Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciek z chłodnicy ?

Featured Replies

Napisano

Przy dzisiejszych pracach przy asterce niestety zauważyłem niewielki wyciek płynu chłodniczego (różowe borygo) z chłodnicy w górnej części od strony kierowcy. Nie za bardzo uśmiecha mi się wymiana chłodnicy, więc moje prośba dotyczy czy da się ją jakoś podratować, jakiś środek do płynu, albo coś innego?? Lutowanie chyba nie da rady. Wyciek powoli się zwiększa, teraz dolewam około 1l płynu na 2 miesiące.

Napisano

spróbuj uszczelniacza do chłodnic ale w płynie.

Istnieje pewne ryzyko, że zapcha sie nagrzewnica, lecz jest niewielkie. A wyciek prawie napewno ustąpi

Napisano
  • Autor

> spróbuj uszczelniacza do chłodnic ale w płynie.

> Istnieje pewne ryzyko, że zapcha sie nagrzewnica, lecz jest

> niewielkie. A wyciek prawie napewno ustąpi

Ktoś stosował taki specyfik??

Bo na necie pełno sprzecznych opinii:

- zamula układ absolutnie nie stosować,

- dziura zatkana nie widać zmian.

I bądź tu mądry niewiem.gif

Nie chciałbym zafundować sobie dodatkowych problemów z układem.

Byłem w garażu jest ślad wycieku w górnej części chłodnicy na łączeniu (czerwony nalot)

Napisano

Stosowanie uszczelniaczy do chlodnicy, czy w plynie, czy w innej postaci, dodawanej do plynu, jest tylko rozwiazaniem awaryjnym, a nie metoda naprawy. Stosowanie tych srodkow i ich negatywne skutki byly szeroko omowione, nie tylko na tym forum, ale i wielu powaznych publikacjach. W skrocie, uszczelniacz taki mozesz zastosowac tylko jako dorazne uszczelnienie, aby dojechac z punktu A do B, a pozniej miejsce wycieku odpowiednio naprawic. Kazde krazace w ukladzie chlodzenia substancje nie przewidziane przez konstruktorow ukladu chlodzenia i producentow plynow sa zdecydowanie szkodliwe dla tego ukladu. Jesli ktos nie wierzy, doswiadczenia z autopsji w wyniku stosowania wszelkich "uszczelniaczy" do ukladu chlodzenia: uszkodzenie uszczelnienia pompy cieczy, zniszczenie kawitacyjne lopatek pompy cieczy (krazace zanieczyszczenia stale wzmagaja zjawiska kawitacyjne), uszkodzenie termostatu, zapchanie waskich kanalow w nagrzewnicy, w przypadku ukladu chlodzenia z zaworami sterujacymi, uszkodzenie tychze zaworow.

A wiec, czy koszt chlodnicy (do Astry F najtansza nowa, z 2 letnia gwarancja kosztuje ok 100 PLN) jest tak wielki, aby fundowac sobie dodatkowe uszkodzenia? Chyba pisales, ze nie chcialbys miec dodatkowych problemow. Ale to zawsze jest Twoj wybor.

Pozdrawiam

Napisano

> I bądź tu mądry

na forum jestem długo, zaglądam dośc regularnie i pamiętam dwa przypadki zapchanych nagrzewnic (prawdopodobnie przez uszczelniacz, ale 100% pewności nie było)

Powiem tak. Jeśli jeszcze nigdy tego nie stosowałeś, to nie ma najmniejszej obawy. Gorzej gdybyś co jakiś czas miał aplikowac kolejne dawki.

tylko jak pisałem, uszczelniacz w płynie jest ponoc bezpieczniejszy.

Napisano

> Ktoś stosował taki specyfik??

Ja wlałem uszczelniacz w płynie do swojej Astry rok temu i wyciek ustąpił. Skutków ubocznych nie zauważyłem.

Napisano
  • Autor

> Ja wlałem uszczelniacz w płynie do swojej Astry rok temu i wyciek

> ustąpił. Skutków ubocznych nie zauważyłem.

A możesz powiedzieć jaki dokładnie specyfik wlałeś??

Napisano

> A możesz powiedzieć jaki dokładnie specyfik wlałeś??

Niestety nie pamiętam. Jak przez mgłę widzę niebieską butelkę...

Napisano

> Jak przez mgłę widzę niebieską butelkę...

282252130-denaturat.jpg

grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

post-36940-1435250151339_thumb.jpg

Napisano

> Pozdroofka

pub2.gif najpierw widać mgłę, faint.gif a potem się już tylko ściemnia... swieca.gif

Napisano

> najpierw widać mgłę, a potem się już tylko ściemnia...

A propos... Chyba już czas zrobić zapas tego specyfiku. Ciepło się zrobiło i działka trawą zarasta.... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> A propos... Chyba już czas zrobić zapas tego specyfiku. Ciepło się

> zrobiło i działka trawą zarasta....

> Pozdroofka

Zaraz was wszystkich mod pogoni wink.gif

Napisano

> Zaraz was wszystkich mod pogoni

Tobie to się chyba na oczy rzuciło! Popatrz (jeśli jeszcze możesz) do kogo piszesz.

To był ten 1% nietechniki.

Napisano

> Stosowanie uszczelniaczy do chlodnicy, czy w plynie, czy w innej

> postaci, dodawanej do plynu, jest tylko rozwiazaniem awaryjnym,

waytogo.gif

> Stosowanie tych srodkow i ich negatywne

> skutki byly szeroko omowione, nie tylko na tym forum, ale i

> wielu powaznych publikacjach.

podobnie jak cudowne właściwości magnetyzerów, super paliwa, czy innych specyfików

czy gaz LPG psujący wszystko co jest w aucie grinser006.gif

> Kazde krazace w ukladzie chlodzenia substancje nie przewidziane

> przez konstruktorow ukladu chlodzenia i producentow plynow sa

> zdecydowanie szkodliwe dla tego ukladu. Jesli ktos nie wierzy,

> doswiadczenia z autopsji w wyniku stosowania wszelkich

> "uszczelniaczy" do ukladu chlodzenia: uszkodzenie uszczelnienia

> pompy cieczy, zniszczenie kawitacyjne lopatek pompy cieczy

> (krazace zanieczyszczenia stale wzmagaja zjawiska kawitacyjne),

> uszkodzenie termostatu, zapchanie waskich kanalow w nagrzewnicy,

> w przypadku ukladu chlodzenia z zaworami sterujacymi,

> uszkodzenie tychze zaworow.

icon_eek.gif

wiem z autopsji, że nic złego się nie dzieje 270751858-jezyk.gif, jak nie wierzysz, zapraszam na oględziny mojego silnika, czy nagrzewnicy

nie padła pompa, nie padł termostat

wlałem taki specyfik jakieś 3-4lata temu i jeżdżę dalej, od tego czasu zrobiłem jakieś 80kkm

stosowałem też w drugim aucie i po półrocznym użytkowaniu negatywów nie było

więc jeżeli masz jakieś negatywne doświadczenia to napisz, a nie powielaj czyjeś niesprawdzone opinie wink.gif

Napisano

Wiesz co marnować na trawe taki rarytas biglaugh.gifLepiej tak

Wracając do tematu uszczelniaczy,tak jak kolega zauważył wcześniej koszt chłodnicy okolo 100-120zl jest niewielki ,a skutki stosowania takich specyfików są różne.Ja osobiscie bym sie we wlewanie takich środków nie bawił aczkolwiek wszystko jest dla ludzi -patrz załącznik rotfl.gif

Napisano

> Ktoś stosował taki specyfik??

stosowałem

> Bo na necie pełno sprzecznych opinii:

> - zamula układ absolutnie nie stosować,

> - dziura zatkana nie widać zmian.

> I bądź tu mądry

nikt nie da ci gwarancji że wyciek zakleji, a nie zakleji nagrzewnicy grinser006.gif

u mnie nic złego się nie stało, wyciek ustał, a nagrzewnica dalej działa

może kluczem jest sprawny układ (bez powietrza), odpowiednie zastosowanie środka icon_rolleyes.gif

jedyną wadą tego rozwiązania jest tymczasowość - u mnie po jakimś czasie znowu zaczęło się pocić, ale już nie zostaje plama wink.gif

Napisano

> Pozdroofka

Napiszę do moda to mnie może od razu nie wywali zlosnik.gif Jak walczysz z trawą za pomocą denaturatu - polewasz i podpalasz, czy tylko polewasz zlosnik.gif

Napisano

> Jak walczysz z

> trawą za pomocą denaturatu - polewasz i podpalasz, czy tylko

> polewasz

Eeeeetam.... Pijemy z Grafem po flaszcze i tarzamy się po trawie coby ją wygnieść grinser006.gifzlosnik.gif

Jak się zielik podłączy to szybciej idzie... hehe.gif

Pozdroofka

Napisano

>nie powielaj czyjeś niesprawdzone opinie

Opinie powielam, ale swoje. To co napisalem powyzej widzialem na wlasne oczy, wlasnorecznie demontujac uszkodzone czesci zgodnie z powyzszym opisem, z bardzo wielu samochodow (warszat).

Do uszczelniacza do ukladow chodzenia ma stosunek taki sam jak do ceramizerow, magnetyzerow, moto doktorow i innych swinstw, ktore ludzie aplikuja do swoich wozow przepelnieni nadzieja, ze bedzie lepiej....Ale przeciez kazdy ma swoje zdanie i uczyni, jak uwaza.

Przynajmniej dzieki temu mechanicy maja co robic...

Pozdrawiam

Napisano

> Opinie powielam, ale swoje. To co napisalem powyzej widzialem na

> wlasne oczy, wlasnorecznie demontujac uszkodzone czesci zgodnie

> z powyzszym opisem, z bardzo wielu samochodow (warszat).

waytogo.gif

ale jesteś pewien, że to winna samych uszczelniaczy ?

a nie np niesprawnego, starego układu chłodzenia ?

złego zastosowania środka ?

itp pośrednich przyczyn hmm.gif

w takim razie dlaczego jednym się nic nie dzieje,

a innym psuje się układ chłodniczy ?

mnie to trochę przypomina nagonkę na instalacje lpg

jedni narzekają jakie to zło i jak niszczy auto,

a drudzy robią po 400kkm i cieszą się z oszczędności hmm.gif

Napisano

Coż każde rozwiązania ma swoje dobre i złe strony,chociaż czasem lepiej nie bawić sie w podcieranie pupy szkłem biglaugh.gif-patrz moje doświadczenie z nowymi/regenerowanymi parownikami do gazu.

Co do uszczelniaczy ,jeśli już ktoś stosuje to proponuje te w płynie/żelu ,tego proszku raczej bym nie sypał w nim są opiłki żelaza.

Jeszcze jedno w sprawie podjętego tematu Ceramizerów ,zawsze byłem raczej sceptycznie nastawiony do tego typu środków ale..

jako że sprzedaja sie jak szalone ,ludzie chwalą też postanowiłem zaryzykować w końcu mój silniczek ma już 260-270tys ,licznikowo ile w rzeczywistości jeden Pan Bóg wie.....

No i po zastosowaniu przestały stukać popychacze ,a co dalej zobaczymy.Jest w necie taki filmik goście leją ceramizer do malczana i jeżdza po mieści ze ściągniętą misa olejowa -za nimi koleś z kamera no i malczan daje rade wiec chyba coś w tym jest wink.gif

Napisano

> ale jesteś pewien, że to winna samych uszczelniaczy ?

> a nie np niesprawnego, starego układu chłodzenia ?

> złego zastosowania środka ?

> itp pośrednich przyczyn

> w takim razie dlaczego jednym się nic nie dzieje,

> a innym psuje się układ chłodniczy ?

> mnie to trochę przypomina nagonkę na instalacje lpg

> jedni narzekają jakie to zło i jak niszczy auto,

> a drudzy robią po 400kkm i cieszą się z oszczędności

Jestem pewien, poniewaz wiele samochodow jest przez nas regularnie naprawianych i znamy ich historie. Tak wiec nie raz zdarzylo sie, ze po wlaniu uszczelniacza po niedlugim czasie zaczela ciec pompa cieczy, poniekad wczesniej sprawna (wymieniania przy okazji rozrzadu)czy zapchana nagrzenica, tez wczesniej sprawna.

Chemia ukladu chlodzenia jest dosyc skomplikowanym zagadnieniem, a ilosc krazacych w ukladzie chlodzenia substancji i konglomeratow powstajacych podczas normalnej pracy ukladu lub w wyniku dodawania niekompatybilnych z plynem i jego dodatkami substancji jest wprost zadziwiajaca. Dlatego tez nie polecam stsosowania wszelkich ulepszaczy, uszczelniaczy i td, poniewaz dla ukladu jest to substancja obca. Widzialem pompe cieczy, ktorej lopatki zostaly doslownie "wydziobane" w wyniku silnej kawitacji w obrebie gniazda pompy (ciekawostka: plyn chlodzacy oparty na glikolu propylenowym obniza o kilkanascie procent mozliwosc wystapienia tego zjawiska), lub doslownie zabite gesta masa termostaty, wlasnie po dodaniu uszczelniacza.

Takich przypadkow mozna przytaczac naprawde bardzo wiele. Dlatego tez jestem goracym zwolennikiem naprawiania poszczegolnych ukladow we wlasciwy sposob, wedlug okreslonej technologii i procedur. Takie postepowanie czyni samochod bezawaryjnym (regularne przeglady sa podstawa), co pozwala na spokojna jazde do nastepnego przegladu.

Dlatego tez dziwie sie stosowaniu uszczelniacza do ukladu chlodzenia w przypadku chlodnicy w Astrze. Ten element nie jest drogi (najtansze, i wbrew pozorom wcale nie najgorsze-wbrew obiegowej opinii, chlodnice, zaczynaja sie od 100 PLN-zakladalismy kilka wlasnie najtanszych i chodza spokojnie juz ponad 2 lata). Zalanie uszczelniacza niesie ze soba ryzyko nieprzewidywalnego zachowania sie ukladu chlodzenia (wlasnie ze wzgledu na chemie) i tym samym powazniejszych napraw (co pociaga rowniez dodatkowe koszty i przestoje). Tym bardziej sie dziwie, ze kolega, ktory wlasnie ten watek zalozyl, chce, by jego samochod byl bezawaryjny.

Dlatego tez jestem przeciwnikiem zalewania wody do ukladow chlodzenia (kamien kotlowy obniza moc silnika o ok 5% poprzez gorsze odprowadzanie ciepla, i tym samym mozliwosc punktowych przegrzan emementow najbardziej obciazonych termicznie-szczegolnie glowicy 16 V o dosc filigranowej budowie wewnetrznej), mieszania plynow roznych producentow i specyfikacji (znow chemia, powstawanie osadow, niekiedy w duzych ilosciach) lub eksploatacji plynu chlodzacego dluzej niz zaleca jego producent.

Uklad chlodzenia jest naprawde skomplikowanym zestawem roznych materialow (alu, zeliwo, stal, miedz, mosiadz, guma, plastiki), pracujacego w wysokich temperaturach. Nie po to wiec prowadzone sa skomplikowane i drogie badania nad tym ukladem, nie po to on jest doskonalony, nie po to sa okresowe wymiany, aby w razie wycieku barbarzynsko wpuszczac do tego ukladu rozne dziwne substancje, traktujac to jako metode naprawy. Wymienia sie uszkodzone elementy.

PS: co do LPG, ja tez nie jestem przeciwnikiem, jesli samochod robi pewien przebieg roczny, a instalacja jest zalozona poprawnie.

W celu poparcia: http://www.autobodex.waw.pl/strona4.htm oraz http://www.autobodex.waw.pl/strona5.htm

Warto poczytac ze zrozumieniem. Ten czlowiek ma naprawde ogromne doswiadczenie. I jeszcze jedno: http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=434

Ale niektorzy, uznaja, ze wiedza lepiej...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Więc chyba zdecyduje się na wymianę chłodnicy.

Tak więc jakiej marki polecacie??

Czy warto kupić zamiennik za 100zł np: TAKI

Napisano

> Więc chyba zdecyduje się na wymianę chłodnicy.

To najrozsądniejsze waytogo.gif

> Tak więc jakiej marki polecacie??

nigdy nie zmieniałem więc nie mam kandydatów.

> Czy warto kupić zamiennik za 100zł np: TAKI

Wygląda obiecująca a nawet jak padnie to masz gwarancję ok.gif

Napisano

> To najrozsądniejsze

Nie bede z tym polemizował wink.gif

> nigdy nie zmieniałem więc nie mam kandydatów.

> Wygląda obiecująca a nawet jak padnie to masz gwarancję

Dołoż lepiej pare złotych i idz kup w sklepie

Delphia kupisz za okolo 150zł

Nissens 160-170zl

Valeo 170-180zł

Delphi jest ok,reszta z wymienionych też .Do tej z allegro za 100zl trzeba doliczyć jeszcze z 30zl wysyłke,wiec wychodzi 130zl nie lepiej dołożyć te 20-30 dychy i mieć firmową?

Pozatym na Delphi masz 2 lata gwarancji.

pozdro

Napisano
  • Autor

I po wymianie - ALE

Zakupiłem chłodnicę NISSENS i NIE POLECAM (cena 170 zł)

Wykonana niechlujnie, a poza tym nie pasowały śruby od wentylatora (około 0,5cm).

I przy okazji ułamałem blokadę od wtyczki załączniki wentylatora chłodnicy frown.gif

Znacie jakiś sposób na zabezpieczenie aby przypadkiem nie wypadła podczas jazdy confused.gif

Napisano

Coz, z chlodnicami tak bywa, raz zakladalem Nissensa i byla wykonana bardzo ladnie, wszystko pasowalo, pozniej zakladalem znow Nissensa, wykonana byla, juz wiesz jak...(do roznych modeli pojazdow). Podobne wrazenia mialem przy montazu chlodnic, do ktorych nikt sie nie przyznawal. Raz lepiej raz gorzej.

Wtyczke mozesz zabezpieczyc opaska samozaciskowa, wystarczy. Jesli opaska bedzie sie zsuwac z wlacznika termicznego, zastosuj dwie: jedna poza kolnierz wlacznika, w druga przeplatasz przez ta opaske za kolnierzem jednoczesnie opasujac wtyczke (opaske daj pomiedzy przewodami wtyczki). Sama wtyczke (plastik) mozna rowniez wymienic. Obetnij na szrocie z dowolnego Opla wtyczke o tym ksztalcie, wyjmij piny i wloz do calego plastiku.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.