Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Low oil pressure - stop engine ??

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu przy zapalaniu autka (1,9 JTD - 115km) po dłuższym postoju wyświetla mi się komunikat jak w temacie... Wystarczy wyłączyć silnik i uruchomić ponownie i jest ok. Przy rozruchu "na ciepło" komunikat się nie pojawia. Auto było podłączane do komputerka (nie w ASO) i nie wykazuje żadnych błędów. Przeglądy robione regularnie przebieg 70 tys. Czy może ktoś się spotkał z czymś takim i wiec gdzie leży przyczyna. Nie przeszkadza to w użytkowaniu ale nie chce żeby coś poważniejszego się stało przez zaniedbanie. Z góry dzięki za odpowiedź.

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że poziom oleum sprawdziłeś i jest w normie ?

Tak poziom oleju jest w porządku. Miałem te objawy przed przeglądem jakieś 5tys. temu, po przeglądzie nadal jest to samo:/ (nowy olej, poziom - 5 "kropek" podczas uruchamiania auta na wyświetlaczu)

Jak już się auto uruchomi i zgasi problem znika przy kolejnych uruchomieniach... występuje tylko po dłuższym (całonocnym) postoju.

Napisano

>(nowy

> olej, poziom - 5 "kropek" podczas uruchamiania auta na

> wyświetlaczu)

Przepraszam ze tak zapytam, ale czy poziom oleju w kropkach sie tylko w dieslach pokazuje? smile.gif

Napisano

> (...) (nowy olej, poziom - 5 "kropek" podczas uruchamiania auta na wyświetlaczu)

Sprawdź fizycznie, w benzynie nie mam elepstrycznego wskaźnika, "Low oil pressure" komunikuje konieczność "dolewki" ok.gif

Napisano
  • Autor

> Że tak powiem ... w benzynie się nie pokazuje

A nie wiem jak jest w benzyniaku, taki nie miałem przyjemności jechać;) oki sprawdzę fizycznie ile jest na bagnecie.

Napisano

Tylko, że komunikat, nie jest o niskim poziomie oleju, tylko o braku odpowiedniego ciśnienia, może pompa oleju? Duży przebieg masz? widzę, że 70tyś, ale czy na pewno ? wink.gif

Napisano

Moja rada podjechać do kogoś kto dysponuje miernikiem cisnienia oleju i sprawdzić wartości ,pomiar na rozgrzanym silniku ,chociaż na zdrowy rozum jak sie zapala tylko na zimnym i po dłuższym postoju to może być wadliwy filtr oleju ,jest w nim widoczna guma która ma za zadanie nie dopuścić do spływania oleju z filtra do miski mogła się podwinąć ,wybrzuszyć etc. skutek jest taki że czas wzrostu ciśnienia na poziomie czujnika przekracza czas nastawiony na kompie ok 5 sek powyżej tego generowany jest komunikat nawet jak kontrolka zgaśnie ,ale, sprawdzić nie zawadzi koszta to ok. 30-50 zł.

Napisano
  • Autor

> Tylko, że komunikat, nie jest o niskim poziomie oleju, tylko o braku

> odpowiedniego ciśnienia, może pompa oleju? Duży przebieg masz?

> widzę, że 70tyś, ale czy na pewno ?

Raczej tak jak kupowałem to miałem książkę serwisową i sprawdzałem w ASO Fiata na komputerze przebieg itp. Dzięki za podpowiedź, ciśnienie sprawdzę przy najbliższej okazji, a filtr oleju to chyba przy następnym przeglądzie (chyba ze to nie wiąże się z zalewaniem nowego oleju do silnika) bo był niedawno wymieniany.

Napisano

U mnie ten komunikat był początkiem padu akumulatora. Tzn pojawiał się sporadycznie i zawsze na zimnym silniku. Później na zimnym zaczął się pojawiać też high coolant no i aku padł. Więc proponuję sprawdzić aku, mimo, że teoretycznie jedno z drugim nie ma związku smile.gif

Napisano

Witam, u mnie w benzynie jak był słaby aku wyskakiwał błąd abs,po zmianie na nowy wszystko jest ok.

Napisano

W benzynie też się lubi czasem pokazać raz na 2 tygodnie podczas odpalania - wyświetli komunikat, piknie i zniknie.

Aku ma niecały rok a poziom oleju jest ok.

Myślę, że to normalne - przyczyna to może już dość rzadki olej - czas wymiany już minął. palacz.gif

Napisano

> W benzynie też się lubi czasem pokazać

Niestety w 2.4 sie pokazuje nie bez powodu sick.gif

Napisano

> Niestety w 2.4 sie pokazuje nie bez powodu

Ano coś musi być na rzeczy, bo u mnie po wymianie aku olejowe komunikaty zniknęły, nie ma że raz na jakiś czas muszą sie pokazać - teraz tylko check ok i czasem danger of ice 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Niestety w 2.4 sie pokazuje nie bez powodu

i tu sie zgadzam z przedmówca u mnie był to objaw poczatku padniecia panewek ,a dla kolegi dobra rada sprawdzic cis oleum tylko na rozgrzanym silniku na zimnym zawsze jest w normie

Napisano

> sprawdzic cis oleum tylko na rozgrzanym silniku na zimnym zawsze jest w normie

Ciśnienie na rozgrzanym pokazuje 3 /2 kreski na wolnych obrotach (bieg jałowy) wiec jest ok.

Napisano

u mnie podobne rzeczy się dzieją. mam nadzieję że to akumulator zeby.GIF od jakiegoś czasu - jak jest ciepły zwykle przy uruchamianiu silnika pokazuje się na zmianę:

clown.gif high coolant temperature

clown.gif low oil pressure

a od dzisiaj nowość!!

clown.gif abs failure

+ oczywiście nieśmiertelne STOP YOUR ENGINE

Napisano

> u mnie podobne rzeczy się dzieją. mam nadzieję że to akumulator

O to to właśnie ok.gif

Mi sie sporadycznie jeszcze pojawiał ASR i ESP failure hehe.gif

Instalacja elektryczna za dużo prądu ciągnęła po wymianie radia na niefabryczne i wykończyło mi aku.

Napisano

wczoraj pojawiała się nowość!!!

clown.gif esp failure

i co lepsze! od czasu do czasu

clown.gif rear fog bulb

trochę pomarudziła ale teraz śmiga znowy

ciekawe czy to ostatnie też skorelowane zlosnik.gifwink.gif

Napisano

W sumie niewiele Ci brakuje do kompletu możliwych failurów hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.