Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

awaria - pompa oleju? czujnik oleju?

Featured Replies

Napisano

Witam

jakoś nie mogłem znaleźć podobnego tematu w archiwum.

w sobotę rano jeździłem samochodem i było ok. po południu chciałem pojechać i gdzieś po 1 km nagle zapaliły się lampki: oleju, silnika i ładowania i samochód zgasł. nie dawał się odpalić. pomyślałem, że może zjadł trochę oleju ale nie (poziom po ok. 20 min. po wyłączeniu silnika sięgał prawie do poziomu max na bagnecie). odłączyłem klemę "-" żeby skasować pamięć komputera - ale po założeniu i próbie odpalenia ponownie się cały komplet zaświecił. coś tam nawet odpalił ale wyłączyłem go. znajomy sholował mnie pod dom, samochód po ok. dobie stania odpalił za 1 razem, nic się nie świeci.

czy może miał to ktoś, ewentualnie jakieś sugestie co to może być (znajomy mówił albo o czujniku oleju albo o pompie oleju - ale czy w takich przypadkach ten komplet światełek nie powinien świecić się ciągle za każdą próba odpalenia?).

pozdrawiam

Marek

Napisano

Bardzo dziwnie to wyglada.

Zarowka kontrolki oleju podlaczona jest tylko do czujnika cisnienia oleju. Zeby sie zapalila czujnik cisnienia musi zadzialac - zepsuc sie albo wykryc spadek cisnienia.

Pozostale kontrolki moga zapalac sie losowo przy okazji roznych awarii elektryki.

Na moje oko. Zapalily sie kontrolki, ktore normalnie sie zapalaja po zatrzymaniu silnika.

Brakuje jednej - czerwonej z wykrzyknikiem - od hamulca recznego lub poziomu plynu hamulcowego.

Napisano

> zapaliły się lampki: oleju, silnika i ładowania i samochód zgasł.

Myślę, że przestawiasz kolejność zdarzeń co nie pozwala Ci wyciągnąć prawidłowych wniosków wink.gif

Było tak: silnik zgasł i zapaliły się kontrolki co jest normalnym objawem.

> po założeniu i próbie odpalenia ponownie się cały komplet

> zaświecił. coś tam nawet odpalił ale wyłączyłem go.

Jak to rozumieć? Kiedy się zaświecił? Przed próbą odpalenia (to raczej normalne po włączeniu zapłonu)? Po tym jak "coś tam nawet odpalił" (silnik pracował i świeciły się kontrolki - w to nie uwierzę wink.gif ) ?

Jak rozumieć "coś tam nawet odpalił"? Silnik pracował nierówno? Dlaczego zgasiłeś?

> (znajomy mówił albo o czujniku oleju albo o pompie oleju - ale

> czy w takich przypadkach ten komplet światełek nie powinien

> świecić się ciągle za każdą próba odpalenia?).

Nie w "takich przypadkach", tylko ten komplet światełek zapala się przy każdej próbie odpalenia i to jest pozytywny objaw.

To co opisujesz: nagłe zgaśnięcia, niemożność odpalenia a następnie cudowne samouzdrowienia jako żywo wskazują na moduł zapłonowy. Z tego co pamiętam to w X16SZ jest on zintegrowany z cewkami.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Myślę, że przestawiasz kolejność zdarzeń co nie pozwala Ci wyciągnąć

> prawidłowych wniosków

> Było tak: silnik zgasł i zapaliły się kontrolki co jest normalnym

> objawem.

> Jak to rozumieć? Kiedy się zaświecił? Przed próbą odpalenia (to

> raczej normalne po włączeniu zapłonu)? Po tym jak "coś tam nawet

> odpalił" (silnik pracował i świeciły się kontrolki - w to nie

> uwierzę ) ?

Oczywiście kontrolki zapaliły się w momencie włączenia zapłonu (jak zwykle) ale po starcie silnika dalej się świeciły i zdawało mi się że silnik nierówno pracuje

> Dlaczego zgasiłeś?

Zgasiłem dlatego, że kontrolki omawiane świeciły się nadal i trochę spanikowałem że sobie coś zrobię, no nie wiem np. zatrę silnik

> To co opisujesz: nagłe zgaśnięcia, niemożność odpalenia a następnie

> cudowne samouzdrowienia jako żywo wskazują na moduł zapłonowy. Z

> tego co pamiętam to w X16SZ jest on zintegrowany z cewkami.

Dzięki

Napisano

Kiedyś jechałem sobie, nagle zgasł silnik i zapaliły sie kontrolki. Padła mi wtedy pompa paliwa smile.gif Niektórzy mieli tak, ze po któres próbie udało im sie odpalic silnik. Ja tego szczescia nie miałem i musialem holowac 30km bryke smile.gif

Napisano

A jak z ładowaniem? Bo u mnie kiedyś było podobnie przy zbyt wysokim napięciu alternatora. komputer wyłączał wszystko. Najpierw obrotomierz, potem zapalały się kontrolki od poduszek, ABS-u i gasł silnik. ale nie wiem czy u Ciebie będzie to samo?

Napisano
  • Autor

Witam wszystkich

Dziś miałem trochę czasu aby zajrzeć do samochodu.

Stał kilka dni pod blokiem nie ruszany.

Odpalił za 1-szym razem i ze 20 min. chodził na luzie bez uwag.

Następnie wziąłem się przejechać i po ujechaniu ok. 50 m tak jakby zaksztusił się, zapaliła się kontrolka oleju+silnika+ładowania i zgasł. Próbowałem odpalić i zareagował za drugim czy trzecim razem, pracował nierówno, paliła się kontrolka oleju i silnika - na wstecznym wracałem na parking /na szczęście mam lekko z góry/ po ok. 30 m zgasł powtórnie. Po kilku metrach ze zgaszonym silnikiem wnerwiłem się i odpaliłem ponownie, zaparkowałem i wyłączyłem. Gdzieś po minucie ponownie odpaliłem i chodził chwilę na luzie - kontrolka silnika już się nie zapaliła.

Więc to raczej nie pompa paliwa.

Ale co to dalej nie wiem

Pozdrawiam

Marek

mlot.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie

Z pomocą Woa z http://astra.autokacik.pl/ odczytałem kod usterki silnika i wyszło że te kilka razy to ten sam błąd nr 47 czyli w skrócie EGR

Marek

Napisano

> Bardzo dziwnie to wyglada.

> Zarowka kontrolki oleju podlaczona jest tylko do czujnika cisnienia

> oleju. Zeby sie zapalila czujnik cisnienia musi zadzialac -

> zepsuc sie albo wykryc spadek cisnienia.

Witam

Mam pytanie. Gdzie w silniku 2,2DTI Astra 2 z 2003r jest czujnik oleju? Muszę go wymienić bo chyba nawalił. frown.gif:(

Pozdrawiam Piotr

Napisano

Wkręcony w kadłub silnika, troszkę ponad uszczelką miski olejowej. Widać go od spodu po zdjęciu osłony silnika. Jak zlokalizujesz ciężarek założony na półoś to gdzieś w jego pobliżu będzie czujnik

Napisano

> Witam

> Mam pytanie. Gdzie w silniku 2,2DTI Astra 2 z 2003r jest czujnik

> oleju? Muszę go wymienić bo chyba nawalił. frown.gif

> Pozdrawiam Piotr

A jakie masz objawy?

Pozdrawiam

Napisano

> A jakie masz objawy?

> Pozdrawiam

Oprócz migającej lampki co jakiś czas na rozgrzanym silniku to żadnych.

Pozdrawiam Piotr

Napisano

> Oprócz migającej lampki co jakiś czas na rozgrzanym silniku to

> żadnych.

> Pozdrawiam Piotr

Tylepiej jedź na sprawdzenie ciśnienia smarowania manometrem, bo to nie koniecznie musi byc czujnik, jesli mruga tylko na rozgrzanym silniku

Napisano

Jesli jeszcze kontrolka cisnienia oleju miga przy hamowaniu lub dynamicznym przyspieszaniu, to jest to raczej typowe dla tych silnikow. Proponowalbym jednak zrobic pomiar cisnienia oleju, dla swietego spokoju.

Pozdrawiam

Napisano

> Oprócz migającej lampki co jakiś czas na rozgrzanym silniku to

> żadnych.

> Pozdrawiam Piotr

Czujnik wymienili i jak na razie spokój zrobione 300km na trasie i sie nie zapaliło. Jeszcze powrót i zobaczymy. smile.gif:):):)

Pozdrawiam Piotr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.