Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony węższe od seryjnych - 170/65 zamiast 175/65

Featured Replies

Napisano

Witam, zakładam nowy temat, bo w "wątku oponiarskim" nie dostałem odpowiedzi, a potrzebuję jej szybciej.

Otóż jakoś się złożyło, że dałem sobie wcisnąć opony letnie, używane, 170/65 R14 zamiast takich jak podaje producent - 175/65 R14. Czy mogę na nich jeździć, czy będzie z nimi jakiś problem? Jeżdżę spokojnie. Nie piszczą w zakrętach.

Czy auto przez trochę węższe opony może myszkować po drodze, pływać, czy mogą być jakieś inne efekty uboczne?

Napisano

nie ma co sie stresowac. Rozmiar się baardzo niewiele różni od fabrycznego

Napisano

> Otóż jakoś się złożyło, że dałem sobie wcisnąć opony letnie, używane,

> 170/65 R14

Kto produkuje opony o szerokości 170?

Napisano

u mnie producent daje 185 a jezdze na 175 i efektow ubocznych nie widze. Jedyne co się zmieni to spalanie;p to jest różnica o 0.5 cm tylko wiec nie ma czym się stresować. Bardziej martwił bym się o to jakiej firmy są opony;p bo pierwszy raz słyszę o szerokości 170

Napisano

> Bardziej martwił bym

> się o to jakiej firmy są opony

napewno wiodącego na zachodzie producenta aczkolwiek w Polsce jeszcze nie znanego hehe.gif

Napisano
  • Autor

mod.gif Wrrróóóć zeby.GIF Mam 165/70 R14, za szybko pisałem. Czyli mam 165 zamiast 175. Pirelli P3000.

Ale i tak jutro chyba jadę je oddać. Po myciu zauważyłem, że przednie mają malutkie pęknięcia, czyli chyba są z deka nadparciałe - chyba lepiej na tym nie jeździć?

Napisano

> Wrrróóóć Mam 165/70 R14, za szybko pisałem. Czyli mam 165 zamiast

> 175. Pirelli P3000.

> Ale i tak jutro chyba jadę je oddać. Po myciu zauważyłem, że przednie

> mają malutkie pęknięcia, czyli chyba są z deka nadparciałe -

> chyba lepiej na tym nie jeździć?

a jaka jest data produkcji??

Napisano
  • Autor

2002, więc to już 7 lat... Trochę się dałem w balona zrobić.

Napisano

> 2002, więc to już 7 lat... Trochę się dałem w balona zrobić.

nie wiem czym sie kierowałes przy kupnie 7 letnich opon ale wiecej jak 30 zł. za opone taka bym nie dał... wink.gif

jak jest mozliwosc to jak najszybciej bym je oddał...

Napisano
  • Autor

Nie wiem, czy jest możliwość, ale będę się jutro kłócił.

Napisano

Widze że nie tylko ja popełniłem błąd w doborze opon na ten sezon:D:D Ja kupiłem sobie oponki uzywane (ale prawie nowe) 195/65 i się okazało że są za szerokie i obcierają:( Wczoraj kupiłem nowe Debice Passio 175 i jest teraz dobrze:) na szczęście stare opony udało mi się dzisiaj sprzedac:)

Napisano

> Nie wiem, czy jest możliwość, ale będę się jutro kłócił.

Wprawdzie jedna Pani w mojej firmie jeździła na letnich 10 lat (tzn, tyle, ile ma samochód) ale staraj się nie przekroczyć 5 lat od daty produkcji. Nawet jak bieżnik dobry, to guma się starzeje. A jak już musisz na starszych, to chociaż nie szalej. Czasem trudno przeżyć skutki pęknięcia opony przy dużej prędkości.

Napisano

> tyle, ile ma samochód) ale staraj się nie przekroczyć 5 lat od

> daty produkcji. Nawet jak bieżnik dobry, to guma się starzeje. A

> jak już musisz na starszych, to chociaż nie szalej. Czasem

> trudno przeżyć skutki pęknięcia opony przy dużej prędkości.

Nie przesadzajmy z tymi 5cioma laty. przez chwię jakieś lobby gumiaskie usiłowało wmowić te 5 lat, ale teraz już nawet przedstawiciele firm produkujących opony twierdzą że nie można mówić o "maksymalnej trwałości" opony.

Po prostu gdy widać już jakiś uszkodzenia gumy (zaczyna pękać, parcieć itp..) to trzeba je zmienić.

10 lat to raczej w miarę bezpieczna granica..

Co do 5 lat.. To zgodnie z normami europejskimi opona w ciągu 3 lat od daty produkcji może być sprzedawana jako nowa. Czyli kupując taką oponę kupowałbyś ją tylko na dwa lata??? Często opony w samochodach wyjeżdżających z salonu są już kilkuletnie....

Nie dajmy się zwariować..

Napisano

To ja sie podepne bo to w sumie watek "kupilem cos" a teraz pytam czy sie nada;)

Wiec ja mam w garazu felgi alu firmy (chyba dobrej) AZEV.. na felgach sa nabite miedzy innymi oznaczenia:

9x16 i ET15

To co mnie nurtuje to:

1. czy na taka szeroka felge (bo 9x16 to chyba szeroka jest) wejdzie bez problemu opona 205x55x16

2. czy ET15 jest w miare "uniwersalnym"/normalnym odsadzeniem czy juz jakims nietypowym = za bardzo beda "wychodzily" ???

z gory dzieki za info

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.