Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1,6 16V fiat problem z wtryskiem LPG

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jakiś czas temu pisałem o moich problemach z instalacją LPG w Multipli 1,6 16V (kolektor ssący plastikowy), niestety po pewnych naprawach (prawidłowe podłączenie wtryskiwaczy lpg) dobrze było tylko przez moment. Problem polega na tym, iż centralka sterująca pracą silnika łapie błąd ,,Parametry autodopasowania poza zakresem'' i silnik zaczyna źle pracować na Pb i Lpg. W dniu wczorajszym pojechałem na Examiner, wykasowano mi błąd oraz wyzerowano autoadaptację momentalnie również silnik odżył. Pracuje płynnie, ma właściwą moc i przyśpieszenia po prostu jest Ok.

Teraz mam dylemat - co dalej? Muszę jechać do Gazowników na regulację, z tym że obawiam się o jej konsekwencje. Nie uśmiecha mi się kolejna jazda do Fiata i płacenie za Egzaminer.

Po ostatniej regulacji LPG wymieniłem sondę Lambda (na nową oryginalną) oraz układ wydechowy. Czy takie wymiany mogą mieć wpływ na rozregulowanie się instalacji LPG? Stara Lambda według gazowników była ok, jednak występowały objawy poszarpywania silnika przy niskim obciążeniu i zaprzyjaźniony spec z Fiata polecił wymianę sondy. Stara miała najechane coś około 160 tys km więc nawet jeśli pracowała to na pewno nie do końca prawidłowo.

Czy w tych silnikach są jakieś ,,Knify''podczas ustawienia LPG ?? Wiem, że te Fiatowskie konstrukcje nie są najłatwiejsze do zagazowania, może ktoś ma jakieś dobre rady w tym temacie?

A i jeszcze jedno, poprzedni właściciel zagazował Multiplę w warsztacie gdzie źle podłączono wtryskiwacze, aby wogóle silnik jako tako pracował magicy rozwiercili dysze wtryskiwaczy i to dość sporo. Czy zakładając że wtryskiwacze są sprawne wielkość dysz ma znaczenie podczas regulacji? Czy zbyt duże dysze mogą zakłócać pracę silnika i w konsekwencji prowadzić do błędów w centrali?

Pomóżcie proszę, nie wiem co robić. Zawsze twierdziłem, że LPG to zło, czasami jednak konieczne.

Pozdrawiam.

Napisano

Jak problem będzie się powtarzał, to nie pozostaje nic innego, jak jechać na regulację instalacji LPG, bo to będzie wina jej złych ustawień.

Napisano

> ... Czy zakładając że wtryskiwacze są sprawne wielkość dysz ma znaczenie podczas regulacji?

Tak. Wtryskiwacze mogą być sprawne ale niewykalibrowane ...

> Czy zbyt duże dysze mogą zakłócać pracę silnika i w konsekwencji prowadzić do błędów w centrali?...

Tak.

Ale najważniejsze jest czy wartości mnożnika są we właściwym zakresie 1.4 do 1.

Czy w tym silniku jest pełna sekwencja, czy jakiś fullgroup?

Przy dużym mnożniku i wtrysku fullgroup przy dużym obciążeniu (długich czasach wtrysku) może dochodzić do zapętlenia wtryskiwaczy lpg, potem do ubogiej mieszanki, korekcji czasami wtrysków komputera benzyny i w konsekwencji błędu o którym pisałeś.

Jednak zapętlenie występuje przy za małych dyszach, a nie przy za dużych - przy za dużych dyszach i mało stabilnym ciśnieniowo reduktorze dawkowanie mieszanki nie jest zbyt dokładne - to też może być przyczyną błędów komputera, ale w zakresie małych obciążeń.

Napisano
  • Autor

> Tak. Wtryskiwacze mogą być sprawne ale niewykalibrowane ...

> Tak.

> Ale najważniejsze jest czy wartości mnożnika są we właściwym zakresie

> 1.4 do 1.

> Czy w tym silniku jest pełna sekwencja, czy jakiś fullgroup?

> Przy dużym mnożniku i wtrysku fullgroup przy dużym obciążeniu

> (długich czasach wtrysku) może dochodzić do zapętlenia

> wtryskiwaczy lpg, potem do ubogiej mieszanki, korekcji czasami

> wtrysków komputera benzyny i w konsekwencji błędu o którym

> pisałeś.

> Jednak zapętlenie występuje przy za małych dyszach, a nie przy za

> dużych - przy za dużych dyszach i mało stabilnym ciśnieniowo

> reduktorze dawkowanie mieszanki nie jest zbyt dokładne - to też

> może być przyczyną błędów komputera, ale w zakresie małych

> obciążeń.

Dziękuję za podpowiedzi. Umówiłem się wstępnie z gazownikami na wymianę listwy wtryskowej łącznie z dyszami na coś o nazwie ,,Matrix'' bo ponoć dobre, zobaczymy co będzie, silnik 1,6 16v to upierdliwa bestia która jest bardzo czuła na anomalia wtrysku itp.

Wydam nieco $$ ale liczę na poprawę, jeśli nie to gazownik jedzie ze mną na próbę ....... do lasu, lopate zabiore:)

Pozdrawiam.

Napisano

> Dziękuję za podpowiedzi. Umówiłem się wstępnie z gazownikami na wymianę listwy wtryskowej łącznie z dyszami na coś o nazwie

> ,,Matrix'' bo ponoć dobre, zobaczymy co będzie

HD czy XJ :> ? Obie to świetne listwy - ale jak już chcesz wymieniać, to zażycz sobie magic-jety bezpośrednio przy kolektorze. Matrix, w którym przy ~70kkm lubi się spalić cewka, trzeba wymienić wtedy przynajmniej w połowie...

> silnik 1,6 16v to upierdliwa bestia która jest bardzo czuła na anomalia wtrysku itp.

W tym silniku nawet czerwony Valtek daje radę - czasy wtrysku benzyny na biegu jałowym to 3.0-3.5ms...

Panowie założyli instalację i nie wyregulowali, żeby pokryły się mapy, wymiana listwy nic nie da bez dobrej regulacji pod obciążeniem.

> Wydam nieco $$ ale liczę na poprawę, jeśli nie to gazownik jedzie ze mną na próbę ....... do lasu, lopate zabiore:)

Kup sobie interfejs do tej instalacji na allegro i wyreguluj samemu...

Napisano

Znam przypadki, że cewki padały po 50 tys.km, a koszt nowych to ok. 180 zł - czyli nawet więcej niż nowe valteki.

> W tym silniku nawet czerwony Valtek daje radę - czasy wtrysku benzyny na biegu jałowym to 3.0-3.5ms...

A to cenna uwaga smile.gif.

Czy w tym silniku jest pełna sekwencja?

Napisano
  • Autor

W tej chwili mam wtryski ,,Apacze'' czy jakoś tak, sądzisz że da się to tak wyregulować żeby działałopoprawnie? Czy istnieje jakaś instrykcja prawidłowej regulacji ?

Chętnie kupię interfejs do mojej instalacji, tyle że za dużego pojęcia o regulacji nie mam.

Poradź coś proszę, nie uśmiecha mi się wydawać 700 zł na nowe wtryski i mieć to samo co mam.

Może napiszesz na prv kilka uwag co i jak ,,krok po kroku''?

Z Góry dziękuje

Napisano

> W tej chwili mam wtryski ,,Apacze'' czy jakoś tak, sądzisz że da się to tak wyregulować żeby działałopoprawnie?

> Czy istnieje jakaś instrykcja prawidłowej regulacji ?

Generalnie tak, ale nie do końca, np. autokalibracja powinna odbyć się samoczynnie, a u mnie musiałem jej pomagać...

1. wprowadzenie ustawień charakterystycznych dla auta i silnika,

2. autokalibracja - czy jak to się tam nazywa,

3. jazda w warunkach rzeczywistych i sprawdzenie działania oraz korekcja ustawień autokalibracji

Najpierw sprawdź jaki masz komputer lpg - potem szukaj oprogramowania do regulacji, bo do niektórych są trudno dostępne ...

Napisano
  • Autor

> Generalnie tak, ale nie do końca, np. autokalibracja powinna odbyć

> się samoczynnie, a u mnie musiałem jej pomagać...

> 1. wprowadzenie ustawień charakterystycznych dla auta i silnika,

> 2. autokalibracja - czy jak to się tam nazywa,

> 3. jazda w warunkach rzeczywistych i sprawdzenie działania oraz

> korekcja ustawień autokalibracji

> Najpierw sprawdź jaki masz komputer lpg - potem szukaj oprogramowania

> do regulacji, bo do niektórych są trudno dostępne ...

Zamówiłem sobie złącze diagnostyczne do mojej instalacji wraz z programem, teraz główkuję co robić? Regulować bez doświadczenia (choć może nie do końca bez, ale...) czy bulić 700 zł za nowe wtryski + robote? Tak źle i tak nie dobrze.

Może ktoś z okolic śląska może pomóc? Przy dobrym browarku w kwietniowym słońcu ??

Pozdrawiam.

Napisano

> Czy w tym silniku / Fiat 1.6 16V / jest pełna sekwencja?

Tak.

Napisano

> Zamówiłem sobie złącze diagnostyczne do mojej instalacji wraz z

> programem, teraz główkuję co robić? Regulować bez doświadczenia

> (choć może nie do końca bez, ale...) czy bulić 700 zł za nowe

> wtryski + robote? Tak źle i tak nie dobrze.

Poczytać na internecie ;-) (pomocne są manuale do Staga-300, BRC Sequent, ACME itd.) i regulować. Nową listwę zawsze zdążysz sobie wstawić. A przy wtrysku gazu trudno jest zepsuć przez samą regulację - najwyżej będziesz musiał zresetować komputer benzynowy...

Najważniejsze jest, żeby na biegu jałowym pracował z takim samym czasem wtrysku benzyny, zarówno na benzynie jak i gazie. Reszta mapy może być na maksa zwalona, a ten silnik będzie chodził przyzwoicie.

Napisano

> ... Najważniejsze jest, żeby na biegu jałowym pracował z takim samym czasem wtrysku benzyny, zarówno na benzynie jak i gazie. Reszta mapy może być na maksa zwalona, a ten silnik będzie chodził przyzwoicie.

Oj chyba się troszkę zagalopowałeś nono.gif

Ja bym zaczął od zapisania obecnych ustawień do pliku.

Potem autokalibracja i jazda w terenie z włączonym laptopem.

Dobrze byłoby skalibrować listwę wtryskową - żeby przy tym samym czasie wtrysku podawały tyle samo lpg ...

Napisano

> Oj chyba się troszkę zagalopowałeś

> Ja bym zaczął od zapisania obecnych ustawień do pliku.

> Potem autokalibracja i jazda w terenie z włączonym laptopem.

> Dobrze byłoby skalibrować listwę wtryskową - żeby przy tym samym

> czasie wtrysku podawały tyle samo lpg ...

Te silniki dobrze znoszą lpg. Mam zrobione swoim jakieś 26 kkm, i żadnych problemów, ECU się nie przestawia, marchewa nigdy nie zaświeciła.

Napisano
  • Autor

> Te silniki dobrze znoszą lpg. Mam zrobione swoim jakieś 26 kkm, i

> żadnych problemów, ECU się nie przestawia, marchewa nigdy nie

> zaświeciła.

U mnie też nie świeci, ale autoadaptacja się rozjeżdża. Silniki 1,6 16v wcale dobrze gazu nie znoszą, no może silnik jako silnik to tak, ale elektronika nie koniecznie.

Cóż zobaczę, zamówiłem złącze do Laptopa wraz z programem, mam nadzieję, że dojdę z tym ustrojstwem do ładu.

Pozdrawiam.

Napisano

> U mnie też nie świeci, ale autoadaptacja się rozjeżdża. Silniki 1,6

> 16v wcale dobrze gazu nie znoszą, no może silnik jako silnik to

> tak, ale elektronika nie koniecznie.

Już kiedyś pisałem,że temu silnikowi i elektronice gaz nie przeszkadza.Gaz przeszkadza partaczowi,który tego nie umie ustawić.Na takim silniku z gazem mam przejechane ok.120 kkm.

Napisano

> Oj chyba się troszkę zagalopowałeś

Najważniejsze. Nie jedyne na co warto zwrócić uwagę...

Napisano

Witam

Nie jest tak źle z tym 1,6 ja mam 140 kkm a od 20 kkm Staga 300. Przedtem Tartarini etagaz ale się zużyło i wymieniłem na staga. Żadnych problemów (a mam EOBD) dobrze zestroić i musi działać jak należy. Zakładałem a raczej wymieniałem instalkę w Zbrosławicach Śląskich. 5 godzin na przekładkę i dwie na strojenie ale działa super.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.