OBDII i przy pomocy interfejsu EL323 oraz programu PCMSCAN

skasowałem błędy.

wyjechałem delikatnie i bingo wszystko ok lampka się nie zapala ale próbuje depnąć na gaz, a auto wcale nie przyśpiesza jakieś namiastki przyśpieszenai odzywają się powyżej 3 tyś ale i tak jest koszmar, turbine słychać jak wcześniej

Koledzy biegli w ropiakach - CO SIĘ STAŁO???

winny jest uruchomony EGR, czy skasowanie błędów (tylko co to może mieć do rzeczy - w ASO tez kasowali), a może jakieś programowanie po czyszczeniu potrzebne?

akumulator odłączyłem na godzine - nie pomogło...

PROSZĘ O POMOC

Napisano

> Nikt nie ma pomysłu....

Wszystko wskazuje jednak, ze zawór jest w pozycji otwartej lub częsciowo otwartej... sprawdź jeszcze raz czy czpień pracuje mięciutku i delikatnie - bez napiecia - i czy chowa sie cały do końca

Zapieczony trzpień nie jest łatwo odblokować...

A i jeszcze jedno - uszczelka - miedzy zaworem a cewką - czy nie zapomniałeś o niej i czy przypadkiem lekko nie otwiera zawór- zawsze możesz popuścic te 4 śruby i sprawdzić na niedokreconym zaworze czy jest OK ...

Napisano
  • Autor

> Wszystko wskazuje jednak, ze zawór jest w pozycji otwartej

<................................................>

tam uszczelki nie było wcale bo w 1.9 150 konnym już nie ma podkładki, a nacięcia odprowadzające sadzę są bezpośrednio w obudowie

Pkt9 faq kącikowego nono.gif

Napisano

> tam uszczelki nie było wcale...

bo cwani księgowi je wycofali , w sumie nie są konieczne , ja też nie miałem i nic się nie działo; ale jak chcesz to bez problemu kupisz w aso

Napisano
  • Autor

> a sprawdziłeś po czyszczeniu czy trzpień się rusza

tak,męczyłem się z godzine najpierw był zatraty później sam opadał ciekawe ze jak go wciskam to na samym końcu tak wystajac z 3 mm ma dość silne sprężynowanie

Napisano
  • Autor

> Wszystko wskazuje jednak, ze zawór jest w pozycji otwartej lub

> częsciowo otwartej... sprawdź jeszcze raz czy czpień pracuje

> mięciutku i delikatnie - bez napiecia - i czy chowa sie cały do

> końca

pacuje leciutko -sam opada, ale nie da sie do końca wcisnać bo 3 mm przed końcem sprężynuje (wyraźny opór sprężyny)

Napisano

> pacuje leciutko -sam opada, ale nie da sie do końca wcisnać bo 3 mm

> przed końcem sprężynuje (wyraźny opór sprężyny)

Niestety nie znam zaworu w JTD - 150 KM niewiem.gif

Ale nie przypuszczam aby sama cewka różniła się od 115 JTD 120 / 140 MJTD po modyfikacji ( plastykowa obudowa )

Normalnie ten trzpień powinien chować sie do końca - na równo z podstawą cewki. Jesli wystaje 3 mm to prawdopodobnie na tyle otwiera zawór i cała "para" z turbiny idze w tłumik. Wlazło tam do środka tyle sadzy, że nie może sie poddać - stukałeś nim ? wylatywała sadza ? hmm.gif

Ja osobiście podłożył bym podkładkę lub podkładki na te 3 mm odsuwając cewkę od zaworu i sie upewnił

Napisano
  • Autor

> Niestety nie znam zaworu w JTD - 150 KM

> Ale nie przypuszczam aby sama cewka różniła się od 115 JTD 120 / 140

<..............................................>

>

stukałem psikałem i wylatywała masa sadzy w końcu lecitko chodził ale te 3mm zostało i też w sumie ładnie chodziło ale stanowczo sprężynowało... tak jakby na końcu sprężynka była...

Następnego upomnienia nie będzie ! zolta.gif

Napisano

> sprężynowało... tak jakby na końcu sprężynka była...

W JTD było by to niedobrze..... old.gif

Kup sama cewkę na allegro - nową a i wstaw tą magiczną blaszkę Fiata... w innym watku jest o tym mowa własnie do 150 KM

Napisano
  • Autor

no i byłem w ASO i co ciekawe nie ma błędów, egr pracuje ale jak twierdzi mechanik:

"nie tak źle aby był błąd jak przed czyszczeniem, ale nie tak dobrze aby było przyśpieszenie, bo jak źle pracuje to sprężarka nie doładowuje"

Rozumiecie coś z tego????

egr w ASO nie mają i co fajne jest niedostępny w Fiacie tongue.gif bo podobno posypały sie na raz w tysiącach aut i nie dają rady z produkcją

auto przyśpiesza jak mały fiat czyli nie przyśpiesza wcale, wciskanie gazu do podłogi przy np 1500 obrotów nie daje najmniejszego natychmiastowego efektu, dopiero dostaje kopa powyżej 3500 obrotów i jest to natychmiastowe przyśpieszenie tak jakby ktoś przywalił w tyłek zlosnik.gif

na allego oczywiście zaworów mnogo ale do 150 konnego 16 zaworowego nie ma ani jednej sztuki pad.gif

Napisano

> egr w ASO nie mają i co fajne jest niedostępny w Fiacie bo podobno

> posypały sie na raz w tysiącach aut i nie dają rady z produkcją

Polityka nie zamrażania kasy - nie ma na stanie , ale szybko sprowadzą (do 3 dni zwykle) - z tym posypaniem się w tysiącach aut to na inny kącik - taki z kv....

Napisano
  • Autor

>bez problemu

> kupisz w aso

W aso mówią, że nie wiedzą o co chodzi bo EGR to jedna nierozbieralna część, może ktoś ma nr katalogowy tej podkałdki pomiedzy cewką, a mechanizmem EGR

Napisano

dopiero teraz odpisuję, ale bana zaliczyłem - niesłusznie mad.gif

OK popatrzmy , silnik 1.9 16v Multijet :

zgodnie z rysunkiem z epera , masz taki jak ja zawór egr i jest on rozbieralny od kolektora hehe.gif

strzałką zaznaczyłem gdzie masz tą 'zaślepkę' zamontować i otoczyć ją z 2 stron uszczelkami z rysunku

282178799-egrcroma.jpg

numery wyżej podałem , co to za 'poproki' w tym aso robią

post-102794-14352501074467_thumb.jpg

Napisano

Znaczy potrójna uszczelka typu "kanapka"? Dwie starego typu, a między nimi ta z dziurkami? A czemu to nie mozna założyć tylko jednej,.. nowej? hmm.gif

Napisano

tak , taki sandwich

podobno żeby była szczelność , bo ta blaszka ma inną fakturę niż kolektor i egr

Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj w ASO i w końcu dostali zawór wymienili i jest ok, na pytanie o uszczelkę zaprowadzili mnie do komputera i okazało się z jakiekoś opisu, że ona do likwidacji braku mocy przy 2500 - 3000 jeśli tego braku mocy nie ma to sie jej nie montuje ponieważ i tu UWAGA jeszcze bardziej skraca żywotność EGR-a poprzez fakt, że zmniejsz ich przepływ za EGR (przy kolektorze) spaliny mają tam przez to wieksze ciśnienie i więcej sadzy przedostaje się na cewke powodując jej szybsze zacieranie

I co Wy na to?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.