Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja LPG - do posiadaczy LPG w Stilo

Featured Replies

Napisano

Coraz czesciej zastanawiam sie nad zalozeniem LPG do mojego Stilo 1.2 16v. Jak zmieni sie spalanie i dynamika auta na LPG. Ile pali Lpg 1.2 16v?? Jaką instalacje polecacie a jakiej nie ?? I na co zwrocic uwagę?? Za wszystkie wskazowki dziekiuje cool.gif

Napisano

W1,2 lpg ? wink.gif

A pytałeś tukej? hmm.gif

Napisano

Spalanie LPG jest ok 10-20% większe niż spalanie benzyny. Wynika to z mniejszej kaloryczności gazu. Do stilo instalacja tylko sekwencyjna. Teraz pewnie można założyć za 2500-3000 zł. Instalacja wlewu gazu koniecznie pod klapką od benzyny - duża estetyka. zlosnik.gif

Jeśli przebieg roczny jest mniejszy niż 15kkm, to ja bym się nie bawił, bo instalka zwróci się może za 4 lata. sick.gif Jeśli rocznie przejeżdżasz więcej, to jak najbardziej. waytogo.gif

Napisano

Ja mam załozoną do 1,2 16V BRC Sequent 24 (o ile dobrze to napisałem) - czyli sekwencyjna instalacja z wtryskiem gazu tzw. 4-generacji

- osiągi - nie widze żadnej róznicy - jak był słaby tak jest - w kazdym razie nie jest gorzej

- silnik pracuje jakby troszke ciszej i tak "miękko" - może to subiektywne odczucia

- spalanie ok 10-15% wyższe niż na noPB - u mnie średnia z wielu tysięcy km po trasie i miescie przy dynamicznej jeździe to 8,5l/100km (po trasie zazwyczaj 120-140mk/h) ... przy spokojniejszej jeździe da się jeszcze urwać litr smile.gif .. ale po co zeby.GIF

- u mnie instalacja kompletnie bezawaryjna i bezobsługowa - nawet nie wiem że ją mam poza kołem w bagazniku

- zbiornik w kole ... z tego co pamietam to chyba 45L .. albo 49L - gazu wchodzi 38-39L

- silnik ten bardzo dobrze współpracuje z instalacjami gazowymi i nie sprawia problemów z regulacjami, a także nie jest przez to bardziej awaryjny

- silnij bardzo szybko się nagrzewa i instalacja szybko się przełącza na LPG - akurat idealny duet

- wlew gazu miesci się pod klapką wlewu paliwa - nie ma problemów z aspektami wizualnymi

- tankowanie "do pełna"... 60zł ... zapłacisz kartą MASTERCARD z usmiechem na twarzy smile.gif

... jedna uwaga i zarazem rada - poprwny montaż i regulacja instalacji to podstawa udanego zwiazku silnika z LPG ... pamietaj o tym

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i super o taka oponie mi chodzilo . W czwartek zakladam LPG . Po weekendzie pochwale sie refleksjami co i jak. Wlew oczywiscie pod klapka paliwa.

Napisano

Napisz proszę co tak skłania Cię do montażu tego świństwa? Ile to Stilo Ci pali - 7 l/100 km? Według mnie wkładanie do takiego silnika LPG to przerost formy nad treścią, tym bardziej przy prawdopodobnych kłopotach po montażu (nie łudź się że ich nie będzie) uważam to za zbyteczny zabieg.

Pozdrawiam.

Napisano

> No i super o taka oponie mi chodzilo . W czwartek zakladam LPG . Po

> weekendzie pochwale sie refleksjami co i jak. Wlew oczywiscie

> pod klapka paliwa.

Witam. Mam taki sam motorek i zamonowaną insalację LPG jak kolega Azbest i moje doznania są bardzo zbliżone, natomiast jeśli chodzi o sam montaż to w tym motorku nie ma żadnego problemu z instalacją i zestrojeniem całości do prawidłowej pracy. Pozdro.

Napisano

> Napisz proszę co tak skłania Cię do montażu tego świństwa? Ile to

> Stilo Ci pali - 7 l/100 km? Według mnie wkładanie do takiego

> silnika LPG to przerost formy nad treścią, tym bardziej przy

> prawdopodobnych kłopotach po montażu (nie łudź się że ich nie

> będzie) uważam to za zbyteczny zabieg.

> Pozdrawiam.

To ja Ci może odpowiem - robie rocznie ok 20-25kkm. Instalacja zwraca się z "papierowych" wyliczeń po ok 15kkm - przyjmijmy że będzie to 20kkm.

z instalacją nie mam żadnych problemów, samochód nie stracił na mocy, ceny LPG sa nadal dużo mniejsze niż noPB. Po przejechaniu tych 20kkm zaczynam oszczędzać ... i to dosyć poważnie. U mnie instalacja już sie zwróciła ... obecnie śmigam za dużo mniejsze pieniądze - ja czuje to w kieszeni.

"tego świństwa" ... o ile dobrze pamiętam, to to świństwo jest dużo bardziej ekologiczne niż inne paliwa

"kłopoty z montażem" - jakie? ja nie miałem żadnych kłopotów. nawet nie czuje że mam instalację.

generalnie wyznaje zasadę - jak ktoś ma ochotę to niech zakłada ... jak ktoś widzi w tym same kłopoty .. niech płaci ... wolny wybór.

Napisano

Jako były użytkownik smochodu z instalcją LPG ( Siena 2001 1.2 75KM) jednej z lepszych firm BRC powiem, że na pierwszy rzut oka sie opłaca - ale tak naprawde g.. prawda.

z sama instalalką nie ma problemów, ale dodatkowo jest mnóstwo innych elementów, szybcie kończa żywot.

i cena eksploatacji LPG nie wychodzi tak różowo.

Wymienie kilka:

- spręzyny tylnego zwieszenia

- termostat sie szybciej zacina z uwagi na wyższ a temp. silnika

- uszczleką pod głowicą potrafi powiedzieć papa

- szyciej porafi rozszczelnić sie chłodnica

- węże ukł. chłodzenia pękają szybciej

- wg. mnie silniczki reflektorów poleciały mi w 1 dzień, bo wczesniej stałem w korku kilka godzin i trochę "sie przegrzały"

- wyższa temp. spalania gazu - ogrzewanie zbyt mocno działa - czasem trudno ustawić "lekko ciepło"

- nagrzewnica też potrafi się zsikać

> się z "papierowych" wyliczeń po ok 15kkm - przyjmijmy że będzie

> to 20kkm.

> z instalacją nie mam żadnych problemów, samochód nie stracił na mocy,

nie ma takiej możliwości, żeby samochód nie był trochę słabszy - dlatego też pali o około 25-30% więcej.

Są sposoby na to by miał identyczną moc - ale są to urzadzenia dodatkowe i prawie nikt ich nie instaluje.

> ceny LPG sa nadal dużo mniejsze niż noPB.

tego mi żal, zawsze było 2:1, a teraz prawie 3:1 ok.gif

> 20kkm zaczynam oszczędzać ... i to dosyć poważnie. U mnie

> instalacja już sie zwróciła ... obecnie śmigam za dużo mniejsze

> pieniądze - ja czuje to w kieszeni.

Prawda jest taka, że zwraca się po 25-30 tys. km przy aktualnych cenach beznzyny i bardzo taniego gazu.

Do nie dawna było to 50-60 tys. a nawet 80

A trzeba jeszcze zauwazyć, że reduktor gazu - 600 zł jest cześcią, która sie zużywa (co 50-100 tys.), trzeba robić przeglady gazu dodatkowo 50-100 zł, trzeba wymieniać filtry gazu. Przegląd rejestracyjny kosztuje 160 zł, a nie 100 itd.

> "tego świństwa" ... o ile dobrze pamiętam, to to świństwo jest dużo

> bardziej ekologiczne niż inne paliwa

100% prawda LPG jest ekologiczne ok.gif i za to ma u mnie plus.

> "kłopoty z montażem" - jakie? ja nie miałem żadnych kłopotów. nawet

> nie czuje że mam instalację.

> generalnie wyznaje zasadę - jak ktoś ma ochotę to niech zakłada ...

czuć, że sie ma instalkę zawsze - np. sprężyny tylnego zawieszenia siadają szybciej - zawsze wozimy dodatkowy zbiornik- 50 kg w bagazniku.

dla mnie czuć, że silnik nie pachnie jak benzyniak tylko ma daki dziwny zapach przegrzanej pary (?) nie wiem nie podoba mi sie to.

Że nie wspomne o zapach spalin.

Zakładam 100% szczelna instalację.

> jak ktoś widzi w tym same kłopoty .. niech płaci ... wolny

> wybór.

right

Podsumowując: 60 zł za zatanowanie do pełna BEZCENNE

Jestem pewnien, że wole dać np. 223 zł (jak dziś) za zbiornik do pełna, bo z gazem się tak napradę niewiele zaoszczędzi.

A czas stracony na stacjach LPG (2-3 razy cześciej się tankuje) i serwisach LPG dla mnie jest BEZCENNY.

No i na dzień dybry trzeba 3000 zł wyłożyć, a zaczyna się zwracać po 1-3 latach. Lepiej gdzieś pojechać wypocząć zlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano

Oczywiście co człowiek to opinia, nie mniej sądze że z tym zwrotem po 15 tys km przesadziłeś. Instalacja to wydatek minimum coś około 2500 zł (sekwencja oczywiście) a i tak nie wiem czy te najprostrze dadzą radę w tym silniku. Zakładając nawet ten koszt zwrot może nastąpić po przejechaniu minimum około 25 tys km (zlicz wszystkie koszty czyli dodaj też spalanie Pb w tym okresie, a dystans się jeszcze wydłuży)

Ja mam swoje zdanie na temat LPG , jeśli chodzi o silniki małolitrażowe i to takie które potrafią jeździć o ,,kropelce'' jak np: 1,2 16V Fiatowskie podtrzymuje opinie iż to przerost formy nad treścią.

Pozdrawiam.

Napisano

> Ja mam swoje zdanie na temat LPG , jeśli chodzi o silniki

> małolitrażowe i to takie które potrafią jeździć o ,,kropelce''

> jak np: 1,2 16V Fiatowskie podtrzymuje opinie iż to przerost

> formy nad treścią.

> Pozdrawiam.

No własnie .. kazdy ma swoje zdanie na ten temat .. jednemu się to opłaca, drugiemu nie - jeden zakłada, drugi nie - ale nie o to pytał autor wątku - pytał jak się sprawuje instalacja LPG w stilo 1.2 - wiec ja mu odpowiedziałem - sprawuje się doskonale. Nie dewagowałem nad sensem instalacji, jej opłacalnością - bo wiem że są zwolennicy i przeciwnicy tego rodzaju paliwa.

Niepotrzebnie się wdawałem nad sensem zakładania instalacji - nie lubie tego typu dyskusji, bo każdy ma do tego inne podejście i inne racje. Było bardzo duzo tego typu "wojenek" na motodyskusjach .. zawsze prowadziły do "niegrzecznych" postów na końcu.

...a silnik 1,2 16V IMHO nie jest silnikiem który jeździ "na kropelce" - akurat w ciężkawym stilo... swoje też potrafi wciagnąć przy dynamicznej jeździe, sprawnym wyprzedzaniu. Oczywiście da się zejść ze spalaniem dosyć nisko, do poziomu w którym instalacja LPG staje się mało opłacalna, ale taki ecodriving przy tej masie samochodu jest dosyć męczący. Kiedy jeździ się po trasie z przedkosciami 120-140kmh - ten silnik spala już takie same ilości paliwa jak odpowiednik przeciętnego silnika 1,6 (100-110KM). Dla mnie nie jest to przerost formy nad trescia - ot tylko mała pojemność ... ale w specyficznych warunkach paliwożerność jak w większych jednostkach (a to chyba o to chodzi)

peace ok.gif

Napisano

Przed stilo uzytkowałem SC 1.1 55KM 2002r (samochód miałem od nowosci z instalacją tartarini - jedną z gorszych - II gen.)

Zanim mi go ukradli zrobiłem 90kkm. Samochód po tym przebiegu był w świetnym stanie technicznym. Żadne weże nie pękały, termostaty się nie psuły, silniczki od reflektorów się nie przepalały (sorki ale z tymi silniczkami to dla mnie voodoo), amortyzatory nie zuzyły się zauwazalnie szybciej, układ wydechowy nie zardzewiał, .. no poprostu nic się nie działo.

no co moge więcej napisać - zaoszczedziłem kupe kasy i nie doswiadczyłem negatywnych skutków LPG w samochodzie - dlatego teraz mam instalację w Stilo ... i tyle

jeszcze chciałbym wrócic do amortyzatorów jako małe OT i cuiekawostka - niekoniecznie zwiększona masa w bagazniku powoduje ich szybsze zuzycie. Dla przykładu - mój ojciec ma Fiata Multiplę ... zawsze jeździł "na pusto" i to jeszcze bez tylnego rzędu foteli - czasami przewodził rzeczy o sporych gabaryrytach które wazyły podobnie jak styropian smile.gif. Po takim uzytkowaniu tylne zawieszenie wytrzymało dosłownie 50% tego co powinno - tylne gumy powybijane, amortyzatory totalny złom - poprostu cały tył był w rozsypce - mechanik powiedział że to własnie od tego że lekki tył bardzo podskakuje i mocniej się wszystko zuzywa. Poprostu podskakuje mocniej na dziurach i wszystko się rozlatuje.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

A gdzie macie umieszczeony przycisk z kontrolka poziomu gazu. W ktorym miejscu go najlepisj przymocowac??

Napisano

Widać miałeś szczęście, ja ogólnie z instalacji byłem zadowolony, ale przez dodatkowe koszty zysk był minimalny i nie warty uwagi.

Pisałem o sprężynach - siadają szybciej i mi poprostu pękła.... 2 x 110 zł + robocizna

Napisano

> A gdzie macie umieszczeony przycisk z kontrolka poziomu gazu. W

> ktorym miejscu go najlepisj przymocowac??

ja mam akurat umieszczony przy gnieżdzie zapalniczki - nie lubie żeby mi coś swieciło przed oczami - tam jest dla mnie ok.

Napisano

> Widać miałeś szczęście, ja ogólnie z instalacji byłem zadowolony, ale

> przez dodatkowe koszty zysk był minimalny i nie warty uwagi.

u mnie sporo pieniędzy zostało w kieszeni przez ten czas ... i to realnie

> Pisałem o sprężynach - siadają szybciej i mi poprostu pękła.... 2 x

> 110 zł + robocizna

Faktycznie źle zapamiętałem Twoją wiadomość i pisałem o amortyzatorach. Ze sprężynami jednak także nie miałem problemów.

Napisano

Podłączam się do tematu. Interesuje mnie Stilo MW z silnikiem 1.8. Jak ten silnik się gazuje, czy są problemy? Do tej pory jeżdżę na LPG i nic złego nie mogę powiedzieć. Z drugiej strony trochę kusi mnie 1.9 JTD. Dlatego pytanko jak to jest z gazowaniem 1.8 jako alternatywa dla disela.

Napisano

Aby dobrze działała instalacja LPG musisz, wybrać dobrych fachowców i odpowiednia instalację. Ja założyłem STAG 300 przed prawie trzema laty i jedyne co przy tym robiłem to wymieniłem na gwarancji listwę bo była wadliwa. Nawet nie zauważam że śmigam na gazie no może jak chodzi klima to faktycznie są szarpnięcia. Pamietam nawet że po pierwszym przeglądzie kazałem wzbogacić mieszanke aby nie był aż tak mocno oszczędny. Na zbiorniku robię ponad 500km. Spalanie wychodzi od 8-8.5 w warunkach małe miasto-trasa 50%/50%. Jestem super zadowolony z LPG.

Wprawdzie wcześniejsze doświadczenia mojej żony z LPG w punto były tragiczne az do zdemontowania instalacji włącznie ale to z powodu niechlujstwa montazu i braku umiejętnosci w wyregulowaniu przez tzw fachowców.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

NO ja jak narazie jestem zadwolony. Do zbiornika wchodzi ok 42 litrow gazu. Spalanie wyszlo mi 9 litrow gazu. Spadku mocy nie czuje ,i teraz jak jest cieplo bardzo szybko sie przelacza na LPG.Jak narazie jestem zadowolony, jedyny minus to kolo zapasowe w bagazniku, wiec bede musial kupic dojazdowke (moze przy okazji ktos zna wymiary dojazdowki do Stilo) . Silnik chodzi jak na benzynie, przejazd 100km kosztuje jakies 14 zl. Pozdrawiam

Napisano

O ile pamiętam 125/90/15... Jak chcesz to mogę jutro jak odbiorę auto z serwisu sprawdzić na 100%

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

NO bedę wdzieczny , musze kupic dojazowke bo 15 cali w bagazniku to sporo miejsca zajmuje:)

Napisano

> NO bedę wdzieczny , musze kupic dojazowke bo 15 cali w bagazniku to

> sporo miejsca zajmuje:)

Dokładnie takie napisy znalazłem na oponie dojazdówki:

T 125 90 R 15 96 M

Pozdrawiam BAS

Napisano

A gdzie ty umieściłeś przycisk z kontrolka poziomu gazu?

Jaką instalke założyłeś i za ile i gdzie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.