Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chyba spręzarka klimy fakju rzekła

Featured Replies

Napisano

...a jeszcze nie tak dawno chwaliłem się, że jestem członkiem bez-fajlura-club'u hehe.gif

A precyzyjniej - klima dział idealnie, ale na wolnych obrotach klekocze z odgłosem przypominającym luz na zaworach.

jak jest na obrotach, wszystko jest cichutkie.

Ewidentnie jest to sprężarka, bo jak wyłączę - klekot cichnie.

Aha, ( na razie) nie jest to powtarzalne, pojawia się co jakiś czas.

Pytanie - łożysko, elektro-sprzęg, czy cała sprężarka??

na nową nie patrzę - cena zaporowa,

regenerowana ~1300 bez zwrotu starej

pomyślałem zatem o allegro, wyrwać jakąś używkę, strach tylko lekki, bo może okazac się większym szrotem od mojej

niewiem.gif

Napisano

Jak możesz to nagraj ten dźwięk i zapodaj. Moja klima w MW od nowości(11.2000) na wolnych obrotach wydaje taki dźwięk, że podejrzewałem łożysko oporowe na sprzęgle(chodzi mi o sprzęgło między silnikiem a skrzynią biegów) i tak sobie działa bez problemów do dziś.

Pozdrawiam BAS

Napisano

>szykuj sie na na wymiane łozyska.

moja najpierw szumiałe , pozniej zaczęlalekko trzeszczeć, az po pol roku zaczela tak klekotac że juz nie dalo sie słuchać.

łozysko wymienione i po sprawie

Napisano
  • Autor

> moja najpierw szumiałe , pozniej zaczęlalekko trzeszczeć, az po pol

> roku zaczela tak klekotac że juz nie dalo sie słuchać.

> łozysko wymienione i po sprawie

-- da się to zrobić bez wyciągania całej sprężarki ?? innymi słowy, czy mój mechanior bez spuszczania czynnika będzie mogł to wymienić ??

Circa ebaułt koszt ??

Napisano
  • Autor

> Jak możesz to nagraj ten dźwięk i zapodaj. Moja klima w MW od

> nowości(11.2000) na wolnych obrotach wydaje taki dźwięk, że

-- opór chyba tak nigdy nie klekocze.

Oki, jutro odpalę i jak zacznie klekotać to nagram

Napisano

Robilem to w warsztacie , ale coś mi sie zdaje że byla jednak wyjmowana

Napisano

> łozysko wymienione i po sprawie

Ale co to za łożysko? Bo raczej nie sprzęgła sprężarki hmm.gif Ono akurat nie pracuje przy załączonej klimatyzacji, a przy wyłączonej.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

ooo, takie

pasowe.jpg

stare praktycznie rozsypało sie w rękach.

Cena ASO - ~800 zl, Intercars ~480, alledrogo (zamiennik) - 185 zł

Oryginał wytrzymał 146kkm ...

Napisano
  • Autor

Nie nagrałem, jak na złość przestał grzechotać, dopiero w warsztacie okazało się, że to nie klima tylko cuś innego ( post wyżej ) wink.gif

Generalnie sprawdź to kółko, okazuje się, że często dźwięk wprowadza w błąd, sugerując sprężarkę a wzrost klekotania przy załączonej klimie spowodowany jest po prostu zwiększonym obciążeniem paska

Napisano
  • Autor

> Alternator?

-- przeczytaj dokładniej palacz.gif

Napisano

Czyli padło koło pasowe wału korbowego z tłumikiem drgań tak??? bo u mnie jest chyba to samo angryfire.gif

niewiem.gif

Napisano

> Cena ASO - ~800 zl, Intercars ~480, alledrogo (zamiennik) - 185 zł

> Oryginał wytrzymał 146kkm ...

ciekawe, zapłaciłem w aso zimą za to kółko jakoś 400, wymiana w innym aso 80, czyżby części tak drastycznie drożały ?

Napisano
  • Autor

pasowe1.jpg

pasowe2.jpg

a jak sie cały motór wyciszył icon_eek.gif

nie pisze tutaj o tym stukaniu, tylko i drganiach i wibracjach - teraz to prawie jak Pb palacz.gif

Zmienione w ostatniej chwili - lada moment rozleciałoby się w drobiazgi i np spustoszyło chłodnicę ...

Napisano
  • Autor

> Czyli padło koło pasowe wału korbowego z tłumikiem drgań tak??? bo u

> mnie jest chyba to samo

-- tak, to to

Napisano
  • Autor

> ciekawe, zapłaciłem w aso zimą za to kółko jakoś 400, wymiana w innym

> aso 80, czyżby części tak drastycznie drożały ?

-- zamiennik czy geniune ??

Napisano

> -- tak, to to

Dzieki 20.GIF...chodzilo mi o pelna nazwe tego koła i upewnienie sie smile.gif Jak sie dowiadywalem o ceny to 410pln firmy dayco ( nie wiem jak sie to pisze cfaniaczek.gif ), niby takie montowali w fiacie oryginalnie niewiem.gif, sa tez zamienniki innych firm od 370pln do najtanszego za 230pln...wymiana okolo 100pln smile.gif Bede musial to zrobic w najblizszym czasie bo angryfire.gifsciana.gif

Napisano

He, to moje przy twoim wygląda jak nówka zakrecony.gif270635636-JUMP2.gifzakrecony.gif

Chyba jeszcze nie czas na zmianę? mlot.gif

809924kolo.jpg

Napisano
  • Autor

> He, to moje przy twoim wygląda jak nówka

> Chyba jeszcze nie czas na zmianę?

-- zmień, guma nie ma juz jednolitej postaci. Chyba że chcesz zagrać w rosyjską ruletkę palacz.gif

Napisano

> -- zmień, guma nie ma juz jednolitej postaci. Chyba że chcesz zagrać

> w rosyjską ruletkę

To tylko taki "dżołk" zakrecony.gif

Spoko - już zamówione Tu

Zaczyna mi odbijać od tych zmagań ze stilonciem sciana.gif

Napisano

> -- zamiennik czy geniune ??

raczej ricambi wink.gif

Napisano

"napędziliście mi dzisiaj strachu" jak przejżałem wątek, aż po pracy zdjąłem prawe koło, wybebeszyłem osłonę i pełny złych przeczuć spojrzałem na koło pasowe i....

odetchnąłem , ani śladu starzenia się gumy, rys, pęknięć, ubytków, prawie nówka.

na zegarku niewiele już do setki kkm zostało, latka lecą i miałem już obawy czy aby nie zbliża sie agonia tego elementu.

a tu niespodzianka, wszystko cacy.

Napisano

> a tu niespodzianka, wszystko cacy.

bow.gif szczęściarz

u mnie ciągle coś, poczytam, sprawdzę i do wymiany irked.gif

Napisano

> szczęściarz

nie tak całkiem, właśnie wylazłem spod auta, wymieniałem poduszki zawieszenia silnika, dziś była kolej na pod.skrzyni biegów, 2 i 1/2 godziny z życia wyjęte (+ że wysłuchałem całej audycji Cejrowskiego w 3'ce) ale q..wów narzucałem całe wiadro, wybebeszyć ten kosz akumulatora a potem go wepchnąć na miejsce zabrało 90% czasu wymiany, jeszcze odkryłem jedną pamiątke po naprawach w ASiO i "gul mi skoczył "jeszcze mocniej.

w zasadzie okazało sie że najbardziej padnieta była poduszka przy silniku i może jedna pod spodem, ta od skrzyni wygląda całkiem nieźle, po jeździe kontrolnej stwierdzam że jakby mniej telepało i masowało dłonie na luzie i chyba jest ciszej, kilka postukiwań zanikło. w sumie poświęciłem na te wymiany cirka 4 godziny, pracując samemu bez niczyjej pomocy na podwórku.

Napisano

> nie tak całkiem, właśnie wylazłem spod auta, wymieniałem poduszki

> zawieszenia silnika, dziś była kolej na pod.skrzyni biegów, 2 i

> 1/2 godziny z życia wyjęte

U mnie dzis zeszło prawie 4 angryfire.gif Za cholere nie mogłem poluzować tej dolnej śruby od strony grodzi silnika. Musiałem jechać do sklepu kupic jakiś wyginany klucz (15) i dopiero poszło. Grzechotki się nie mieściły :/ Normalny oczkowy nie dawał rady. Ile qr... poleciało to nie złicze biglaugh.gif Przy okazji wymieniłem przepływkę jak był lepszy dostęp bez aku - zdaje mi się, że bez różnicy. Auto jeździło dobrze i dalej jeździ dobrze ok.gif.

Stara poduszka wyglądała ok, gumy nie nosiły śladów zużycia ale jednak coś było nie tak. Teraz po wymianie jak gaszę silnik nie ma takiego telepotania.

Pytanie: jak sprawdzić czy poduszka silnika (ta górna przy zbiorniczku na płyn chłodniczy) jest zużyta ? Da się tam zajrzeć bez demontażu wszystkiego naokoło ?

Napisano

> Da się tam zajrzeć

> bez demontażu wszystkiego naokoło ?

może z lusterkiem dentystycznym i dobrym oświetleniem, inaczej to nie ma szansy

• 8 miesięcy później...
Napisano

Witam,

Czy coś nowego w temacie wiadomo??

Odświeżam wątek, bo u mnie pojawiło się owo klekotanie którego źródłem jest sprężarka klimy. Przy włączonej sprężarce, gdy puszczam sprzęgło nie dodając gazu to słysze klekotanie . Możnaby powiedzieć, że jest to spowodowane obciązeniem jakie daje sprężarka i oporem na pasku, ale wcześniej tego klekotania nie było, pojawiło sie ok 1 kkm temu, a auto ma obecnie przejechane 51 kkm.

> klima dział idealnie, ale na wolnych obrotach

> klekocze z odgłosem przypominającym luz na zaworach.

> jak jest na obrotach, wszystko jest cichutkie.

Napisano
  • Autor

Kilka postów wyżej masz moją odpowiedź - koło pasowe poszło się kochać.

Sprężarka jest jak najbardziej sprawna :-)

Napisano

> Kilka postów wyżej masz moją odpowiedź - koło pasowe poszło się

> kochać.

> Sprężarka jest jak najbardziej sprawna :-)

Też na to stawiam. Sprawdź te koło - 20 minut roboty. Jak zobaczysz jakiekolwiek ślady zużycia na kole to wymiana.U mnie objawy się pojawiły nagle jak u Ciebie - sprawdzałem jakiś czas wcześniej przy okazji odkręconej osłony silnika koło pasowe i było ok. Nagle się mu odmieniło i guma rozwulkanizowana na maxa.

Podniesienie obrotów uciszało hałas.

Napisano

U mnie jak brzeczalo to lozysko klimy bylo do zmiany i tyle , kazdy pozadny zaklad klimy to ogarnie

Napisano

> Witam,

> Czy coś nowego w temacie wiadomo??

se pozwole zauwazyc ze jest styczen.. w tym miesiacu klima nie robi bo ma czujke termiczna ktora uniemozliwia wlaczenie systemu przy chorej temp zewn. old.gif

Napisano

Hmm, tylko że ja zauwazyłem juz zmianę - podniesienie obrotów nie ucisza hałasu...A dodatkowo odgłosy słyszalne są tylko z wewnątrz, moze i z zewnątrz też, ale zagłusa jet skutecznie klekot silnika:) Czy to koło dai się sprawdzić bez dostępu do kanału??

Napisano

> se pozwole zauwazyc ze jest styczen.. w tym miesiacu klima nie robi

> bo ma czujke termiczna ktora uniemozliwia wlaczenie systemu przy

> chorej temp zewn.

Nawet jesli mam manualną klimę??

A poza tym to po włączeniu klimy słysze charakterystyczne stuknięcie(sprzęgiełko) a więc sprężarka się uruchamia

Napisano

> U mnie jak brzeczalo to lozysko klimy bylo do zmiany i tyle , kazdy

> pozadny zaklad klimy to ogarnie

Mam zamiar jutro wybrać się do mechanika, zeby to obadał. Jesli łożysko sprężarki to chyba koszt relatywnie niski będzie, mam nadzieje smile.gif

Napisano

> Nawet jesli mam manualną klimę??

> A poza tym to po włączeniu klimy słysze charakterystyczne

> stuknięcie(sprzęgiełko) a więc sprężarka się uruchamia

Tak. Nie włącza się manualna poniżej +3 stopni.

Jest czujnik blokujący włączanie klimy i może tylko syknie, ale nie działa w zimie.

Napisano

> Jesli łożysko sprężarki to chyba koszt relatywnie niski będzie, mam nadzieje

Łącznie około 500zł kosztuje ta impreza.

Napisano

Jak chce obadac to niech zdejmie pasek napedowy (ja jak to w aso powiedzialem to woleli stracic okolo 90 minut na pojechanie po pasek nowy i przelozenie , zanim zrobili to co powiedzialem) , jak nie bedzie dzwiekow to wiadomo ze padlo , koszt z tego co pamietam 250-300zl u mego klimatologa wink.gif

Napisano

Hmm, myslisz, ze moge z tym podjechac do kazdego jednego klimatologa, czy tylko ASO...? Moj znajomy mechanik z ASO mi mowi ze 51 kkm to za wcześnie na koło pasowe, a objawy ze sprezarka pokrywaja sie mniej więcej z pojawieniem sie swierszcza tuz po odpaleniu samochodu. Swierszcz jest przez ok 10-15 sekund, potem zanika. Według niego to pasek + napinacz, i moze to tez ma zwiazek z klekotaniem po wlaczeniu sprezarki klimy??

Napisano

U mnie bylo tak ,ze wlaczenie klimy dawalo spadek brzeczenia (roslo naprezenie tam) , w ASO to mowili ze lepiej jechac do zakladu od klim , bo oni sie nie znaja wink.gif Mialem to przy okolo 57tys km przelotu (po zmianie rozrzadu 5letni przeglad) , ja mam dobry zaklad co zawsze klime robie wiec zrobili elegancko i dzwieki ustaly wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.