Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lekutki

Featured Replies

Napisano

Omcia trafiła na duży przegląd (nie do ASO oczywiście)

Wymienione

- rozrząd kpl.

- tarcze przód

- klocki przód

- świece

- łącznik stablizatora strona lewa

- pasek alternatora

- olej w silniku

- olej w skrzyni

Podciągnięty ręczny

Wyrok - 2700 złociszy. Tak więc lukutką mam kieszeń teraz zlosnik.gif

Tak się żalę, a nóż ktoś będzie pytał czy kosztowna jest jazda Omą 3,2 V6 zlosnik.gif

Napisano

> Omcia trafiła na duży przegląd (nie do ASO oczywiście)

> Wymienione

> - rozrząd kpl.

> - tarcze przód

> - klocki przód

> - świece

> - łącznik stablizatora strona lewa

> - pasek alternatora

> - olej w silniku

> - olej w skrzyni

> Podciągnięty ręczny

> Wyrok - 2700 złociszy. Tak więc lukutką mam kieszeń teraz

> Tak się żalę, a nóż ktoś będzie pytał czy kosztowna jest jazda Omą

> 3,2 V6

A ja myślałem ze do mojej VC wszystko jest takie drogie:

-filtr powietrza

-filtr kabinowy

-filtr oleju

-olej Mobil 5W30

260 zet robocizna własna zlosnik.gif

zostanie jeszcze:

-filtr paliwa 100 zeta

-pasek rozrządu 150 zeta (niby był wymieniany ale......)

-

Napisano
  • Autor

> A ja myślałem ze do mojej VC wszystko jest takie drogie:

> -filtr powietrza

> -filtr kabinowy

> -filtr oleju

> -olej Mobil 5W30

> 260 zet robocizna własna

> zostanie jeszcze:

> -filtr paliwa 100 zeta

> -pasek rozrządu 150 zeta (niby był wymieniany ale......)

> -

Wiesz w sumie, to jakbys zrobil wszystko to co u mnie to nie wiem ktory wyszedlby drozej.

Napisano

Troszkę dużo sobie życzysz za swoją bo tak bym pomyślał. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Troszkę dużo sobie życzysz za swoją bo tak bym pomyślał.

Ja sobie za nią tak liczę, bo ja jej nie chcę sprzdawać za bardzo.

Mam świetne auto, za te pieniądze nie kupie nic co by godnie zastąpiło mi Omę. Bez sensu się jej pozbywać w tej chwili.

Właśnie jest po przeglądzie, dostanie nowe oponki 235/45/17 smile.gif

Tym bardziej że chcę zrobić tą klape bagażnika samo otwieralną (a może i zamykaną na przycisk się uda) zlosnik.gif

Napisano

Bo właśnie mi sprzątnięto fajne 3.0 V6 z przed nosa. oslabiony.gif Będę się spokojnie rozglądał dalej.

Napisano

> Wyrok - 2700 złociszy.

Pięknie boje_sie.gif JA tyle chyba do dziś nie wydałem na materiały eksplatacyjne icon_rolleyes.gif

Napisano

mi za wymiane wszystkich plynow swiec kabli rozrzadu wszystkich hamulcow za wymiane uszczelek pod micha i pokrywami wzieli jedyne 3800 zlosnik.gif z saaba ciekawe ile aso by krzyknelo boje_sie.gif

Napisano

> Omcia trafiła na duży przegląd (nie do ASO oczywiście)

> Wymienione

> [...]

> Wyrok - 2700 złociszy. Tak więc lukutką mam kieszeń teraz

> Tak się żalę, a nóż ktoś będzie pytał czy kosztowna jest jazda Omą

> 3,2 V6

Dużo.

Dla porównania w Omedze 2.2 benzyna manual za analogiczny zestaw wyszłoby mi około 1200 - 1400 zł w zależności ile z tego zrobiłbym samodzielnie. Szacowałem koszty wymiany tarcz, łącznika i oleju w skrzyni bo tego nie miałem okazji zmieniać.

Z drugiej strony ja utopiłem 650zł, bo skusiłem się na tani komplet tłumików Bosala (niecałe 500 zł + 70 zł za montaż) który następnie musiałem szybko zdemontować (80zł) bo basowy pomruk był nie do zniesienia. oslabiony.gif

Napisano

Od sierpnia poza paliwem, parkingiem i myjniami praktycznie nic nie wkładałem w Omegę, ale teraz się szykuje też pusta kieszeń crazy.gifzlosnik.gif

Klocki przód, tył, szczęki ręcznego, wymiana oleju, filtra oleju, filtra powietrza, filtra kabinowego, wzmacnianie ograniczników drzwi, zmiana na letnie koła, druga rata OC. Możliwe że jeszcze uszczelniacze wtryskiwaczy, bo coś objawy minimalnego zapowietrzania się pojawiają. No i wypucować w środku po zimie by się przydało. No i przy wymianie klocków się obczai tuleje wahaczy jeszcze, bo one wieczne również nie są smile.gif

Napisano
  • Autor

> mi za wymiane wszystkich plynow swiec kabli rozrzadu wszystkich

> hamulcow za wymiane uszczelek pod micha i pokrywami wzieli

> jedyne 3800 z saaba ciekawe ile aso by krzyknelo

Za to można starą Corse albo Fiestę już kupić hehe.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Pięknie JA tyle chyba do dziś nie wydałem na materiały

> eksplatacyjne

Z drugiej strony, taki przegląd to rzadko. Następny rozrząd za 2 lata jakoś, a to rozrząd był tu najdroższy.

Do tego trzeba dodać, że ceny części poszły jednak w górę ostatnio bardzo.

Napisano
  • Autor

> Dużo.

> Dla porównania w Omedze 2.2 benzyna manual za analogiczny zestaw

> wyszłoby mi około 1200 - 1400 zł w zależności ile z tego

> zrobiłbym samodzielnie. Szacowałem koszty wymiany tarcz,

> łącznika i oleju w skrzyni bo tego nie miałem okazji zmieniać.

Ale z wymianą rozrządu?

Napisano
  • Autor

> wzmacnianie ograniczników

> drzwi

A co to? Czy tego nie robi się wtedy jak drzwi tak stukają przy otwieraniu i zamykaniu?

Ja tak mam i mnie to delikatnie wpienia zlosnik.gif

Napisano

> Z drugiej strony, taki przegląd to rzadko. Następny rozrząd za 2 lata

Dobrze, że ja mam łańcuch biglaugh.gif

Napisano

> Ale z wymianą rozrządu?

Za wymianę rozrządu dałem 50 zł, bo co prawda mechanik znajomy, ale też stwierdził że się łatwiej robi niż w moim starym samochodzie (Astra-F 1.6 8v). wink.gif Komplet rozrządu do tego silnika to 210-300 zł (Gates/Ruville - akurat kupiłem na allegro od zaufanego sprzedawcy).

Napisano

> A co to? Czy tego nie robi się wtedy jak drzwi tak stukają przy

> otwieraniu i zamykaniu?

> Ja tak mam i mnie to delikatnie wpienia

Najlepiej to robić jak jeszcze nie stukają, żeby wyeliminować w zarodku zlosnik.gif

Ja u siebie już we wrześniu w ASO kupiłem komplet części, ale jakoś nigdy czasu+ochoty+pogody w jednym momencie nie było, żeby się za to zabrać hehe.gif

Napisano

> Najlepiej to robić jak jeszcze nie stukają, żeby wyeliminować w

> zarodku

> Ja u siebie już we wrześniu w ASO kupiłem komplet części, ale jakoś

> nigdy czasu+ochoty+pogody w jednym momencie nie było, żeby się

> za to zabrać

Dokładnie, jest wiele wątków na forach właścicieli Omegi żeby to zrobić, bo samo stukanie nie jest groźne, ale jak się wyrwie to trzeba spawać.

Ja też mam już parę miesięcy te części, ale wciąż nie mogę się zabrać. Jednak troszkę roboty z tym jest (szczególnie zdejmowanie tapicerki) garażu nie mam, a pogoda wciąż nie dopisuje.

Napisano

> Ja tak mam i mnie to delikatnie wpienia

Ciesz się że nie masz problemu ze stukającymi ryglami zamków (te z czerwoną zaślepką). To to potrafi wk**** (rzadko używam tego słowa, ale tutaj jest w pełni uzasadnione). zlosnik.gif

Edit: Ale ostatnio je wyciszyłem i jak teraz jadę po dziurach lub kostce to wciąż jestem pod wrażeniem ciszy. smile.gif

Napisano

> Do tego trzeba dodać, że ceny części poszły jednak w górę ostatnio

> bardzo.

Racja, większość tych rzeczy kupowałem/robiłem jeszcze przed kryzysem. Jak patrzę teraz to 15-25% w górę. oslabiony.gif

Napisano

> Ciesz się że nie masz problemu ze stukającymi ryglami zamków (te z

> czerwoną zaślepką). To to potrafi wk**** (rzadko używam tego

> słowa, ale tutaj jest w pełni uzasadnione).

> Edit: Ale ostatnio je wyciszyłem i jak teraz jadę po dziurach lub

> kostce to wciąż jestem pod wrażeniem ciszy.

Czym wyciszyles? Mam zamiar tym sie zajac przy okazji ogranicznikow smile.gif

Napisano

> Ja też mam już parę miesięcy te części, ale wciąż nie mogę się

> zabrać. Jednak troszkę roboty z tym jest (szczególnie

> zdejmowanie tapicerki) garażu nie mam, a pogoda wciąż nie

> dopisuje.

W Omedze B już to robiłem, tutaj nie chce mi się uczyć ściągać na nowo tapicerkę drzwi, bo jest zupełnie inna niż przed FL zlosnik.gif

Napisano

> Czym wyciszyles? Mam zamiar tym sie zajac przy okazji ogranicznikow

Łatwo i szybko. Trudno mi ocenić czy efekt się utrzyma i jak długo, ale na razie jest super.

Otóż walenie tych rygli jest spowodowane tym że nie trzymają się one stabilnie na drucie. Ponieważ czerwona zaślepka trzyma się na zatrzask to nie da się tego docisnąć. Wystarczy obwinąć drut np taśmą izolacyjną i założyć tę czerwoną zaślepkę. Łatwiej jest jednak "wyłożyć" wnętrze rygielka taśmą. Niektórzy zalecają zalanie wszystkie klejem silikonowym. Takie rozwiązanie ma jedną wadę - nie da się później już zdjąć rygla bez jego uszkodzenia. Na szczęście nówki są po 7 zł/szt w ASO więc dużo nie ryzykujesz. wink.gif

Zaślepkę zdejmuje się bardzo cienkim płaskim śrubokrętem lub nożykiem podważając chyba najlepiej z boku ale nie pamiętam dokładnie. Jak zdejmiesz zaślepkę, to rygiel można normalnie zdjąć z drutu. Dla ułatwienia wyklejania wnętrza rygla "otworzyłem" go sobie od dołu (otwiera się uchylnie z jednej strony, więc uwaga aby nie odłamać), i tędy wprowadzałem po dwa kawałki taśmy izolacyjnej. Tak na prawdę to trzeba poeksperymentować żeby nie dać za mało, bo będzie nadal drżało, ani za dużo, bo nie zamkniesz później czerwonej zaślepki. Dodatkowo obwinąłem rygielki taśmą izolacyjną poniżej linii tapicerki. Tutaj też ilość taśmy należy określić doświadczalnie żeby później się nie blokowały w gnieździe. Na koniec ustawiamy rygiel na drucie na odpowiedniej wysokości i zamykamy zaślepkę. Więcej pisania niż roboty tak na prawdę. smile.gif

Najważniejsze - nie trzeba zdejmować tapicerki. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Najlepiej to robić jak jeszcze nie stukają, żeby wyeliminować w

> zarodku

> Ja u siebie już we wrześniu w ASO kupiłem komplet części, ale jakoś

> nigdy czasu+ochoty+pogody w jednym momencie nie było, żeby się

> za to zabrać

Oo, a co mam kupić?

Drogie to to?

Boczek drzwi już u siebie zdejmowałem, ale co jeszcze trzeba zrobić żeby to zrobić ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dobrze, że ja mam łańcuch

No wiesz, ale Ty masz tą sławną pompę zlosnik.gif

Napisano

> Oo, a co mam kupić?

> Drogie to to?

> Boczek drzwi już u siebie zdejmowałem, ale co jeszcze trzeba zrobić

> żeby to zrobić ?

Najlepiej jak się zarejestrujesz na http://forum.omegaklub.eu/, kompendium wiedzy na temat Omegi. smile.gif

Temat o wzmacnianiu jest TUTAJ.

Poniżej podaję skrót dla niechcących się rejestrować:

Co będzie potrzebne:

4 x wzmocnienia 9195961 numer po aktualizacji - 9097309

4 x śruby 13104167

Oczywiście jak zajdziesz do ASO to powiedzą że tego nie ma (chyba że już kiedyś sprowadzali i wiedzą o cho chodzi). Bo szukają w EPC a tam to nie jest wyszczególnione. Trzeba ich zmusić do tego żeby spróbowali zamówić. Okazuje się że jest na zamówienie i do mnie dotarło w parę dni.

Blaszki montujesz tak aby obejmowały blachę drzwi. Śruby musisz kupić bo te standardowe są ponoć za krótkie. Żeby zamontować trzeba zdjąć tapicerkę i wyjąć głośnik. Blaszkę od zewnętrznej strony zakładasz pod kołnierz, normalnie blaszka podobno nie wejdzie, trzeba ją dociąć (rogi) albo włożyć przez otwór przez który idzie wiązka kabli do drzwi.

© by mkaminski100

Powodzenia. smile.gif

Napisano
  • Autor

Jestem tam zarejestrowany. Rzadko zaglądam, bo Omega na szczęście nie wymaga częstych ingerencji zlosnik.gif

Napisano

> Jestem tam zarejestrowany. Rzadko zaglądam, bo Omega na szczęście nie

> wymaga częstych ingerencji

Masz dobry egzemplarz, niestety mój poza tym że jest starszy to ma jeszcze parę wad "wieku dziecięcego" (np wspomniana już wcześniej klimatyzacja, ale też np błąd w sterowniku silnika).

Też rzadko zaglądam, ale jak kupiłem to starałem się przejrzeć całe forum w poszukiwaniu ważnych informacji i akurat te wzmocnienia mi zapadły w pamięć ze względu na przykre konsekwencji zignorowania tej wady.

Napisano

I jeszcze dwie podkładki żółte plastikowe (90462823 / 1 60 587).

Ogolnie laczny koszt czesci na pare drzwi to 40zł.

Napisano
  • Autor

> Masz dobry egzemplarz

Tfu tfu tfu nie zapeszyć chyba masz rację. W zasadzie jedyna rzecz nieplanowana to jakaś awaria alternatora. Koszt 450 zł, rok temu. Od tego czasu paliwo i przeglądy (fakt że to wszystko kosztowne ale ciężko mieć pretenjsę - przcież zawsze mogłem kupić Matiza)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.