Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony bieznikowane

Featured Replies

Napisano

Witam

Chciałem zapytać o opony bieżnikowane.A mianowicie czy jest sens je wogole kupowac?I czy sa o wiele gorszej jakości od opon nowych?I czy lepiej kupic bieznikowane czy jakies uzywane?Wiosna juz jest( na razie tylko w kalendarzu bo za oknem snieg), ale mimo wszystko nie dlugo bedzie trzeba zmieniac opony a na razie mi sie nie usmiecha wywalic ponad 400zl na nowe,a chciałbym cos kupic taniego zeby przejezdzic ten sezon chociasz, no i nastepny moze zeby.GIF

I czy po bieznikowanych oponach mozna sie spodziewac jakis niespodzianek na dordze?

Takie pierwsze lepsze na allegro znalazlem:

http://moto.allegro.pl/item588863211_letnie_opony_155_70r13_bieznikowane_wyprzedaz.html

Chciałbym poznac Wasze zdanie, i w razie czego kupic te bieznikowane albo szukac jakis dobrych uzywek smile.gif

Napisano

kupiłem przed zimą do palio 2 sztuki na przednią oś... chciałem sprawdzić ile te bieżnikowane warte... powiem Ci że żyłowałem całą zimę... i ponad połowa bieżnika jeszcze jest... czyli przy spokojnej jeździe... bez palenia gumy to i 3-4 sezony pojeździsz spokojnie smile.gif na kolejną zimę kupie wszystkie 4 nowe bieżnikowane... ^^

Napisano

wszystko zależy od jakości bieżnikowania

czy jest tylko 'wymieniony' bieżnik, czy jest to 'nalewka', czyli wydarta guma z czoła opony i jej boków, sprawdzenie karkasu i zrobienie całości od nowa

czasami na szkielecie jakiegoś dunlopa czy michałka mamy oponkę z dziwnym bieżnikiem i trudną do wymówienia nazwą, ale za stówkę 893goodvibes.gif

Napisano

O nalewkach to niestety same negatywne rzeczy...

W Kangoo miałem dwie nalewki na przód założone przed początkiem sezonu letniego. W sezonie zrobiłem około 30kkm i oponki do wymiany, ale to półdostawczak także może dlatego tak wyszło.

Napisano
  • Autor

http://moto.allegro.pl/item589531726_opony_letnie_bieznikowane_155_70r13_promocja.html

Znalazłem kolesia z okolic moich smile.gif to chociasz koszty przesyłki bylbym do przodu smile.gif a 66zł za opone...to w sumie podobna cena do tych lepszych uzywek z jakims wiekszym bieznikiem...Tylko ze tymi oponami bieznikowymi nie mialem jeszcze do czynienia w mojej niezbyt dlugiej karierze kierowcy i dlatego pytam o rade smile.gif

Napisano

to chociasz koszty przesyłki bylbym do przodu

Koszty przesyłki, które są darmowe? smile.gif

Napisano

jak załadowałes auto i przeciażyłeś oponę (przegrzałeś pod obciążeniem), to mogła się rozlecieć

w terenie nalewki sa np bardzo popularne, bo tanie i z twardej gumny robione, a na karkasie z cieżarowych opon niezadko waytogo.gif

co do osobowego auta, to musiałbym się zastanowić nad zakupem takiej gumy, czasami w końcu lata się po autobanie, czy ostrych winklach

jak sprzedający/producent daje gwarancję, to raczej nie ma źle - nowy bieżnik, nowe boki i jeśli dobry proces wulkanizacji tego wszystkiego, to chyba będzie dobrze

Napisano
  • Autor

> to chociasz koszty przesyłki bylbym do przodu

> Koszty przesyłki, które są darmowe?

Ty,nawet nie zauwazyłem zeby.GIF hhe to jak cos niech wysyła zeby.GIF nie bede benzyny tracic wink.gif

Napisano

Na zimę bym może się zdecydował na bieznikowane, ale na lato chyba jednak już nie.

Strasznie piszczą na zakrętach, co niektórych kręci a niektórych denerwuje wink.gif Osobiście do tych drugich należę smile.gif Ja bym kupił używkę - widzisz kto ją zrobił oraz ile bieżnika zostało.

Napisano
  • Autor

> Strasznie piszczą na zakrętach, co niektórych kręci a niektórych denerwuje

Bardzo by mi to nie przeszkadzało,wazne zeby troche ta opona wytrzymała ( sezon albo i dwa ) i zeby na mokrym jakos sie sprawowała

Napisano

> Witam

> Chciałem zapytać o opony bieżnikowane.A mianowicie czy jest sens je

> wogole kupowac?I czy sa o wiele gorszej jakości od opon

> nowych?I czy lepiej kupic bieznikowane czy jakies uzywane?Wiosna

> juz jest( na razie tylko w kalendarzu bo za oknem snieg), ale

> mimo wszystko nie dlugo bedzie trzeba zmieniac opony a na razie

> mi sie nie usmiecha wywalic ponad 400zl na nowe,a chciałbym cos

> kupic taniego zeby przejezdzic ten sezon chociasz, no i

> nastepny moze

> I czy po bieznikowanych oponach mozna sie spodziewac jakis

> niespodzianek na dordze?

> Takie pierwsze lepsze na allegro znalazlem:

> http://moto.allegro.pl/item588863211_letnie_opony_155_70r13_bieznikowane_wyprzedaz.html

> Chciałbym poznac Wasze zdanie, i w razie czego kupic te bieznikowane

> albo szukac jakis dobrych uzywek

mialem opony tego producenta i nie polecam . kupilem na raz dwa komplety na lato i zime . letnie nie daly rady bo sie pokazaly pekniecia na czole opony a zimowe nawet nawet ale tylko dwa sezony wytrzymaly i na koniec 3go odpadl bieznik tak jak to widac na drogach kiedy odleci z ciezarowego zlosnik.gif firma zabrala 3 letnie z peknieciami i oddala kase . zimowe przezyly gwarancje wiec trafily do kosza a 4ta letnia wisi w piwnicy na pamiatke zle wydanych pieniedzy zlosnik.gif

Napisano

Jeździ się na bieżnikowanych tragedia miałem w maluchu na tyle założyłem potem praktycznie łyse i już było o niebo lepiej bo na zakręcie to aż mi dupę wyżucało na tych nalewkach. Osobiściepreferują nowe o naprzukład takie:

http://www.ceneo.pl/;004c2111;0112-0;017P1-134882P2-135095P3-135173.htm

ewentualnie używki.

Tam na ceneo to masz praktyczniie o 2 dychy drożej ale jest już wybór: Dębica, sawa itp. Zrobisz jak uważasz ale pamiętaj nowej nigdy nie będziesz żałował że kupiłeś beksa.gif

Napisano

> http://moto.allegro.pl/item586001927_markgum_165_65_14_bieznikowane_165_65r14_lodz.html

> takie miałem w uno i muszę powiedzieć, że na suchym to stawał dęba,

tez takie mam w cienkim i jest ok , myśle ,ze duzo zalezy od firmy z jakiej pochodzą

> ale na mokrym trzeba było ostrożnie.

> wygląd niezgorszy

Napisano

> Witam

> Chciałem zapytać o opony bieżnikowane.A mianowicie czy jest sens je

> wogole kupowac?I czy sa o wiele gorszej jakości od opon

> nowych?I czy lepiej kupic bieznikowane czy jakies uzywane?Wiosna

> juz jest( na razie tylko w kalendarzu bo za oknem snieg), ale

> mimo wszystko nie dlugo bedzie trzeba zmieniac opony a na razie

> mi sie nie usmiecha wywalic ponad 400zl na nowe,a chciałbym cos

> kupic taniego zeby przejezdzic ten sezon chociasz, no i

> nastepny moze

> I czy po bieznikowanych oponach mozna sie spodziewac jakis

> niespodzianek na dordze?

> Takie pierwsze lepsze na allegro znalazlem:

> http://moto.allegro.pl/item588863211_letnie_opony_155_70r13_bieznikowane_wyprzedaz.html

Nie wygłupiaj się z bieżnikami, których historii do końca nie możesz być pewien...

416zł za nowe opony to jest aż tak dużo? KLIK!

Napisano

Przetestowane miałem tylko zimowe o nazwie Profil i jestem naprawdę bardzo zadowolony. ok.gif

Napisano

> kupiłem przed zimą do palio 2 sztuki na przednią oś... chciałem

> sprawdzić ile te bieżnikowane warte... powiem Ci że żyłowałem

> całą zimę... i ponad połowa bieżnika jeszcze jest... czyli przy

> spokojnej jeździe... bez palenia gumy to i 3-4 sezony pojeździsz

> spokojnie na kolejną zimę kupie wszystkie 4 nowe

> bieżnikowane... ^^

albo nowe albo bieżnikowane.... nie mogą być nowe bieżnikowane....

Napisano

guma (opona) po 3-4 latach traci swoje właściwości, opona bieżnikowana nie będzie spełniała swojej roli w 100%. Guma niestety parcieje i zużywa się choćby leżała na magazynie to po kilku latach jest do wywalenia... polak jednak potrafi bieżnikować nawet kilkunastoletnie oponki. z boku opony są datowane- rok,tydzień.

Napisano

Temat wałkowany już setki razy.

NOWE, NOWE i jeszcze raz NOWE!!!!!

Kupno opon to nie jest tankowanie samochodu, opon nie kupujesz co miesiąc tylko około trzy razy na cały żywot samochodu. Więc po co oszczędzać na oponach?

Kup choćby i najtańsze ale nowe.

Co nowe to nowe.

Na taich rzeczach sie nie oszczędza, bo w sumie nic nie zaoszczędzisz.

Napisano

> Temat wałkowany już setki razy.

> NOWE, NOWE i jeszcze raz NOWE!!!!!

> Kupno opon to nie jest tankowanie samochodu, opon nie kupujesz co

> miesiąc tylko około trzy razy na cały żywot samochodu. Więc po

> co oszczędzać na oponach?

> Kup choćby i najtańsze ale nowe.

> Co nowe to nowe.

> Na taich rzeczach sie nie oszczędza, bo w sumie nic nie

> zaoszczędzisz.

dokładnie

ja miałęm już opony nowe, później używane, później bieżnikowane, teraz uważam, że najlepiej kupować nowe, bo zmiana opon to też koszt 10-15zł za sztukę, co przy używanej oponie ma dosyć znaczącą wartość. Lepiej kupić 2 nowe niż cztery używane ok.gif

Napisano
  • Autor

> Lepiej kupić 2 nowe niż cztery używane

Przekonaliście mnie smile.gif jednak nie będe oszczedzał i kupie 4 nowe oponki smile.gif zdecyduje się chyba na savy,mam zimoweczki tej formy i jestem z nich zadowolony smile.gifJak ktos pisał wyżej po prostu na nie ktorych rzeczach nie ma co oszczedzac old.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.