Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tył słabo hamuje korektory???

Featured Replies

Napisano

cylinderki w super stanie reczny zyleta od 2 lat sie mecze na przegladach z nie hamujacym prawie wcale tyłem co z tym robic korektory po 144zł za sztuke chyba sie nie wyspali...

Napisano

> cylinderki w super stanie reczny zyleta od 2 lat sie mecze na

> przegladach z nie hamujacym prawie wcale tyłem co z tym robic

> korektory po 144zł za sztuke chyba sie nie wyspali...

Jeżeli przód hamuje dobrze i równo, a tył źle, to raczej te niby korektory, ewentualnie gdzieś przewód jest zagięty i zapchany, ale w to wątpię.

Bo rozumiem że odpowietrzanie już robiłeś i nic nie pomogło.

Możesz zrobić eksperyment i zamienić miejscami przyłącza lewego i prawego tylnego hamulca - wtedy będziesz miał pewność czy to się dzieje po stronie korektora czy przewodów/tłoczków.

Napisano
  • Autor

odpowietrzalem nie pomoglo chyba zamienie faktycznie te przyłącza ..

Napisano

Sprecyzuj co znaczy słabo, bo jesli masz na mysli skutecznosc blokująca tylne koła to zapomnij. W cento (i nie tylko) tył hamuje w jakis 10 - 20%max. Przód za to w 80-90%. Gdyby miałobyc po równo, to hamując na łukach bys się obracał.

Taniej bedzie zmienic Stację Kontroli zlosnik.gif

Napisano

> Sprecyzuj co znaczy słabo, bo jesli masz na mysli skutecznosc

> blokująca tylne koła to zapomnij. W cento (i nie tylko) tył

> hamuje w jakis 10 - 20%max. Przód za to w 80-90%. Gdyby miałobyc

> po równo, to hamując na łukach bys się obracał.

> Taniej bedzie zmienic Stację Kontroli

Co nie zmienia faktu że tylne koła powinny się mimo wszystko blokować, zarówno podczas badania i przy mocnym wciśnięciu hamulca. No i hamować równo.

Ten rozdział siły hamowania oczywiście jest taki jak piszesz, ale uwzględniając że tył w cento jest prawie 2x lżejszy niż przód, a hamując przód jest dodatkowo dociskany, a tył odciążany, to taki podział siły hamowania powoduje że hamując na przyczepnej nawierzchni przód blokuje się tylko trochę szybciej niż tył.

W pewnych warunkach nawet tył potrafi się zablokować szybciej niż tył, co jest wadą tego kiepskiego rozwiązania ze statycznym podziałem siły przód/tył.

Napisano
  • Autor

za słabo znaczy za słabo 3 stacje w ciagu 3 lat to samo na wszystkich stacjach mowia ze cylinderki a sa nie zapieczone ichodza lekko szczeki maja 15tys jak nowe wygladaja i co robic

Napisano

> za słabo znaczy za słabo 3 stacje w ciagu 3 lat to samo na wszystkich

> stacjach mowia ze cylinderki a sa nie zapieczone ichodza lekko

> szczeki maja 15tys jak nowe wygladaja i co robic

A problem dotyczy w równym stopniu obu tylnych hamulców, czy tylko jednego?

Bo jeżeli obu to trudno uwierzyć żeby równo popsuł się jeden i drugi korektor.

A te cylnderki to masz na pewno od tego modelu?

Jeżeli tylko jedno koło jest takie słabe to podmień sekcje i zobacz., jak oba na raz to podmienianie i tak nic nie da.

Napisano

coś masz drogie te sklepy, u mnie w as koło 100 były korektory

Ja kupiłem używki korektory razem z pompą za 50zł na >>tej<< aukcji i śmiga aż miło

Napisano

> Co nie zmienia faktu że tylne koła powinny się mimo wszystko

> blokować, zarówno podczas badania i przy mocnym wciśnięciu

> hamulca.

w żadnym wypadku nie mają prawa* sie zablokować old.gif

* chyba że zaciągnąłeś ręczny old.gif

Napisano

> w żadnym wypadku nie mają prawa* sie zablokować

> * chyba że zaciągnąłeś ręczny

Nie dość że mają prawo, to jeszcze mają obowiązek.

Przy mocnym naciśnięciu hamulca w samochodzie bez ABS powinny się zablokować wszystkie 4 koła.

Jeżeli nie daje się zablokować tylnych hamulców to świadczy to już o poważnej awarii hamulców.

Napisano

> Co nie zmienia faktu że tylne koła powinny się mimo wszystko

> blokować, zarówno podczas badania i przy mocnym wciśnięciu

> hamulca. No i hamować równo.

ja nie daje rady zablokowac tyłu na rolkach - reczny blokuje je bez problemu (ta sytuacja ma miejsce zarowno w cento jak i w punto i tak powinno byc)

Napisano

> Nie dość że mają prawo, to jeszcze mają obowiązek.

> Przy mocnym naciśnięciu hamulca w samochodzie bez ABS powinny się

> zablokować wszystkie 4 koła.

> Jeżeli nie daje się zablokować tylnych hamulców to świadczy to już o

> poważnej awarii hamulców.

przestan wprowadzac ludzi w blad

Napisano

> przestan wprowadzac ludzi w blad

no właśnie też mi sie wydawało że ciemnote wciska alien.gif

Napisano

> przestan wprowadzac ludzi w blad

Jeżeli nie jesteś w stanie doprowadzić do zablokowania 4 kół w swoim samochodzie to z całego serca dobrze Ci radzę odwieźć go do mechanika który to naprawi.

A raczej upewnij się że tylne hamulce Ci się jednak blokują jak wciśniesz mocno pedał hamulca - oczywiście pierwsze zablokują się hamulce przednie, ale jak dociśniesz pedał jeszcze trochę mocniej to powinieneś zablokować wszystkie 4 koła - poczujesz że tył traci sterowność i zaczyna iść bokiem.

Sprawny układ hamulcowy daje kierowcy pełną możliwość wyboru siły hamowania - od zera do zablokowania wszystkich kół.

Jeśli to nie działa to należy usunąć awarię, zazwyczaj wystarczy odpowietrzyć, co jakiś czas wymienić płyn, sprawdzić czy elementy cierne nie są zużyte no i stosować materiały renomowanych producentów.

Jak to nie pomoże to już pozostaje badanie pompy hamulcowej, wspomagania i korektorów.

I naprawdę - nie opowiadajcie takich rzeczy że hamulec nie ma prawa blokować kół, bo ludzie czytają, ktoś uwierzy i będą ofiary jazdy popsutym samochodem.

Napisano

Jeszcze nie widziałem cento (a jestem diagnostą na SKP 270751858-jezyk.gif) w którym hamulcem zasadniczym zablokujesz tył - nigdy, nawet pompując pedał iles tam razy. Nie ma szans.

Teoretycznie mogę się z Tobą zgodzić, ale praktyka często rządzi się swoimi prawami. Podobnie ma się rzecz tylnych amorów, które niewiadomo jak by były wydygane, zawsze mieszczą się w normach z racji lekkiego tyłu i błędu pomiarowego urządzeń.

Pzdr

Napisano

> I naprawdę - nie opowiadajcie takich rzeczy że hamulec nie ma prawa

> blokować kół, bo ludzie czytają, ktoś uwierzy i będą ofiary

> jazdy popsutym samochodem.

ale to najprawdziwsza prawda jest.

tyl sie nie blokuje, a gdyby to robil, to zima wpadasz w poslizg przy kazdym przyhamowaniu w zakrecie.

Napisano

> Jeszcze nie widziałem cento (a jestem diagnostą na SKP ) w którym

> hamulcem zasadniczym zablokujesz tył - nigdy, nawet pompując

> pedał iles tam razy. Nie ma szans.

Jeździłem kiedyś Seicento nówką z salonu.

I przy przesiadce z Vectry A na Seja zaskoczyło mnie właśnie to że hamulce bardzo łatwo było blokować.

Wytłumaczyłem to sobie tym, że Sej to autko kobiece i dlatego tam zbudowano układ hamulcowy żeby drobna kobietka ze delikatną nóżką była w stanie obsługiwać hamulce - zarówno przednie i tylne koła blokowały się jak szatany.

Może raczej jest tak, że z tymi hamulcami jest tak że z czasem tracą siły (no bo owszem dziwię się bardzo opowieściom że w cento nie da się zablokować tylnych hamulców, ale oczywiście Wam wierze - przecież sobie tego nie wymyśliliście).

Może te korektory za pompą hamulcową z czasem się zapychają czy w jakiś inny sposób powodują spadek skuteczności tylnych hamulców? Jakaś przypadłość modelu czy coś takiego? Tym bardziej należy sprawę zbadać żeby opracować jakąś metodę przywrócenia tego do stanu fabrycznego.

Wśród kolegów startujących w rajdach owszem panuje przekonanie że tylne hamulce w centach są do bani ze względu na zastosowanie tych korektorów o stałym ograniczeniu ciśnienia, ale problemem jest to, że tył blokuje się za późno na mniej przyczepnych nawierzchniach, a nie dlatego że nie da się tyłu zablokować.

Ja w moim CC mam nieco zmodyfikowany układ hamulcowy (zmieniony układ diagonalny na przód-tył w celu zamontowania hydraulicznego hamulca ręcznego) - bezpośrednio do jednej sekcji pompy mam połączone oba przednie koła, do drugiej sekcji przez korektor podłączone są oba tylne koła (tylne hamulce są seryjne), ale pomimo tego że tył mam podłączony przez korektor to blokuję go bez większych problemów.

Wiadomo że przód zablokuje się szybciej, a żeby zablokować tył trzeba pedał solidnie przycisnąć, ale jest to jak najbardziej możliwe.

Byłem też niedawno na teście hamulców szukając przyczyny ściągania i wyskakiwałem z rolek bez problemu.

> Teoretycznie mogę się z Tobą zgodzić, ale praktyka często rządzi się

> swoimi prawami. Podobnie ma się rzecz tylnych amorów, które

> niewiadomo jak by były wydygane, zawsze mieszczą się w normach z

> racji lekkiego tyłu i błędu pomiarowego urządzeń.

To to jest inna bajka związana z metodą Eusama, którą w zasadzie nie wiadomo po co się stosuje.

Doskonałej jakości wyczynowe zawieszenie potrafi wypluć 20-30%, a samochód z dawno wylanym amortyzatorem potrafi osiągnąć całkiem wysokie wyniki. W dodatku ciśnienie w oponach potrafi diametralnie zmienić wyniki.

Jedyne co to mierzy to minimalny stosunek nacisku dynamicznego do nacisku statycznego, co bardziej związane jest z rezonansami na niskich częstotliwościach w zawieszeniu, niż z faktycznymi zdolnościami tłumienia w zawieszeniu.

W każdym razie spotkałem się już z samochodami które corocznie osiągały coraz wyższe rezultaty w tym teście, a raczej amortyzatory im nie młodniały smile.gif

W ogóle ta metoda jest to jest moim zdaniem szkodliwa, z powodu że jej wynik jest często uważany przez laików za stopień zużycia amortyzatorów.

O ile nawet śmieszne są opowieści o tym jak to klient przychodzi do dealera z reklamacją że jego nowy samochód wypadł w teście na 70%, co dla klienta oznacza że go ktoś okantował montując mu zużyte amortyzatory (no bo ma wyjść 100%).

Gorzej jak ktoś w 10-cio letnim samochodzie z zawieszeniem tak roztłuczonym że samochód robi 3 bujnięcia po trzaśnięciu drzwiami, dostaje na stacji wynik rzędu 40% i uspokojony stwierdza że jeszcze spokojnie 3 lata amorki pociągną.

Napisano

> Jeździłem kiedyś Seicento nówką z salonu.

jestes mlody na forum, wiec napisze Ci, ze przy pierwszych przymrozkach pojawiaja sie posty o blokujacych tylnych kolach.

Napisano

Uświadomcie mnie czy kolektory sily hamowania sa tylko w

van-ach czy w seri też niewiem.gif

Bo u mnie siadły i mechanior założył trójniki 270751858-jezyk.gif

Napisano

> jestes mlody na forum, wiec napisze Ci, ze przy pierwszych

> przymrozkach pojawiaja sie posty o blokujacych tylnych kolach.

Widzę że sporo się tu dowiem smile.gif

Ludzie zaskoczeni tym że na śliskim koła się blokują? :> Strach na drogi wyjeżdżać... smile.gif

Napisano

> jestes mlody na forum, wiec napisze Ci, ze przy pierwszych

> przymrozkach pojawiaja sie posty o blokujacych tylnych kolach.

Nie tylko przymrozkach - na moim przykładzie: wywalona kanapa z oparciem i pierwsze trzy nadepnięcia (niemocne - dohamowania) i tył latał jak chciał.

Nawiązując do postu Kolegi Hellfire: nie ma co generalizowac. Kolejny przykład z zycia wzięty: dwa SC 1,1 odebrane w tym samym miesiacu z tego samego salonu; w jednym po delikatnym dotknięciu pedału hamulca auto staje dęba. Drugi płynnie acz skutecznie hamuje do zablokowania. WTF? Klocki te same, oba auta nowe, silniki te same...

Jedne SC hamują "od razu" inne płynniej...

Pomp i serw nie podmienialiśmy bo to "toczki" na gwarancji były więc wink.gif

Napisano

> Ludzie zaskoczeni tym że na śliskim koła się blokują?

tylne i to w stopniu nadmiernym, wiec maja prawo...

Napisano

> Nie tylko przymrozkach - na moim przykładzie: wywalona kanapa z

> oparciem i pierwsze trzy nadepnięcia (niemocne - dohamowania) i

> tył latał jak chciał.

> Nawiązując do postu Kolegi Hellfire: nie ma co generalizowac. Kolejny

> przykład z zycia wzięty: dwa SC 1,1 odebrane w tym samym

> miesiacu z tego samego salonu; w jednym po delikatnym dotknięciu

> pedału hamulca auto staje dęba. Drugi płynnie acz skutecznie

> hamuje do zablokowania. WTF?

Bo niestety to jest Fiat... Z "powtarzalności" jakości to ta firma słynie jak z niczego innego.

Na pocieszenie można dodać że kiedyś (czasy 126p) było jeszcze gorzej i tam zaraz po wyjeździe z salonu należało jeszcze zrobić remont prawie wszystkiego zwracając uwagę żeby wszystko podokręcać.

Co nie zmienia faktu że należy to mimo wszystko naprawiać, nawet jeżeli popsute zostało jeszcze przez projektanta albo fabrykę smile.gif

Napisano

> Uświadomcie mnie czy kolektory sily hamowania sa tylko w

> van-ach czy w seri też

Myślę że są we wszystkich Cento - to są takie dwie "baryłki" zamontowane obok obu sekcji pompy hamulcowej, połączone z nią.

Wychodzą z nich przewody hamulcowe do tyłu.

> Bo u mnie siadły i mechanior założył trójniki

W sporcie często stosowane rozwiązanie, ale zazwyczaj w połączeniu z jakimiś lepszymi hamulcami do przodu.

Bo łącząc sekcje przednie i tylne tył zaczyna hamować dużo mocniej - trzeba mieć dobrze opanowaną jazdę bokiem, żeby się nie zdziwić hamując mocno na zakrętach przy dużych prędkościach.

Napisano

> Bo niestety to jest Fiat... Z "powtarzalności" jakości to ta firma

> słynie jak z niczego innego.

> Na pocieszenie można dodać że kiedyś (czasy 126p) było jeszcze gorzej

> i tam zaraz po wyjeździe z salonu należało jeszcze zrobić remont

> prawie wszystkiego zwracając uwagę żeby wszystko podokręcać.

> Co nie zmienia faktu że należy to mimo wszystko naprawiać, nawet

> jeżeli popsute zostało jeszcze przez projektanta albo fabrykę

Innymi słowy: teoretycznie zgadzam się z Tobą, ale praktyka (w przeważajacej większosci) mówi co innego ok.gif

A jeśli juz jestesmy przy wspomnianym 126p. Wojskowe wydawnictwo techniczne (czy siakoś tak) wypuściło swego czasu poradnik jak usprawnic malucha - posiadam i korzystałem piłując gaźnik, wycinajac kryzy w dolocie i czyniąc inne wskazane tam tjuny zlosnik.gif

Nie tylko Fiat robi kuchy - rozbierając silniki innych producentów oglądam je od srodka i patrze co naknuli. Francuzi tez odwalają fuszerę, Japońców podglądamy ok.gif

Pzdr

Napisano

> Jeżeli nie jesteś w stanie doprowadzić do zablokowania 4 kół w swoim

> samochodzie to z całego serca dobrze Ci radzę odwieźć go do

> mechanika który to naprawi.

w czwartek mialem przeglad techniczny ... i jak w kazdym innym moim aucie chocbym nie wiem jak sie zapierał na hamulcu tyłu nie zablokuje noznym (reczny odrazu wyrwalo auto z rolek)

oczywiscie uklad hamulcowy w pelni sprawny, tak jak w pozostaltch 4 moich autach

Napisano

> w czwartek mialem przeglad techniczny ... i jak w kazdym innym moim

> aucie chocbym nie wiem jak sie zapierał na hamulcu tyłu nie

> zablokuje noznym (reczny odrazu wyrwalo auto z rolek)

> oczywiscie uklad hamulcowy w pelni sprawny, tak jak w pozostaltch 4

> moich autach

Tak jak pisałem - sprawny to on nie jest, co nie przeczy temu że mogli go zepsuć już w fabryce, albo i jeszcze w fazie projektów.

Z tego co opisujecie rysuje się obraz dość poważnych problemów z tymi korektorami siły hamowania, które przy małym ciśnieniu i delikatnym operowaniu hamulcem nie działają (i powodują blokowanie tylnych hamulców na śliskim), a przy mocniejszym przyciśnięciu hamulca działają aż za bardzo i uniemożliwiają zablokowanie tylnych hamulców.

Nie wiem niestety co tam w nich w środku siedzi, bo może wtedy mógłbym powiedzieć coś więcej na temat możliwych przyczyn takiego stanu rzeczy.

Zwłaszcza ciekawi to co napisał melon373 - dwa identyczne samochody "nówka salon" i dwa różne działania hamulców. Warto by było zgłębić temat bo tam może być odpowiedź na pytanie o przyczyny tych problemów z hamulcami.

Przy działającym prawidłowo korektorze o stałym podziale siły powinny być efekty wręcz odwrotne - na śliskiej nawierzchni przez to że tyle jest stosunkowo duży nacisk, szybko powinny blokować się przednie koła, natomiast na nawierzchni przyczepnej kiedy tył jest znacznie odciążany różnica w chwili blokady przodu i tyłu nie powinna być duża.

To że może nie jest to awaria, a faktycznie "ten typ tak ma" w niczym nie zmienia tego że to powinno się naprawić - jazda samochodem który w jednych warunkach uniemożliwia zablokowanie hamulców (a więc skorzystanie z pełnej wydajności), a w innych nagle blokuje tylne koła (co daje taki efekt że również trzeba hamulce odpuścić co znacznie wydłuży drogę hamowania) jest po prostu niebezpieczne. Ciekawe ile dzwonów i ofiar ma na koncie genialna decyzja jakiegoś księgowego o zrobieniu takich hamulców.

U mnie ten korektor działa jak należy i ja takich efektów nie mam, chociaż i tak planuję go zastąpić korektorem regulowanym ręcznie przez kierowcę.

I nie ma co rapera odwodzić od jego pomysłu naprawienia tego - to że u wszystkich jest podobnie, nie zmienia tego że to jest źle.

Napisano
  • Autor

czyli jestem w kropce myslalem nad zakupem uzywanych troche wyrobionych korektorów ewentualnie osłabieniem sprezynek zeby latwiej szczeki rozwierało sam nie wiem co z tym robić niby oba kola słabo hamuja

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.